Вести

Вучић: Иницијатива "Појас и пут" учиниће свет много богатијим

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу кинеској државној агенцији "Синхуа" да Иницијатива "Појас и пут" представља глобално значајну визију која ће донети огромну добробит свету.

Агенција Синхуа наводи да је Вучић Иницијативу "Појас и пут", коју је 2013. покренуо председник Кине и генерални секретар Комунистичке партије Кине (КПК) Си Ђинпинг, назвао "једном од најважнијих иницијатива које данас имамо у савременом свету" и да ова иницијатива "није добра само за Кину и њен народ, већ је добра и за многе друге земље".

Синхуа оцењује да је Србија "учесник пун ентузијазма" када је у питању овај пројекат.

"Могу да кажем, као представник веома мале земље, да бих желео да охрабрим чланове КПК да наставе с иницијативом 'Појас и пут' и свим другим иницијативама, зато што имамо потпуну веру и пуно поверење у њих и њихове иницијативе. Људи и свет биће много богатији захваљујући добрим иницијативама, него што би били без њих", истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да је "у последњих пет година Кина постала повезанија са светом, док у исто време остаје чврсто на путу социјализма са кинеским карактеристикама и промовише сопствену културу на глобалном нивоу".

"Кинези не само што постају део светске политике, већ и светске културе. Ви постајете један од одлучујућих фактора светске културе, светских комуникација и треба да будете поносни на то. Све то показује да социјализам са кинеским карактеристикама функционише", закључио је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг