Вести

Вучић: Нећу у владу са неким ко чека да ми забоде нож у леђа!

Председник Српске напредне странке Александар Вучић, гостујући на ПРВА ТВ, изјаснио се да сигурно неће правити владу са неким ко само чека да му "забоде нож у леђа".

Лидер СНС рекао је да му је драго када види колику радост прелазак цензуса изазива код његових политичких противника и истиче да се знају резултати избора.

- Мени је драго када видим колику радост прелазак цензуса изазива код мојих политичких противника. Добитник увек тражи више и боље, а губитнику је увек неко други крив. Ја сам поносан на нас резултат, 1.800.000 гласова и то после тешких реформи. Захвалан сам грађанима Србије на њиховој подршци, на снази и енергији коју су нам дали. Ја не желим да ниподаштавам наше противнике и честитам им. Ја сам се сада посветио писању програма и плана владе", рекао је Александар Вучић гостујући на ТВ Прва.

Вучић је истакао да је реч о историјском и импресивном резултату листе око СНС, имајући у виду да у европској пракси није забележено да је другопласирани на изборима освојио чак 37,5 одсто гласова мање од његове, победничке листе. Он је рекао да се знају резултати избора и да се велики притисак врши на Републичку изборну комисију. Вучић је демантовао било какву крађу гласова, за шта опозиција оптужује његову странку:  - Кажу крађа избора - шта сте украли, ја нисам украо ништа. Ево џакова па бројите. Први пут су сви џакови са гласачким листовима доступни, нису у контејнерима. Важно је да се сваки глас изброји", рекао је Вучић и додао да су се сви уротили против СНС на Врачару.

Каже да нико није спорио изборни резултат на Врачару, истичући да ће се његова странка борити да победи на следећим изборима.

Вучић је оценио да протести старе власти на Врачару због наводне изборне крађе заправо говоре о томе да су они уплашени због чињенице да су њихови одборници подмитљиви.

- Ми им честитали на победи, имају убедљиву победу заједно са Радуловићем... Шта је разлог за протест? Разлог за протест је тај што је онај који би опет да даје мами паре са општинског рачуна рекао да постоје притисци да њихови одборници буду подмићени. Они уместо да вичу себи да су лопови, вичу... знате већ шта, рекао је Вучић.

Он је додао и да су лоше листе СНС на локалу у добром делу Србије спустиле резултат листе око СНС на републичком нивоу за три или четири одсто, док је републичка листа на тим местима подигла локал за десетак процената.

- Победили смо их у Суботици, Ваљеву, Врању, Инђији и у многим другим местима.

На опаску водитеља да је остављао утисак да је тешко поднео то што није освојио Врачар, Вучић је узвратио:

- То сте по мени видели...? Чињеница јесте да су наши људи који су се борили за Врачар то тешко поднели, али борићемо се и даље и победићемо их следећи пут. Ми из избора у изборе постижемо све боље резултате и трудимо се да будемо све бољи. На изборима није било неких већих изненађења, сећате се шта сам говорио. Ја сам на дневном нивоу све пратио. Али, овај циркус траје још од пре избора. А ја никад у животу нисам украо ништа, не бих ни глас. А, они не да кажу ни честитамо. Сада имају увид у све, и онда су се пребацили на нерегуларност на Косову, напали ОЕБС, а ОЕБС каже да није било нерегуларности. могу

- У среду ће све бити јасно, рекао је Вучић, мислећи на понављање избора, те коначне резултате.
На констатаију да је срећан само када отвара фабрике, полаже камене темељце... Вучић је рекао да он у тим тренуцима најјаче тапше јер је то будућност.

"У владу улазим са добрим људима"

На питање о парламенту Вучић је рекао да ово нису деведесете и да парламент није ријалити иако су медији тако представили.

- Оно што је за државу важно је да у наредних четири године држава има јасан пут, европски пут, и добар однос са Русијом. У парламент ће ући озбиљни људи, али биће најважније шта ће влада да ради, казао је лидер напредњака и додао да ће у екпозеу говорити три, можда и четири сата, на основу плана и програма владе који сада припрема.

Он је рекао да сигурно неће правити владу са неким ко само чека да му "забоде нож у леђа".

- У владу улазим са добрим људима. Можда ти људи неће свима да се допадну, али биће стручњака и политичара.

Говорећи о коалицији Вучић је рекао: - Драго ми је што СПС има жеље. Једино СНС нема никакве жеље. То је наша листа плус СВМ и видећемо да ли ће бити још неких људи, а ја у 24 сата, да желим, могу да имам 190 посланика. Са СВМ и социјалистима и Шешељем, који је рекао да хоће ако напустимо европски пут, то је 190. Може да дође и до 210, али ја то не желим јер свако би да прави своју програмску владу, али ја нећу у томе да учествујем јер би то значило повратак на стару, лошу политику. Имам неке дилеме, јер нам предстоји у 2018. промена устава. Од тога нам зависи европски пут. Шта год да буде, идемо у Скупштину за 20 дана.

Лидер СНС очекује конситуисање скупштине најкасније за месец дана, а убрзо потом и нову владу. Он је рекао да ће Републичка изборна комисија најкасније у идући четвртак или у петак прогласити резултате, те да ће парламент бити конституисан 20 дана касније, а брзо потом и влада.

- Шта год да буде, идемо у Скупштину за 20 дана.

Он је додао да опозиционе странке "праве циркус" са изборним резултатима да би одложиле формирање покрајинске владе.

- Ајде да идемо мало у циркус, да не идемо одмах у покрајинску владу. То је више политичко копрцање.

Он је указао на чињеницу да се буне и прете странке које заједно имају 15 до 17 одсто гласова, што је неколико пута мање него што има СНС. Упитан да ли се сада осећа као политички џин, одговара одречно и истиче да се осећа као човек који је добио подршку народа. Истакао је да је важно да немамо циркус у држави, а да се нада да га неће бити ни у парламенту, где ће, иначе, радо свима на све одговарати.