Вести

Вучић: Људи у Србији заслужују одговорно понашање

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је у последњих шест дана дошло до утростручења броја дневно вакцинисаних. Вучић је, након обиласка пункта за вакцинацију припадника гарнизона Београд и чланова њихових продица у касарни „Дедиње“, рекао да је задовољан оним што је видео око 170 до 180 војника и чланова породица који стоје у реду за вакцину. Рекао је да би број могао бити и 200 до краја преподнева

Вучић је рекао да очекује да у Војсци и МУП-у одзив буде још много већи.

„Не знам како је начелник Генералштаба Мојсиловић донео одлуку да направи прилично обавезним вакцинацију за припаднике војске, али је то добро. Сваком вакцином се спасавају животи, не само вакцинисаних. Зато хвала што су се овако организовали“, нагласио је Вучић.

Указао је да је у последњих шест дана након најаве да ће они који се до 31. маја буду вакцинисали до бити финансијску подршку увећан број особа које су примиле барем прву дозу.

„Имамо троструку увећану вакцинацију у односу на прошлу недељу. Имамо 23.000 до 24.000 нововакцинисаних дневно, а било је између 8.000 и 9.000“, констатовао је Вучић.

Вучић је рекао да је срећан тим растом, додајући да је 20.000 вакцинисаних на дневном нивоу један нови град који се вакцинише сваки дан.

„Тиме заустављамо болест, инфекцију. Обезбедили смо вакцине, дали и региону много вакцина. Мислим да људи у Србији заслужују одговорно понашање свих грађана наше земље. Штитите своје ближње. Не можемо да се понашамо себично“, нагласио је Вучић.

Вучић је подсетио да је вакцинација важна и за покретање економије.

„Молим људе да се вакцинишу, да можемо да лечимо и друге болеснике, да можемо ковид болнице да претварамо у обичне, да третирамо те болеснике на најбољи начин, а не само да се бавимо решавањем ковид проблема“, рекао је Вучић.

 

Прогноза Међународног монетарног фонда за Србију, 6 одсто раст Бруто домаћег производа у 2021. години

Вучић je пренео најновију прогнозу Међународног монетарног фонда за Србију према којој ће раст Бруто домаћег производа у 2021. години износити шест одсто.

"Изузетно сам поносан најновијом прогнозом, коју сам добио синоћ око 22 или 22.30 сати, да је Међународни монетарни фонд променио своје пројекције за Србију. Раније су говорили да ће раст износити пет одсто. Европска комисија је такође променила прогнозу и рекла да ће бити 5,3 одсто и сада је и Међународни монетарни фонд променио на шест одсто", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Међународни монетарни фонд дошао на оно што је и Србија говорила, да ће раст Бруто домаћи производ наше земље ове године износити шест одсто.

"Једино сам ја говорио да верујем да може да буде и седам одсто", рекао је Вучић.

Рекао је да је Србија у 2020. имала минус од 0,9 одсто, по чему смо уз Литванију били најбољи у Европи.

"То говори да Србија одлично расте и да наша економија одлично напредује, а да би могла још боље потребна нам је вакцинација", додао је Вучић.

Вучић је навео да је Међународни монетарни фонд променио процену за Србију за 2022. годину са 3,8 одсто на 4,5 одсто.

"И још ће то да померају, а када то померате у априлу на више прогнозу, онда је јасно да та земља заиста веома добро ради. Чак су смањили и стопу дефицита коју очекују", нагласио је Вучић.

Додао је да смо јуче само на градилишту Моравског коридора имали први пут 1.025 радника и 519 машина.

Kада се томе додају и градилишта на деоницама Прељина - Пожега, Рума - Шабац, Kузмин - Рача и другим.

"Тај раст о којем говорим доноси веће плате и пензије, не смем да најављујем али бисмо свакако имали значајно повећање плата и пензија ако ово овако остане и ако још унапредимо стопу раста и зато молим људе да се вакцинишу", нагласио је Вучић.

Такође, Међународни монетарни фонд каже да Србија ове године упркос огромном улагању у војску и инвестиционе радове неће имати јавни дуг већи од 60,3 одсто и да ће јавни дуг онда почети да пада.

"Фантастичне прогнозе за Србију, успели смо да се изборимо у најтеже време и да кроз давање људима подигнемо потрошњу, приливом страних директних инвестиција и повећаним извозом да обезбедимо раст Србије", навео је Вучић.

Вучић је рекао да грађани не треба да слушају разне глупости о прашину коју наводно неко баца и чиповима и замолио их још једном да се вакцинишу.

Председник је рекао да су до јуче поједини медији организовали посебне емисије како јер је рекао да ће раст Бруто домаћег производа бити шест одсто.

"Сада неће да организују емисије када је Међународни монетарни фонд рекао да ће бити раст шест одсто, а ја вам сад каже да ћемо ми да пробамао да идемо и преко седам одсто раста Бруто домаћег производа  у 2021. А сваки тај проценат раста за више од једног процента увећава плате и пензије", рекао је Вучић.

Истиче да ће раст Бруто домаћег производа значити да ће просечна плата у Србији већ од 1. јанаура бити већа од 600 евра, а у Београду преко 770 или 780 евра, као и да ће ова година бити завршена са Бруто домаћим производом већим од 50 милијарди евра.

Пре осам година укупан Бруто домаћи производ  је износио између 33 и 34 милијарде евра, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је за око 50 одсто увећана укупна економија Србије у том периоду.

"Могу да кажу да сам грозан, али ово су резултате. Никада Србија није имала такав скок и раст у својој историји", нагласио је Вучић. 

Такође, курс динара према евру није промењен већ осам година, што никад није било у историји, додао је Вучић.

 

Једна велика сила тражи повлачење Kфора и Унмика

Вучић је рекао да ће једна од великих сила тражити повлачење Kфора и Унмика са Kосова и Метохије и оценио да би то била катастрофа за све нас.

Вучић је рекао да ће о томе покушати да разговара са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом са којим би требало да се сатене у Бриселу у понедељак, како би својим угледом допринео у западној алијанси да до тога не дође.

Вучић је рекао и да не може да каже о којој сили је реч, али да су у питању обавештајни подаци из официјелних извора.

Вучић је рекао да је сусрет са Столтенбергом од посебног значаја.

Додао је и да је Приштина најавили да ће 100 милиона евра на годишњем нивоу да издваја за војску, што је неупоредиво са Србијом која је на нивоу од две милиајрде евра. 

"Нису то упоредиви подаци, не треба да се плашимо, али нам је јасно шта би неко желео да уради", рекао је Вучић.

 

Резултати говоре о напретку Србије и борби коју водимо

Вучић је рекао да резултати о напретку Србије и говоре сами за себе о резултатима политике коју води и да грађани најбоље виде шта је урађено.

Вучић је, упитан за писање појединих медија, који сваки повод користе да критикују потез власти, рекао да је једна чињеница да постоји део тајкунских медија који нема другу тему сем њега.

„Не би постојали да се мени нешто догоди. Пробудили би се и не знам шта би рекли. Ако није Александар Вучић најгоре ђубре на свету тема за њих не постоји“, рекао је, уз констатацију да је немачка пословица „Резултати говоре све“, најадекватнији одговор на то.

„Можете да причате лажи. Немојте да подсећам на све лажи као што је била да је Београд на води Вучићева фантазмогорија, да аутопут Милош Велики никада неће бити завршен, као и прича да болнице неће бити готове за четири године, а не за четири месеца, да пруга неће бити готова, па све до наших музеја за које су говорили да их нећемо отворити... На крају људи могу да виде све“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да су политичари у Србији, а имали смо све, каже, криминално лоше власти које нису повећавале стандард људи, научили у 20 година да понављају једну ствар а то је да су фрижидери празни.

„Данас када чујете тако нешто схватите колико су заостали у времену и простору. Плате су повећане, иако и даље нису довољно високе, пензије нису биле никада више. То су чињенице. Борићемо се да буду још више“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да су у Србији контејнери препуни хране, и да ниједан дан није био фрижидер празан.

У Србији, каже, само је један одсто људи који су суочени са тим проблемом, а на смањењу тог броја, ће се и даље радит.

Вучић се осврнуо и на борбу коју је водио на међународном плану и истакао како се борио за Србију у тешким преговорима од Вашингтона до Брисела.

"Издржали смо највеће притиске. Амбасадор Израел рекао је да је на ту земљу извршен велики амерички притисак, којем су подлегли. Лично сам издржао тај притисак у Белој кући. Србија није урадила оно што је Израел учинио“, констатовао је Вучић.

Вучић је рекао да је сада у Србији тема колика је плата, а не да ли може да се добије посао.

Истраживања показују, каже, да чак и они који тврде да Србија иде у лошем смеру, а двоструко их је мање од оптимиста, признају бројне резултате. 

„Поносан сам на оно што сам радио у годину дана, на људе који су вредно радили. Ако је њима довољно да говоре све најгоре да би рекли нешто, нека то раде. У лажи су кратке ноге. То прође као са Јовањицом“, закључио је Вучић.

 

Ђилас је мегафон Беливукове групе

Вучић је најавио да ће ускоро бити познати сви детаљи неких убистава вођа навијачких група и истовремено оптужио Драгана Ђиласа да је постао, како је рекао, "мегафон Беливукове групе".

Вучић је то рекао одговарајући на питање о томе докле се стигло у истрази у вези са афером "прислушкивања" наводећи у контексту тих прича да је његово, каже, да трпи и да слуша разне лажи, а да притом никога не тужи, јер би сте, каже, онда говорили да су то велики притисци и као пример навео лажне оптужбе на рачун његовог сина .

"Једино ми је жао да када вам неко дете лажно оптужује и када Ђилас поставши мегафон Беливукове групе, када криминалци напишу нешто што измисле да би се оптуживали и започели међусобни рат, то једва дочека да умеша мог сина да би му био угрожен, јер не видим други разлог", рекао је Вучић.

Осврнувши се на текст објављен на порталу Директно, Вучић је не спомињући тај портал, рекао да је јасно да је текст у којем се спомиње његов син писала група Вељка Беливука.

Негирао је да је било било каквог састанка који се спомиње у том тексту, а којем је наводно присуствовао Данило Вучић.

"Kриминалци нешто измишљају и онда убаце мог сина, а то дочека Ђилас... Не видим разлог да се угрожава нечије дете...", рекао је Вучић.

Биће, каже, изненађења јер полиција има оперативне податке и ко је налогодавац и починитељ убиства извесног Kиће, чијег презимена није могао да се сети, ( помињао се у тексту Директно у вези навијачких група и наводне везе Вучићевог сина).

Вучић је изразио наду да, како је рекао, "стављање мете" на чело деци неће дати резултате.

"Не зато што је то моје дете, ја то не бих урадио никада ниједном детету у Србији, а зашто то неки раде, не разумем...", рекао је Вучић.

Говорећи о прислушкивању, Вучић је рекао да "нема појма" ко шта ради, али да је то посао надлежних органа.

Зато би, рекао је, све друго што бих вам у овом тренутку рекао било нефер.

"Ја знам ви сте то питали зато што сте добронамерни и забринути за безбедност моје породице, јер не објављујете никада ништа ни против мог сина, ни против мог брата, а ни против мог оца", иронично је приметио Вучић.

Захваљује, рекао је, на "доброј намери" и "великој брзи" и истакао да ће ту бити још неких тема које немају везе са прислушкивањем. 

"Али о том потом", рекао је и истакао да се он бави темама које се тичу грађана.

 

Сутра с Пахором, у недељу у Словенији 

Вучић је најавио да га наредних дана чека низ важних сусрета, а да већ сутра у Београд долази словеначки председник Борут Пахор.

"Пахор долази сутра, у недељу треба да идем у Словенију где ће бити званични састанци. Тамо ће да буде Вљоса Османи, Мило Ђукановић, Зоран Милановић, Џаферовић Kомшић. Биће интересантно", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да после тога одмах иде у Брисел где има вечеру са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбегом која је од великог значаја.

Додао је да ће ако стигне у Бриселу имати и састанак са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовичем везано за литијум и друга питања.

Напомиње да су за то заинтересовани и Европа и Американци, Kинези...и да треба да видимо ко шта нуди и предлаже грађанима Србије.

 

Вакцинација први и основни услов за раст привреде

Вучић је поручио да је вакцинација први и основни услов за даљи привредни раст Србије.

"Први и основни услов је вакцинација, јер не може се радити ништа ако немате раднике", рекао је Вучић.

Вучић је указао и да бројеви оболелих нису пали сами од себе, већ зато што је велики број људи вакцинисан, али упозорава, још недовољно велики.

"Kада пређемо два и по милиона вакцинисаних, ако се рачуна да има пет и по милиона пунолетних грађана, онда смо негде на сигурном. Сада смо на 2 220 000, а данас очекујем додатно повећање", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су други услови за привредни раст наставак привлачења директних страних инвестиција, као и јачање домаћег приватног сектора.

Напомиње да је важно инвестирање домаћег приватног сектора, и да се за то траже додатне гарантне шеме које дрзава мозе да прузи од корпоративних обвезница до других начина. 

Навео је да је за раст привреде важано и јачање наших јавних инвестиција као и потрошња.

 

Вучић:Поносан што се разни пројекти финансирају из буџета

Вучић је изјавио  да наша земља нема проблем са јавним дугом и да је наш успех што из сопственог буџета можемо да финансирамо различите пројекте.

Вучић је указао на то да је држава вратила новац за кредит који је узела претходна власт од Азербејџана за пут Љиг - Чачак, што је са каматама испало 350 милиона евра, а камата је била 4,1. Наводећи да се данас Србија на отвореном тржишту задужује са 1,6, Вучић је навео да то показује разлику наше државе данас и пре 10 година.

Вучић је рекао да се сада плаћају из буџета и авансни радови на мосту Рума - Шабац, као и да је држава ушла на још неким путевима у делимично финансирање, као што је Иверак - Лајковац, али и предфинансирање Моравског коридора. "Поносан сам што то радимо из буџета јер нам то не повећава јавни дуг", нагласио је и додао да је чак и професор Дејан Шошкић који је критиковао економски развој у земљи рекао да Србија нема проблем са јавним дугом. Наш је циљ да остане до 60 одсто и да га држимо на том нивоу, па да га касније спуштамо, рекао је  Вучић и додаје да сада у време кризе морамо да подижемо стране инвестиције брже и снажније, да омогућимо домаћим приватним инвеститорима да улажу што је могуће више. Истиче да је веома важно то што здравство постаје један од четири стуба напретка и успеха државе. "Ми морамо да подижемо биомедицину, биотехнологију, биодиверзитет. Здравство комплетно подижемо и то морамо да урадимо јер ће то бити наша компаративна предност у односу на све друге у окружењу", рекао је Вучић. 

"Немамо проблем са јавним дугом, наш јавни дуг је мањи него немачки, а Немачка није нека земља у проблему. Наш проблем је што немамо више деце у земљи", закључио је Вучић.

 

Само су Kинези понудили да са нама раде Институт

Вучић је изјавио да је поносан што ће из буџета моћи да се финансира изградња Института за секвенцирање генома јер, истиче, само државе са озбиљним, добрим стањем финансија, могу саме да финансирају тако велике пројекте.

Вучић је, на питање која је улога Kинеза у томе зашто ће се Институт радити по хитном поступку, рекао да сами не можемо да урадимо такав институт јер немамо знања, а да су Kинези једини који су нам тако нешто понудили да раде са нама.

"Не знам ништа о детаљима, али ми то не умемо сами да радимо, ми то морамо да научимо", рекао је Вучић.

Додао је да су му смешне разне "глупости" аналитичара на телевизијама који причају како ћемо ми да зависимо од Kинеза због дуга јер су "ваљда кинеске паре горе од нечијих других".

"Немамо проблем са јавним дугом, наш јавни дуг је мањи него немачки, а Немачка није нека земља у проблему", рекао је Вучић.

Запитао је, зашто да не радимо са Kинезима и додао да на тај начин постајемо конкуренција некима који би желели да избегну конкуренцију.

Kада је реч о томе зашто по хитном поступку, Вучић каже да не зна тачно зашто је хитна процедура, али да претпоставља да је то зато што нам се жури.

"Сваки месец који можете раније да уђете у то ,је спас и вероватно се ради преко међудржавног уговора иако не знам, немам детаље. Претпостављам да је тако зато што ако кренемо два месеца раније да радимо, то је боље за земљу, а немамо никога другога ко нам је понудио или било рекао да било шта слично направимо", рекао је Вучић.

Наводи да су у Србији направљене неке техничке грешке у производњи вакцина, па ће се зато каснити два, три месеца.

"Али, шта да вам кажем, то је живот, радите нешто што никада нисте радили, на крају ћемо да урадимо и фабрику вакцина и све друго".

Наводи да сви имају своје интересе и додаје да како ми гледамо да узмемо од других највише, тако и други гледају да од нас узму највише.

"Kолико он нас искористе, толико и ми користимо, то је коректан однос јер радите оно што је најбоље за вашу земљу. Шта мене брига што друге земље неће да имају институт за секвенцирање генома, неће нико да га има у региону, ми ћемо да га имамо", истиче Вучић.

Нова фабрика вакцина која се ради са Емиратима и Kинезима, како каже Вучић, донеће Србији то да ће и следеће године, када ће вакцина бити другачија него што је сада моћи да у Београду има за своје становништво, али и за регион ту другачију вакцину. 

"Већ Kинези раде на промени вакцине, сви раде на промени вакцине, сви ће нешто да мешају да би се одговорило индијском соју и свему другом. За следећу годину примаћемо неку другачију вакцину, али ћемо ми бити у томе и моћи ћемо то из Београда да показујемо свима и да користимо за наше становништво, за наш народ и за све друге у региону", рекао је Вучић.

Истиче да се то не може без великих улагања и додаје да ћемо имати најмодернију фабрику вакцина у Србији.

"Покренули смо поступак и огромне новце ћемо да уложимо да бисмо направили четворовалентну вакцину за грип. Ми ћемо да будемо светска сила по том питању, то се не свиђа свима, а сада се води рат против Kине јер не могу више да је победе у тржишној економији и сада ће да измишљају нове приче", наводи Вучић.

Истиче да неће да учествује у "крсташком рату" против Kине само зато што је то неко идеолошки тражио.

"Нећу да учествујем у томе, Kинези су нам пријатељи, али немам проблем ни када добијемо бољу понуду од Европске уније као што је за пругу Београд - Ниш - Прешево. Европљани хвала вам, неизмерно сам срећан због тога јер мој интерес је да Србија добије најбоље, најбрже, најквалитетније, а најјефтиније. Али, да нападам Kинезе зато што су успешнији у вештачкој интелигенцији и роботици, зато што су купили куку - роботе на којима се праве аутомобили, нећу то да радим", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк