Вести

Вучић: Пилоти нису криви, они су хероји

Тужилаштво ће испитати сваку врсту кривичне одговорности за пад војног хеликоптера у којем је погунуло седам особа, а сваку врсту политичке одговорности тражите од мене, рекао је данас премијер Србије Александар Вучић, истичући да су чланови посаде хероји, а не кривци и да јавност треба да прекине хајку на њих.

"Задовољите се тиме што сте јурили и кривили министре, генерале и пуковнике и молим вас да сада не кривите Омера Мехића. Као безброј пута до сада желео је да спасе једно дете, није успео, сам је платио цену. Омер није крив, као ни Бандић, и многи други", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је рекао да посада хеликоптера за њега лично и за владу није ништа крива, да су они хероји и да ће их тако памтити и он и Србија.

Према његовим речима, да би била стављена тачка на причу о хеликоптеру, потребно је да тужилаштво, које је самосталан орган, уради свој посао и у то се нико неће мешати.

Он је навео да је у Немачкој јавност пружила подршку породици копилота који је крив за пад авиона у Џерманвингса, док се код нас дешава супротно и још једном замолио да се поштују жртве.

Вучић је рекао и да је он лично мислио да извештај не би ни требало да буде објављен и поновио да је ВС наша најбоља институција и да неће никоме дозволити да је урушава и све то зарад ситних шићарџијских ствари.

"Док сам жив таквој политици супротстављаћу се" рекао је Вучић.

Пилоти Омер Мехић, Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, механичар Иван Миладиновић и здравствени радници Џевад Љајић и Мирослав Веселиновиц и беба Адемовић су имена настрадалих која су у потрази за кривцима за пад хеликоптера заборављена, рекао је Вучић.

 

Железара ће бити профитабилна већ у мају

Вучић је изјавио да је смедеревска Железара последњих месеци успела да смањи губитке и поручио да ће то предузеће пословати профитабилно већ у мају.

Вучић је истакао да је губитак у пословању Железаре у јануару био девет милиона евра, док је у марту тај минус "15 пута нижи", а да ће у априлу бити испод 500.000 евра.

"Већ у мају очекујемо да Железара послује профитабилно", поручио је Вучић истакавши да је то предузеће, после Фијата, већ постала други извозник у Србији.

Према Вучићевим речима Железара је остварила уштеду на куповини кокса, од око два милиона долара месечно, руде од око 1,5-2 милиона долара, на струји од око два милиона долара, шљаци милион - милион и по и ватросталним материјалима од око 0,5 милиона долара.

"Имаћемо и додатне уштеде. Железара ће бити носилац привредних активности у Србији. Иза Фијата је већ други извозник, драматично повећава производњу и у потпуности је опредељена ка извозу.

"У априлу ћемо имати око 85.000 до 90.000 тона, а у мају ћемо ићи на максимум производње од 95.000 тона када је реч о једној високој пећи. Очекујемо да до новембра покренемо другу високу пећ и да идемо на рекордну производњу у Железари", поручио је Вучић.

 

Омашили смо много дефицит, срећом у добром правцу

Вучић је изјавио да је влада много промашила када је реч о дефициту за прва три месеца, али срећом у добром правцу и додао да би веће плате и пензије могле да се очекују само ако се у наредном периоду покаже да постоји здрава економска подлога за такве подухвате.

У прва три месеца у 2014. години дефицит износио 75,23 милијарде динара, а првом тромесечју ове године било је предвиђено да се тај дефицит смањи на 55 милијарди, а с тим би били задовољни и ММФ и Влада Србије, рекао је премијер на ванредној конференцији за новинаре.

Дефицит је у прва три месеца био 21,44 милиона динара, навео је он, што је 33,5 милијарде боље него што је очекивано.

"Успели смо да за ова три месеца постигнемо бољи резултат уз веће приходе и мање расходе. Ако се тај тренд из прва три месеца настави, ако додамо још један такав месец, то ће бити на нивоу уштеда које су остварене на платама и пезијама", рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да је у јануару ове године приход од бруто домаћег ПДВ-а износио 49 милијарди у односу на 47 милијарди из истог месеца 2014. У фебруару је то било 38 милијарди у поређењу са 34,88 милијарди из 2014, а у марту ове године је остварено 47,53 милијарде у односу на 41,117 милијарди из марта прошле године.

"Посебно фебруар и март су упоредиви. Сви приходи су бољи од очекиваних, а расходи нижи", рекао је премијер.

Вучић је рекао да се слаже са изјавом председника Фискалног савета Павла Петровића да су резултати добри али не спектакуларни.

"Неће ни бити спектакуларних резултата, бар док се у наредних годину дана не покаже да овај добар тренд може да се издржи", рекао је Вучић.

Премијер је навео и да око 2,5 милијарде није потрошено на капиталне инвестиције, и најавио да влада планира да у априлу, мају и јуну такве расходе увећа.

Он је подсетио да је због поплава и воде у копу Тамнава производња струје пала, па би требало рачунати да ће се и то вратити на пређашњи ниво, и додао да је, рецимо, остварен раст прерађивачке индустрије од 3,56 одсто. Порастао је, према његовим речима, и реални промер у трговинама на мало за 1,4 одсто.

Премијер је рекао да је захвалан што Фискални савет даје и мало лошије резултате него што је реално, и подвукао да су резултати у прва три месеца добри.

"Сматрам да ћемо имати много простора, ако се настави овај тренд, али ја не желим да то користимо у политичке сврхе, него да Србија има добру економију која ће обезбедити бољу будућност и да људи осећају на свом џепу добитак", рекао је Вучић.

Према његовим речима, бољи стандард грађани би могли да очекују и на свом џепу да осете за две године побољшање свог стандарда.

"Али то нећемо да радимо као неки, због избора, па су нас одвели у драстичан раст јавног дуга. Ми ћемо то радити зато што смо направили здраву и добру економску подлогу за такве подухвате", рекао је Вучић.

 

Повећање плата и пензија могуће уз добре резултате

Вучић изјавио је данас да ће бољи стандард грађани моћи да осете о свом џепу за две године, а раније повећање плата и пензија није искључено ако се настави добар тренд, односно добри фискални резултати као у прва три месеца 2015.

Према његовим речима, бољи стандард грађани би могли да очекују и на свом џепу да осете за две године.

Премијер је рекао да је влада много промашила када је реч о дефициту за прва три месеца, али срећом у добром правцу.

У прва три месеца у 2014. години дефицит је, како је казао, износио 75,23 милијарде динара, а првом тромесечју ове године било је предвиђено да се тај дефицит смањи на 55 милијарди.

"С тим би били задовољни и ми и ММФ, а резултат је био још бољи, те је дефицит је у првом кварталу износио 21,44 милиона динара, 33,5 милијарде боље него што је очекивано", рекао је Вучић.

 

Одлуку о Шешељу ћу донети кад добијемо правно образложен захтев

Вучић изјавио је данас да ће лично донети одлуку о Војиславу Шешељу након што Србија добије правно образложен захтев од Хашког трибунала, те да ће са хрватским премијером о неспоразумима изазваним тим случајем разговарати након празника.

"Одлучиваћемо кад неке папире добијемо, али у тим папирима морају да ми напишу кад је Шешељ оздравио и којим методама, пошто су нас упознали да је наболеснији на планети и вратили га назад, а сад немам доказе да је Шешељ оздравио", рекао је Вучић упитан да ли ће и кад изручити Шешеља Хагу.

Вучић је истакао да је Шешељ грађанин Србије о чијој политици не мисли ништа добро, али да је његов посао да заштити грађане и уставом загарантовано право грађана.

"Да видимо како ће правно то (Хашки трибунал) да уради, а онда ћемо да доносимо одлуку у складу са интересима Србије и поштовањем права грађана Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да влада Србије није ДХЛ, па да, кад то падне на памет Хашком трибуналу, шаље нешто или прима.

Влада има достојанство, држи до поноса народа и права грађана, рекао је Вучић и упитао зашто Хаг коначно не изрекне пресуду.

Упитан да прокоментарише изјаву хашког тужиоца Сержа Брамерца да је најважније је да Хашки трибунал што пре донесе пресуду јер његово понашање изазива напетост у региону, Вучић је рекао да таква изјава наилази на његову политичку осуду.

"Каква је правна дефиниција да неко изазива напетост, то може да наиђе на моју политичку осуду и политички осуђујем то деловање. Какве то везе има са чињеницом да нису донели пресуду 11,5 година и ко је крив за то, Шешељ или влада, не бих рекао да је неко од нас", рекао је Вучић.

На питање новинара када ће премијер Србије разговарати с премијером Хрватске Зораном Милановићем, Вучић је поручио да ће га позвати у понедељак-уторак, када прођу ускршњи празници.

Како је објаснио с њим ће покушати да нађе начин на који ће се кризни моменти између две државе, уколико буду постојали, решавати.

Упитан како коментарише изјаве министра Александра Вулина да је хрватски генерал Анто Готовина усташа, Вучић је одговорио питањем да ли било ко очекује позитивне речи о Готовини у Србији.

Како је објаснио поглед два народа и две државе када је реч о прошлости је различит и да се то неће променити, али да зато треба гледати у заједничку будућност.

"Када ћете ви позитивно да кажете нешто о српским генералима. Код вас се слави 'Олуја', док је је она код нас најтужнији дан када је протерано 250.000 људи са огњишта. Имамо различите погледе на прошлост, али не би требало различито да гледамо на будућност", поручио је Вучић.

Он је оценио да две државе неће моћи да се сагласе по питању односа према Олуји и нагласио да је сада питање шта може да се уради у будућности.

"Зато сам захвалан Колинди Грабар Китаровић и Весни Пусић на порукама. 

Мислим да нико нема рачун да Србија и Хрватска имају лоше односе, а понајмање грађани Србије и Хрватске", рекао је Вучић и поручио да ће дати све од себе да две земље изграде најбоље односе.

 

Слажем се с Кирбијем, ми јесмо у шизофреној ситуацији

Вучић је изјавио да је сагласан с изјавом америчког амбасадора Мајкла Кирбија да је Србија у шизофреној ситуацији те да српски премијер треба да помири "емоционално добар однос грађана Србије према Русији и њихову жељу да живе као у Европи".

Вучић је, одговарајући на питања новинара на прес конференцији у Влади Србије, негирао да је Кирби рекао да су Срби шизофрен народ, већ је, како је навео, рекао да се налазимо у "помало шизофреној ситуацији где имамо емоционално добар однос према Русима, док с друге стране желимо да живимо као у Европи".

"Сагласан сам са сваком речју коју је јуче изговорио, осим са оним лепим речима које је о мени изговорио. Увек више волим да слушам Б92 и Н1 када о мени говоре, него када говори Мајкл Криби. Кирби много лепо говори у односу на њих", рекао је Вучић.

 

Инсинуације и жеља за политичким обрачуном

Премијер Вучић изјавио је да у читавој причи у вези с падом хеликоптера у којем је погинуло седам особа види мржњу и жељу за политичким обрачунима, одбацивши истовремено сваку инсинуацију према којој је акција спасавања детета била зарад личне промоције појединих министара. 

У том смислу рекао је да многа питања новинара нити написе једноставно не разуме и запитао да ли се тиме жели поручити да је те људе који су настрадали неко хтео да убије.

Како је рекао, командант 204. ваздухопловне бригаде Предраг Бандић и страдали пилот Омер Мехић су у родбинским везама, најбољи пријатељи, због чега, додао је, тешко да неко може и да замисли такав сценарио.

Он се, навео је, труди да пронађе и да види о чему се ради и једино што разуме је да постоји нечија жеља за остварењем неког политичког циља.

Упитао је и да ли је неко чуо да се тражи оставка немачке канцеларке Ангеле Меркел због авионске несреће у Француској и поновио да не разуме смисао питања која се постављају као ни читаве приче.

"Сем мржње и зеље за политичким обрачуном не видим ништа...пустите политичке обрачуне на теме имамо ли дефицит или нешто слично, овде немамо убица, немамо политичких убистава, немамо ничега...хвала Богу Србија је постала нормална земља", рекао је Вучић.

Запитао је и ко је одговоран за све људе који су у војсци погинули у разним несрећама...

"То је тежак рад, то је војска, тежак живот, јесам ли некада рекао да су за то одговорни Тадић и Шутановац, нисам никада зато што нису", казао је премијер.

На констатацију новинара да је раније рекао да у извештају није видео ништа спектакуларно премијер је поновио да и даље тако мисли. 

"Пошто је то за вас спектакуларно ја вам честитам на том спектаклу, мени баш ништа није спектакуларно", одговорио је Вучић.

На питање да ли ће тражити одговор зашто су прекршене процедуре при самој иницијативи за акцију и да ли се ту налази одговорност структура које нису у војсци, Вучић је одговорио: 

"Хтели сте да кажете да ли је крив за нешто Гашић. Преведите то и кажите тачно шта хоћете да кажете ..ти си Гашићу крив за то што си хтео да спасеш дете", навео је Вучић и додао да ће сви који су прекршили процедуре одговарати по свим прописима. 

Одговарајући на питање зашто је за место слетања изабран аеродром у Сурчину, Вучић је навео да се из извештаја јасно види да је пилот најпре ишао на ВМА на који није могао да слети.

"Ишао је на ВМА па није могао да слети на ВМА...о чему се ради...објасните ми... ...шта, ближе је било министру због новинарских екипа да иде у Сурчин него да дође на ВМА - па Лончар живи од ВМА на три минута ако сте то хтели да инсинуирате", рекао је .

"Хтели сте да кажете неко је хтео да сруши хеликоптер па му је рекао да иде овамо...или је лакше било министру Лончару који живи на Савском венцу да иде у Сурчин или да иде на ВМА...јел то био смисао ваших речи..." запитао је премијер.

Додао је да детаље који сведоче о томе зашто се и како се све десило утврђује Тужилаштво. 

"Не бисте ви били задовољни ни Гашићем ни Златибором Лончаром и не тражите ви то због њих...ви то тражите да бисте могли да кажете тај који има те министре он је то хтео...е то је тај Вучић..." додао је премијер.

Према његовим речима такве несреће се дешавају и дешаваће се у војсци, у питању је или људски фактор, или кварови те да је потребно да се такве ствари сведу на минималну меру.

На питање да ли је било притисака на контролу лета Вучић је рекао да би, када би се нешто такво стварно утврдило, "ко год да је тако нешто урадио - па био сто пута министар" значило да је луд и да треба да одговара за сва времена.

Он је рекао да такав податак нема и упитао да ли неко има податке да је притиска било.

"Инсинуација је следећа, они су вршили притисак и рекли контроли лета да му каже да не слеће где жели, иако му је то лакше, него да слети по најгорим условима да бисмо ми могли да се усликамо за ТВ. 

Или нису нормални они који би тако нешто урадили и то је или за затвор или за лечење или ја не разумем оне који такво питање постављају. Ту баш нешто није сасвим у реду", рекао је премијер.