Вести

Вучић: Нико неће моћи некажњено да нападне Србију

Нико неће моћи некажњено да нападне Србију, поручио је данас, после презентације модерне Војске Србије у Батајници, председник Србије Александар Вучић и додао да ћемо бранити и своју отаџбину и сваког човека у Србији.

"Непроцењив нам је тај живот - живот сваког човека у Србији" нагласио је председник Србије на манифестацији "Слобода 2017" на војном аеродрому у Батајници и додао да ће Србија зато наставити да се развија и да се гради.

"Хоћемо јаку развијену државу Србију која ће и свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер", рекао је Вучић у обраћању поводом Дана ослобођења Београда.

"Не плашимо се да преговарамо, али нека нико не помисли да преговарамо зато што се плашимо", цитирао је председник Вучић америчког председника Џона Кенедија.

"Ми смо ослобођена, независна и суверена земља, која хоће да се бави собом и да ради, напредује и развија се", истакао је.

Председник је рекао да ће Србија бити довољно снажна, способна и опремљена да никоме неће више дозволити да потцени живот људи у Србији. Вучић је истакао да је данашњи дан, и чини се да има неке више силе, небеске правде у чињеници да је Беогард ослобођен баш 20. октобра 1944, зато што је три године раније од 15. до 21. октобра нацистички окупатор побио стрељајући на хиљаде људи у Београду, широм Шумадије, па на крају и у јуначком Крагујевцу.

''Од те смрти и ужаса смо се ослободили 20. октобра ослобађајући главни град. Ослободили смо се, надам се, заувек оне врсте лудила која је сматрала да је оправдано убијати и стрељати у име нације и расе, идеологије која је неке људе сматрала мање вредним од других и то толико мање да не заслужују да живе", истакао је председник.

Указао је да је образлажући наређење на основу које су извршени октобарски масакри 1941. у Србији фелдмаршал Вилхелм Кајтел, први човек немачке врховне команде, рекао: ''Тамо на истоку живот ионако ништа не вреди".

''Тога смо се ослободили и то победили 20. октобра. Да ли су успели други - не знам и сасвим је могуће да има још оних који нас доживљавају мање вредним, који мисле да не важе за нас и њих иста правила, који сматрају да они сами нешто могу, а ми не. Данас за нас цела та накарадна филозофија више не важи. Ми смо се 20.октобра 1944. тога заувек ослободили", поручио је Вучић.

Вучић је поручио да тежимо историјском дуговечном договору са Албанцима, да хоћемо комшијски живот и пријатељство са Бошњацима, већу повезаност са Црном Гором, добре односе са Хрватском...

"Али, свима мора да буде јасно да се не плашимо да преговарамо, али нека нико не мисли да преговарамо зато што се плашимо. И данас, пред војском која је сваког дана боље опремљена, снажнија и обученија и која ће бити све боље плаћена, та је порука јаснија него икада", нагласио је председник Србије.

Он се захвалио официрима, подофицирима и војницима што су у последње две деценије издржали бројна понижења због војске и земље коју штите и што су били стрпљиви, чекајући боља времена и поручио им да су та боља времена стигла и да ће из године у годину живети боље, а њихова деца имати бољу будућност.

"Ова земља је наше двориште, које смо ослободили својом крвљу, чак и када смо га ослобађали и за друге и не треба никоме да смета што се нашим двориштем толико поносимо. Нећемо улазити у туђе и бићемо отворени још више за свакога ко дође као пријатељ, само тражимо да нико не помисли да смо мање вредни и да може да нам узме оно што највише ценимо, а то је наша слобода", поручио је Вучић.

Како је рекао, тражимо отворено да нас нико не тера да се стидимо свих наших ратова и слободе коју смо освојили, зато што смо је заслужили својом крвљу, а не туђом.

Зато смо, каже, заслужили и прославу великог дана када је Беоргад ослобођен.

"Славићемо га увек са руским пријатељима, који су са совјетским народима, са српским и другим југословенским народима ослобађали Београд, гинули за слободу и овде пролили крв да бисмо ми данас уживали у ономе што нам је највредније", подвукао је председник Србије.

Он се захвалио председнику Русије Владимиру Путину и руском министру Сергеју Шојгуу за наоружање које су нам дали и предали и које смо добили да заувек њиме управљамо.

"Хвала вам што цените наш живот и што не мислите да је живот народа у Србији мање вредан. Хвала и европским пријатељима на подршци у развоју наше земље, али хвала најзаслужнијима што удишемо слободан ваздух. Нека је вечна слава ослободиоцима Београда, борцима Народноослободилачке војске, који су ослободили наш град, Црвеноармејцима који су учествовали у ослобађају. Нека живи слободна Србија", поручио је Вучић.

 

Мигови потпуно модернизовани за неколико месеци

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Мигови 29 који су стиглли из Русије бити потпуно модернизовани и спремни за борбена дејства у наредних неколико месеци, а већ сада су у "летном стању".

Упитан када ће нови Мигови 29 летети, Вучић је рекао да то зависи од нас, јер Мигови могу и данас да лете, односно већ су у летном стању, али да то када ће летети зависи од наше опреме, односно од радарских система које желимо да уградимо, до њихове потпуне модернизације.

"Потпуна модернизација следи у наредних неколико месеци, што значи следеће године свакако", рекао је Вучић у Батајници, где је присуствовао приказу "Слобода 2017", одговарајући на питања новинара.

Он је поновио да су Мигови већ данас у одличном летном стању, а да ће о томе када ће летети одлучити Војска, а не неко други, па чак ни он као врховни командант.

 

Вучић честитао грађанима Дан ослобођења Београда

Председник Србије Александар Вучић честитао је грађанима Београда и Србије Дан ослобођења главног града Србије и указао да су тим поводом данас уприличена два велика догађаја - приказ модерне Војске Србије и отварање Музеја савремене уметности после 10 година.

Вучић је у обраћању окупљенима на аеродрому Батајница након приказа "Слобода 2017" захвалио пријатељима из Русије на "дивним поклонима и подршци у војнотехничкој сарадњи", али и европским пријатељима, који су послали највишу делегацију да присуствује овој манифестацији.

Како је рекао, највиша вредност нашег друштва је слобода и умећемо да је бранимо и штитимо, а то сада више не зависи "само од срца и жеље", већ и од могућности коју имамо, много више него раније. Он је подсетио да су неки говорили о авионима миг 29 као о "кантама" и старудијама, а данас су сви могли да се увере у супротно и виде како лете.

"То је још једна од ствари које смо урадили, а народу обећали", додао је председник Србије.

 

Оне који побеђују у сновима остављамо за касније

Премијер Србије Александар Вучић нашалио се данас поводом истраживања Нове српске политичке мисли, према којем би Јанковић, Јеремић и Ђилас заједнички освојили 27,7 одсто гласова, а СНС 33,8 одсто, рекавши да се чуди што је његова странка уопште прешла цензус.

Он је, после приказа ''Слобода 2017'', одговарајући на питања новинара, приметио да су они свакако већ победили.

''Ја сам мислио да ћемо, ако истраживање долази од Ђиласовог човека, ми имати свега три одсто. Али, прешли смо цензус'', рекао је Вучић.

Вучић је подсетио, ипак, да су на данашњи дан неки људи стварно победили:

''Поразили су нацистичког окупатора и они заслужују поштовање. Ове који воле у сновима да побеђују, остављамо за нека друга времена'', поручио је он.

 

За наоружање и модернизацију МИГ-ова око 180 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у модернизацију и наоружање шест Мигова 29 које смо набавили од Русије бити уложено укупно око 180 милиона евра, како би они били у потпуности оперативно способни већ у наредних неколико месеци.

Шест Мигова 29 Србија је недавно набавила од Русије, под најповољнијим могућим условима.

На питање да ли се крије висина износа који ће бити уложен у модернизацију руских летелица, Вучић је рекао да то није тајна, иако не морају сви да знају колико ће наша војска улагати и чиме ће све мигови бити опремљени и "ојачани". То је, како је додао, ствар наше Војске и неке ствари морају да буду поверљиве.

"Нисмо крили суму новца. Једна оваква летелица, без опреме, ракета и других ствари кошта између 40 и 50 милиона евра, тако да смо ми одлично прошли", рекао је председник Србије.

Вучић је додао да је пресрећан што види Мигове 29, јер, како каже, када је он био министар одбране ниједан "наш" Миг није био у летном стању, док су данас летела три "наша" Мига 29.

Руси су веома заинтересовани за производе српске војне индустрије, као што су модуларна пушка или оклопно возило "мали" Милош.

"Највише су се задржали око 'малог' Милоша, оклопно возило које прави 'Прва Петолетка' из Трстеника. То се Русима веома допало", казао је Вучић.

Председник је најавио да ће бити произведено још много више комада за потребе наше војске. Казао је да је веома срећан што су грађани данас могли да виде 2.200 обучених војника. Пренео је да се јуче престравио, када је приликом припрема, дошло до инцидента.

"Једном војнику се није отворио један падобран, али му се други отворио. Пошто је човек професионалац ништа му није било. То је војска, није манекенски посао, и ови момци сваког дана ризикују у свом послу. Данас је приказ прошао без иједне незгоде, прошло је све савршено", указао је Вучић.

Председник је рекао и да је интересовање грађана било велико, и да је, иако је данас петак, а приказ био у подне, више од 11.000 људи прошло "КД" врата.

 

Србија под снажним притисцима запада по питању КиМ

Србија је изложена снажним притисцима са запада по питању Косова и Метохије, али не и по питању набавке оружја са запада, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара,Вучић каже да је његов посао да се не жали ни на шта, него да води суверену, независну и слободну земљу.

Можда, додаје, једног дана када остари - напише неку књигу на тему - "кроз шта смо све пролазили".

"Али, сада нису били притисци тако снажни, као што су притисци снажни по питању КиМ и неких других ствари", наводи Вучић, одговарајући на питање да ли је било притисака да Србија купује оружје са запада.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг