Вести

Вучић: Највеће улагање у аеродром Никола Тесла од његове изградње

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је пуштање нове писте једно од највећих улагања у аеродром Никола Тесла од његове изградње. 

"Једна од пет најбољих ствари које смо урадили је концесиони уговор. Сада се поносимо нашим аеродромом", рекао је председник Вучић приликом обиласка нове полетно-слетне писте на београдском аеродрому "Никола Тесла" која се отвара.

Председника Вучића је са техничким спецификацијама писте упознао генерални директор београдског аеродрома Франсоа Беризо.

"Други смо по стопи пораста броја туриста у Европи. А то су јако важне ствари за наш буџет и нашу земљу", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће након ремонта постојеће писте капацитет аеродрома са шест милиона путника бити повећан на 14 милиона путника.

Истакао је и да је авиокомпанија Ер Србија мудро пословала и да је тренутно на њиховом рачуну 200 милиона евра и да је то велики успех и најбољи резултат до сада.

Председник Вучић истакао је да су летови Ер Србије до Сједињених Америчких Држава веома популарни и да иако лет Београд - Чикаго у прве две године неће доносити профит, на дуже стазе ће се исплатити.

 

Напредује развој Београдског аеродрома, постао један од најлепших у Европи

Председник Вучић изјавио је да се београдски терминали развијају и да се напредује на најбржи и најмодернији начин, као и да је аеродром постао један од најлепших не само на југоистоку Европе, већ у целој Европи.

"Имаћемо сада и другу писту, а за мање од годину и по дана користићемо две писте. Авиони могу да слећу и уз готово најнижу видљивост, дакле то је додатна опрема коју су Французи уградили. Када се готово ништа не види и тада ће авиони моћи да слећу на београдски аеродром", нагласио је председник Вучић и захвалио француском концесионару "Vinci Airports".

Рекао је да је то веома важно, јер је сваки први утисак који неко има са страном земљом је управо аеродром.

"И ту ће моћи да виде један од најлепших цветова у поређењу са свим другим аеродромима на нашем континенту", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су у прва три месеца ове године у Србији 40 одсто увећани приходи од туризма у односу на прва три месеца прошле године.

"Увећан је број и долазак људи са азијског континента, а тек ћемо да радимо на томе. Проширили смо мрежу путника Ер Србије и захвалан сам "Vinci"-ју што није радио ништа против, већ у договору са Ер Србијом, јер колико  напредује Ер Србија толико је боље за аеродром и обрнуто", рекао је председник Вучић у обраћању на отварању нове писте на београдском аеродрому.

Истакао је и да ништа није немогуће за онога ко има вољу да покуша и да је зато показана храброст да се у све ово крене.

Додао је да је довољно погледати изглед новог торња да би се видело колико је Србија  напредовала и колико се данашња Србија разликује у односу на оно што је наслеђено.

""Vinci" је имао визију да уложи  1,5 милијарду евра,  а само једнократна концесиона накнада је била 500 милиона евра, плус минимална годишња накнада", навео је председник Вучић и додао да су то огромни новци и велика инвестиција.

Сигуран сам да ћемо тек видети праве користи од овога, додао је председник Вучић.

"Верујем да ће ово бити највећи аеродром у региону што је засновано на чињеницама, јер Београд постаје економска регионална лука", рекао је председник Вучић.

Нагласио је и да је оптимиста када се говори о аеродрому и националној авиокомпанији и да је важно да се настави улагање и у терминал и паркинг, метро, железничку станицу, како би се град повезао са аеродромом.

Рекао је да ће аеродром бити повећан и са великим новим инфраструктурним објектима - сајмом који ће се градити недалеко одавде, и националним стадионом и другим објектима.

"Аеродром је пуштен у саобраћај 1962. године, а прошле године имали смо 5.610.000  путника, што је 71 одсто више него у 2021. години, током 2022. године забележена су укупно 65.644 комерцијална лета што је 34  одсто повећање у односу на 2021. годину. Надам се да ћемо имати 13 до 15 милиона путника и тада ћемо моћи да кажемо да смо успешна и просперитетна земља", рекао је председник Вучић.

Захвалио је руководству компаније "Vinci", као и амбасадору и председнику Француске Емануелу Макрону.

Рекао је и да људи из компаније "Vinci" већ предузимају мере како да се пред сезону реши чекање на аеродрому.

"Поносан сам на Србију која напредује и неће да стане", поручио је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк