Вести

Вучић: Наставак дијалога између Београда и Приштине неће бити лак

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да Србија има новца да финансира део пруге Београд-Северна Македонија и да се јавни дуг Србије готово није повећао у односу на 2012/2013. годину и поред поплава и короне, као и да је Србија данас успешна земља.

Вучић је, упитан да ли ће држава имати новца да финансира део пруге Београд-Северна Македонија, јер неки тврде да је удвостручен дуг земље, рекао да с једне стране неко не жели да говори истину, а с друге неко не разуме.

Вучић је нагласио да је данашњи јавни дуг 26 милијарди евра, а да је 2012/2013. године био 21,1 милијарди евра.

"Упркос поплавама и корони се готово није увећао. Истовремено није исто да ли дуг отплаћујете са платом од 1.000 евра и 350 евра", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да Србија одлично стоји по стопи јавног дуга према БДП-у, који се неће повећати преко 60 одсто.

Вучић је указао да се јавни дуг не мери по апсолутним цифрама, већ по томе како једна економија може да поднесе.

Вучић је рекао да је јавни дуг 2012. године био 56 одсто, а да је данас 58 процената, иако је земља морала да се суочи са поплавама и короном.

Снага земље се од тада драматично увећава и наш БДП није више 32 или 33 милијарди већ се приближава 50 милијарди евра.

"Сви који су коректни то одлично разумеју. Од Међународног монетарног фонда и било кога другог нисмо добили примедбе. Онима који не желе да чују и помире се са чињеницом да је Србија успешна земља, да није више губитник као у њихово време, ја ћу да помогнем да живе још боље и моћи ће да верују својим новчаницима, новим музејима, домовима здравља, болницама, уместо бесмислицама које објављују по друштвеним мрежама", поручио је Вучић.

 

Састанак о дијалогу неће бити лак ни за једну страну

Вучић је изјавио да не очекује да ће састанак посвећен наставку дијалога између Београда и Приштине бити лак и леп ни за једну страну, али да су разговори једино решење.

На питање новинара да ли очекује да Аљбин Курти, уколико се појави на том састанку у мају, буде кооперативан, Вучић је рекао да не треба превише очекивати од једног састанка, али да је добро да састанци постоје и да се разговара, јер тако могу да се умире тензије.

"Наш посао је да гарантујемо безбедност за наше људе и да видимо шта можемо да учинимо за њих и због тога смо мотивисани да долазимо у Брисел. А, да ли ће бити лако? Нико не очекује да буде лако, нити ће нама нити ће њима да буде лако и лепо. Ипак, боље да разговарамо, увек морате да разговарате јер је то једино решње", навео је Вучић.

Вучић је поручио да ако неко мисли да у разговорима и преговорима није решење односно да је решење у нечем другом, да се са том политком никада неће сагласити.

 

Важни састанци, на првом месту дијалог Београда и Приштине

Вучић је изјавио сумирајући дводневну посету Бриселу, да је имао много важних састанака са европским званичницима, у којима су кључне теме биле европске интеграције Србије, владавина права, као и усаглашавање спољне политике са Унијом.

"Пре свега, европске интеграције Србије и све што иде уз то, а то је на првом месту дијалог Београда и Приштине, који се наставља 11. маја", рекао је Вучић.

Како је рекао, важно је да видимо какви ће бити захтеви Албанаца, док ми, како је истакао, немамо никакав захтев осим да буде испуњено све што је потписано и договорено.

"Долазимо у доброј вери и верујем да ћемо наићи на отворена врата и да ћемо моћи да разговарамо о важним решењима, пре свега очување мира и стабилности, а затим и компромисним решењима за дуготрајан мир на Балкану", рекао је Вучић.

Разговарало се, како је рекао, и о владавини права, на чему је Србија, додао је, почела убрзано да ради у последњих неколико месеци.

"Верујем у добре резултате и мислим да тај напредак примећују и у Европској комисији. Видећемо шта ће рећи кроз извештај, али верујем да ће труд и ангажман бити награђен од Европске комисије, већ на крају јуна када буде међувладина конференција", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да Србија може у једном потезу да отвори читав кластер до краја године, па и два, али је приметио да је за то потребан веома посвећен рад са наше стране.

Посебна политичка тема, навео је Вучић, била је наше прихватање или сједињавање са декларацијама Европске уније, што је сада на нивоу нешто више од 52 одсто.

"У одређеним стварима то за нас није лако, посебно у односу на Косово и Метохију, али ћемо дати све од себе да повећамо проценат сагласности са политиком Европске уније, до 60 процената. Имамо проблема са неким другим ограничавајућим факторима, као што је територијални интегритет наше земље. Не желимо да радимо у корист своје штете", рекао је Вучић.

 

Брза пруга до Ниша и границе са Северном Македонијом мења Србију

Изградња брзе пруге од Београда до Ниша и даље до границе са Северном Македонијом потпуно ће променити Србију, поручио је Вучић и додао да у годинама које долазе наша земља више неће бити иста, неће бити земља из које се некада одлазило.

Вучић је то рекао након низа сусрета са европским званичницима, где је, између осталог, добио потврду да ће Европска унија у изградњи те брзе пруге учествовати са 35 одсто укупне цене, односно са 700 милиона евра.

"Верујем у европски пут Србије верујем да можемо много тога да постигнемо са Европском унијом, а да ли ће бити све потаман, па неће..., али...", рекао је Вучић уверен да 99 одсто грађана Србије, који воле своју земљу због оваквих вести, могу данас итекако да буду радосни.

Одговарајући на питање новинара да ли је та подршка дошла као покушај да Европска унија уради нешто за Србију, односно да преузму проактивну улогу, Вучић је рекао да, како је рекао, шта год да је у питању, он је срећан.

"Не знам да ли разумете шта значи када добијете на поклон 700 милиона евра", рекао је Вучић и додао да је Србија до сада добијала новац од Европске уније из разних фондова, али је то био новац који се, како је рекао, не види.

Вучић је поновио да му следи још важна вечера за нашу земљу са Шарлом Мишелом и да му је цео дан био веома напоран, али је, како је рекао, због ове подршке за градњу брзе пруге био веома срећан.

"Био сам толико срећан, био сам узбуђен да сам само мерио километре и размишљао о парама, укључићемо ту и Светску банку и ИБРД, да буде брже, да све процедурално буде решено", рекао је Вучић.

Та пруга и путеви које ћемо градити на југу Србије биће од великог значаја за Топлицу, посебно Блаце и Прокупље, као и централни део Србије коме ће се практично приближити Беч за само неколико сати.

Од Београда до Беча ће се путовати пет сати, а од Јагодине до Беча шест.

Ове, како је рекао, фантастичне вести додатно нас уче како да се односимо према ваздуху и ономе што зову "зелена агенда".

У свему томе возови су веома важни и зато и Европска унија улаже велики новац у градњу пруга.

"Са брзом пругом преко коридора 10 имаћемо феноменалну и фантастичну конекцију са свим европским земљама до Истанбула", рекао је Вучић и подсетио да се ускоро креће у преговоре о модернизацији пруге према Црној Гори.

О овоме смо, истакао је Вучић, сањали 70 година и нисмо веровали да ће се реализовати.

Зато сам, рекао је, данас овде у Бриселу, поносан што сам грађанин Србије и што могу да саопштим овако добре вести.

Говорећи о атмосфери током данашњих разговора, Вучић је рекао да је видео "њихову већу заинтересованост, али и да су, додао је, осетили и они с наше стране промену.

"Као да смо желели да сагледамо све што можемо да урадимо да бисмо ишли брже напред", рекао је Вучић и додао да за неке деонице пруге већ постоје планови и пројекти, а да на некима тек треба да се ради.

"Потребни су, дакле, планови и пројекти, то је велики, велики рад, али и стабилна финансијска ситуација земље", навео је Вучић.

 

Вучић о прузи Београд-Прешево: Драстична промена Србије

Вучић је изјавио да пројекат реконструкције и изградње пруге Београд - Ниш и даље до Прешева драстично мења све у земљи, да ће то бити нада и шанса, али и подстрек за убрзан развој и по другим питањима.

Како је рекао, није се надао да ће то моћи на такав начин да договори у Бриселу.

"Преговарали смо са више њих о инфраструктурним пројектима, јер Србија то може себи да приушти. Дуго смо разговарали и добили смо апроксимативну цену од Кинеза за пругу Београд - Ниш од 200 км. Европљани су рекли да могу да дају бољу понуду и добили смо невероватну цену, и зато сам рекао да ће то драстично да мења све у земљи", рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да ће, према изабраној варијанти, Србију то да кошта максималних 1,2 милијарде, јер ће око 35 до 50 одсто бити поклон паре од Европске уније.

"Преко 600 милиона бесплатног новца, чак и да је варијанта са 35 одсто, за фантастичан пројекат који нас повезује са Скопљем, Солуном, Атином…", рекао је Вучић.

То, како је рекао, значи много за путнички саобраћај, теретни саобраћај, који ће се убрзати, а то значи и много више новца.

Када је реч о железници, навео је да ће се радити комплетна пруга од Ниша до Прешева, што је тешко, посебно у Грделичкој клисури.

"Верујем да ће се Београд - Скопље, са свим станицама, путовати 3.15 сати возом. Авионом не можете да стигнете брже. То су невероватне промене", констатовао је Вучић.

Прецизирао је да се разговарало о пет варијанти, а Србија је прихватила варијанту 4, где је цена 1,766 милијарди евра до Ниша, уз бар 600 милиона мање, јер ће толико дати Европска унија.

"За 4,5 године Србија ће имати то. Ја сам пресрећан, ''суперхепи'', јер никад ми се ништа слично није десило у Бриселу. Ово је велика нада, шанса за нас и подстрек за убрзан рад и на свим другим темама", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да су Урсула Фон дер Лајен и Жозеп Борел позвани да крајем августа или почетком септембра дођу на отварање радова на изградњи ауто-пута Ниш - Плочник, важног за развој Топлице.

 

Србија има своје интересе, може усагласити спољну политику 60% са Европском унијом

Србија има своје интересе и рачунице и док не постане чланица Европске уније не може у потпуности да усагласи своју спољну и безбедносну политику са Европском унијом, изјавио је Вучић.

"У Европској унији би желели да се ускладимо у ту политику са њима 90 одсто, али то није реално, не могу да обећам оно што не можемо да испунимо. Нисам лагао данас, рекао сам до 60 одсто, то Србија може себи да дозволи, али имамо и друге државне и националне интересе које штитимо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Вучић је рекао да, ипак, морамо да повећамо тај проценат и покажемо по том питању већу одговорност према Европској унији.

На питање да ли ће Србија морати 100 одсто да усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком Европске уније ако жели да постане чланица Уније, Вучић је рекао да ћемо морати само када наша земља постане чланица.

"Није то ни сутра, ни прекосутра. Када водите државу морате да сагледавате све њене интересе. Замислите да уводимо санкције Русији сваки дан, шта онда да очекујемо од Руса и како да нас подрже по питању нашег територијалног интегритета и како од њих да тражимо помоћ. Или, хоћете одмах да се одрекнемо Косова па нам то реците да је тако, па онда више не морамо да гласамо за било шта... Имамо моралних обавеза, али као независна и суверена земља имамо и право и одговорност да будемо озбиљни у односима и са другим земљама. Шта су нам то учинили нажао Кина или Русија па да им уводимо снакције", запитао је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија има своје интересе и рачунице и да сигурно не би добила од Русије и Кине вакцине када би им уводила санкције.

"Морамо да водимо рачуна о интересима наше земље, то је компликована мултивекторска политика. Није лако истрпети критике на свакој страни. Нисмо баш све учинили што је некоме по вољи, али у томе јесте снага Србије - самосталности, независности слободарског опредељања једне земље", навео је Вучић и истакао да ћемо се за то увек борити.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ Пинк