Вести

Вучић: Почетак радова на ауто-путу Београд - Сарајево је историјски догађај

Да смо раније градили путеве, а не мржњу избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на такве грешке, поручио је данас председник Александар Вучић на свечаности почетка градње ауто-пута Београд - Сарајево.

Вучић је истакао да је данашњи почетак радова на том ауто-путу историјски догађај, важан за цео регион, јер почињемо један простор да повезујемо, отварамо и спајамо.

„Ово је простор који је био без путева, пун сумњи, страхова, и мржње која је из тога произилазила. Данас почињемо тај простор да повезујемо, отварамо и спајамо. Ништа није потребно Балкану колико путеви и повезивање", рекао је Вучић.

Од 1945. године сви путеви и пруге, везе, комуникације које смо имали са БиХ, истакао је, углавном су биле лоше, као да је неко народе који живе на овом нашем подручју кажњавао за ко зна шта.

Данас је прилика да покажемо да сами, бринући о себи и својој будућности, можемо да уређујемо своје односе.

Путеви су, према његовим речима, потребни да прошлост оставимо иза нас, да нас зближавају и упознају, дају могућност да се разумемо и на крају опростимо једни другима без једа и зазора. „Немати пут који повезује са комшијом значи да вас раздваја један зид, провалија. Пут пробија и показује да постоје други", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се на путу људи срећу, пазе једни на друге, и схватају колико их мало дели.

То је, како је рекао, заједно једини начин на који можемо да идемо напред, да будемо већи, успешнији и богатији, да помогнемо једни другима, да престанемо да мрзимо нечији успех, јер повезани тај успех ће бити наш.

Рекао је да ће путевима овај простор престати да буде црна рупа на мапи путева света, и да они доводе пријатеље попут председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, којем можемо да захвалимо на иницијативи овог пута.

Вучић је, на почетку обраћања, замолио присутне да великим аплаузом поздраве госте, пре свега Ердогана и пријатеље из БиХ.

Рекао је да ће 19 километара ауто-пута у Србији бити брзо изграђено, те да ће бити изграђен модеран мост који ће спајати људе из Србије, БиХ и Републике Српске као дела БиХ.

"Хоћемо да нам буду ближи и Бијељина и Брчко и Бања Лука и Тузла и Сарајево и Вишеград и свако место на прстену који ће бити повезан ауто-путем. Хоћемо да Бошњаци из Новог Пазара лако могу да оду до Сарајева да посете своје Бошњаке, али и да Срби из Београда лако дођу до Требиња, Гацка, Билећа, Невесиња...", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да жели да се Срби повезују са Бошњацима из Сарајева, да виде предности сарадње и рада једни са другима.

"То не значи брисање прошлости, већ поглед у будућност и живот, поглед у нашу децу којима треба да оставимо Србију", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да је у публици и власник компаније Ташјапи, која гради пут, а којем је са бине поручио да учини све да се радови заврше на време и да се убрзају сви радови.

"Председник Ердоган је рекао да нећеш да касниш... Гледај да испуњаваш обавезе које си нам дао и Ердогану... Можда нама не би испунио, али Ердогану мора да испуни", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће за 15 дана бити отворен и ауто-пут Ниш-Пирот-Димитровград тако да ће се на путу до Истанбула кроз Србију целом територијом путовати ауто-путем.

"Колико смо деценија то сањали... То сте ви успели, грађани Србије", рекао је Вучић додајући да грађани земље у најтежем тренутку 2014. кад је земља била пред банкротством, знали да тешким мерама може да се извуче земља из кризе.

Грађанима је поручио и да ће се у Србији живети све боље, да се повећавају пензије и плате.

"Без вас небисмо имали никакву снагу, грађани су нам дали снагу, енергију и моћ да радимо најбоље ствари за Србију које ће се памтити. Ви сте створили услове да се овај ауто-пут изгради", истакао је Вучић.

Турску и Србију, после бурне историје, данас, између осталог, повезује жеља да градимо путеве између Србије и Турске, да их градимо у БиХ и свуда, по целом Балкану, поручио је Вучић.

"Земља са којом смо имали тешке деценије и векове, данас је једна од наших највећих пријатеља. Дужан сам да кажем да захвалност дугујемо изузетној улози и визионарству председника Ердогана који се потрудио да покаже поштовање за Србију на сваком месту, у сваком делу земље", рекао је Вучић.

Захвалио је Ердогану на томе и поручио му да српски народ уме да цени то и да му не треба ништа више осим поштовања.

"Ви сте то показали и бескрајно смо вам захвални", рекао је председник Србије и додао да у том односу није важно ко је које вере и ко је колико велики, а Турска је далеко већа.

Битна је жеља да се још више повежемо, да остваримо заједнички интерес - мир који ће омогућити безбедан и нормалан живот људи, путеви који представљају највеће наслеђе које можемо да оставимо онима после нас.

Цитирао је Бенџамина Френклина који је рекао:"Ако желиш да те запамте или уради нешто вредно читања или уради нешто вредно писања".

"Ово што ви данас радите овде биће вредно писања. О овом путу ће се писати зато што после десетина година радимо оно што је требало да урадимо много раније. Да смо градили путеве, а не мржњу избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на грешку. Морамо да гледамо у будућност и да радимо све да нам будућност буде различита од прошлости", поручио је Вучић.

Такође се захвалио окупљеним грађанима на исказаном гостопримству.

 

 

Извор: Танјуг/РТС