Вести

Вучић: Остварићемо план и циљ 1.200 км аутопутева у Србији

ПИРОТ - Председник Србије Александар Вучић отворио је данас аутопут од Пирота до Димитровграда у дужини од 30,5 километара уз поруку да се неће стати, све док се не оствари јасан план и изузетан циљ - 1200 километара аутопутева у Србији. 
Вучић је рекао да је изузетно задовољан учињеним: "Мој осмех данас "дуг" је 30,5 километара", истакао је Вучић.
Како је рекао, очекује ускоро и договор о аутопуту Ниш - Плочник, односно о делу трасе Ниш - Приштина, којим ћемо се повезати са нашим народом на КиМ, али и Албанцима у Албанији, а Ниш да постане раскршће свих путева. 
Спојићемо целу Србију и направићемо јасну целину од наше земље. 
"Омогућићемо људима из било ког дела земље да раде и да буду своји на своме. То је оно што радимо и градимо, то су нове инвестиције, нова радна места" поручио је Вучић. 
Истакао је да циљ Србије никада није био да буде одсечена и неразвијена, већ развијена, богата и повезана путевима, преко којих би сви могли да дођу код нас, а ми да видимо где идемо. 
Председник Србије рекао је да се резултати политичара мере, између осталог, километрима аутопутева, пруга, али и животним стандардом, те изразио уверење да ће грађани кроз коју годину "измерити" сами да ли су власти радили или не.
Подсетио је да смо деценијама слушали прича о аутопуту који би спојио Софију са Београдом и Истанбулом, а та прича је сада - реалност.
Указујући да ће овај аутопут моћи да послужи и као резервна писта за авионе, рекао је да су огроман посао обавили људи који су, градећи пут, мењали конфигурацију и пејзаж овог дела Србије.
Позвао је грађане да дођу у Белу Паланку, Пирот, Бабушницу и сва остала места у источној Србији, да виде колико је наша држава лепа. 
Аутопутем, према његовим речима, успоставља се "крвоток" који ће да "храни" сваки део наше земље, и који повезује нашу лепу Србију, како нико више не би био одвојен од света.
„Дајемо земљи оно што јој је највише потребно за напредак и развој. Све што људи буду стварали овде, од ћилима и аутомобилских гума, сада је за 30 километара ближе осталим деловима Србије и Европи“, подвукао је Вучић.
Овај аутопут, према његовим речима, је важан за будућност и економију, као и доказ да можемо да се дохватимо тако важног посла.
„Ово је платила Србија, њени грађани. Можемо да добијемо повољне кредите, али ово смо платили, на шта треба да сваки грађанин буде поносан. Пут је доказ шта и колико можемо, а сваки нови пут је за нас доказ шта желимо да будемо - Европа по начину на који желимо да живимо“, нагласио је Вучић.
Указао је и на одличан квалитет отвореног аутопута и његове инфраструктуре, рекавши да ће свако ко њиме путује имати осећај као да путује европским аутопутевима, а тунели на њему су лепши од Швајцарских.
Најавио је да ће бити завршен и Коридор 11, да ће се спојити цела Србија, бити направљена једна целина од наше земље, повезани сви градови.
„Омогућићемо људима да из било ког дела земље раде било где, мешају се, уче било где, да буду своји на свом“, рекао је Вучић и додао да аутопут доноси и нове инвестиције, радна места, те да сваки путоказ представља доказ да знамо где идемо и којом брзином, као и колико нам треба до циља.
„Када смо кренули у реформе наш став је био да прави градитељи не иду тамо где су путеви проходни, већ где их нема. Само тако можемо градити путеве“, поручио је он.
Истакао је да, када завршимо наше "дугачко путовање", сав рад и труд, и "Србија ће имати осмех дугачак 1.200 километара".
Замолио је директоре Коридора и Путева Србије да омогуће бољу приступну мрежу грађанима овом аутопуту.
„Не радимо путеве да би их сликали за телевизију, већ да људи боље живе и инвеститори дођу у овај крај“, поручио је Вучић.


Вучић: Подржао бих најстрожије могуће казне за убиство жена
ПИРОТ - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би подржао сваки закон којим би за убиство жена биле изрицане најстрожије казне.
Вучић је, на питање у вези са хапшењем Зорана Марјановића, осумњиченог за убиство супруге Јелене, рекао да Тужилаштво и полиција раде свој посао у овом случају, али да се мора урадити још много више, на разним пољима, како би било што мање насиља над женама и убистава.
Реч је, каже, о монструозном убиству, фотографије несрећне жене направљене после убиства су застрашујуће.
Застрашујући је, истакао је, и сваки покушај показивања симпатија према ономе ко је убио мајку свога детета. 
"Такви монструми заслужују најстрожију казну", нагласио је председник Србије и поручио да је спреман и да би са радошћу подржао закон по којем би казне за такве злочинце биле најоштрије могуће.

У Њујорку бројни, важни билатерални састанци
ПИРОТ - Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће на маргинама Генералне скупштине УН имати бројне билатералне сусрете, те да је све што ће се збивати у Њујорку покушај даљег утемељивања стабилности и безбедности региона, са циљем да можемо брже да се развијамо.
„Имаћемо дуге билатералне разговоре са мојим колегама из Турске, Данске, Египта, Белгије, највероватније и са председником Француске, као и са шефом руске дипломатије. Видећу се на неколико минута и са председником САД Доналдом Трампом“, казао је Вучић уочи одласка у САД ради учешћа на генералној скупштини УН, на којој се, како је приметио, последње две, три године "окупља цео свет".
Указао је да ће имати и више сусрета са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, која ће организовати две радне вечере.
„Покушаћемо да искористимо ову прилику да земљу представимо на најбољи начин, доведемо даље инвеститоре и промовишемо бољу будућност Србије“, закључио је он.
Председник Србије боравиће од понедељка у Њујорку где ће учествовати на Генералној скупштини УН.

Честитам кошаркашима, верујем у њих, као и Србија
ПИРОТ - Председник Србије Александар Вучић честитао је данас кошаркашкој репрезентацији Србије улазак у финале Европског првенства и пожелео им победу у том сусрету.
"Нећу моћи да будем уз њих у Истанбулу, али ћу гледати пренос утакмице и навијати за њих као и цела Србија", рекао је Вучић новинарима и додао да се, за разлику од других, не кити туђим перјем: "На држави је да испуни своје обавезе према репрезентатицима, али и другим спортистима који остварују изузетне успехе, да исплати премије и оно што им припада", рекао је. 
Верује, каже, да ће кошаркаши, и овако десетковани услед повреда, све издржати и остварити победу у финалу. 
Вучић је додао да верује да ће бити много навијача из Србије, као и председник Републике Српске Милорад Додик. 
"Честитам нашим момцима", поновио је Вучић.