Вести

Вучић: Изабрали смо најтежи пут, пут слободе и независности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија остаје на путу слободе, независности, опредељења за ЕУ, али и сарадње са Русијом.

"Изабрао сам најтежи пут за Србију, пут слободе, независности, опредељености за ЕУ, али и сарадње са Русијом. Наша позиција нија лака, али пружа једину могућност за опстанак", рекао је председник Вучић у предавању које је данас одржао полазницима престижног Московског државног института међународних односа.

"Нашу руку нећемо да повлачимо од руске пружене руке. Поносимо се пријатељством са Русијом. Нама Русија није пријатељ због Толстоја и Достојевског, већ због будућности", рекао је Вучић и додао да ћемо ту политику да следимо и даље.

Предавање на тему ''Србија, чувар независности, суверенитета - важност самосталног одлучивања у савременом свету", одржао је, како је истакао, "из главе и из срца", уместо припремљеног, а након што му је уручен почасни докторат те угледне институције.

Почасни докторат московског Института, чији студенти су биле бројне светске личности, сада званичници, поред српског председника добили су и многи државници, као што су Шимон Перес, Жак Ширак, Никола Саркози...

Говорећи у сали испуњеној студентима до последњег места, Вучић је рекао да је Србија на раскрсници одакле се, како је истакао, "не може побећи, већ мора чувати свој народ".

Српски народ један је од најстрадалнијих на нашим просторима, указао је и подсетио да је у Другом светском рату на савезничкој страни српски народ био пети по броју жртава, те да би нас данас било колико Холанђана, на пример, да није било ратова.

"Али, Срби цене своју слободу и независност. Србија самостално доноси одлуке, иако многи сматрају да имају право да јој говоре како да поступа", приметио је Вучић.

"Када сам први пут рекао да нећемо увести санкције Русији, говорили су ми 'ви то морате да промените, не можете да напредујете',али када сам по 20. пут поновио став Србије, престали су да ме више питају о томе", рекао је он.

"Наш интерес, међутим, није у новцу, иако смо повећали робну размену са Русијом. Није само то. Не можете у међународној сфери да се понашате тако да, кад вам пријатељи први пут имају проблем, да се придружите маси", рекао је и подсетио да је Србија показала искрено пријатељство и кад Русији није било лако и кад није било трке ко ће јој бити ближи. Тако ћемо, каже, и у будућности поступати.

Председник Србије је навео да је земља, по свим параметрима, изашла из економске кризе, иако, истиче, људи и даље живе тешко. Стога, како је истакао, не види проблеме ако је реч о економији:

"Али их видим у политичкој ситуацији на Балкану. Надам се миру и стабилности за много година унапред, али немам шта да замерим Роберту Фицу када, као јуче, каже да је Балкан буре барута", рекао је Вучић.

Пренео је својим слушаоцима, студентима, да и данас говори оно што је говорио раније, за разлику од оних који су чували своје фотеље. У прилог томе, навео је да је једном америчком званичнику недавно рекао да ће Србија учинити све да се реши случај браће Битићи и казне починиоци, али да га је истовремено питао - како да Србима објасни 2000 убијених Срба током ваздушних напада 99. године, или можда мисли, тај амерички званичник, да је то било "богоугодно дело".

Ми, рекао је председник Вучић, са свима, и са Хрватима и Бошњацима, желимо мир и да више говоримо о будућности, али, каже, кад год то чинимо они се враћају у прошлост, јер постоји модел по коме су Срби за све криви. Председник Србије је објаснио и да наша земља не жели да буде део НАТО, о чему је у скупштини донета декларација, јер нам је, истакао је, "сувише тешка историја" са НАТО да бисмо о томе уопште размишљали.

"И, као што то кажем вама, тако кажем свуда. Наш једини циљ је да чувамо своју независност и слободу", рекао је Вучић и додао да је захвалан Русији што су нам помогли да ојачамо војне снаге не тражећи да уђемо у неки други војни савез.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг