Вести

Вучић: Пакет помоћи привреди вредан 5,8 милијарди евра

До јутрос је у болницама било хопситализовано 3.519 пацијената, што је за око 2.000 људи мање него пре 10 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, али и упозорио да то не значи да треба да се опуштамо.

Тај податак на најбољи начин говори колико је ситуација повољнија данас него пре 10 или 15 дана, подвукао је Вучић.

"Ово сам рекао не да бих рекао да је време за опуштање, већ да схватимо да треба да будемо одговорнији и озбиљнији у приступу нашој борби са инфекцијом, да заштитимо грађане", рекао је Вучић.

Додао је да је највећи број преминулих старије животне доби, док је знатно мање младих, мада они свакако нису изузеци.

 

У понедељак креће изградња ковид болнице у Крушевцу

Вучић је рекао да у понедељак креће изградња ковид болнице у Крушевцу.

Вучић је рекао да ће она, ако успешно уз помоћ пријатеља из иностранства будемо решили питање вакцине, као и ковид болница која се гради у Београду, остати мултифункционална и моћи ће да прима болеснике са другим болестима.

Изградња ковид болница, према његовим речима, је важна припрема наших капацитета за јесен, када се очекује сезона грипа и укрштање са корона вирусом, а видели смо на примеру Француске, Италије и других како то може бити опасно.

"За нас је важно да у овом тренутку бринемо о нашим лекарима и медицинским сестрама. Морамо да пронађемо начин да један део њих због презасићености и умора, одморимо. Морамо им омогућити одмор у овим тренуцима да би били припремљени за јесен", објаснио је Вучић.

Такође је истакао да се мора водити рачуна и о другим пацијентима, како онколошким, кардио васкуларним, тако и дијабетичарима и другим хронично оболелим.

Рекао је да су примани сви ургентни случајеви, онколошки и хронично болесни.

Посебно је поменуо Онколошки институт, рекавши да по први пут немамо листу чекања на лечење карцинома дојке, подсећајући да се раније чекало дуго на лечење.

Указао је да је важно да се у најбржем року изврше потребне операције.

 

Огроман новац у обнову болница, 4 за десетак дана

Вучић је најавио да за десетак дана креће обнова и огромно улагање у четири болнице у Србији - Врању, Пироту, Кикинди, Ћуприји.

Вучић је рекао да ће за мање од годину дана бити завршен КЦС у Београду, да се убрзано настављају радови на Инфективној клиници КЦС, али и да се раде болнице у Аранђеловцу, Смедервској Паланци, Прокупљу, Лозници.

Како је најавио, ускоро креће и реконструкција КЦ Војводине у Новом Саду, али и КБЦ Бежанијска коса где ће бити изграђена два додатна онколошка блока, са два нова линеарна акцелератора за зрачну терапију.

"Желимо да КБЦ Бежанијска коса буде боље припремљена за јесен него што је то данас. Желим да честитам свим лекарима да им кажем огромно хвала, да цео свет не може да произведе аплаузе које они заслужују", рекао је Вучић.

Лекари, истиче, заслужују "велико хвала" за борбу коју су показали током епидемије вируса корона.

"Када видите Марију Здравковић (директорка КБЦ Бежанијска коса) након што јој је мајка умрла од короне сутрадан иде у визиту и бори се за друге пацијенте и брине о њима, јасно вам је шта ти људи заслужују и шта су урадили за нашу земљу и народ", закључио је Вучић.

 

Пакет помоћи привреди вредан до сад 5,8 милијарди евра

Вучић је изјавио да ће укупан пакет помоћи привреди са данашњом исплатом 60 одсто минималне зараде, бити 5,8 милијарди евра или 12 одсто БДП-а.

Истиче да је то један од највећих пакета помоћи који је једна земља могла да припреми.

Вучић је рекао да банке већ од девет сати пребацују средства - око 18.000 динара по запосленом, за 235.372 привредна субјекта у којима ради 1.016.535 запослених, као да је за ту сврху из буџета опредељено 18,4 милијарди динара.

Вучић је додао да ће још једна транша бити уплаћена у септембру.

"Додатна вредност овог пакета што се ондоси и на 13.550 нових предузећа основаних од марта. Немамо мањи број запослених и према евиденцији НСЗ и према оним што видимо кроз исплате које дајемо, већ имамо нешто већи број запослених", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, ипак, тек очекујемо одређене ударе у неким областима, али да смо превентивно већ урадили све што можемо.

"И да ћемо наћи начине да на такве ударе одговоримо брзо и ефикасно или неупоредиво боље него што ће то моћи већина других", истакао је Вучић.

 

Само јединством можемо да очувамо земљу

Вучић је апеловао на јединство у не лакој ситуацији и изазовима пред којима је земља, јер се, како је рекао, само тако може очувати земља, остварити успеси и трасирати још бољи пут у будућност.

"За нас ситуација није лака. На међународној сцени се не могу прогнозирати многе ствари. Није једноставно рећи, на пример, шта можемо очекивати ни у односу између Москве и Минска, па се не може предвидети ни позиција Србије у односима светских сила", објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да сви говоре о потреби признања Косова, као што помињу као једино решење за БиХ, не да РС не постоји, али да се њене надлежности пребаце на централни ниво.

"Због тога тражимо од људи у Србији, не да политичке разлике и демократија не постоје, али да разумеју тежину позиције у којој се налазимо и да што јединственији наступамо", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да само тако можемо да очувамо своју земљу, остваримо успехе и трасирамо још бољи пут у будућност.

 

Србија по расту прва или друга у Европи у првој половини 2020.године

Србија ће у првој половини године бити по привредном расту прва или друга у Европи, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да држава много помаже српску привреду, која је већ била добро припремљена, имајући у виду њену жилавост и финансијску стабилност, и да смо у првом кварталу били први у Европи по привредном расту, а у другом кврталу само је Литванија испред нас, а чекају се још резултати за Ирску и Мађарску.

Вучић је напоменуо да, ипак, Литванија није имала толико проблема са ковидом као Србија.

"У другом кварталу је еврозона имала минус 14,4 одсто привредни раст, Србија 6,5 одсто, Немачка 11,7 одсто и Шпанија 22,1 одсто...".

Вучић истиче да ћемо несумњиво бити бољи од сваке земље у региону и први или други у Европи у првој половини 2020.године.

"Не значи да је свима лепо већ да ћемо имати тешкоће, али да ћемо проћи боље него други", нагласио је Вучић.

 

Закон о тзв. ОВК додатно шиканирање Срба

Ужасна је за нас вест најављено доношење закона о заштити вредности тзв. ОВК у Приштини, јер је то увођење вербалног деликта, забрана другачијег мишљења и додатно шиканирање и малтретирање Срба, поручио је Вучић.

Вучић је додао да је на то упозорио и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и замолио га да то узме у обзир.

"Ако је суштина да нико не сме да мисли својом главом, српском главом, већ да буде сагласан са онима у Загребу, па да идемо да славимо ''Олују'', са оним што кажу у Сарајеву, да Ћопић или Шантић не морају да имају улицу, или са онима у Приштини о сукобу 1999. године... То нема никаквог смисла", рекао је председник Србије.

Додао је да ће се видети како ће Брисел да реагује, додајући да то питање има и значајне унутрашње конотације у самој Приштини.

"Али, када видим да долазе на разговоре и добијају подршку дела међународне заједнице, видим да је смисао свега да Србија призна Косово. Онда нам то и кажите, да нећете да разговарате и да је то смисао свега. Чекам само да нам то у неком моменту кажу", рекао је Вучић.

Додао је и да је предлог Београда, у последњој рунди разговора о економији, био да на роби који се увози на КиМ пише Србија, без Република Србија, али да не долази у обзир да на роби која стиже са КиМ пише Република Косово.

"Желели смо да разговори буду суштински, не формални, да се тиме решавају проблеми, а не да неко само чека да прође време како би нам испоручио захтев који бисмо морали да прихватимо или одбијемо и будемо проказали од свих", рекао је Вучић.

Уследиле су флоскуле и све се претворило у бирократске норме, додао је Вучић и поновио да Београд жели економску сарадњу, јер је за нас важно да се поштују четири кључне слободе - протока људи, робе, услуга и капитала.

 

Бићемо први у Европи, без негативног раста

Вучић је рекао данас да је Србија пропорционално својој снази и величини појединачно највише уложила у санирање последица епидемије корона вируса по привреду, око 5,8 милијарди евра, и да се зато очекује да на годишњем нивоу нема негативан раст, што би значило да смо први у Европи.

Много очекујемо и од подршке ЕУ и инвестиционе конференције која треба да е одржи у септембру или октобру и ми бисмо са тим новцем знали шта да урадимо, рекао је Вучић.

Вучић  је напоменуо да се не можемо поредити са земљама ЕУ за које је намењено 390 милијарди грантова помоћи, од чега само 250 милијарди за медитеранске земље.

Рекао је да смо задовољни резултатима, као и да се разговара са иностраним и домаћим партнерима о новим улагањима.

Вучић је рекао да је очекиван пад грађевинарства у другом кварталу од 2,6 одсто, али да су учињени помаци, већ у јуну, у индустрји и у грађевинарству.

Вучић је навео да је забележен раст од 2,3 одсто у индустрији, али да ће грађевина морати још снажније да расте и да се улаже у путеве и железницу.

Зато се , како је навео, улаже додатни новац у железницу, коридоре, регионалне правце, како до краја године не би имали негативан раст што ће бити огроман успех.

Одбацујући различите критике, каже да смо минус 1 очекивали на крају године, а не у другом кварталу, а испало је да је други квартал завршен на минус 6,5 или 6,3, а не на 11, како су неки предвиђали.

Трећи и четврти биће тешки, јер се продужила корона и зато што је погођен туризам у Београду и Новом Саду, где су хотели празни, а Београд је био носилац туристичке индустрије и услужних делатности, рекао је Вучић и додао да ће се ту још видети како може да се помогне.

Говорећи о пољопривреди, каже да је пшеница родила за 23 одсто више него лане и бољег квалитета, 10 одсто има више кукуруза, биће га и за извоз, род сунцокрета исти, први откоси данас крећу, соја има највећи раст од преко 20 одсто, а са репом нисмо најбољи.

Пољопривреда у другом кварталу има раст од два одсто, што су изуетни резултати, оценио је Вучић и напоменуо да пољопривреда учествује са око 10 одсто у БДП.

Наводи да је одобрено 16 или 17 пројеката за наводњавање,од којих 11 на територији Војводине, четири у Чачку, Тополи, Свиљанцу, Неготину, а биће и у Борчи због поплава.

Вучић је најавио и да се иде у пројекте противградне заштите, а главни центри биће на Фрушкој Гори и на Букуљи, вредности 750 милиона евра, као и у Ужицу.

Позвао је међутим пољоривреднике да се определе и за осигурање.

 

Београд очекује конкретан потез Приштине, а не штанцовање папира

Вучић каже да ће Београд тражити у наставку дијалога са Приштином, 7. септембра, вероватно, да се испуни договорено из 2013. године,а то је Заједница српских општина.

Вучић је рекао да је јасно да САД и Немачка неће да повлаче признање Косова, већ да ће гледати како и на који начин да Србију уведу у то.

"Оно што мене брине је да ми не разговарамо о стварним и суштинским проблемима, већ се гледа како да избацимо неки папир. Зато ће српска страна тражити од 7. септембра, када верујем да је наставак дијалога, а ја ће представљати Србију тамо, тражићу испуњење уговора из 2013. године о формирање ЗСО , које је потписано под окриљем ЕУ", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да Београд очекује конкретан потез, а не штанцовање папира и када то буду видели видеће како ће наставити даље.

"Из дијалога нећемо да излазимо, али хоћемо стварни дијалог, а не дијалог у коме ће свакога дана да нам говоре како треба само да их признамо", навео је Вучић.

Каже да Београд не занима приштинско признање јер је Србија међународно призната земља.

"То сам рекао и Палмеру, Гренелу, Тачију, Лајчеку, свима. Ја разумем њих то је политика њихових земаља и нема ту велике политике", закључио је Вучић.

 

Желимо добре односе, али не засноване на понижењу Србије

Вучић је рекао да Србија жели добре односе са Хрватском, помирење, али не засновано на понижењу Србије и нагласио да једино што Београд тражи јесте добар однос према Србима.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву хрватског амбасадора у Београду Хидајета Бишчевића да су права Срба у Хрватској већа него права Хрвата у Србији, казао да је логично да он тако мисли, али да се чињенице не поклапају с тим што говори.

Указао је, на конференцији за штампу да је Србија, од 26 договорених тачака, испунила 25, док Хрватска није ниједну.

Казао је да је дато све што су тражили везано за Бана Јелачића, пронашли имовинска решења, давали паре, решавали све што су Хрвати тражили.

Истовремено је подсетио да број Срба у Хрватској и Хрвата у Србији не може да се мери, али да Србија све што чини не мери по броју људи, већ по томе шта жели да покаже.

Вучић је подсетио да у Србији има десетоструко мање инцидената и напада на имовину и људе.

Указао је на нападе на аутомобиле са српским таблицама, додајући да је то код нас далеко мање, а уједно држави органи то одмах реше.

Говорећи о томе шта је, између осталог Србија урадила за хрватску мањину, поменуо је да се тражи модел повратка хрвастког дома у Сремској Митровици, што каже да није лако и да држава нуди закуп на 50 година по цени од једног динара на месечном нивоу.

Указао је на изградњу Дома културе у Таванкуту, као и на места страдања Хрватска у Србији током 1990-тих, те и оснивање васпитно образовног центра у Суботицу где је у току реализација.

Казао је да постоје додатни захтеви попут бисте једног католичког свештеника, за којег неки кажу да има усташку прошлост, а неки да нема, па се ради на утврђивању тога.

"Код нас немате улице никога ко би имао такав углед попут Миле Будака, који је за Хрвате говорио нешто што је он говорио за Србе, као што је „Србе на врбе“. Тих улица у Србији нема, а у 17 градова у Хрватској има. Сигуран сам да ће сада после прославе „Олује“ све те улице укинути, као и споменик Баришићу, који је осуђен у Шведској за убиство југословенског амбасадора“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао „да ће то сигурно бити један од резултата, а не само полагање цвета на једном месту“.

 

Српско ратно ваздухопловство  20 пута снажније

Српско ратно ваздухопловстов данас је чак 20 пута снажније него пре 10 година, изјавио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара у вези са тврдњама да су наша војска и здравство уништени, рекао да је без претеривања и наше здравство три или четири пута снажније, као што и без претеривања може да каже колико је Србија данас снажнија у ратном ваздухопловству.

Подсетио је на бројна улагања у здравствене објекте претходних година.

"И број оних који су, упркос жестокој кампањи, и то не само лекарског и другог особља, и највећим делом из приватног дела, показује какво је поврење тих људи у здравство Србије", каже Вучић.

Додаје да још много тога у здравству треба да се исправља али да је вишеструко боље него раније.

 

Јасна порука Србима на КиМ да су непожељни

Најављено доношење закона о заштити вредности тзв. ОВК у Приштини је врло лоше за Србе на КиМ, пошто ће бити изложени врло великом притиску, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће Српска листа томе морати оштро да се супротстави.

"Верујем да ћете већ данас поподне или сутра имати информацију од Ђурића, јер Српска листа ће томе морати врло оштро да се супростави".

Вучић истиче да су такви закони порука да не желите да видите Србе који живе на Косову и да је то јасна порука српском становништву на КиМ.

"Мислим да је то чак и амерички амбасадор Коснет добро приметио", додао је Вучић.

Вучић  је подсетио на хапшење Ивана Тодосијевића, због речи да је ОВК чинила злочине.

"Иван Тодосијевић је један врло храбар и породичан човек, момак из Звечана, знам колико се мучио и колико му је то тешко падало и могу да замислим како ће то тешко пасти другим обичним људима", рекао је Вучић.

Истиче да ће Српска листа морати да предузима одређене мере тим поводом.

 

Наредне недеље други круг консултација о влади

Следеће недеље биће одржан други круг консултација о будућој влади, изјавио је Вучић и додао да жели добро да размисли пре него што донесе одлуку, како би она била корисна за грађане.

"Следеће недеље наставићемо са одређеним политичким странкама, и оне тамо недеље, други круг консултација. Сужаваћемо круг и избор оних који могу да учествују у раду владе, други ће у опозицију. Бићете обавештени", рекао је Вучић на питање о будућној влади, те да ли десно од њега на прес конференцији седи будући мандатар (министар пољопривреде Бранислав Недимовић) и зашто је тешко донети одлуку.

Вучић је рекао да није реч о тешком, али свакако није реч ни о лаком, већ пре свега о одговорном послу.

 

Сви врше притисак, држава мора да се одупре

Сви врше притисак да добију тендер, а на држави је да се томе одупре, нагласио је данас Вучић.

Вучић је тако одговорио на констатацију новинара да је пре неколико месеци, када је доносио одлуку о увођењу ванредног стања, наводно рекао да је Србија морала да намешта тендере за фирме из ЕУ, те питање да ли је због тога покренута кривична истрага и колико је то коштало Србију.

Вучић је казао да је то говорио око Бора, где су Србију „малтретирали годину дана“ да не може да склапа међудржавни споразум са Кинезима или Русима“.

"Терали су нас да чекамо и изгубили смо годину дана, а тиме десетине милионе евра, а на крају се нико од европских фирми није јавио на тендер", објаснио је Вучић.

Након тога, додаје, траже од нас тендере од образовања до других области, уз најаву да ћемо или то прихватити или ће у извештају стајати да смо то одбили.

 

Тадићева влада извозила Јерменији оружје

Вучић је рекао  данас да је влада Мирка Цветковића, за време док је председник Србије био Борис Тадић, донела закључак да се оружје извози у Јерменију.

"У лажи су кратке ноге", рекао је Вучић на конференцији за новинаре поводом Тадићевих оптужби да извози оружје у Јерменију и тиме квари односе са Азербејџаном.

Вучић је новинарима показао документ, закључак Владе Србије од 24. маја 2012. године.

Како је навео, у закључку стоји да је тадашња Влада на предлог Министарства економије сагласна да Министарство економије издаје дозволе за извоз наоружања у Јерменију.

"То је урадила влада Тадића, који је мене за то нападао", истакао је Вучић.

Вучић  је додао да је данас разговарао са председнником Азербејџана са којим је договорено да посети Србију.

Каже да је са Азербејџаном потисан акциони план, а да имамо пријатељске  односе и са Јерменијом.

Истиче да никада није говорио о потезима неких претходних влада, одбацујући тврдње да рушимо односе са Азербејџаном.

Докази за то су и инфраструктурни послови и градња путева које у Србији изводи та земља, напомињући и да је Србија платила 91 одсто пута Љиг - Чачак и да није говорила да је могло боље.

Иронично примећује да је он за све увек крив, па и за нестанак струје на Дивчибарама, па зашгто онда не би био и за Цветковићева документа.

"Нема проблем са тим. Све ове увреде намерно понављам, и не значе ми ништа. Мени су важне болнице, пруге, ....путеви, да имамо нулту сопу раста, а не минус 10 као многе друге земље", указује Вучић.

Наглашава да је ветеран у политици и да не могу да га погоде бесмисленим причама.

Важни су резултати који се виде, а корона је спречила најбоље доба Србије, додао је и такође одбацио тврдње да куповином оружја Србија купује наклоност неких земаља.

"Србија купује оружје које јој је потребно, а не због наклоности", навео је Вучић и поручио онима који би да се нешто лоше деси Србији, да народ уме добро да изабере и види ко брине о њиховом интересу.

Вучић  је на конференцији за новинаре истакао да би у Србији, да се није десила пандемија корона вируса, очекивани раст био 6 одсто.

"Неки би да се само нешто лоше деси, као у Бејруту, да би нечији политички потрчко дошао на власт, али народ уме да изабере'', поручио је Вучић.

Прецизирао је и да је нови пакет помоћи износи 18,4 милијарди динара, а да укупна сума за подршку привреди скоро 6 милијарди евра.

 

Укупна помоћ државе сваком запосленом више од 1.100 евра

Вучић је изјавио   данас да ће заједно са данашњом исплатом 60 одсто минималне зараде и још једном траншом у септембру, укупна помоћ државе сваком запосленом износити више од 1.100 евра.

Реч је о три исплате минималне месечне зараде и две исплате 60 одсто минималца, а Вучић истиче да је то невероватна помоћ државе.

Само за ову траншу данас, истиче, ми издвајамо у буџету 18,4 милијарди динара и тиме много помажемо српској привреди.

"Ако израчунате, ми ћемо заједно са минималцем који ћемо исплатити у септембру, уплатити више од 1.100 евра људима, што је за сваког ко је запослен у микро, малим и средњим предузећима и 50 одсто за оне који су у великим предузећима невероватна подршка држава", рекао је Вучић.

 

Да су знали, ставили би цвеће на ауто из Србије

Вучић је  рекао  данас да међу преосталим Србима у Хрватској влада страх да било шта кажу и да то чине тек када се "спусте ролетне".

Вучић је то рекао на конференцији за новинаре упитан да прокоментарише ситуацији у Хрватској, као и то да се многи Срби изјашњавају као Хрвати из страха.

Подсећа да је током раније посете Хрватској са тадашњом председницом Колиндом Грабар Китаровић имао корисне разговоре, али да је тек у Вргином Мосту једна српска фамилија почела да говори, "када су се ролетне спустиле".

"То довољно говори о страху, а то ће нам објаснити и хрватски амбасадор", рекао је Вучић, осврћући се на интервју амбасадора који тврди да је ситуација са српском мањином боља у Хрватској него са Хрватима у Србији.

"Није оно био ни срспки аутомобил. Мислили су да је БГ из Бугарске, зато су уништили ауто. Али да су знали да је из Србије они би ставили цвеће", иронично је приметио председник и додао да се тако нешто не може дешавати у "европским демократијама".

 

Одлуку су донели сами, иако је то сувише важно питање

Вучић је  изјавио данас да сматра да је одлазак Бориса Милошевића у Книн сувише важно питање, које је требало донети заједнички и са Србијом и са Српском, те да остаје при ставу да је Олуја била етничко чишћење и да му не пада на памет да учествује у прослављању и легитимисању те операције.

Политички представници Срба из Хрватске су, каже, ту одлуку суштински донели сами и пре него што су обавестили српско руководство.

"Ако су хтели да покажу да их не интересују став Србије, то су успели да покажу. Немам проблем са тим. Али да Србију увлачите у прославу Олује у томе нећемо да учествујемо", рекао је Вучић на конференцији за медије.

Каже да он није учествовао у нападима на Бориса Милошевића због одласка на прославу Олује, али и да му не пада на памет да пружи подршку том чину.

Најављени одлазак хрватских званичника на стратишта сматра цивилизацијским чином и додаје да ће и српски званичници на свако стратиште отићи и положити цвет.

"Али, да нас увлачите у причу да кажемо да Олуја није етничко чишћење и да није злочин, то нећемо, ја то нећу никада да кажем. Можете главу да ми скинете, ја то нећу да кажем. За мене је Олуја највеће етничко чишћење на тлу Европе од Другог светског рата на овамо", рекао је председник.

Трудио се, каже, да ниједном речју не каже ништа лоше о онима који су изабрали да оду на прославу Олује.

"Ми смо имали комеморативни скуп, скуп туге и жалости које су органитовале Србије и РС. Имали сте прославу дана победе у Книну. Они су одлучили да присуствују прослави Дана победе", констатује Вучић.

Имао је, каже, разговор са Милорадом Пуповцем, и рекао је да нема шта да се се саглашава, јер они доносе одлуку, а та одлука неће променити однос Србије и Српске.

На питање шта је Србија тим чином Милошевића добила, а шта изгубила, одговара:

"Добили смо то да Срби нису јединствени и да један део хрватске јавности каже како су ови фини и добри Срби, јер они признају да Олуја није етничко чишћење, али да је била трауматично искуство", каже Вучић.

Позива све у Београду да никога не линчују, ни Милошевића, али, понавља, немојте да нас терате да и ми "славимо":

"Да славим, не пада ми на памет. Они који славе нека објасне то народу, мени не морају", навео је Вучић.

Вучић је рекао и да се чуо са Спасом Рајићем, чије је двоје деце страдало на Петровачкој цести и да ће држава гледати да помогне тој породици, да се не забораве дечак и девојчица који погинули само зато што су Срби.

"Рајић ми је рекао да се ја нисам сетио његове деце, нико их не би ни поменуо. Мени је важније да сам се сетио то двоје деце него да се додворавам представницима друге земље и медијима", нагласио је Вучић.

Како каже, у реду је да се миримо, али да му не пада на памет да слави Олују.

Вучић каже и да већ пет месеци траје медијски линч на њега у шест најчитанијих портала у Хрватској и да је за четири месеца објављено 1.014 текстова против њега.

"Моји сарадници раде анализу и та анализа ће бити доступна јавности. И сада ће неко да каже да је то случајно, да није оркестрирано. Много дуго сам у политици да би тако бесмислене приче пролазиле", закључио је Вучић.

 

Добродошли сви који желе да помогну својој земљи

Потребни су нам и добродошли су сви лекари, добри и вредни, који желе да помогну својој земљи, само да је не критикују и да хвале системе у којима раде, а од којих је Србија десетоструко успешнија, изјавио је Вучић.

"Сви су нам лекари потребни, добри и вредни, који су уз своје пацијенте и своју земљу. Нису нам потребни партијски послушници, било да припадају владајућој партији или неким дугим, које су их позивале да потписују одређене прогласе. Нама су потребни људи који ће да брину о пацијентима, не интересује нас за кога ће да гласају, већ како раде свој посао", рекао је Вучић на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли су Србији потребни лекари из дијаспоре.

Вучић је рекао да је било примера да су поједини из дијаспоре хвалили како фантастично ствари функционишу у земљама које имају 10 или 20 пута више преминулих него Србија.

"Добродошли су сви, хвала им. Сви нека дођу да помогну, само да не критикују своју земљу која је десетоструко или двадесетоструко успешнија од земаља у којима раде, а те нам системе хвале", рекао је Вучић.

Додао је и да је амбасадору једне важне, моћне земље то рекао, након што је почео да му држи придике.

"Ја га пет минута гледам и не верујем шта ми прича...Држи ми придике шта да радимо, а они имају 40.000 преминулих. Али, имате велике силе које су научене да држе лекције и мисле да имају морално право да их држе и кад су много лошије од вас", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1