Вести

Вучић: "HBIS" је стуб вишеструке сарадње

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је делегацију кинеске провинције Хебеи на челу са секретаром провинцијског Комитета Комунистичке партије НР Кине Нијем Јуефенгом, са којим је разговарао о јачању стратешког партнерства, као и о унапређењу сарадње у области зеленог и нискоугљеничног развоја челика, економије и трговине, логистике и технологије.

Председник Вучић нагласио је да је компанија "HBIS", чије седиште је управо у провинцији Хебеи, стуб ове вишеструке сарадње и један од носећих заједничких пројеката наших земаља у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Председник Вучић је на почетку састанка искористио прилику да још једном упути искрену захвалност председнику Си Ђинпингу на огромном доприносу и личном ангажовању у промовисању снажних билатералних односа између Србије и Кине, што је додатно потврђено прошле године када су наше две земље потписале Споразум о слободној трговини.

Председник Вучић истакао је да је у оквиру сарадње са Кином, партнерски однос са провинцијом Хебеи од изузетног значаја за Србију, будући да је у питању једна од економски најснажнијих регија са импресивном годишњом стопом раста и огромним улагањима у развој нових технологија и индустрија, на којима паралелно ради уз убрзану модернизацију постојећих постројења.

У том контексту, "HBIS Serbia" је имао значајна улагања у еколошку производњу челика, следећи корпоративну посвећеност "HBIS" декарбонизацији и зеленим технологијама.

"Железара Смедерево симболизује економски развој наше земље, будући да је и даље један од првих извозника из Србије, упркос сложеним геополитичким приликама које су оставиле трага у свим економијама Европе и шире", истакао је председник Вучић и додао да је Србија импресионирана напретком који је кинеска индустрија направила у провинцији Хебеи, поготово у зеленој водоничној технологији за производњу челика без угљеника, што би могло да донесе још нових пројеката од кључног значаја за Србију и регион.

Председник Вучић позвао је кинеске компаније заинтересоване за инвестирање у бројним другим областима, попут пољопривреде и инфраструктуре да дођу и улажу у Србију, будући да је досадашња сарадња између две земље, утемељена на поверењу и партнерском односу, резултирала реализацијом неких од најважнијих пројеката који су снажно покренули раст и развој Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг