Вести

Вучић: Неће бити Велике Албаније, грађани да не брину

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић поручио је данас да грађани Србије не треба да брину због изјава Рамуша Харадинаја, јер неће бити никакве велике Албаније.

Он је, мимо тога, приметио да Харадинајеве изјаве, попут најновије да Вашингтон треба да реши ствари између Београда и Приштине, ако Брисел не може, види као део усаглашене политике чији је Харадинај "протеже".

Вучић је у обраћању новинарима у Пекингу, упитан да прокоментарише ту изјаву Харадинаја, рекао да је не посматра као изјаву једног од лидера на политичкој сцени Приштине.

"Рекао бих да је реч о усаглашеној политици свих, само су нашли свог 'протежеа', Харадинаја, који то треба да изговара", рекао је Вучић.

Он је додао да очигледно постоје "одређене идеје и планови и прикривено сагласје са делом међународне заједнице".

"Ја разумем и њихову нервозу и зашто то морају да понављају сваки дан, разумем и да им се жури, али грађани Србије не треба да брину, неће они да направе никакву Велику Албанију. А ја да им претим не могу, нити ми пада на памет", истакао је премијер.

Како је рекао, Албанци су озбиљан народ који он никада није потцењивао.

"Никада нисам потцењивао Албанце, реч је о озбиљном народу, који морамо да поштујемо. Али, да они покоре Србе, покоре Србију, понизе Србију, униште Србију, тај филм нико неће моћи да гледа, па ни они", закључио је Вучић.

 

Пет година ме убеђују да гаса има, а нема сем из Русије

Уколико желимо да будемо индустријски развијена земља морамо да повећамо потрошњу гаса, а њега немамо одакле да узмемо осим из Русије, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић и истакао да је због тога важно да изградимо гасни интерконектор са Бугарском.

Вучић је, говорећи новинарима у Пекингу о резултатима разговора које је имао са председником Руске Федерације Владимиром Путином, рекао да је синоћ, после вечере, са њим разговарао о више тема, попут ситуација не Балкану, билатералне сарадње...

"И данас је на форуму 'Један појас - један пут' (Путин) говорио о неопходности да изградимо гасни интерконектор са Бугарском, како бисмо могли поново да добијемо руски гас", рекао је Вучић.

Како је нагласио, уколико желимо да будемо индустријски развијена земља, мораћемо нашу потрошњу да повећамо са две милијарде кубних метара годишње на четири или пет милијарди кубних метара.

"Толико гаса немамо одакле да узмемо. Ево, већ пет година ме убеђују да га има негде другде. Нема, има га у Русији и дајте да дође преко Турске, Бугарске, на било који начин, само нам омогућите да 2019. не дочекамо без гасовода и гасних конекција", рекао је Вучић.

Он је додао да је са Путином разговарао и о стању на Балкану, претњама стварања ''Велике Албаније'' и осталим проблемима у региону и да су постигли високу сагласност у тим питањима, што је, како је истакао, за нашу малу земљу од великог значаја.

Вучић је нагласио да је као председник владе и изабрани председник веома поносан на чињеницу да су Србију, која је једна од најмањих земаља од 29 ученица форума у Пекингу, сви дочекали са огромним поштовањем.

"Веома сам поносан и задовољан што је Србија на светском догађају број један на овакав начин заступљена. Мислим да нисмо обрукали наше грађане и да могу да буду задовољни оним што смо учинили. Успели смо да представимо све наше пројекте, да разговарамо о важним темама, али и да вратимо наду и резултате грађанима у нашој земљи", рекао је Вучић.

На питање новинара да данас "подвуче црту" посете Пекингу, Вучић је рекао да то не може да учини, јер, истакао је, тек предстоје најважнији разговори.

"Не могу данас да подвлачим црту, јер сутра предстоје најважнији разговори са домаћинима. Имамо билатерални састанак са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом, имамо посету железари Хестил у покрајини Хбеи где ћемо да видимо њихове даље планове за будућност. Сутра ћемо имати све те информације", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је за успешну земљу, поред озбиљних унутрашњих реформских процеса, пре свега у економији, потребно и да озбиљно позиционирамо земљу у свету.

"Потребно је да немате никакве препреке и да тражите подршку и сву помоћ са свих страна, како би та земља могла да пружи резултате, али то је могуће само ако имате такву врсту тешких унутрашњих реформи", закључио је Вучић.

 

Нек реализујемо два од 10-так предлога, па смо успели

Сматраћемо великим успехом ако са кинеским партнерима реализујемо две или три ствари од десетак о којима смо овде преговарали, рекао је данас у Пекингу премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић у разговору са новинарима.

Он је подсетио да је током прва два дана посете Кини потписано неколико споразума, пре свих о реализацији инфраструктурних пројеката, али да је наша страна предложила још неколико пројеката кинеским партнерима.

Истакао је да су за успех потребне озбиљне реформе и добро позиционирање земље у свету.

Вучић је новинарима након учешћа на Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу" рекао да добро позиционирање значи да више нема препрека за инвестирање и да Србија може да рачуна на могућност подршке и помоћи са свих страна.

"То је први угао из којег је ова посета драматично важна", рекао је Вучић.

Кад је реч о потписаним споразумима, односно договора о неколико конкретних ствари, прецизирао је да ће грађани ускоро моћи да виде завршетак Коридора 11 до Чачка, последње деонице Сурчин-Обреновац до краја следеће године...

Како је навео, следеће године у марту, а ове године се потписује уговор, крећу машине за изградњу пута Чачак - Пожега, од 31 километра.

"Разговарали смо о покретању радова већ у октобру, новембреу на прузи Београд - Будимпешта, на најважнијим делу Београд - Стара пазова и Суботица - Нови Сад" додао је премијер.

Он је, говорећи и о другим плановима и пројектима, рекао и да је разговарано а и договорено више ствари у вези наших широкопојасних интернет мрежа, даљих активности што се тиче оптичких влакана и каблова, а све у циљу успостављања нове мреже и стварања услова да се уђе у разговоре или са Хуавеијем или ЗЕТ, односно са неком од кинеских компанија, а у вези 5Г мреже.

"Све до сада смо имали комуникације људи са људима, а у будућности ћемо имати комуникацију машина са машинама и не смемо да заостанемо и морамо да имамо спремну инфраструктуру и по том питању" указао је Вучић.

Премијер је нагласио да је разговарано и о Аеродрому Никола Тесла, да очекује две кинеске компаније да се јаве у вези са Аеродромом и да подигну и цену и углед једном од најбрже растућих, ако не и најбрже растућем аеродрому у Европи.

Не може се све одједном завршити, али је значајно да се "потписују све нови и нови уговори".

Вучић је напоменуо да је било разговора са једном компанијом у вези РТБ Бор и да ће вероватно сутра разговарати са још једном и подвукао да смо понудили најбоље услове и велику државну помоћ и подршку све у циљу да се реше проблеми и донесе будућност истоку Србије.

Како је рекао ишло се "до у детаље" како решити проблем Икарбуса, где ради 250 људи, а који "нам је неко оставио" уништен и пред банкротом.

Према његовим речима, вечерас ће имати и разговоре са једним од најбогатијих људи у Макау, који је посебно заинтересован и за РТБ БОР, али и за бање и туризам у Србији.

"Две или три ствари да направимо од ових десет о којима сам говорио - велики успех смо направили" рекао је Вучић.

Он је подвукао да је веома значајно то када се има толико разговора са кинеским председником и премијером, јер се види да се сила гравитације помера ка Кини, што би рекао премијер Мађарске Виктор Орбан...             

Он је у том смислу назначио да је, на пример, председник Турске Реџеп Таип Ердоган дошао у Кину два три дана пре наше делегације, да је руски председник Владимир Путин "довео све кога је могао из Русије" и да се и из тога види моћ и снага Кине.

"Сви знају где је будућност и ми морамо то да искористимо што је више могуће и да се још више боримо. Ми смо то све учинили у складу са нашим снагама и могућностима" рекао је Вучић.

 

Били би идеални домаћини следећег Форума...

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима да је позвао кинеске домаћине да се следећи Форум иницијативе "Један појас - један пут" одржи у Србији, те да нас за то препоручује наше традиционално гостопримство.

"Знате, не могу да кажем 'ми смо прваци света у иновацијама', а седим поред швајцарске председнице, не могу да кажем да имамо највише гаса и нафте, а преко пута мене седи Путин. Не могу да кажем ни да смо баш највећа војна сила... И, онда сам ишао на наше гостопримство, желећи да укажем на то да би Србија била идеално место следећег форума и да ту нема нико ништа против Србије" рекао је Вучић.

Он је указао на чињеницу да је Србија једина учесница Форуму од земаља бивше СФРЈ.

"Мала ли је то част за нашу земљу, а још неке од тих земаља нисмо достигли ни по стандарду, економској снази... Потребне су нам године да бисмо то учинили и учинићемо то, уверен сам, сасвим", подвукао је Вучић.

Како је рекао, одржавање следеаег форума у Србији била би још једна прилика да људи обрате пажњу на нашу земљу.

 

 

 

извор: Танјуг