Вести

Вучић: Људи у Врању имају сигурну будућност

Турска компанија "Teklas Automotive d.o.o" отворила је нову фабрику ауто-делова у Врању, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

Нови погон је отворен на локацији некадашњег Геокса који је прошлог лета затворио фабрику обуће у том граду, а Вучић је рекао током обиласка да ту већ ради 320 људи, као и да је међу њима највише оних који су радили у Геоксу.

Вучић је истакао да ће до краја године у Текласу у Врању радити 1.500 људи и додао да су то сјајне вести за развој тог града и југа Србије.

"Плате у Текласу су од 50 одсто до дупло веће него што су радници имали у Геоксу", рекао је Вучић и додао да је због тога велика навала за запослење у Текласу.

Подсетио је да је пре у Геоксу радило око 1.200 људи и навео да ће сада немачки Хаикс и турски Теклас запослити више од 2.200 људи.

Истакао је да без тих инвестиција не би опстао Пчињски округ.

Вучић се нашалио са власником Текласа и питао га да ли би могли, када све заврше што су планирали са започетим инвестицијама, за две до три године да уложе у изградњу још једне фабрике на југу и добио потврдан одговор.

Вучић је био изненађен и након руковања, прокоментарисао је како је то у тренутку смислио и ишао на девизу "ако прође-прође" и да му је упалило, тако да ће видети да Теклас за неку годину изгради још једну фабрику у Трговишту или Бујановцу, где би биле најпотребније.

"Он је Турчин који перфектно и до краја држи своју реч", додао је Вучић.

На свечаности поводом отварања поред председника Републике Србије присуствују и министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадор Турске Хамиј Аксој.

Вучић је заједно са амбасадором Турске и власником Текласа засадио дрво у кругу фабрике.

Подсетио је да Теклас већ има фабрику у Владичном Хану и подиже развој тог места и југа Србије.

На питање новинара како коментарише то што поједини у кампањи исмевају економске успехе Србије, Вучић је рекао да се људи који раде у новим фабрикама сигурно томе не смеју већ су задовољни што имају посао.

"Упркос свима који су говорили како нећемо успети и како је само тешко, најрадоснији сам када видим задовољне и најсмејане људе", нагласио је Вучић.

Вучић је обишао погоне Текласа и уверио се да на деловима за најпознатије светске брендове пише "made in Serbia".

Вучић је најавио да ће та компанија за две или три године отворити још један погон на југу, у Трговишту или Бујановцу.

Вучић је рекао да Теклас планира још једну већу инвестицију са новим технологијама и да би за њу као добре локације били градови Београд или Ниш, као и да ће то тек бити ствар преговора.

"Посебно сам поносан и срећан, видим овде ентузијазам и жељу код људи да раде. Ретко се срећу људи који такву жељу показују за радом. Срећан сам што су овде турски пријатељи који су променили судбину овог краја", истакао је Вучић.

Рекао је да ће Теклас у Врању запослити укупно 1.500 људи, који ће имати 50 до 120 одсто веће плате него што су имали у италијанском Геоксу који је напустио Србију.

Вучић је рекао да су он лично и људи из његовог кабинета позвали турског инвеститора да направи фабрику у Врању, као и да наша земља има добро искуство са турским инвеститорима.

Додао је да у новоотвореној фабрици Текласа у Врању већ ради око 320 људи и да ће укупно у Врању посао добити око 1.000 људи више него када је радио Геокс.

Истакао је да је са Текласом дошла у Врање и много важнија производња од оне коју је имао Геокс који прави обућу и додао да ће бити више новца за локалну инфраструктуру.

Вучић је приметио да на југу земље постоји посебан морал и да су ту људи бистрог ума, добри и вредни домаћини, који верују у себе и свој рад, као и да такву енергију и ентузијазам не може да види код људи на северу Србије.

Вучић је истакао да ће држава помоћи и ову инвестицију Текласа и да је реч о инвестицији у људе, у то да имају посао.

Пренео је да је турски инвеститор у разговору са њим обећао две ствари, од којих је он једну "искамчио" тако што га је питао да ли ће за две или три године отворити још неку фабрику и добио потврдан одговор.

Вучић је рекао да би требало ту фабрику отворити тамо где је најпотребније због посла, а то су Бујановац и Трговиште.

Додао је да је другу ствар власник Текласа сам најавио, да размишљају о још једној инвестицији са ИКТ технологијама.

Вучић је рекао да би за ту другу инвестицију Београд или Ниш били одличне локације.

"Где год кажете за ту четврту локацију, не питамо ништа", додао је Вучић и напоменуо да је држава молила Теклас да запосли бивше раднике Геокса и да су то и учнинили.

Рекао је да је видео да људи код нас у појединим фабрикама остају без уговора, чија су тржишта Украјина и Русија, што показује да када неки говоре да нећемо имати последице због актуелне ситуације само не разумеју шта се тренутно збива у свету.

"Зато сам срећан што људи у Врању имају сигурну будућност", рекао је Вучић.

Рекао је да му је турски инвеститор обећао да неће гасити производњу у Владичином Хану где производе делове за класичне аутомобиле и да ће само заменити опрему у наредном периоду, док ће у Врању одмах правити и делове за електричне и хибридне аутомобиле.

 

 

Умирили тржиште, помоћи ћемо са горивом пољопривредницима

Вучић је изјавио да подаци о потрошњи горива за викенд говоре да се тржиште умирило, најављујући да ће се донети одлука о додатној помоћи пољопривредницима када је гориво у питању.

"Анализирао сам све податке око потрошње горива за викенд. Успели смо да умиримо тржиште и, рекао бих, пристојном ценом у поређењу са земљама у региону, али и количинама нафте и нафтних деривата које смо обезбедили", рекао је Вучић.

Додао је да се разматра могућност како додатно помоћи пољопривредницима кад је реч о гориву, како се оно не би шверцовало.

"Разматрамо могућности, до среде би требало да се донесе закључак и како, до које количине и за колике површине, за регистрована пољопривредна газдинства, да људима дајемо у канистере. Не желимо шверцовану робу, да нам се то појављује на улици. Хоћемо да помогнемо пољопривредницима", рекао је Вучић.

 

Ускоро извоз пшенице у Албанију, свега има довољно

У најкраћем могућем року дозволићемо извоз уговорене пшенице у Албанију, изјавио је Вучић и додао да ће бити исти случај са сваком земљом у региону, јер Србија свега има довољно, а то значи да ће бити и за земље у региону.

Вучић је констатовао да су пшеница, уље, брашно, а посебно кукуруз, све траженији, у региону и свету.

Појаснио је да Србија има неке старе, али и неке нове уговоре о извозу чак 350.000 тона пшенице, али је он сам, како је рекао, замолио Владу Србије да се тај извоз заустави, јер би нестало 800.000 тона из робних резерви, што такође не би био значајан проблем, али би то требало да се сачува за грађане региона.

"Прве званичне захтеве које смо добили, били су у складу са тим уговорима, потписаним са Албанијом. О томе сад разговарамо и у најкраћем могућем року дозволићемо извоз пшенице у Албанију. То је решено за кратко време", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће исто важити за било коју земљу у региону, јер Србија нема проблем са тим.

Указао је, међутим, да када се како је рекао да нешто траже сељаци, то углавном, заправо, траже трговци.

"Кад ми Чадеж каже да траже сељаци. Ја питам који сељак? То траже трговци. Да их набројим, Александар Костић, способан момак, један Молдавац и још три компаније. Они су разумни, највећи трговци и са њима се договарамо - цену сте добили, ово је ваше одборено да извезете, а оно што хоћемо да задржимо ћемо да откупимо по тржишној цени...", рекао је Вучић.

Али ће, додаје, бити омогућен конторлисан извоз, како се не би угрозиле потребе домаћег становништва, понављајући да када каже домаће, увек мисли и још 20-ак одсто преко реалних потреба, јер увек треба да буде мало више.

"То је домаћинско понашање. Људи у региону, ни у оквиру Отвореног Балкана, нити у Босни и Херцеговини или Црној Гори неће имати проблем", рекао је Вучић.

Добро нам је стање, што се свих роба тиче, да се људи не секирају, поручио је Вучић.

 

Ако Бугарска заустави руски гас то је за нас катастрофа

Вучић је рекао да су вести о последицама кризе у Украјини свакодневно све лошије и да би за Србију била катастрофа уколико би Бугарска зауставила транзит руског гаса ако га Русија буде плаћала у рубљама.

"Вест из Бугарске погодила ме је као гром из ведра неба. Постоји објективан проблем, Руси немају паре, када им узмете 300 милијарди у злату, све доларе и ефективу, и терате их до банкротства како ће да плате у доларима, а ако ће да плаћају у рубљама, а ви пресечете транзит гаса, рачунам да и нас неко нешто мора да пита", истакао је Вучић.

Вучић је тако прокоментарисао питање о најави Бугарске да ће ако Руси почну да плаћају транзит гаса у рубљама зауставити транзит њиховог гаса преко Балканског тока.

То би за нас била потпуна катастрофа, рекао је Вучић наводећи да сви остали имају однекуд да добију гас, а ми немамо одакле сем преко Украјине и Мађарске или балканским током из Бугарске.

"Ако нам то укину не знам шта да радимо. Сад ћемо да купујемо и по било којој цени да утискујемо гас, али то нам је недовољно. Не знам шта да кажем, боримо се на дневном нивоу", истакао је Вучић.

Рекао је да је све што је рађено годинама, што је стваран, успешнији систем неко сруши за месец дана, иако сте ни криви ни дужни, и платили сте милијарду и по евра за тај гасовод да би гаса имали увек.

На питање о повећању цена енргената и хране у другим земљама и да ли ће Србија успети да задржи цене, Вучић је рекао да је много тешко одржати њихов ниво, али да се за сада држимо.

Подсетио је да је електрична енергија 11 пута нижа него на тржишту и најнижа у Европи, као и гаса не рачунајући Русију и Азербејџан који су произвођачи и извозници.

"Што се тиче нафте имамо формулу и спорије нам расте цена, иако смо волели да узмемо нешто на акцизама, а да гас и струја буду нижи", напоменуо је Вучић и додао да скаче струја у Грчкој, а да ће у Бугарској за 58 посто бити виша од априла.

Вучић је додао да је лако рећи да треба смањити порезе и акцизе, али да и буџет треба да издржи, и да не расте јавни дуг.

"Ја нећу то да радим у овој земљи, нећу ни пред изборе, могли смо да кажемо укидамо акцизу, а шта после избора, да је повећамо дупло. Не можемо неодговорно да се понашамо. Много је брига и мука. Нема одмора од грозних вести", оценио је Вучић.

На питање да прокоментарише то што је синоћ у емисији Хит твит на ТВ Пинк лидер СДП Борис Тадић од папира на коме је био графикон о паду незапослености у Србији направио авиончић, рекао је да о томе не жели ништа да каже.

"Није фер да ја говорим нешто дан после неке емисије. Имао је оне у емисији који су реговали или могли да реагују, не злоупотребљавам време за то", рекао је Вучић, али је напоменуо да о времену када је Тадић био на власти мисли све најгоре.

 

Неозбиљно поређење летелице од 6 тона са дроном на утакмици

Вучић је рекао да је неозбиљно и неодговорно што се у појединим медијима наклоњеним опозицији пореди пад беспилотне летелице од шест тона у Загребу са дроном на фудбалској утакмици Србија-Албанија у Београду пре неколико година и поновио да Србија има чиме да обори такве летелице у случају да угрожавају њено небо.

Вучић је на питање о коментарима да се Србији већ десио дрон на утакмици са Албанијом, рекао да се они који то пореде говоре о играчки за децу и упитао какве везе имају дронови, који могу да понесу само камеру или папир, са озбиљним, убитачним летелицама које носе шест тона.

"То само говори о степену неозбиљности и неодговорности у нашем јавном дискурсу", рекао је Вучић.

Поновио је да верује да би Србија оборила ту летелицу од шест тона јер има чиме за разлику од неких који немају.

"Имамо најбоље ракете "ваздух-ваздух", сада имамо "ваздух-земља", ракете за мигове 29 четири плус генерације", рекао је Вучић.

Додао да се свакодневно врши полицијска заштита неба изнад Србије и да постоји процедура, односно, да се пријављује када улети страно тело на територију наше земље.

Како је објаснио, онда се тражи одраз, да ли је то тело наоружано или не, да ли је опасно или не и ко треба да реагује.

Ако постоји опасност, дижемо мигове који траже од посаде спуштање.

"Ако је реч о беспилотној летелици, они траже дозволу, тамо где има живе силе морају да траже од Врховне команде, ако не добију питају мене и начелника Генералштаба, одмах реагују и упуцавају мету. Не сме да се пусти било шта што би на било који начин могло да угрози наше грађане", подвукао је Вучић.

Навео је да је случај у Загребу био политичка провокација и да није имамо везе са стварним угрожавањем људи.

"Хрватска има изванредну војску и да је у точкашима много боља од нас, али да је у Ратном ваздухопловству и ПВО нешто слабија и да је зато купила 12 "Рафала", рекао је Вучић.

 

Дежурни мрзитељи Србије упутили писмо Борељу и ЕК

Вучић је изјавио да су писмо председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и европском шефу дипломатије Жозепу Борељу, у којем траже да се привремено замрзну приступни преговори са Србијом док не усклади политику према Русији, упутили дежурни мрзитељи чији је животни сан да Србија никада, нигде и ни на који начин не напредује.

Вучић је рекао да се нагледао и наслушао безброј притисака са различитих страна и нагласио да нема проблем са тим и са увредама које долазе, али да има пробем са лажима да се у Србији скупљају добровољци за украјински рат или да власт скупља оне који протестују или подржавају једну или другу страну у Украјини.

"Немојте да лажете. Ти који се скупљају на протестима протестују против мене. Само обавестите тако своју јавност, немојте да их лажно обавештавате", рекао је Вучић на питање о захтеву деветоро посланика Европског парламента из либералне групе "Обновимо Европу" да се привремено замрзну приступни преговори са Србијом, као и да јој се обустави финансијска помоћ док не усклади своју политику према Русији.

Додао је да је многима из много разлога најлакше да са свој бес искале на Србији што позицију наше земље, истиче, чини још деликатнијом и тежом.

"Зато је потребно да се боримо заједно, да се радујемо оваквим, величанственим пројектима и запошљавању људи јер то економски диже и снажи Србију", поручио је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк