Вести

Вучић: Још увек се не дамо и не пристајемо на комадање Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је вечерас у Прокупљу на обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године да је прошло 25 година од тада и да се још не дамо и не пристајемо на комадање Србије.

Председник Вучић је на државно-комеморативном скупу у Прокупљу захвалио нашој браћи и сестрама из региона што су дошли, из Црне Горе, Северне Македоније и свих других делова бивше Југославије.

"Прва НАТО бомба која је убила српског војника пала је баш овде у Прокупљу. Убила је Бобана Недељковића. Његов отац рекао једну ствар са којом, чини ми се, сваки отац леже и буди се посебно у тешким временима. А то је - шта ти је важније? Дете, син или земља? Дете или отаџбина? Чак и када му се то најстрашније што може да се догоди, догодило, није могао да одговори на то питање", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су они убили Бобана зато што су хтели да нам униште отаџбину, да нам униште Србију, да је раскомадају.

"И мисле да су у томе успели. Прошло је 25 година и још се не дамо. И још не пристајемо на комадање Србије. Има један мали народ у Европи, у једној малој земљи, на једној малој територији, који се даље поносно и достојанствено држи, који не пристаје на окупацију и на наређења са стране. Један мали, али поносан народ који хоће будућност за себе и своју децу, онако како су је његови људи одредили и определили", поручио је председник Вучић.

 

Приштина као придружени члан ПС НАТО - тек да знамо да у НАТО никада нећемо

Председник Вучић рекао је да су данас примили Приштину као придруженог члана Парламентарне скупштине НАТО-а.

"Хвала вам, тек да знамо да нећемо у НАТО никада, да ћемо да чувамо и штитимо своју војну неутралност. И кад их примите у Савет Европе и на то ћемо да имамо одговор. Толико о вашим лажима, о санкцијама Приштини и о свему другом. Нема чиме их нисте наградили, нема чиме Србију нисте казнили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучоћ је потом поручио да не могу да нам отму право да живимо за своју земљу и право да слободу волимо више од било чега.

"Мала Србија бориће се истином, чашћу, знањем, свим што има и свим чиме располаже да сачува своју територију, да сачува свој народ и да сачува своју будућност. Резервну отаџбину немамо. И баш као што је песма рекла, волимо те отаџбино наша", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је вечерас посетио породицу мале Бојане, која је страдала у НАТО бомбрадовању.

"Бојана је имала 11 месеци. Умрла је у очевим рукама. Отац је тада имао непуних 30 година. Иако сам навикнут као председник да добијам лоше вести, неретко да изразим саучешће многима и није то увек лако. Вечерас да бих показао како не плачем, како сам ваљда јак човек, снажан мушкарац, да не бих заплакао пред мајком Маријом и пред сестром Анђелком, променио сам тему на најглупљи могући начин, питам Анђелку како иде школа и све знам и како иде и школа и шта је завршила. Да не покажете колико вас то све боли и 25 година касније", рекао је председник Вучић.

Како је додао, и ове године, више него претходних, навалили су да нам објасне да је у ствари то било потребно, да је то било због нас, да су они то све урадили и направили како би Србија кренула напред, како би Србија ишла у будућност.

"А онда вам у следећој реченици уз то како им је жао неке Бојане и неке Милице и неке Сање, онда вам кажу, верујемо да ће Србија и Косово заједно да гледају у будућност. У ствари хоће да вам кажу, не, не жалимо. Ми смо свој прљави посао комадања Србије обавили. Моје, као председник Србије за ове три године колико ћу још да обављам ту дужност је да им кажем, нисте. Јачи је овај народ и јача је Србија него што мислите. Одупираћемо вам се док дишемо, одупираћемо вам се, јер не можете да нам укинете слободу", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да Србија никада неће добровољно пристати да јој узму Косово и Метохију - да нестане наша Србија.

Председник Вучић рекао је да ће се Србија борити свим што има и чиме располаже, да сачува своју територију.

Поручио је свим пријатељима Србије, како је рекао "и стварним и лажним" да се Србија захваљује на свему.

"Знаћемо да упамтимо све ово из тешких времена, а Србију су многи покушали да угасе и никада нису успели. И ова киша је знак за препород Србије. Пре 25 година је био метеоролошки диван дан, тада су почели да убијају. Данас је киша, доста је вашег убијања", рекао је председник Вучић.

"Србија ће знати да се сачува и да се одбрани", поручио је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1