Вести

Вучић: Показали смо одлучност у одбрани интереса Србије

Држава Србија је показала да може да буде чврста и одлучна у одбрани наших интереса и нашег становништва, истакао је председник Републике Србије Александар Вучић поводом договора постигнутог у решавању протекле кризе на Косову и Метохији.

Вучић је на питање ко је победник, а ко није, рекао да му се чини да је свакоме јасно ко је колико изгубио.

Вучић је рекао да је повлачење РОСУ, који су дошли на север Косова и Метохије силеџијски, а морали да се врате необављеног посла, једна наша мала борба и покушај да успоримо и зауставимо нешто што је као процес нама наметнуто.

"Срби разумеју под којим околностима Срби живе на Косову и Метохији, шта је Косово за западни свет, као и да тежимо ка чланству у Европску унију. Да не тежимо не би имали ни упола плате, пензије, инвестиције као данас. Све је то један повезани систем. Морате на дневном нивоу да се борите и покушате да извучете највише за свој народ", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да сматра да у "овој минијатури нисмо изгубили" и можда смо, како каже, и мало боље одиграли.

"Цела та игра нам је наметнута, није наша жеља и игра, већ њихова жеља да нас унизе", рекао је Вучић истичући да је Приштина желела да уведе скидање српских таблица и даје таблице РКС како би нас унизили.

Желели су, додаје, да РОСУ буду гарант провођења те одлуке и да нас тиме доведу у позицију "они су ушли горе и више нема повратка, можемо да разговарамо само о модификацијама њиховог останка на северу".

Указао је да у Бриселском споразуму пише и све у вези таблица.

Вучић је рекао да није то што пише највећи проблем, већ много већи проблем од онога што РОСУ намеће, јесте пресуда Ивану Тодосијевићу, који је крив што је рекао истину.

"Уведен је вербални деликт који подржавају поједине западне земље. Они су брутално погазили Бриселски споразум. У Апелационом панелу морало је да буде двоје Срба, а Срба судија није било. Тако не можете да доносите пресуду", истакао је Вучић.

"Да ли Тодосијевић треба да иде на робију од две године зато што је рекао да је Рачак намештен да би нас бомбардовали, то је нешто што 99 одсто Срба мисли, изузев Соње Бисерко, Драгана Ђиласа, Наташе Кандић и Маринике Тепић", рекао је Вучић.

"До 6. октобра Тодосијевић мора да се јави на издржавање казне и зато је важно што је Европска унија то питање адресовала. То је мала победа. Овим смо добили нешто што је била наша реакција, можда оштрија, али легализована", рекао је Вучић.

Указао је да Приштина покушава сваког дана да легализује противправно понашање, а Србија је показала да можемо да се изборимо и да више није лака ствар за њих као јуче.

За нас је, истакао је, паклено тешко увек.

"Људи на северу Косова и Метохије знају колико је тешко било да смо до овога дошли. Видели су да их држава Србија подржава и разуме њихове проблеме. Лакнуло је свима да није дошло до немира, јер нама треба мир и напредак економије. Показали смо да можемо да будемо чврсти и одлучни у одбрани наших интереса", истакао је Вучић.

Нагласио је да Србија неће бежати од проблема, хоће да се бори на прагматичан и рационални начин.

"Они су нам помогли неким својим грешкама, али то је данак превеликој жељи да противнику дате Шустер-мат, а у тако нешто не идете против онога који је играо више од две партије шаха. Ми смо у тешкој позицији, цајтноту, наше краљево крило и цео краљ нам је огољен без пешака и фигура, али оно мало што је остало борићемо се, и има и даље много варијанти да постигнемо мат или пат", поручио је Вучић.

 

Важно да Србију прикажемо на модеран начин

Вучић је изјавио у Дубаију, где је отворена светска изложба Експо 2020, на којој учествује и Србија, да је важно да нашу земљу прикажемо као модерну земљу која гледа у будућност и спремна је да са свима сарађује, истичући да је био поносан што је највиша зграда на свету - "Burj Khalifa" синоћ сијала у бојама српске заставе. 

"То је, чини ми се, значило сваком грађанину Србије. Они сваког 15. фебруара то чине, али синоћ су урадили изузетно због моје посете. Леп је гест и хвала домаћинима на томе. Увек сам срећан када видим заставу и чујем химну, али важније ми је како сте се ви осећали, а чуо сам од Срба који у Дубаију живе или раде, и од туриста да су били срећни и поносни што долазе из Србије", рекао је Вучић. 

Вучић је истакао да је важно да Србија буде приказана на модеран начин на изложби, да се види да се ослањамо на модерне технологије, на иновације, на вештачку интелигенцију, да је то оно где видимо Србију сутра, да желимо да сарађујемо са свима и гледамо у будућност. 

Вучић је рекао и да је значајно да се заузимају нова тржишта, а да је Дубаи, уз Абу Даби право место за повезивање, јер су ти градови одскочна даска за средњу Азију и Далеки исток. 

"Све већи део у светском БДП-у припада Азији. Ово је важна ствар, да се овде позиционирамо и понудимо нашу робу и услуге", рекао је Вучић. 

Да је исток важно тржиште, показује то што је, према његовим речима, Европа пре 1999. имала укупна удео у светском БДП-у од 20 одсто, данас је тај ниво на 10,5 одсто, а ускоро ће бити седам или осам одсто. 

"Азија расте драматично, захваљујући Кини, али рецимо и Вијетнам прелази Италију, то би требало да знамо. Свет се мења енормном брзином. Ми смо мала земља, која није нарочито богата, али све је мање сиромашна", рекао је Вучић.

 

Милошевићу није било лако, али није добро видео око Косова и Метохије 

Вучић је изјавио да бившем председнику Слободану Милошевићу није било лако по питању Косова и Метохије, али да је крив зато што није умео добро да израчуна нити добро да види ситуацију. 

Вучић је додао да је 1961. године на Косову и Метохији било према попису 27 одсто Срба, а 1991. године 11 одсто, због малог наталитета и одласка Срба са Косова и Метохије, пошто су тражили сигурнији живот. 

Не замерам им на томе, али смо тако дошли у тешку позицију, навео је Вучић. 

"Није било Милошевићу лако нити једноставно, починио је различите врсте грешака, али није он кривац за убијање земље већ они који су то чинили. Али, крив је што није умео да израчуна и добро види и зато плаћамо цену. Онда је дошла неодговорна скупина људи. Милошевић је бар имао емоције и борио се за Косово и Метохију", нагласио је Вучић. 

Наводи да је после Милошевића на власт дошла скупина људи које Косово уопште није занимало, већ само како да опљачкају фабрике и народ. 

Вучић је навео да је онда Косово прогласило независност и да је бивша власт чак помогла Косово у томе, пресудом Међународног суда правде, и одлуком за прелазе Јариње и Брњак. 

"У каквој смо ситуацији били 10 година касније, није сада толико страшно како је могло да буде", додао је Вучић. 

На питање да ли ће се поједини медији у Србији који су тврдили да ће Аљбин Курти добити и ову рунду извинити, пошто се показало да то није тачно, Вучић је запитао за шта су се до сада извинили - за Београд на води, просечну плату од 560 евра у Србији и 700 у Београду, јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, нове болнице током ковида и друго. Додао је да се нису извинили ни за личне увреде на рачун породице.

 

Велика је паника шта ће Колувија још да каже 

Вучић је изјавио да у случају власника плантаже "Јовањица" Предрага Колувије, који је у интервјуу Владимиру Ђукановићу, рекао да је од њега тражено да кривицу за производњу тоне марихуане свали на Андреја Вучића, има неколико интересантних ствари. 

Вучић је рекао да не постоји случај да је неко провео две године у притвору, а да није никога убио или трговао са тонама кокаина. 

Како је навео битно је да надлежни органи испитају случај. 

"Видите панику код тајкуна и тајкунских медија шта ће да каже. Велика је паника. Ако две године водите кампању да смо власници плантаже дроге и то се сруши после две године када он изађе у јавност да објасни како је све ишло", рекао је Вучић. 

Вучић је додао да има одређене сумње, али да се не би сада изјашњавао и поновио да је ту много ствари интересантно, и са спољним фактором и другим стварима, али да очекује да ће полиција то да испита. 

"Не мислим да ће (министру одбране Небојши) Стефановићу бити проблем да одговара на то. Лично бих био изненађен да је он у то био умешан, али не одбацујем ни једног секунда да свако буде испитан. Мислим да су то неки већи и крупнији играчи водили преко многих људи у самом МУП-у који су имали већи и тежи циљ, а то је разбијање земље", рекао је Вучић. 

Како је рекао, он се од почетка, када се случај појавио питао о чему се ту ради. 

"Када лажете крупно то траје неко време, али у лажи су кратке ноге. За мене је истина важнија од форме, зато нисам разумео, али Ана је сувише добра и пати због тога што пишу и сматра да мора да одговори на глупости и лажи које пишу", рекао је Вучић. 

Вучић додаје да је суштина сасвим друга, а то је циљ зашто се то све писало, а то је рушење власти у Србији. 

"Некоме је сметало да чује шта се стварно догодило, а то је суштина целе приче. Нека се надлежни баве кршењем норми. Ви сте буквално урушавали државу а знали сте да лажете и да обмањујете јавност и на крају шта ћете када чујете да су тамо били представници страних амбасада а ја никада нисам, шта ћемо са тим", рекао је Вучић. 

Видећемо да ли ће други хтети да иду на полиграф и додао да он иде када га позову, за разлику од других политичара који нису пристали. 

Како каже страшније од свега тога је што су поједини центри моћи покушали да праве трговину са некима у власти. 

"Али страшније је што је требало да каже да је давао новац у фондове БИА-и да отпризна независност Косова и Метохије. Можете ли да замислите да је неко такав зликовац да то жели својој земљи. Играте се са државом, да се дрогом то финансира", рекао је Вучић. 

 

Погледајте резултате данас и раније, у свим областима 

Вучић је рекао да су све увреде на његов рачун само израз немоћи његових политичких опонената, те да је довољно да се погледају резултати које је земља направила у готово свим областима, па да све буде јасно. 

Вучић је у одговору на питање да ли неко ко воли свој српски народ може да каже да смо ми геноцидан народ, односно да је Међународни суд правде донео пресуду о томе, рекао да они не знају разлику између Међународног суда правде и ад хок трибунала Хагу, и да о томе не жели да говори. 

"Оставите то по страни. Нећу да губим време на неодговорне људе који државу посматрају као плен, а не као нешто што се чува као мало воде на длану", рекао је Вучић. 

На констатацију да га политички противници посматрају као некога ко се меша у све, наводи да им је он крив за све, али да само треба погледати резултате земље, данас и пре пет година, у свакој области од енергетике, до путева, пруга, болница, школа, запослености. 

"То што они мене виде другачије, они то раде из немоћи, јер виде резултате, а немају шта да понуде, па прелазе на личну мржњу. Немају политику, па шта друго да кажу", рекао је Вучић. 

На примедбу да могу да иду у друге земље, да дају интервјуе и опањкавају своју земљу, те праве партнерства са њиховим медијима, Вучић је рекао да грађани све умеју да цене. 

"Све је то у реду, тај мафијашки приступ у деловању против своје земље, да радите све увек да бисте рушили боље и поштеније од вас, само да бисте се дочепали богатства и огромног новца. Али, променила су се времена и неће то баш тако лако и једноставно да иде", рекао је Вучић.

 

У Дубаију сам добио неке идеје, биће позитивних изненађења 

Вучић је рекао да су му се, током боравка у Дубаију, родиле неке идеје, о којима тек треба да разговара, али је истакао да ће бити позитивних изненађења. 

Вучић је упитан да ли за Србију има још снова који могу да се реализују, најавио да за Нову годину намерава да Србија има најбоље осветљење у целој јужној Европи, и да ћемо чак покушати да будемо бољи од Париза, као и да имамо најбољи ватромет и да наставимо да градимо и радимо. 

"Синоћ сам чуо од једног момка из Србије, који ради у Дубаију, да је после две године био у свом Београду и да није могао да верује како се променио његов град. Казао је да размишља да се врати за две године и да је спреман, ако ланац ресторана у којем ради дође у Србију он дође у своју земљу. Кроз то видите како људи који имају добру намеру увек виде резултате. Где год кренете видите резултате", нагласио је Вучић. 

Вучић је додао да се диви свему што је урађено у Дубаију, и указао да су бројне зграде Емар Мухамеда Алабара, који гради Београд на води. 

"Питао сам га шта је то што можемо да убрзамо, а он ми је казао, сети се само како је изгледало пре шест година, била је ту мочвара, ругло, без светла. За само пет година нико неће моћи да препозна Београд", пренео је Вучић додајући да то мора да важи и за Србију, јер мора цела земља да се измени. 

Истакао је да има још много снова и идеја и да жели да са Алабаром посети исток Србије, да размотре шта може да се направи тамо, у делу земље који је предиван али пуст. 

"Али морате увек да гледате да држите политички мир, стабилност, водите рачуна о становништву, али и мањинама. Морате да им дате могућност да буду повезани са Сарајевом, Будимпештом", додао је Вучић. 

Пренео је да је научио од шејка Мохамеда и Халдуна да, када је направио од Србије да постане прва у региону, нема заустављања. 

"Разлика мора да се повећава, али и да њих гурамо напред, то ми је рекао. Видим како се Еди Рама бори за Алабара и желим му успех. Али ми морамо да радимо даље још брже, више и снажније", објаснио је Вучић. 

Додао  је да морамо да сустижемо друге који су били много испред нас, да их сустижемо и престижемо. 

"Ако немате снове, немате шта да реализујете. Волим да људи сањају снове и лествицу постављају високо", закључио је Вучић.

 

Неки полицајци ће да проговоре и кажу истину 

Вучић је изјавио да су исти људи учествовали у прислушкивању и хаковању телефона Предрага Колувије, који је изјавио да су покушавали да од њега изнуде да лажно окриви Андреја Вучића за Јовањицу и да је у питању до 10 људи који су били у истим комбинацијама. 

Вучић је из Дубаија поручио и да они имају озбиљан проблем, јер ће неки људи из МУП-а да проговоре, неки полицајци ће да кажу истину о томе шта су и у чије име говорили да не би уништавали своје животе и каријере. 

Вучић је напоменуо да се против неких људи у МУП-у већ води поступак, неки су недавно притворени. 

"Полако. Верујем у надлежне органе, за МУП сам сигуран, а шта ће тужилаштво да уради не могу да говорим", рекао је Вучић и додао да ће то бити интересантна прича. 

Ово је обичан посао надлежних, а нико неће бити заштићен, као ни у другим случајевима, указао је Вучић. 

Вучић је додао да нико није заштићен, укључујући и њега и да је спреман и да иде на полиграф да каже са ким је и да ли је имао контакте. 

"Као што сам рекао и за Беливука, молим позовите ме желим да покажем на полиграфу да ли сам имао било какве контакте", напоменуо је Вучић. 

Додаје да се то односи и на критике "једне госпође" (Мариника Тепић) да је разговарао са Звонком Веселиновићем и Радојчићем, а ниједног таквог разговора није било. 

"Немају они ништа, као што немају ни за Андреја ни за било кога другог, чак и да сам разговарао не би било кривично дело. Ракић и ја се чујемо и тамо је њих још 10 када причамо око Косова", додаје Вучић. 

"Сваког дана избаците 1000 лажи са једним циљем да се Србија сруши. Ја не говорим случајно, и после мене ће доћи неко и неће им бити по вољи, неко ко ће да настави политику рационалног и паметног развоја Србије, рушиће их још жешће. Тада ћете да видите да није проблем у Вучићу, већ у томе да Србија мора да буде згажена и да буде 10 пута мања и која никада неће бити довољно мала да би они били задовољни. Ни они у Београду, а и они у појединим страним центрима моћи", поручио је Вучић. 

Вучић је додао да у то не треба имати сумње и да то говори као човек са великим искуством, који је успео да обезбеди и пријатеље, а да га поштују они који нам нису пријатељи. 

"Управо због чврстине става и озбиљности и онога што је Србији враћена економска снага.", поручио је Вучић.

 

За наше грађане биће и струје и гаса 

Вучић  је оценио да ће енергетска криза да изазове цунами у свету, и да је због тога веома забринут, али да наши грађани не морају да брину, јер ће за њих бити довољно и струје и гаса. 

Вучић је истакао да је Србија тешку кризу предупредила историјским договором са Русима и да је јуче потекао гас, кроз гасовод дужине 400 километара кроз нашу земљу. 

Србија ће бити транзитна земља за гас, али смо обезбедили довољне количине гаса. 

Вучић је додао да ми сада купујемо гас по 270 долара по хиљаду кубних метара, док је цена на берзи четири пута већа, преко 1000 долара. 

Навео је и да нас наредних дана очекују тешки преговори са Русима око методологије израчунавања цене гаса, како бисмо имали повољнију цену и најавио да ће молити и Владимира Путина и руске званичнике да нам помогну да се постигне добра цена. 

Истиче и да је због карбон такси у Европи отишла и цена струје, како је рекао, у небеса, и да је више нема, што ће представљати велики проблем за привреду. 

Онда је уследила, додаје, борба против руског гаса, борба против свега, мере против кинеског челика, па је скочила и цена челика, бакра, цена нафте је скочила. 

Ми на силу држимо најнижу цену електричне енергије у Европи за потрошаче, али није више за привреду, јер имамо либерализовано тржиште. 

"Срећом ми и даље имамо струје довољно, јер нисам пристао на те уцене да затворимо Колубару и Костолац. Сад морамо да пронађемо начин да сачувамо и струју и цену гаса, да са Русима направимо договор на 15 година, да будемо потпуно сигурни", напоменуо је Вучић и додао да морамо наћи и обновљиве изворе само да имамо струје. 

Хране ћемо имати довољно, као и воде, али са енергијом ће бити огромних проблема, оценио је Вучић. 

Вучић додаје да ми новца немамо за нуклеарку, али када би нам неко у окружењу дао 10 одсто власништва ми бисмо то купили. 

"Морамо да бринемо о својој земљи, ако дође стани пани мало ћемо за себе да обезбедимо, а мало ће да сачека либерализовано тржиште, али ја спашавам свој народ", поручио је Вучић. 

"Наши људи не морају да брину, наше девизне резерве су на максимуму, као и резерве злата, раст ће бити од 7,3 до 7,5, тако да ћемо ићи на добро повећање плата и пензија", поручио је Вучић. 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк