Вести

Вучић: Партнерство са УАЕ од највећег значаја за нашу земљу

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Уједињених Арапских Емирата Његовим височанством шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном, а међу темама разговора био је предстојећи самит о климатским променама "COP28", даље јачање свеобухватне сарадње, као и актуелна регионална и глобална геополитичка ситуација.

Председник Вучић је захвалио шеику Мохамеду на позиву да учествује на конференцији "COP28" која ће се крајем године одржати у Емиратима, истакавши да ће овај догађај бити изузетна платформа на којој ће светски лидери разменити искуства и конкретна решења у погледу горућих проблема у области климатских промена и енергетске транзиције. Председник Вучић је изразио наду да ће имати прилику и за лични сусрет са шеиком Мохамедом, чиме би се додатно учврстиле пријатељске везе Србије и УАЕ.

Председник Вучић је истакао да је партнерство са УАЕ од највећег значаја за нашу земљу, не само због глобалног угледа, већ и пажње коју ова утицајна земља посвећује односима са Србијом. 

Председник Вучић је поновио да смо на Емирате увек могли да се ослонимо у тешким временима, те је изразио посебну захвалност на уложеном утицају и угледу који УАЕ има на међународној сцени када је у питању деескалација тензија на Косову и Метохији и подршка за решавање ситуације мирним путем.

Саговорници су разменили мишљења и о актуелним регионалним и међународним питањима од заједничког интереса, а сагласили су се да наставе заједнички да раде на унапређењу економског и инвестиционог партнерства двеју земаља.

 

 

 

Извор: Танјуг