Вести

Вучић: Морамо да бринемо о енергетској безбедности

Председник Републике Србије Александар Вучић је у оквиру посете Кладову, обишао радове на реконструкцији деонице државног пута од Голог Брда до Кладова у дужини од 34 километра које изводи Штрабаг.

Вучић је током разговора са радницима и представницима локалне власти истакао да је тај пут веома значај за грађане тог дела Србије.

"Овај пут је жила куцавица источне Србије", истакао је Вучић.

Такође, добио је информацију да ће обнова и реконструкција пута од Зајчара до Неготина бити завршена до 15. октобра.

Вучић је позвао телефоном министра финансија Синишу Малог и договорио са њим да се до краја године обезбеди из буџета додатних девет милиона евра за реконструкцију путева.

Вучић се том приликом интересовао и за друге путеве у том крају, на пример, за пут од Неготина до Брзе Паланке у дужини од 30 километара, затим пут до Клокочевца и ка другим местима.

Разговарао је са радницима, питао их да ли има још људи заинтересованих да раде послове у нискоградњи и какве услове имају.

Вучић је указао да тај део земље има велики потенцијал за развој туризма.

"Источна Србија је буквално чудесна", нагласио је Вучић.

Вредност радова пута од Голог Брда до Кладова је 592 милиона динара, а посао ће бити готов у наредних десетак дана, јер је остало да се заврши још километар и по ове деонице.

Обиласку је присуствовао и министар грађевинарства Томислав Момировић, као и председници општина источне Србије.

Вучић је затим обишао хидроелектрану Ђердап 1, реконструисане машинске просторије, а затим и реконструисану бродску преводницу на хидроелектрани Ђердап која је изузетно важна за пловидбу на Дунаву.

Радови су вредни 28,5 милиона евра, а 60 одсто средстава је обезбеђено из кредита Европске развојен банке а осталих 40 одсто је грант "Connecting Europe Facility" фонд.

Вучић је најавио да ће у наредним годинама бити већих улагања у електропривреду, јер ће то бити године велике борбе да се обезбеди балансирана производња струје.

Вучић је истакао да држава мора да брине о енергетској безбедности Србије.

Рекао је да је са шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем договорио, иако, како је додао, још није добио пристанак, да се грант за Ђердап 2 повећа са 40 на 42 одсто.

Указао је да је због контролног торња веома срећан, и да је тешко да би се одлучили да га радимо сами да нисмо имали велику подршку Европске уније.

Радницима је поручио да ће се држава борити да имају веће плате и да могу још боље да живе, и планирају будућност за себе и децу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк