Вести

Вучић: Макрон је искрени пријатељ Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу, где ће се сутра састати са председником Француске Емануелом Макроном, да ће то бити њихов 11. сусрет, а да ће кључне теме бити Косово и Метохија, евроинтеграције Србије и билатерални односи две земље.

"Разговараћемо о много важних ствари, ово је наш 11. сусрет. Маркон је један од најважнијих светских лидера и искрени пријатељ Србије, а његова посета Србији 2019. године била је од историјског значаја за наше односе и од тада наша политичка и економска сарадња имају само узлазни ниво", рекао је Вучић.

Пренео је да ће кључне теме бити - Косово и Метохија, европске интеграције Србије, као и билатерални односи Србије и Француске, међу којима је најважнији економски односи.

Када је реч о Косову и Метохији, Вучић је истакао да ће Француска председавати ЕУ у првој половини 2022. године, а та земља, како је рекао, жели да се до тада постигну одређени резултати.

"Имајући у виду тежину ситуације са којом се суочавамо на целом Балкану, то није нимало лако, али бићу врло искрен и отворен и говорити са Макроном о томе", најавио је Вучић.

По питању европских интеграција Србије, Вучић је истакао да је важно да се коначно, на основу предлога који је Француска изнела ЕК, а Србија прихватила, примени нова методологија.

"Да се отвори више поглавља, кроз тзв. кластере до јуна, па до децембра још два пута толико. Али, ми морамо да урадимо важне ствари у области владавине права и кроз економију да напредујемо", рекао је Вучић.

Када је реч о билатералним односима, Вучић је подсетио да је трговинска размена између Србије и Француске 2019. достигла 1,2 милијарде, а била би, како је рекао, данас и већа, уместо пада од шест одсто у 11 месеци прошле године, због пандемије корона вируса.

Вучић је рекао да су за Србију важни пројекти које реализује са француским компанијама, "Suec" за депонију Винча, аеродром који "Vansi" гради великом брзином, али свакако и изградња метроа.

"Изградња метроа није више само прича, изборна прича, већ стварност која ће се догодити. Уз метро ће Београд добити важне предности, изједначити се са многим важним европским центрима", рекао је Вучић.

На питање да ли је реалан рок за његову изградњу 2028. година, Вучић је рекао да ће се покушати да се заврши до краја 2027. или 2028. године.

"Сутра ћемо прецизније и више причати о томе, додатно ћу разговарати са Макроном. Финансирање је решено, 80 милиона кроз трезор Француске банке, остало преко комерцијалних банака. Немамо проблем са јавним дугом", рекао је Вучић.

 

У четвртак извештај влади и о раду министара

Вучић je најавио да ће у четвртак поднети извештај влади о разговорима које ће водити сутра у Паризу везано за Косово и Метохију, али ће, како је додао, изнети и незадовољство неозбиљношћу и недовољним радом појединих чланова владе и директора јавних предузећа.

Вучић је рекао да имамо велики суфицит у јануару и да није задовољан тиме.

Истакао је да не разуме да поједини чланови владе и директори јавног предузећа нису у стању да потроше паре које су тражили пре два месеца.

Указао је да тражи да их потроше како бисмо имали економски раст, како би земља брже напредовала потребно је брже градити путеве, болнице...

"Свима су у глави избори 2022., сви само причају о изборима", критиковао је Вучић, додајући да је његова порука да морамо много да радимо у овој години.

Вучић је указао да је новац потребан, између осталог за борбу са пандемијом и указао на случај Португала, где, како је рекао, немају слободне лежајеве у болницама, и којима сви помажу.

Вучић је рекао  да сви у свету морају да се боре с тим проблемом и да су потребне паре за вакцине, али и већи раст.

Уколико не будемо убрзали радове на инфраструктурним пројектима, као што су канализација, путеви, али и убрзање у енергетском сектору, да пољопривреда ради боље, нећемо моћи да се после три године похвалимо да смо најбољи.

"Ми сада идемо са највише базе, јер смо имали највећи раст. Морамо да јуримо сада, да радимо много више", поручио је Вучић.

Вучић је подсетио да Француска има негативан раст од минус 9,8 одсто, да ће ићи на плус 6 и 8.

"Страшно је важно да урадимо посао што пре,  да се вакцинишемо и вратимо раду", нагласио је Вучић.

Када је реч о помоћи државе рекао је да је држава из свог "ћупа" извадила већ 8,5 милијарди и да се сви питају одакле.

Вучић је истакао да је неопходно да се сви ангажују више, да раде и викендом, који, како је  додао, не може да буде нерадан.

"Морамо да радимо, да идемо напред и стижемо све друге много брже", поручио је Вучић.

 

Вакцине доносе раст, добру економију и здравље

Вучић је рекао да је радостан што ће до марта Србија добити нову количину од милион вакцина, а можда и више, јер је то веома битно за спашавање живота, али и економију.

Вучић је рекао да постоји много земаља у свету које немају ни једну вакцину, а Србија већ месец и који дан вакцинише.

"Сваког дана вакцинацијом спашавате животе, подижете економију. У свету се води рат за вакцину, која је постала важнија од ракета и свега другог. Вакцине доносе раст, добру економију, слободан живот и здравље људи", поручио је Вучић.

Пренео је да је у Београду вакцинисано око 125.000 људи, да је Ниш најбољи по глави становника са 24.000, док ће Нови Сад морати да поправи резултат.

У Крагујевцу је вакцинисано 15.000 људи.

Вучић је указао  и на то да је просечна старост имунизованих у Србији 65,4 године, а нешто је нижи проценат у великим градовима између 62,8 и 63 године.

"То су године које смо желели да гађамо јер спадају у најугроженије не рачунајући на здравствене раднике, војнике и полицајце", нагласио је Вучић.

Упитан од кога добијамо нову количину од милион вакцина, Вучић је рекао да то не може да каже, али истиче да је за ту количину добио уверавање од оних који га никада нису преварили и никада нису извргли ниједан договор.

Први смо по стопи раста и други по нивоу вакцинисања, важно је да будемо у врху Европе у свему, рекао је Вучић.

Што се тиче његовог видеа којим је обавестио грађане о новој количини вакцина, извинио се што је био неуобичајено одевен.

"Био сам много радостан и желео ту радост да поделим. Нисам причао о уговорима за 11 милиона вакцина који имамо. Међутим нема тих вакцина, биће их тек када дођу", закључио је Вучић.

 

Не смемо да реагујемо на провокације, због стабилности и напретка

Вучић је изјавио у Паризу да наша земља не сме да реагује на провокације и у Црној Гори и на Косову и Метохији и да морамо да сачувамо мир и стабилност, не зато што је неко јачи од нас, како је рекао, већ зато што то нама највише одговара, јер напредујемо много брже од осталих.

Вучић је прокоментарисао недавне догађаје у Црној Гори, када су хапшени српски држављани, али и провокације Албанаца на северу Косова и Метохије уочи избора заказаних за 14. фебруар.

Када је реч о Црној Гори, Вучић је истакао да је то што се дешавало без преседана, да неко држи и малтретира наше грађане због неколико српских тробојки.

"Замислите да смо ми то радили. Кажу да су имали три лап-топа, ето сад сам сазнао да је то нека посебна дрога. То су људи који су имали уговоре са њиховим послодавцима", навео је Вучић.

Вучић је истакао  да морамо да покажемо стрпљење и да смо одговорнији и већи у сваком смислу, да не реагујемо на провокације и да увек гледамо како да не угрозимо позицију Срба у Црној Гори.

Што се тиче провокација Албанаца на Косову и Метохији, Вучић је рекао да тамо тренутно влада хистерија око избора и да су албански политичари дошли код Срба да их понижавају и вређају, када су отишли да обиђу неколико њих у микронасељу у северном делу Косовске Митровице.

"И шта очекујете када кажете Србима није ово ваше него наше. Срби су се уздржали и хвала им на веома уздржаној реакцији која је била политичка и само вербална и никаквог физичког насиља није било. Ми ћемо се суочавати са безброј проблема, видите њихове изјаве сваког дана. У тој ситуацији ми морамо да чувамо мир и стабилност, јер не зато што су јачи од нас, него зато што мир и стабилност нама највише одговара, развој економије и напредак Србије који иде брже него код свих остлаих. То виде сви они", нагласио је Вучић.

Вучић је додао да се никада нису брже мењали, од Другог светског рата, ни глобални и регионални ни локални односи, да су драматичне промене у економијама.

"Наша је прилика да захваљујући нашој марљивости и уређеним јавним финансијама и продуктивности успемо да направимо боље резултате него раније. Зато не смемо да дозволимо да реагујемо на њихове провокације", поручио је Вучић.

 

Не могу да ми опросте што Београд постаје и српски град

Оно што многи не могу да ми опросте јесте чињеница да Београд више није само главни југословенски град, већ што постаје српски град и српска престоница, а ја сам на то поносан, изјавио је Вучић.

Вучић је тако одговорио на поједине критике на новооткривени споменик Стефану Немањи на Савском тргу и поручио да Београд јесте једини космополитски град у региону, али да не треба заборавити да је то и главни српски град.

"И то ће бити и у будућности, тога се нећу стидети", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да Србија, осим што економски јача и што је последњих година постала економска сила у региону, подједнако улаже у обнављање своје духовности.

"Улажемо да спојимо национално и духовно и све оно што значи обнову српске државности, не угрожавајући никога", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише поједине изјаве у јавности које се тичу афера Јовањице и прислушкивања, Вучић је одговорио да су његови политички противници на те афере имали свашта да кажу, али да на крају "ни они сами не знају шта су рекли".

"Надлежни органи нека раде свој посао", поручио је Вучић, уз опаску да они који су лагали месецима, сада би некако да се извуку из сопствених неистина, а не знају како.

Вучић је додао да су сви постали нервозни због предстојећих избора, те подсећа да до почетка изборне кампање има годину дана, а да Србија за тих годину дана мора да се избори са новим сојем и да увећа привредни раст.

 

Нема спавања, Србија мора да убрза свој напредак

Вучић је поручио државним службеницима да ако желе да буду у "његовом возу" да "нема спавања и да нема слободног викенда", зато што, како је истакао, Србија мора да убрза свој напредак.

"Ако хоћете да спавате, онда идите негде другде, идите по опозиционим медијима и говорите све најгоре о мени, славиће вас… Мене избори не занимају, мене интересује напредак Србије. Или сте ту, или сте ушли на тај воз који доноси промене нашој земљи или изађите из воза, па чекајте Годоа и надајте се да ћете некога да срушите на изборима 2022. године", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк