Вести

Вучић: Немачке компаније и привредници добродошли су у Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су немачке компаније и привредници добродошли у Србију, а да ћемо бити спремни да чујемо и радимо на решавању сваког евентуалног проблема.

"Добродошли сте и Србију треба да сматрате својом другом кућом", поручио је Вучић на округлом столу "Сарадња компанија са локалном самоуправом или владом", на којем је учествовао заједно са немачким министром привреде и енергетике Петером Алтмајером.

Вучић је рекао да он тако нешто каже јавно, а не само на оваквим састанцима да би им се додворио.

"А кажем то и Србима, који то не морају увек да воле да чују", рекао је Вучић.

Како је рекао, није реч само о томе да запошљавамо људе, да зарађујемо паре, или да стране компаније зарађују новац.

"За мене је од суштинског значаја што се ми учимо додатној и већој одговорности, озбиљности и највећој могућој марљивости када радимо за немачке компаније", додао је Вучић.

Увек постоје и неки проблеми и ниједан пословни амбијент није идеалан, али да оно што нас разликује, рекао је Вучић, је то што смо ми увек спремни да то чујемо.

"Нисмо увек ефикасни али увек дајемо све од себе да решимо неки проблем", истакао је Вучић.

Навео је да смо последњих година имали добре резултате - да су нам финансије под контролом, што се види и по кредитном рејтингу, јер смо, према бонитетној агенцији Фич на корак од "инвестиционог рејтинга".

Такође, јавни дуг је под контролом, на нивоу од 51 одсто БДП.

"Мислим да пружамо сигурност инвестицијама, али још доста тога морамо да урадимо", рекао је Вучић, наводећи да су наше лоше стране - недовољно ефикасно правосуђе, неке ствари из области владавине права, а потребно је да убрзамо рад на спровођењу промене начина образовања.

Како је навео, Србија је прва у региону приступила дуалном образовању, али иако сада имамо 7.000 људи у том програму, то није довољно и циљ је да их имамо 30-40.000, али нам је за то, рекао је Вучић, потребан и импулс немачких компанија.

"Прве резултате из тога видимо, али морамо још брже, још боље", рекао је Вучић.

Као добру истакао је чињеницу да је наша инфраструктура, путна и железничка, све боља, и да ће тек бити.

"То су неке добре ствари. На вама је да процените. Мислим да имамо добру радну снагу, није само питање њихове обучености већ и лојалности. Наши људи се веома везују за компаније за које раде и верујем да би са тим били сагласна већина оних који овде запошљавају наше људе", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг