Вести

Вучић: Нове фабрике и радна места могу да задрже младе у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на отварању корејске фабрике "Kyungshin Cable" у Смедеревској Паланци да фабрике попут те и нова радна места могу да задрже младе људе у унутрашњости Србије и спрече њихов одлазак у иностранство.

Вучић је рекао да га брине то што се мало деце рађа у местима као што је Смедеревска Паланка.

"Одлазак у иностранство младих се смањује, али веома мало деце се рађа и то морамо да променимо", рекао је Вучић.

У фабрици тренутно ради 249 запослених, од чега је нешто мање од 200 жена, додао је Вучић и истакао да њихове плате много значе свакој породици.

"То доноси нешто бољи животни стандард и шансу да ти људи остану овде", навео је Вучић.

Похвалио је локалну власт у Смедеревској Паланци што даје по 120.000 динара за свако дете.

Вучић је нагласио да је први пут дошао неки корејски инвеститор, као и да је њихова економија позната по иновативности.

Што више корејских компанија овде, биће боље за Србију, нагласио је Вучић.

Напоменуо је да је корејски инвеститор тражио место за нову фабрику у Албанији, Бугарској, Турској и Србији и да се одлучио за нашу земљу.

Вучић је рекао да је циљ државе, не само да та компанија остане код нас, него и да прошири своје капацитете.

"Kyungshin Cable" је отворио фабрику у којој ће производити делове за батерије електричних возила високе технологије, за европско тржиште.

 

Србија добро место за инвестиције, нисте погрешли

Србија је добро место за улагање и корејска компанија "Kyungshin Cable" која је отворила фабрику у Смедеревској Паланци, избором наше земље, у конкуренцији више земаља, није погрешила, поручио је Вучић.

Вучић је, на церемонији отварања фабрике, која ће до краја 2022. године запослити 700 радника, истакао да ће та компанија много допринети Подунавском округу, Смедеревској Паланци, Великој Плани, целој Србији.

Захвалио је корејском амбасадору на помоћи и подршци, и изразио уверење да ће у наредном периоду бити још корејских инвестиција .

Србија је, поручио је, добро место за улагање, а Јужна Kореја земља од које можемо много да научимо, јер је за последњих 30 година, постала "азијски тигар", чудо, и подигла се из пепела, тако да можемо да се угледамо на њих, њихову посвећеност, навике.

"Поред Албаније, Бугарске и Турске, изабрали сте Србију и нисте погрешили. Ми ћемо се борити за ваш дугорочни останак у нашој земљи и желимо вам велики профит. Верујем да, када будете ширили производњу, нећете ни размишљати о другим земљама, јер ми желимо да будемо партнери и у наредном периоду", истакао је Вучић.

Вучић је напоменуо да је Смедеревска Паланка позната још од римског доба када је ту пролазио пут од Рима до Kонстантинопоља, затим друм за време Отоманског царства, најстарија пруга у Србији између Београда и Ниша...

Вучић напомиње да је ту некада била Гоша, некадашњи индустријски гигант, али да је много тога уништено било у претходном периоду и да је сада време када се све враћа на своје место.

Подсетио је да је држава већ изградила пут између Велике Плане и Смедеревске Паланке, где се и налази нова фабрика, као и да је остало да се изгради и 18 километара пута између Смедеревске Паланке и Азање и Селевца, затим пут ка Михајловцу, пут ка Тополи и друге локалне путеве.

"Данас можемо да радимо све те путеве, не само овде, већ широм Србије", рекао је Вучић додајући да томе доприносе и новоотворне фабрике које послују у Србији.

Рекао је да у новој фабрици ради 63 одсто људи из Смедеревске Паланке и 30 одсто из Велике Плане. Поново је указао да је највећи проблем што се мало деце рађа.

"Ако се роди 281 дете, а умре 784, то нема везе са одласком из земље. Kо ће онда да нам ради у фабрикама, молим људе да поведемо рачуна о томе и да покушамо да имамо више деце, свуда по Србији."

Захвалио је корејским пријатељима на поверењу у Србију и истакао да Србија жели још више корејских инвеститора у нашој земљи.

Честитао је и радницима који су за мање од шест месеци направи фабрику, која сада изгледа величанствено. .

"Не могу да сакријем своју радост, када год отварамо фабрике и погоне, чак и онда када други не желе то да примете и примећују само лоше ствари. Али, резултат се увек види и не може да се сакрије. Поносан сам што смо у великој конкуренцији успели да победимо и да доведемо ток корејског инвеститора у Србију".

Вучић је истакао да ће приходи од те компаније пуно значити за развој Смедеревске Паланке.

 

Надлежни органи да раде свој посао без уплитања политике

Вучић је позвао да се надлежним органима омогући да раде свој посао, како је рекао, без уплитања политике у расветљавању оптужби у вези подвођења малолетница у Јагодини против лидера ЈС Драгана Марковића Палме.

"Позивам надлежне органе да не слушају Маринику Тепић, Палму, а ни мене, нека раде посао у складу са законом",поручио је Вучић.

Вучић је, на питање да ли сматра да Марковић износи јавну одбрану у Скупштини и да појављивањем у медијима са националном фреквенцијом утиче на сведоке и истрагу, рекао: "Не знам, можда".

"А шта раде Мариника Тепић, Драган Ђилас, ваши медији где сте човеку пресудили пре подигнуте оптужнице. Ако ви имате право онда треба и он да га има, ако немате не би требало ни он. Пустите надлежне органе да обаве свој посао", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да се држава није мешала ни у случај Мирослава Мике Алексића, осим што је сваком човеку одвратно када помиње силовање и додао да је ћутао и када је човек који је против њега на улици урликао до пре неког времена суочен са оптужбама да је силовао.

Подигнута је оптужница против Алексића, а да ли ће бити против Лечића питање је за надлежне органе.

"Оставите надлежне органе да раде свој посао, не уплићите политику", нагласио је Вучић.

Указао је и на то да се данас чују захтеви да Влада због случаја Палме треба да падне, уз примедбу да се не помиње влада ДС у којој је био Драган Ђилас са толиким парама, и Лечић.

Вучић је поручио да у нашој земљи морају да функционишу институције.

"Позивам надлежне органе да не слушају Маринику Тепић, Палму, а ни мене, нека раде посао у складу са законом", подвукао је Вучић и скренуо пажњу да ако је покренута хајка против неког треба да тај има и право да се брани.

"Пустите и њега да каже шта има. Не мислите ваљда да имате право да годину и шест месеци причате о Јовањици, а да ја немам право да кажем да је то лаж. Важно је да се лаж понови сто пута", нагласио је Вучић.

Оценио је да је добро што је истрага премештена у Kраљево из Јагодине, јер тако нико не може да утиче на њихов рад, како из Јагодине, а тако и оних који су желели да организују митинге у Јагодини.

 

Верујем да ћемо пронаћи новац за обнову Kисељака

Вучић је изјавио да ће Смедеревска Паланка, након реконструкције, имати једну од најмодернијих болница, додајући да ће се држава потрудити да пронађе средства и за "Kисељак", што ће, верује, успети за око годину и по дана.

Вучић је, на питање може ли држава финансијски да помогне реконструкцију "Kисељака", рекао да нема увек новца за све, да ће држава свакако да ради на томе, али да то тешко да може да буде ове године.

"Морамо да пронађемо новац, и верујем да хоћемо у наредних годину и по дана. И онда ћемо ићи у тај пројекат", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је у току друга фаза пројекта за Општу болницу Стефан Високи у тој општини, као и за Дом здравља при болници, тако да ће Смедеревска Паланка имати једну од најмодернијих и најбољих болница.

"Пројекат болнице у Паланци вреди 32 милиона евра, а Kлинички центар у Нишу је око 60 милиона евра. Онда се види колико је то улагање у релативно малу Смедеревску Паланку", рекао је Вучић.

Тиме, додао је, држава показује какав значај придаје Паланци и целом округу и да ће бити добрих вести за грађане.

Kада је реч о изградњи локалних путева, на питање да ли ће неки од њих бити започет и завршен ове године, Вучић је рекао да би најдужи пут, Смедеревска Паланка - Азања - Селевац од 18 километара, требало да почне да се ради и да се заврши управо током 2021. године.

"Надам се да тај пут, од 18 километара, можемо да почнемо и да завршимо ове године, а деонице ка Kрњеву, од 11 километара и ка Михајловцу од 12 километара, верујем да можемо да урадимо следеће године", рекао је Вучић.

 

Kрив је Телеком што је успешан...

Вучић је рекао да ће он увек да подржава слободну конкуренцију и да неће подржавати било кога ко жели уништење компаније у којој удео има држава.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је својим изјавама на неки начин утицао на одлуку Kомисије за заштиту конкуренције која је дала зелено светло за договор Телекома и Теленора и додао да нема појма ни да је донета некаква одлука.

Оценио је да је тумачење новинара Н1 "интересантно".

"Власник Н1, власник Јунајтед групе, СББ-а и још мало па и живота у Србији, је дуго преговарао са Теленором. Имао је много већи колач и удео него што има Телеком. Пошто није успео да направи уговор са Петером Kелнером, пре него што је настрадао, онда је сада ваљда Телеком крив што је успешан у одбрани својих интереса на тржишту", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то показује лицемерје власника Н1 и његових двоструких стандарда и аршина, који делује под мотом "што је њему дозвољено није другима".

 

Није страшно када вас позову да дате изјаву тужилаштву

Није страшно што је министар одбране Небојша Стефановић позван да да изјаву у тужилаштву, рекао је Вучић.

Вучић је, на питање да прокоментарише чињеницу да је тужилаштво позвало бившег министра полиције Стефановића да у склопу истраге против некадашњег заменика шефа СБПОK-а Горана Папића, а имајући у виду, како је рекао новинар, да Папић није ништа радио да му није неко наредио, одговорио да не зна о чему се говори, а ни зашто неко гони Папића.

Што се прислушкиваних разговора тиче рекао је да их је било преко 1.800.

"Нећу да се бавим тим, то је на надлежним органима. Био сам у више предмета саслушаван и није страшно што је Стефановић позван да да изјаву. Сваки пут када сте помињани у неком предмету у реду је да вас саслушају", објаснио је Вучић.

Истакао је да је за њега само важно да ли Стефановић добро обавља посао министра.

 

Јавни дуг неће прећи 60 одсто БДП-а, раст преко 6%

Вучић је изјавио да држава неретко узима новац на финансијском тржишту, али да се највећи део тог новца користи за рефинансирање дугова претходне власти и поручио да јавни дуг ове године неће прећи 60 одсто БДП-а, као и да ће привредни раст бити и више од шест одсто.

На питање новинара да ли се држава задужује да би могла да финансира трећи пакет помоћи грађанима и привреди и како коментарише то што поједине новине постављају питање одакле тај новац да ли ће се задужити грађани и будуће генерације, Вучић је рекао да се претходна власт задуживала са каматом од 7,5 одсто на пет година, да је у најбољем интересу државе да узме кредит на 12 година уз камату од 2,5 одсто.

"Тиме рефинансирамо дуг и део тога одвајамо за потребе, при чему морате да водите рачуна да ниједног секунда не пређете ниво дуга од 60 одсто БДП-а", нагласио је Вучић.

Рекао је да када је постао председник владе да је држава имала јавни дуг од 78 одсто БДП-а, као и да је ова власт упсела да спусти дуг на 52,5 одсто, који је сада око 58 одсто због ковида.

Вучић напомиње да је у многим развијеним западним земљама дуг већи од 100 одсто, а у Србији испод 60 одсто.

Рекао је да је имао разговоре са представницима ММФ-а, који су били задовољни српским финансијама.

"Једина примедба коју су имали је - зашто толико пара трошимо на војску. Више ниједну примедбу нису имали. За све пакете које смо имали са ММФ-ом само су честитали, за начин на који држимо стабилност јавних финансија, ниво јавног дуга, ММФ за који знате колико је строг. Претходна власт је 2011. ''избацила'' ММФ, јер су само размишљали о изборима, док ми, откада сам постао председник владе, имамо један, други или трећи тип аранжмана са ММФ-ом, да бисмо имали контролу, да не потрошимо више од онога што можемо и да не остављамо будућност наше деце на несигурном тлу", нагласио је Вучић.

Поручио је да је обавеза државе да до краја године држи стопу јавног дуга до 60 одсто БДП-а, уз раст који ће бити шест и више од шест одсто.

То ће значити не мало повећање плате и пензија, додао је Вучић и напоменуо да тај раст и долази од изградње фабрика и развоја инфраструктуре.

"Ми 1. маја крећемо у изградњу Фрушкогорског коридора. За два дана одвајамо целу леву страну аутопута на обилазници око Београда, на сектору 4, између Остружнице и Орловаче", додао је Вучић.

 

Верујем у добру намеру страних посредника

Вучић је рекао да верује у добру намеру страних посредника у међустраначком дијалогу, али да ће се тек видети у ком правцу ће се он развијати и додао да он као председник неће моћи да буде тамо где су странци.

Вучић је изразио очекивање да ће учесници дијалога на рационалан, објективан и прагматичан начин да кажу шта треба да се учини како би се омогућили услови онима који, како је рекао, стварно желе да учествују на изборима и који размишљају о будућности Србије.

"Има оних који мисле да ће неко други да их доведе на власт под притисцима огромног новца којим располажу, под притисцима огромног броја медија који су у њиховом власништву и да ће неко да се уплаши халабуке коју подижу. Неће", поручио је Вучић.

Међустраначки дијалог водиће се на два колосека, један уз посредовање европарламентараца, а други без, а на питање како види то што неке странке сматрају да је понижавајуће за Србију да странци посредују, док неки имају другачије мишљење, Вучић је објаснио да он као председник неће моћи да буде тамо где су странци.

"Позвали су ме као председника на први састанак тамо где нису странци посредници. Не могу да кажем стопостотно да сам прихватио, али не видим разлог да не дођем", рекао је Вучић.

На другом састанку који ће водити странци, рекао је да ће бити представљена његова странка, али да он као председник томе неће присуствовати.

Напомиње да ће можда имати неке одвојене састанке са посредницима, али да нема смисла да као председник учествује у нечему где неко други ван земље води главну реч и да то не може да ради својој земљи.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ Пинк