Вести

Вучић: Наше везе са Кином су истински искрене и пријатељске

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на београдском аеродрому "Никола Тесла" где је дочекан први авион кинеске авио-компаније Хајнан ерлајнс која је после четири године обновила редовне директне летове на релацији Пекинг-Београд, да Србија прва у региону има директан лет за Кину.

Ербасовим А330 из Кине на обновљеној редовној линији који је на аеродром "Никола Тесла" слетео око осам часова, допутовала је амбасадор те земље у Србији Чен Бо са кћерком и један број путника.

Председник Вучић јој је пожелео добродошлицу уз букет цвећа и опаску да нам је Чен (која је једно време провела у Кини) недостајала и да се радује њеном повратку.

"Захвални смо господину Тијену за све што је чинио у претходних неколико месеци, али недостајали сте нам овде у Београду и радосни смо што сте се вратили у Београд и Србију. Поносан сам на неколико ствари данас, као грађанин Србије, ми смо пре неколико година најавили лет преко Прага до Кине. Ово је први директан лет Кина-Београд и два пута недељно, за сада једном, а од септембра или октобра два пута недељно директно ћемо летети за Кину из Београда, што нема ниједна земља у региону, да летите за Њујорк и на Исток, у Пекинг", нагласио је председник Вучић.

Верујемо да ће Ер Србија летети за Тјенђин, који је на само сат времена или мање од Пекинга, на североистоку Кине, додао је председник Вучић.

Истакао је да ће Србија тада привлачити много више туриста и пословних људи из Кине, али и Кину значајно приближити Србији.

"Уверен сам да ће и много већи број туриста из Србије, али и пословних људи и званичника користиће директну линију са Кином", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је јутрошњи лет из Пекинга трајао 10 сати и 10 минута, а да ће одавде за Пекинг бити девет и по сати.

Сада је пут у Кину никад лакши и једноставнији, додао је председник Вучић.

Навео је да имамо значајан раст кинеских туриста ове године пошто је у првих пет месеци забележено 77.000 ноћења кинеских туриста.

Председник Вучић додао је да ти бројеви могу ове године да дођу до близу 200.000 ноћења, а могу касније да иду и на милион или два милиона ноћења. Сагледајте какав је то значај за наш сектор услуга, хотелијере, трговце и друге, додао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио да ће и Ер Србија успоставити летове до Кине од септембра или октобра.

"Ово су велике ствари, стигао је Хајнанов авион А330-300, нешто мањи ће бити авион Ер Србије од септембра или октобра А330-200, са 258 седишта. Дакле, купићемо још један А330 и могу да најавим још једну линију за Чикаго. Спајаћемо Запад и Исток и летећемо свуда и то у региону само из Београда", навео је председник Вучић.

Најавио је да ће наш авион Ер Србије за Кину носити име по нашем великом научнику Михајлу Пупину.

Истакао је да су наше везе са Кином истински искрене и пријатељске и да се и даље развијају, захваљујући изузетном доприносу председника Си Ђинпинга, који је показивао посебно поштовање према нашој земљи.

Председник Вучић додао је да Србија не заборавља помоћ коју су нам пружили и када нам није било лако.

Очекујемо да ћемо до краја године, ако буде могуће, да потпишемо и споразум о слободној трговини чиме ће бити отворен простор за још унапређење сарадње, рекао је председник Вучић обраћајући се Чен Бо.

"Онда смо све наше највеће послове са Кином завршили и отворили широм врата нашим пословним људима и отворили простор за развој и направили Србију земљом шанси. Позивам све људе из региона да користе Србију, као луку одакле могу на најбржи начин да дођу на врата са источне стране, у Пекинг и Тјенђин. Свима кажем добродошли", поручио је председник Вучић.

Честитао је компанији Хајнан, као и Вансију што развијају београдски аеродром који постаје све лепши.

"Мало је земаља и аеродрома који успевају да тако ради и желим да честитам Ер Србији што имају много мање проблема у односу на европске и већину светских компанија што раде као сат у односу на све друге. Знам да ту има проблема и колико то труда изискује. Али, можемо да се похвалимо да функционишемо не слабије и до таквих великана као што је Луфтханза и других компанија".

Председник Вучић рекао је да је јутрос тим летом у Србију дошло 200 путника из Кине и пожелео им добродошлицу и поручио им да се осећају као код своје куће.

 

Кина дисциплинована земља, из ње ће доћи најмање ковид-а

Председник Вучић рекао је да за улазак у Србију није предвиђен карантин ни за путнике који долазе из Кине, нити било које друге земље.

Председник Вучић то је рекао после дочека првог авиона на линији Пекинг-Београд, а одговарајући на питање да ли ће, с обзиром да постоји обавезан карантин у Кини за све путнике који улазе у ову земљу, карантин бити уведен и за путнике који долазе из Кине.

"Надам се да ускоро неће бити проблема ни са одласком у Кину. Кина је дисциплинована и одговорна земља. Верујем да ће се решити и то питање", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће нам из Кине доћи најмање ковид-а, јер је Кина најдисциплинованија.

 

Сви наши закони биће у складу са европским правилима

Председник Вучић изјавио је, по питању евентуалног новог Нацрта закона о полицији, да о томе нема никакве информације, али да у Србији свакако неће бити донети закони који нису усклађени са европским правилима и највишим европским стандардима.

На питање новинара да ли ће, ако буде новог Нацрта закона о полицији, односно ако га скупштина усвоји, потписати акт који би дозвољавао надзор биометријским камерама, председник Вучић рекао је да не зна о чему се ради, односно да свакако неће бити ничега до формирања нове владе и парламента.

"Када дође до тога, постоје посланици, па када они то усвоје или не усвоје, онда ћу да читам. Велика је процедура, не могу да се изјашњавам о нечему што нисам видео", рекао је председник Вучић.

Поручио је да свакако неће бити донети закони који нису у складу са европским правилима и највишим стандардима.

"Ако у Европи нешто имате, имаћемо и ми, ако немате, нећемо ни ми, ни што се тиче кршења људских права, нити борбе за сигурност и безбедност наших грађана", нагласио је председник Србије и додао:

"А, ако су то оне бесмислене приче - они то доносе да нас снимају, да би нас као "велики брат" контролисали. Не знам што онда идете у Лондон, Париз, Њујорк, тамо је на сваком месту по 10 камера".

Како је приметио, увек је код других то нешто добро, а код нас не ваља.

"Не знам ни шта ће ко да пише, ни да ли ће ико ишта да предлаже. Можда и не буде тог закона, видећемо", рекао је председник Вучић.

Претходни Нацрт закона о полицији, прошле године је повучен из процедуре, управо на молбу председника Вучића, а замерке јавности су се махом односиле на повећан видео надзор.

 

Влада ће радити убрзано на путу ка ЕУ

Председник Вучић изјавио је да верује да ће будућа влада бити влада која ће да брине о интересима Србије и додао да ће то бити српска влада која ће да ради много на бржем прикључивању Србије Европској унији, али да свакако неће бити антируска.

Одговарајући на питање новинара докле се стигло са консултацијама и да ли ће будућа Влада Србије бити проевропска или проруска, председник Вучић поновио је да ће о консултацијама да говори када се оне заврше, али да је већ сада потпуно јасно, и после прва два дана консултација, да постоји недвосмислена већина у Народној скупштини Србије.

"Верујем да ће будућа влада да буде српска влада која ће да брине о интересима Србије, а наравно да ће она да буде, слагали се ми овако или онако са неким, влада која ће да ради много на бржем прикључивању Србије Европској унији", рекао је председник Вучић.

Када говорите истину, додао је, када имате једну политику онда увек говорите исто.

"Да, радићемо убрзано на европском путу Србије и верујем да многе резултате до децембра можемо да постигнемо, али такође та влада свакако неће бити антируска и чуваће наша традиционална пријатељства", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да као што је пред Европљанима увек спреман да каже какви су нам пријатељи Кинези, тако и пред нашим кинеским пријатељима увек говори о европском путу Србије.

Нагласио је да влада мора да носи терет самосталности и независности о доношењу одлука.

"То је нешто што верујем да мора да буде тековина сваке будуће владе и то је гарант да ћемо водити своју политику на стратешки пут и европски пут, али политику у којој ћемо одлуке да доносимо сами без притисака споља или притисци ће да постоје, али наше је да доносимо одлуке увек у најбољем интересу нашег народа", рекао је председник Вучић.

Додао је да влада пре свега мора да буде састављена од вредних људи којима ће тимски интерес и интерес Србије бити испред интереса личне промоције и личног материјалног богаћења.

 

Изградили смо више капацитета него у претходних 50 година

Председник Вучић истакао је да је садашња власт изградила више здравствених капацитета него у претходних 50 година, да је за грађане најважније да могу да виде болнице, домове здравља, клиничке центре који су изграђени, колико су повећане плате лекарима и медицинском особљу. "Да ли је то добро? Па, никад није довољно, али смо изградили више капацитета него у претходних 50 година. Можда није довољно и требало би увек да буде више и увек желите више, али тај резултат говори сам по себи", рекао је председник Вучић одговарајући на констатацију новинара Пинка да су до његовог последњег гостовања на тој телевизији када је изнео податке о томе шта је урађено у области здравства "новине биле пуне о уништавању здравства".

"То вам је као када постоје две фудбалске екипе и пре њихове утакмице један се жали на судију, говори да су им криви делегати, руководства, а онда на терену резултат 6:0, онда је бесмислено да то више помињете тако да је резултат оно што је најважније", рекао је председник Вучић.

 

Украјини и њеном народу желим све најбоље, а Хрвати нека раде свој посао

Украјини и њеном народу желим све најбоље, а Хрвати нека раде свој посао, изјавио је председник Вучић поводом објаве украјинског посланика "Олексій Гончаренко" на друштвеним мрежама у којој је Гончаренко између осталог поручио да ће "процес преваспитања" бити тежак и непријатан за Србе и да у томе рачуна на подршку "браће Хрвата".

"Украјина се брани и тој земљи и њеном народу желим све најбоље, а што се тиче освете Хрвата, само нека они раде свој посао", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара о објави украјинског посланика на друштвеним мрежама.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк