Вести

Вучић: И да ништа не постигнемо, важно је да разговарамо

САРАЈЕВО -Председник Србије Александар Вучић изјавио је, уочи сутрашње званичне посете Сарајеву, да су свака посета, сваки сусрет и разговор важни, јер подразумевају нови степен одговорности.

"Важно је и добро, и за Србију и за БиХ, да се чешће виђамо. Људи питају какви су конкретни резултати тих виђања. Мој одговор је увек: Да никад ништа не постигнемо - веома је важно да разговарамо. И за наше државе, и за наше народе. Важно је да те односе правимо што је могуће бољим. И увек се потрудимо да направимо нешто конкретно", рекао је Вучић за сарајевски Аваз, пренела је Фена.

Пц, на пример, да се утврди још три посто границе која није утврђена са БиХ, док је осталих 97 посто утврђено.

"Ако то решимо, многе ствари из Европске уније биле би нам доступније. Ту бисмо показали да једни другима поштујемо територијални интегритет", рекао је, између осталог, Вучић.

ХИНА је пренела да је Вучић у интервјуу за Аваз упозорио да би било какав сукоб или нестабилност у Босни и Херцеговини имао озбиљне последице по стање у целом региону и оценио да стога Србија и Хрватска морају учинити све да би се избегао такав развој збивања.

Уочи посете Сарајеву Вучић је, преноси ХИНА, рекао да му је очување мира и стабилности БиХ "мисао са којом увек заврши".

"Што год се догодило у БиХ нема више никакве стабилности и мира у региону. То је јасно свима", казао је Вучић и додао да евентуални сукоби у БиХ не би могли остати на нивоу неког локалног или ограниченог инцидента.

Истакао је стога да је заједничка одговорност и Србије и Хрватске као и свих Хрвата, Срба и Бошњака да се тако нешто не дозволи и, како преноси агенција, обећао у име власти у Београду да ће оне учинити све да тако и буде.

На питање зашто онда толерише председника Републике Српске Милорада Додика који у његовом присуству отворено говори о томе да ће тај ентитет и Србија једног дана бити јединствена држава, Вучић је казао да Додика "веома поштује", али и да Србија нема никаквих територијалних претензија према БиХ.

"Немамо никаквих претензија према БиХ, као што то очекујемо од БиХ и сваке друге државе према територију Републике Србије. И тачка.", казао је Вучић и истакао да Београд ни на који начин не жели да се меша у унутрашње проблеме БиХ и да начелно подржава сваки договор три конститутивна народа.

ХИНА подсећа да је председник Србије поновно одбио да прихвати квалификацију да се у Сребреници1995. почињен геноцид над Бошњацима.

Наводи се да је он рекао да је "фактично стање" да су људи побијени а остало су "правне чињенице" о којима свако има своје мишљење.

Вучић је, додаје се, одбацио оптужбе да најављено доношење декларације о положају српског народа у региону има било какве политичке конотације и поновио да је реч само о настојањима да се очува национални кутлурни идентитет Срба и њихов језик.

 

Извор: "Танјуг"