Вести

Вучић: Мир и стабилност приоритет

Премијер Александар Вучић поручио је данас са Ројтерсовог "Глобал Маркетс" форума, у оквиру Светског економског форума у Давосу, да су мир и стабилност главни циљеви Владе Србије.

У турбулентној атмосфери у свету није лако одржати стабилност на Балкану, али Србија улаже много напора у свој најважнији циљ - да одржи мир и стабилност у региону, рекао је српски премијер, одговарајући на питања која су се махом односила на економске реформе његове владе, планове Србије и ситуацију у региону.

Поручио је да Србија остаје посвећена придруживању Европској унији, те да верује да Западни Балкан може да буде покретачка снага економског развоја Европе.

"Сви знамо да Западни Балкан може да буде покретачка снага за европски економски развој и да можемо да постигнемо много, само ако се држимо заједно и ако очувамо стабилност", рекао је Вучић.

Премијер је на питање да ли ће се кандидовати на предстојећим председничким изборима рекао да још није донео одлуку и да је у Давосу да би решио важнија питања за Србију и српски народ.

На Ројтерсовом форуму посвећеном глобалним тржиштима, Вучић је рекао да ће Србија учинити све да убеди инвеститоре да неће понављати грешке из прошлости и да ће гледати у будућност, што значи економску и политичку сарадњу између суседа, а не сукобе и рат.

На питање како је српски народ доживео Брегзит и недавне изборе у Америци, Вучић каже да су Срби по питању Брегзита подељени, као и Британци, а да је више од 90 одсто грађана било "усхићено" због Трампове победе, највише због тога што сматрају да је САД била пристрасна током сукоба на Балкану.

Говорећи о европским интеграцијама, Вучић је рекао да ће Србија урадити свој део посла - креирати боље економско окружење, на чему је до сада доста урађено, те да ће се старати о владавини права и убудуће.

"А онда је све на земљама чланицама ЕУ", нагласио је Вучић.

Вучић је, говорећи о мигрантској кризи, рекао да тренутно на територији Србије борави 9.200 мигрантата.

Он је навео да су надлежни органи јуче убедили 300 мигранта, који су данима боравили у центру Београда, да пређу у прихватне центре и прихвате лекарску негу, храну, смештај...

"Поносан сам због тога и задовољан сам. Наставићемо да их одводимо у прихватне центре, а када прође зима, онда могу да иду где год пожеле", рекао је Вучић.

 

 

Вучић са председником Блумберга Питером Грауером

Премијер Србије Александар Вучић наставио је данас серију састанака са водећим светским државницима и првим људима најзначајнијих економских институција и компанија разговором са председником Блумберга Питером Грауером.

Вучић и Грауер разговарали су на маргинама Светског економског форума у Давосу о економским реформама које Србија спроводи, као и о економској ситуацији у региону и свету.

Данашњи дан ће, према речима премијера, бити резервисан за економске и медијске састанке и теме, а међу њима су и састанак који је имао са Грауером, затим са представницима Ројтерса, који би да направе неке нове ствари у Србији, али и они који ће уследити са представницима арапских и азијских компанија, које желе улазак на тржишта пољопривредних производа, с представницима кинеских компанија који су заинtересоване за наменску индустрију, али и с онима који већ раде у Србији, попут Таркета, Лукоила...

Премијер је јуче разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом, одлазећим америчким потпредседником Џозефом Бајденом, председницом Швајцарске Дорис Лојтард, председником Светске банке Џимом Кимом као и бившим британским премијером Гордоном Брауном, који је на Форуму у својству специјалног узасланика УН за образовање.

 

 

Вучић са шефицом СЕФ за Европу и Азију у Давосу

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас у Давосу са шефицом за односе са Европом и Азијом Светског економског форума Мартином Ларкин са којом је разговарао о наставку сарадње Владе Србије и Светског економског форума Давос.

Премијер Вучић је изразио спремност да Србија активно допринесе раду Форума, како на нивоу учешћа на састанцима у Давосу, тако и учешћем наших представника на великим регионалним скуповима у организацији Форума.

Он је исказао интересовање за сарадњу са Форумом у области дигитализације у партнерству са Владом Швајцарске, са којом Форум већ сарађује на овом плану, стратешку заинтересованост и што већу видљивост Србије на економском пољу због већег привлачења страних инвеститора.

Премијер Вучић је истакао да је Влада Србије веома заинтересована да један од регионалних скупова Форума буде одржан у Београду, на тему подстицања предузетништва, саопштено је из Владе Србије.

 

 

Имали смо контакте са Албанцима, решићемо проблем

Премијер Александар Вучић верује да ће проблеми у односима Београда и Приштине бити решени на миран, рационалан и разуман начин и истиче да оклопна возила и дуге цеви нису део решења.

"Имали смо ПОСРЕДНЕ контакте са Албанцима на Косову и верујем да ћемо све проблеме да решимо на миран, рационалан и разуман начин", рекао је Вучић новинарима у Давосу.

Он је навео да оклопна возила, дуге цеви не воде ничему и да нису део решења.

"За нас је пробем, само једна ствар од кључног значаја, а то је коришћење и ношење лаког и тешког оружја", навео је Вучић.

Он је додао да то што о нечему нема писаног споразума није препрека да се оно што усмено договерено и поштује .

"У Бриселу имате само два споразума у писаној форми, два пута смо нешто потписивали, све остало је постизано као усмени споразум. И за мост у Косовској Митровици и за Телеком, све до кончаног парафа, све је било у усменој форми, али шта ћете кад неко суштину покушава да замагљује формом, онда дођете у такав проблем", навео је Вучић.

Он је додао да је уверен да ће Србија остати стабилна и чврста као камен, што ће, додао је, значити и економски успех и бољи животни стандард.

 

 

извор: Танјуг