Вести

Вучић: Немачка компанија ЗФ, највећа производна инвестиција

Фабрика немачке компаније ЗФ у Панчеву, за коју је данас постављен камен темељац, највећа је производна инвестиција вредна 160 милиона евра, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

„Дуго времена смо се надали оваквој инвестицији. Већ смо разговарали да после овог производног погона ЗФ запосли додатних 100 људи у научно истраживачком центру. ЗФ није фабрика јефтиних делова, већ будућности", објаснио је он. Указао је да се ради о првој или другој компанији по величини овог типа, пожелевши им да дуго остану у Банату, Војводини и Србији.

„Браћо, Немци, хвала што сте овде. Останите дуго и дођите још. Немојте да идете нигде друго. Неће вам нигде бити боље него у Србији. Ми ћемо нудити бар пет одсто више од свих других за инвестиције. Остајте овде што дуже и долазите што више", нагласио је Вучић подсећајући да немачке компаније у Србији тренутно запошљавају више од 47.500 људи.

Председник је рекао да је план да се после овог производног погона у којем је 620 производних радника, а остали радници су инжењери, логистички радници и администрација, да запосле још 100 људи у Научно истраживачком центру ЗФ.

"Да гледамо у будућност јер ЗФ није фабрика јефтиних делова, ЗФ је технологија будућности", поручио је председник Вучић.

Вучић је рекао да је ова инвиестиција добра не само за Панчево него и за цео Банат и целу Србију. Председник се захвалио немачком амбасадору у Србији Акселу Дитману и подсетио да када је амбасадор немачке дошао у нашу земљу у немачким компанијама је било 23.000 запослених радника из Србије, а данас је та бројка дошла до 47.508. Вучић је немачким инвеститорима поновио да је жеља Србије да остану дуго у Србији и да долазе још више.

''За нас је веома важно да мењамо наш систем образовања , да производимо још више стручних људи, биће нам потребно још више инжењера, да производимо и занатлије и људе који су спремни да раде у модерним проозводним капацитетима", рекао је Вучић. Кроз ЗФ Србија почиње да се приближава будућности, рекао је председник.

"Почињемо да размишљамо о времену када нам машине и аутомобили неће ићи на дизел већ почињемо да разговарамо о новом периоду када ће ићи на хибридне и електричне погоне и правиће се овде недалеко од Панчева".

Вучић је рекао да је важно да је управо због свега тога иде у корак са временом и да се развој наше економије не би могао десити без подршке Немачке. У Панчеву ЗФ отвара фабрику електричних и хибридних погона.

"Ти људи запошљавају 140 хиљада радника широм света, да људи разумеју када чују ЗФ о чему је реч и да разумеју размере и значај ове инвестиције", рекао је Вучић и подсетио да ЗФ има 230 производних локација у свету.

"Значи да направите још неколико локација у Србији", поручио је Вучић немачким инвеститорима у Панчеву. Председник је рекао да ће Србија прву половину године завршити у суфициту са враћеним свим обавезама.

"То је трећа година за редом, то никада у историји Србије није био случај. Смањујемо јавни дуг, пре краја године спустићемо га испод 50 посто БДП-а. Ући ћемо у ред најмање задужених европских земаља", рекао је Вучић и поручио да је остало још много ствари да се уради као што је рад на владавини права и другим стварима.

"То су ствари које морамо да решавамо", истакао је Вучић. Подсетио је да је пре неки дан у Крушевцу отворена фабрика, и поручио да се 12.јула "спреми Чачак" у којем ће бити још једна немачка инвестиција.

"Стижем вам са првом великом инвестицијом и фабриком 12.јула. Онда идемо да отаврамо погоне у Краљеву, Врању, Зајечару...", поручио је Вучић.

 

Нећемо прихватити било какве притиске

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом наставка дијалога Београда и Приштине, у недељу у Бриселу, да је Србија спремна да разгоавра о компромисима, али не и да прихвати било какве притиске. Он је пренео новинарима да је синоћ контактирао људе у Бриселу и рекао „ако су ово ставови Албанаца да не губимо време, да не долазим“, а да је замољен да дође.

„Ако мислите да постоји та батина којом можете да ме натерате да слушам и служим Харадинајевим, Хотијнајевим, Хоџајевим изјавама, немојте да ме зовете уопште“, поручио је Вучић.

Казао је да није фасциниран њиховим ингенизионим идејама, и да се не плаши ни притиска са запада.

„Погрешног човека сте нашли за притиске. Ако сте спремни да разговарате о компромиса, ми смо спремни. Ми ништа не закуцавамо, и спремни смо да разговарамо“, нагласио је Вучић.

Он је казао да, ако на такав начин мисле Албанци да разговарају са Србијом, наша делегација ће отићи у Брисел и рећи „све најбоље вам желимо“, а Европи „када испуне Бриселски споразум да наставимо“.

"Мислили су да ме сломе пред Брисел причама о породици, тровања воде, наводног отимања новинара", казао је председник.

 

Вучић позвао Србе широм света да навијају за репрезентацију

Председник Србије Александар Вучић позвао је све Србе широм света да свим срцем навијају за фудалску репрезентацију Србије која ће, сутра против Швајцарске, сигурно оставити срце на терену.

Он је, након полагања камена темељца за фабрику немачког концерна ЗФ у Панчеву, на питање новинара да ли је безбедност наше репрезентације угрожена на Светском првенству у фудбалу у Русији, уочи утакмице против Швајцарске, казао да наше службе раде све што могу, и да ће се о безбедности постарати и наши руски пријатељи.

„Позивам све да навијају за наше одличне момке. Није важно хоће ли победити или изгубити, важно је да се боре за своју земљу и оставе срце на терену“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је позвао репрезентативце и пожелео им пуно успеха, те да је уверен да ће победити. Истакао је да је уверен да ће дати све од себе на терену да победе, јер зна колико воле своју земљу.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк