Вести

Вучић: "Магна" само у Алексинцу запошљава 800 радника

Председник Републике Србије Александар Вучић током обиласка фабрике "Magna Seating d.o.o. Оџаци - огранак Алексинац" приметио је да је приликом отварања погона те фирме у Оџацима 2012. године речено да ће бити могућности за 800 радних места, а да је сада само у погону у Алексинцу отворено толико радних места, док је у Србији 2 600.

Вучић је истакао да је та фабрика од изузетне важности за Алексинац, који нема фискалне проблеме, али је сиромашна општина, али посебно за Оџаке.

Алексинцу, како је навео, држава ће до краја године да помогне и када је реч о болници, али и за обилазницу.

Наводећи да 70 одсто запослених чине жене, а 30 одсто мушкарци, Вучић је рекао да има много случајева где по два или три члана једне породице раде у тој фабрици, а по атмосфери и њиховом расположењу, закључио је да су услови за рад и оно што је видео, боље него што је очекивао.

"Важно што су нашли посао у граду у којем живе. Највећи број људи је путовао у Ниш на посао, добијали су понуде да раде у Нишу у фабрикама које смо отворили, али је важно да раде овде. Има и доста великих села у околини Алексинца, који није ни мали", рекао је Вучић.

Нагласио је да је у Алексинцу 2012. године просечна плата била 287 евра, а данас 445 евра, што је 50 одсто повећање.

Ипак, Вучић је приметио, да то и даље није добро и да је испод републичког просека, који подижу Београд и Нови Сад.

Исказао је захвалност и, како је рекао, немачким и канадским пријатељима што су обезбедили људима посао и навео да је данас свима проблем са тржиштем.

Вучић се у разговору са радницима интересовао шта раде, колико им је трајала обука, да ли су након ње у потпуности обучени за рад, да ли су из Алексинца и околине, али и какви су им услови за рад и колико су физички захтевни.

Фабрику су заједно са председником Вучићем обишли и Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде и директор Путева Србије Зоран Дробњак.

 

 

Извор: Танјуг