Вести

Вучић: Неће бити нових погрома Срба

Председник Републике Србије Александар Вучић изнео је након седнице Савета за националну безбедност закључке који се тичу даљих потеза Србије након јучерашње акције РОСУ на административним прелазима Брњак и Јариње.

Вучић је истакао да су на седници Савета разговарали о ситауцији на Косову и Метохији, а посебно после, како је рекао, криминалне акције приштинског режима и шестог по реду упада на северу Косова и Метохије уз коришћење оклопних транспортера, дугих цеви, малтретирање локалног становништва, необавештавање градоначелника четири општине донети закључци, утврђени предлози и услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Закључци Савета су: да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али сигурности за Србе на Косову и Метохији, да Србија сматра непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају и кривица пребацује на обе стране.

Закључено је и да је Србија спремна да настави дијалог у Бриселу, али да неће да прихвати решења наметнута једностраним криминалним акцијама.

Истакао је да су на Седници анализирали и стање одбрамбених капацитета Србије, стање у Војсци и МУП-у, али и сагледавали шта је неопходно да се у наредном периоду учини како би ти капацитети били оснажени и како би Србија могла што снажије да делује у одвраћају агресора или претњи теротистичких напада.

"Задовољан сам стањем и борбене готовости, моралом, мотивисаношћу људи да унапређује наше капацитете, али и оним што нас чека, значајније опремање и наоружавање наше војске и полиције", закључио је Вучић.

 

Остављамо Приштини неко време да промене одлуку, ако не следе мере

Вучић је рекао да ће мере према Приштини Србија разматрати и у неколиико наредних дана и затим са њима изаћи.

"Желимо да покажемо добру вољу и да оставимо неко време Приштини да промене своје лоше одлуке, ако не буду желели ми ћемо доносити мере у циљу заштите Србије" рекао је Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Вучић је рекао да је о томе обавестио чланице Квинте, као и представнике Европске уније.

"Све сам им у лице рекао. Србија неће прихватати политику свршеног чина да нечија криминална акција добије правну легализацију и легитимизацију, а насиљем можете шта хоћете, али без печата Србије", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да на физичко насиље мора да регује НАТО, а ако не реагује НАТО поручује да то не значи да ће више бити погрома нашег становништва, ни Олује ни Бљеска.

 

Тражимо од Европске уније да за месец дана одговори има ли Бриселског споразума

Од Еворпске унији тражићемо у року од месец дана да нам одговори да ли Бриселски спроразум постоји или не, а и њихово ћутање биће одговор да тај споразум не постоји, изјавио је Вучић.

На конференцији за медије након седнице Савета за националну безбедност, а наводећи закључке са те седнице, истакао је да је то један од услова Србије за наставак дијалога.

"Тражићемо од представника Европске уније хитан одговор да ли Бриселски споразум постоји, када ће бити формирана Заједница српских општина, и тај одговор ћемо тражити у наредних месец дана. И њихово ћутање биће знак да Бриселски споразум не постоји и да не желе формирање Заједницу српских општина", рекао је Вучић.

Подсетио је да је суштина тог споразума и била да се формира Заједница српских општина.

Вучић је нагласио и да ће један од услова за наставак дијалога у Бриселу бити повалачење свих трупа са севера Косова и Метохије.

"Тражимо повратак на пређаншцње стање, а онда идемо у Брисел", рекао је Вучић.

Истиче и да Србија позива Европску унију, Велику Британију и САД да утичу на Приштину да поништи противправну пресуду Ивану Тодосијевићу.

"То сматрамо следећим могућим разлогом за велику кризу, можда највећу до сада", рекао је Вучић.

Том пресудом су, истиче Вучић, директно прекршили Бриселски споразум, јер је у већу судија требало да буде двојица Срба и један Албанац.

Вучић наглашава да такво веће никада није ни било формирано.

"Или ће Приштина укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршку за исељавање Срба и српских породица, и у складу са тим ћемо реаговати другачије", рекао је Вучић.

Каже и да Србија захтева да буду обезбеђене лиценце за снабдевање струје две српске компаније.

Вучић је нагласио да ће у међувремену, док траје криза на северу Косова, Србија наћи начин да помогне свом народу и да ће најважнијих намирница за нормалан живот бити.

 

Одбио сам предлог Квинте, јер не дозвољавам понижење Србије

Вучић је изјавио да је одбио предлог за компромисно решење за ситуацију на северу Косова и Метохије које је добио од Квинте јер је, како каже, сит политике свршеног чина.

Вучић је рекао да су током јучерашњег дана, а и јутрос у разговору са предстваницима Квинте и да је добио предлог како би требао да изледа компромисно решење.

"Презуео сам ту одговорност на себе и одбио сам тај предлог, јер није компромисно решење, јер би унижавало Србију. То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци хтели да раде на административној линији они би заборавили, али би увели 20 до 30 одсто мера и то било компромисно решење и то сам одбио", рекао је Вучић.

Поновио је да је "сит политике свршеног чина" и поручио да тако не може да се разговара са Србијом.

Вучић је истакао да су и чланови Савета за националну безбедност подржали његову одлуку.

 

Европска унија нудила повлачење РОСУ уз услове које сам одбио

Да је Србија прихватила услове који су јој тражени одмах би се повукле РОСУ јединице, али ми те услове нисмо прихватили, изјавио је Вучић.

Како је навео одговарајући на питање шта су тачно нудиле ЕУ и Квинта, навео је, прво да ми тражимо да се јединице Росу повуку без њихових услова.

"А то што они нуде би значило да треба да будемо срећни и задовољни и да вичемо како је дивно решење што ће да нам дају проба таблице и да нам ставе стикере. Не би нам убудуће одузимали таблице, пустили би са КМ и ПР. Српске таблице са Косова би пустили као своје грађане, али грађане централне Србије не. Узели би златну средину, мало чак као навијали за нас а да ови могу да остваре своје циљеве", прецизирао је Вучић.

А то би се, како је рекао, представљало као компромис.

"Не може. Поштујемо ми добру вољу Европске уније, честитамо ми њима на свему томе, али те шибица фазоне које Албанци покушавају да нам продају то не може", био је изричит Вучић.

Додао је ако је изабрао да каже не на такве понуде, иако му је увек лакше да каже да.

 

Србија не жели да развија осветнички став према Приштини

Вучић је поручио да Србија не жели да развија осветнички став према Приштини увођењем неких мера, јер од тога нико нема користи и оне се предузимају када држава штити свој интерес.

Вучић је новинарима рекао да Србија тражи поштовање Бриселског споразума и у оквиру њега формирање Заједнице српских општина.

"Не може то на овакав начин да се врши притисак. Суштина је формирање Заједнице српских општина... Хајде зауставите се мало и бавите се суштином", рекао је Вучић.

На питање како коментарише синоћњу изјаву Бислимија да Заједница српских општина неће бити формирана, Вучић каже да је он кључни човек и да једино говори истину када је реч о њиховим намерама према Србима.

Његова мржња према Србима, каже Вучић, толико је велика и тада му треба веровати јер говори истину.

"Ја то желим да чујем од Европске уније. Ми смо поставили питање Европској унији има ли Бриселског споразума или нема. Зашто да долазимо у Брисел ако тог споразума нема или само за Приштину важи да када им се свиђа они споразум примењују, а када им се не свиђа, они га не примењују", навео је Вучић.

Вучић је поновио да се обе стране позивају на попуштање само када је Приштина 100 одсто крива.

Када пишу ноту и позивају обе стране то, каже Вучић, значи да "штите албанско чедо или како је зову косовску државу од српског хегемона.

А када кажу да је Србија крива, онда то значи да смо направили неку мању грешку.

"Ми морамо да будемо спремни на двоструке аршине и лицемерје, да би било другачије морате да ме ућуткате, али, ето, ја нећу...", рекао је Вучић.

Упитао је шта је Србија урадила да би се догодило ово јуче на административним прелазима са Косовом.

"Шта је Србија урадила за ово јуче, шта смо направили да ли смо послали војску полицију, јесмо ли повредии некога, уништили возило, бацили сузавац..".

Додао је да се на пресретнутим комуникацијама може видети колико су уплашени ти са дугим цевама и иза сваког дрвета виде, каже, Милана Радојчића.

"Толки јунаци а такав страх имају", рекао је Вучић и закључио "да смо установили да Србија ништа није урадила".

 

Ми смо за мир, али шта ако следећи потез буде упад у Валач

Не дам пристанак на безобразлук, не дам на криминал, не дам на понижавање Србије, поручио је Вучић и навео да је Савет за националну безбедност прихватио његово образложење и његову одлуку.

"Може компромис о свему, али понижавање Србије и подржавање криминалних акција Приштине не може", рекао је Вучић.

На питање када се може очекивати повлачење јединица РОСУ и од кога одговор зависи, Вучић је рекао да то зависи од оних који "љуљају" 13-огодишњака у колевци, њихових ментора, да нам кажу да ли хоће или неће.

"Можда неће никада, све може али на силу без пристанка Србије. То их погађа. Нема пристанка Србије за насилничку политику", поручио је Вучић.

Каже да би компромис по Приштини изгледао тако да прво пребије и ухапси Марка Ђурића, па ваљда да ми онда некога пребијемо.

"Па није то компромис, нисмо ми дивљаци", рекао је Вучић.

На питање шта ће се урадити ако Приштина не буде желела да повуче специјалце, а НАТО и Кфор не желе да регују, Вучић је рекао: "Ништа".

"Ја сам рекао да радим све што могу, нећу да прихватим захтев оних који су договарали са Приштином како да то изведу".

Истакао је и да криза како год да се реши, решиће се без понижавајућег пристанка Србије на оно што се Србији нуди.

"Разговараћемо некако, гледаћемо да чувамо мир, бар што се Срба тиче, а нећемо пристати на ту игру", указао је Вучић наводећи да би следећи потез био да упадну у Валач или контролну зграду на Газиводама, па да онда нуде компромис.

"Повућиће сафари возила и тешко наоружање што шетају по Косову да би плашили народ, да ви Срби будете срећни, а онда генерални директор и менаџмент мора да остане, то је компромис. Нећу да прихватим, сувише сам одговоран и озбиљан", нагласио је Вучић и истакао да се не крије иза било кога.

Напомиње да је он одбио понижавајуће предлоге, али да је иза његове одлуке стао Савет.

Упутио је и велики поздрав, како је рекао, српским јунацима који су целу ноћ и цео дан издржавали терор албанских специјалаца.

"Што се снабдевања тиче Србија ће наћи начин како да их снабдева. Ти људи су понос нашег народа, велико им хвала што чувају своја огњишта, и Србија ће увек бити уз њих", поручио је Вучић.

 

Разумем Милановића, али га нећу вређати

Вучић је рекао да разуме хрватског колегу Зорана Милановића, који је у Њујорку за њега изјавио да је био "један од најистакнутијих ратних хушкача 90-их" и да је препрека Србији за улазак у Европску унију.

"Разумем Милановића, он је искрени пријатељ Србије и чезне да Србију види у Европској унији. Сметам му ја и тај проблем ћемо решити", приметио је Вучић иронично.

Вучић је рекао да неће моћи да промени чињеницу да ће Србија да претекне Хрватску у расту.

"Ево, установили сте да ће Србија да вас стигне само треба да установимо када, то ће бити много пре четири десетљећа...", поручио је Вучић.

Додао је да неће одговарати на његове, како је рекао, ниске и плитке увреде.

"Да га вређам не пада ми напамет, он је избор грађана Хрватске и он је тиме њихова слика и прилика, да вређем народ не пада ми на памет", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк