Вести

Вучић: Подриње за нас од изузетног значаја

ЛОЗНИЦА - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Лозници да је Подриње део земље од изузетног значаја и поручио да ће први приоритет државе у наредном периоду бити да у тај крај доведе инвеститоре, како би се смањила незапосленост, иначе највећи проблем тог краја.

Вучић је у Лозници разговарао са градоначелницима Лознице и Ваљева, као и председницима општина дуж тока Дрине - Осечина, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ и Бајина Башта - и поручио да ће у путеве у том крају бити уложено више новца него икада.

Највећи проблем, указао је председник, иако је држава већ уложила много новца, али на чему ће сада да се ангажује, а он као председник може да помогне, јесте да се инвеститори привуку и дођу у тај крај, пре свега у два највећа града - Лозницу и Ваљево.

Оно што је забрињавајуће је висок степен незапослености у том крају, подвукао је Вучић и додао да ће се зато радити на путној инфраструктури, како би се привукли инвеститори.

"Верујем да неке мање инвестиције можемо да обезбедимо и за Мали Зворник и да обезбедимо бољу трговину и прелазак преко мостова, као и боље путеве", рекао је Вучић.

На састанку је, додао је председник, било речи о новим путевима, јер је то оно што највише занима инвеститоре и поручио да ће у путеве у том крају ове и следеће године бити уложено више новца него икада.

"Не некад, када неко други дође на власт, када буде боље време. Сада је добро време, имамо новца у буџету. Овде само једна локална самоуправа има дефицит у буџету, остале немају", рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о помоћи болницама, о новцу за хитну службу у Крушику, решавању проблема водоснабдевања, за шта ће бити издвојено седам милиона евра, као и електроснабдевања.

Вучић је назначио да је у Крупњу у првих шест месеци рођено више од 100 беба, што је више него целе прошле године, а захваљујући свему што је у Крупњу урађено у протеклом периоду и доласку "Џинсија".

"Ово је и крај Србије у којем имамо највећи број дрвених ЕПС-ових бандера и разговарали смо и о томе, даћемо хиљаде и хиљаде бетонских стубова, пре свега у љубовијска села, јер имамо проблем са напајањем струјом у читавом Подрињу", навео је председник.

Најавио је да ће се наћи решење за пут према Лагатору, као и да ће се радити пут од Крупња према Малом Зворнику у дужини од 10,5 км, као и тунел Љубовија - Осечина.

"Помоћи ћемо и увођење топлане на биомасу у Бајиној башти...Све ћемо полако да решавамо", рекао је Вучић.

 

Надам се ускоро решењу за мост Братунац - Љубовија

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас наду да ће ускоро у БиХ бити решен проблем у вези моста Братунац-Љубовија, који треба да скрати пут теретном саобраћају, али то тренутно није могуће, јер још није установљен царински прелаз.

"Проблем је у томе што није решено коме ће припасти земљиште, да ли РС или БиХ. Нама је свеједно и само хоћемо да имамо прелаз за трговину, који може да ради", рекао је Вучић у Лозници.

Он је, на питање новинара, када би могао тај мост бити завршен, казао да ни недавно у разговорима у Сарајеву са саговорницима о том проблему није било одговора.

"Не треба да испадне да смо направили празан мост. Добили смо обећање босанских власти да ће проблем бити решен. Ми смо своје завршили и највећи део смо ми платили", објаснио је Вучић.

Указао је да сада из Бајине Баште мора да се иде 430 километара около да би дошли до Скелана, а то је иначе на свега 50 метара.

„Ако отворимо мост Братунац-Љубовија значајно скраћујемо пут и отворићемо шансу воћарима и млекарима овог краја.“ додао је он.

 

Силеџије не могу и неће бити будућност Србије

Силеџијско понашање не може да прође, силеџије и батинаши не могу и неће бити будућност Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вуцић поводом напада и повређивања две новинарке ТВ Пинк на протесту који су организовале Двери.

Вучић је рекао да је посетио две новинарке у болници, и навео да је Гордана Узелац добила ударац између браде и уха и потрес мозга, док Мара Драговић има напрснуће ребра.

Како је истакао, то је силеџијски напад, догодила се, каже, ужасно тешка ствар, али га је, истакао је, као човека и оца, још више згрозила чињеница да су неки почели да то негирају, траже оправдање и налазе неке извињавајуће разлоге.

Пренео је да се у болници срео са породицама Узелац и Драговић, заплашеним и забринутим, са којима је такође разговарао, али такође и упутио извињење, јер је држава рачунала на свест организатора, да неће наметати своје мишљење, да ће уважити чињеницу да постоје и другачија мишљења, да неће никога тући, малтретирати и физички се обрачунавати...

Однос према онима који протестују либерализован је, каже, до те мере да се некад не инсистира ни на законом обавезном пријављивању скупа, као што је било пре неког времена, када су "неки три месеца протестовали, нису пријављивали те скупове, малтретирали Београд, али и нека друга места, радили то и противзаконито, образлагали протесте бесмислицом да им се не свиђају изборни резултати..." и све им се, каже, толерисало само да не буде насилно.

Вучић је запитао да ли је негде неко видео полицију, водене топове...као што је то у Немачкој, Француској, Енглеској...а није поднета ни пријава за те скупове, нити се знало ко их организује.

"Али оно што не може то је силеџијско понашање - силеџије и они који малтретирају не могу и неће бити будућност" поручио је председник Републике.

Како је рекао, они који су тукли биће кажњени и то ће се тражити од надлежних а, додао је, тражиће и оштрије казне за силеџије и насилнике а посебно за оне који убијају жене и врше насиље над њима.

Приметио је да су му замерили неки изјаву поводом хапшења мужа убијене јелене Марјановић, те додао да је видео фотографије убијене Јелене и да је зато тако реаговао, и можда направио и неку формалну грешку, мада никако не може да се каже да је она или било која друга жена "лепо убијена".

Приметио је и да су Двери данима најављивали скуп, а нису успели да скупе из целе Србије више од 230 људи, у једном моменту нешто више од 400.

Кад је реч о казни починиоцима напада - ту су, каже, надлежни органи и тужилаштва.