Вести

Вучић: Ништа није потребније од мира, останка и опстанка

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не може да се сагласи са свима које је чуо разговарајући у Косовској Митровици, те поручио да је пре свега и најважније, а у највећем интересу Срба на КиМ да се сачува мир.

"Не мислим да сте против тога, али кажем да ништа друго није потребније у овом тренутку од мира и останка и опстанка на нашим огњиштима", рекао је Вучић обраћајући се након састанка с политичким и привредним представницима Срба у Косовској Митровици. Како је навео, разговарали су о животним проблемима и неопходном јединству, већем поверењу и поштовању међу Србима, и овде, и на северу, и свуда.

Разговори су, каже, били тешки, вођени у атмосфери ужаса после стравичног злочина, убиства Оливера Ивановића и тицали су се више тема, од спровођења Бриселског споразума, па до захтева да Србија да оружје, али да је његов одговор био да се нада да Србија може да помогне у давању новца за вртиће, школе, здравствене установе.

"Рекао сам и Милану Ивановићу да видимо шта још можемо да учинимо за КБЦ у Митровици'', рекао је Вучић.

Он је поручио да је договорено и да Србија ове и наредне године финансира шест милиона евра за водовод који недостаје у Митровици, Звечану И Зубином Потоку.

"То је добра вест за три северне косовске општине, а разговарали смо и о другим пројектима, о примедбама које су имали васпитачи за то да се на њих не односи повећање плата, о путевима…", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је лично упутио позив на састанак свима, не само људима из власти, већ и из опозиције, свим одборницима без обзира на то којој странци припадају и захвалио што су се одазвали сви који на било који начин одлучују на северу Косова.

 

Према убицама и налогодавцима нећемо имати милости

Вучић је навео да за нас није важно које је име убице и налогодавца, да ли српско, албанско или неког странца, да неће да прихвата преурањена решења које неки износе, јер им се чини да то тако треба да буде, уз поруку да према починиоцима и налогодавцима милости неће бити.

Он је рекао да наша политика мора да буде политика мира, разговора, навео да је и са Тачијем недавно разговарао и да се разговори морају наставити. Како је рекао, види шта раде и новинари албански и политичари у Приштини, али и да то више говори о њима него о нама. Вучић је рекао да је на нама да се понашамо одговорно.

Председник Србије је указао да овде надлежност ефективну имају приштинске институције и они који су гарантовали за њихову делотворност. Подсетио је да 98 одсто Косовских полицијских снага чине припадници Срба, а да је намера била да се додају три општине, јужна Косовска Митровица, Вучитрн, и Србица те да проценат Срба буде свега око 31 одсто. Он је рекао да су се на састанку чула различита мишљења, али да су се сви дорбо разумели.

Нисмо морали у свему да се сагласимо али смо се разумели, без обзира ко којој политичкој опцији припада, рекао је председник Србије који је поновио да се разговарало отворено о свему.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк