Вести

Вучић: Постараћу се да Србија настави да напредује

Председник Српске напредне странке и председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је утицај украјинске кризе био огроман на резултате данашњих избора, и да се Србија драматично померила у десно.

Најавио је да ће листа коју је предводио водити рачуна приликом формирања Владе и да неће улазити у сарадњу са онима који су на неодговоран начин злоупотребљавали ситуацију.

"Србија ће морати да се определи како и на који начин иде у будућност. Немам никакве сумње и илузује да ће се разговарати са свим политичким факторима чак и са онима које делују да су најудаљенији од нас", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да они, којима је све лако у изборној кампањи, наставе да се баве лагодном политиком, али неће имати места у Влади Србије, а то важи и за градску скупштину и власт.

Пренео је да је на данашњим изборима изашло 3.840.000 људи, огроман број, највећи у последње време.

Вучић је рекао да је готово свуда све протекло у најбољем реду и миру, сем непотребних и бесмислених тензија око неважних ствари, зато што је неко желео да направи проблеме где је суштински све протекло у најбољем реду.

Осврнуо се на наводне неправилности објаснивши да када неко носи спискове то су спискови сигурних гласова, људи за које се мисли да ће гласати за њих.

Када је реч о комисији која обилази болесне, рекао је да се о њој одлучивало данас у 11 сати, а не пре 48 сати.

Вучић је рекао да је задовољан што су грађани изашли у толиком броју и потврдили демократску природу српског друштва.

 

Српска напредна странка 44 одсто гласова, уз Савез војвођанских Мађара самостална влада

Вучић је изјавио да је према подацима те странке, листа коју предводи "Александар Вучић - Заједно можемо све" освојила 44 одсто гласова, што је око 142-125 мандата у парламенту.

Вучић је, у обраћању медијима у изборном штабу, рекао да су њихови подаци нешто комплетнији него што је случај са Цесидом и Ипсосом, јер имају резултате свих 20.000 бирача са Косова и Метохије, као и највећи део гласова из иностранства.

По тим подацима која је изнео, листа "Александар Вучић - Заједно можемо све", освојила је 44 одсто гласова, тачније 43,95 одсто, "Уједињени за победу Србије" - 13,6 одсто, а листа "Ивица Дачић - премијер Србије" 11,4 одсто.

Коалиција НАДА освојила је 5,3 одсто, Морамо 4,7 одсто, Заветници и Двери по 3,8 процената, а Радикали и Суверенисти 2,2 односно 2,3 одсто.

Листа "Борис Тадић - Ајмо људи" освојила је 1,6 одсто, а СВМ 1,55 одсто, "Заједно за Војводину" 0,65 одсто, Албанска долина 0,3, док је 0,5 одсто освојила Странка правде и помирења.

У мандатима то значи да ће листа око Српске напредне старнке имати 124-125, односно да је већина за самосталан састав Владе на ивици, али да са СВМ, напредњаци већ имају више него довољно за самосталну Владу.

Додао је да листа чији је носилац у граду Београду има бољи резултат од резултата парламентарних избора у Београду.

 

Освојио сам око 60 одсто гласова, победио у првом кругу

Вучић је саопштио да је, према подацима његове странке, на до сада обрађеном материјалу, он освојио између 59,9 и 60,1 одсто.

Вучић је рекао да је Здравко Понош освојио 17,7 одсто гласова, Милош Јовановић 5,9 одсто, а Милица Ђурђевић Стаменковски 4,5 одсто.

За нијансу мање, 4,4 одсто освојио је Бошко Обрадовић, Биљана Стојковић 3,15 одсто, Бранка Стаменковић 2 одсто и Миша Вацић 0,9 процената.

"Ја сам освојио 59,9 до 60,1 одсто гласова", рекао је Вучић и добио велики аплауз страначких колега, јер такав резултат значи победу у првом кругу.

Вучић је рекао и да је нешто мањи број неважећих листића на председничким него на парламентарним изборима.

 

У првом кругу сам добио 2,245 милиона гласова

Вучић је изјавио да је добио 2,245 милиона гласова, што је далеко више него што су у првом кругу добијали председнички кандидати у Србији.

"Поносан сам на чињеницу што сам успео да урадим нешто што нико није никада у Србији успео", рекао је Вучић и додао да су Томислав Николић и Борис Тадић у првом кругу председничких избора имали око 950.000 и 850.000 гласова.

Вучић је рекао да је то велика разлика и додао:

"Такође то показује да ћу, оно због чега сам необично поносан, после Николе Пашића вероватно бити Србин који је најдуже био на власти у нашој земљи".

Вучић је рекао да то не каже да би се хвалио том чињеницом већ зато што је поносан пред народом, чије поверење му је то омогућило.

Захвалио је и нашем народу на Косову и Метохији и у Републици Српској и навео да је од Срба са Косова и Метохије добио више од 90 одсто гласова, а од народа из Српске готово 90 одсто гласова.

Истакао је да је пред Српском напредном странком да се потруди да уради још много важних ствари.

Вучић је рекао да су листа СНС и Драгана Ђиласа због жестоких међусобних борби претрпеле ударе од оних који су били са стране и који су из лагодне позиције стицали поене на рачун тога.

"Када се буде видело ко ће да формира Владу, онда ће бити јасно ко је добитник или губитник", нагласио је Вучић.

Поручио је да жели да се настави модернизација наше земље, да се и даље води рачуна о привлачењу страних директних инвестиција, да се чува мир и стабилност.

Постараћу се да такву Владу формирамо да Србија настави у том смеру да се крећу, а пред нама су бројни изазови, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за Србију најважније да има добре односе у региону и да настави свој европски пут, али да не рушимо добре односе са традиционалним пријатељима.

Вучић је рекао да се власт неће додворавати бирачима по сваку цену већ ће радити озбиљан и одговоран посао, па нека народ суди о делима.

 

Имаћемо веома стабилну Владу

Вучић је изразио уверење да ће Србија имати веома стабилну Владу.

На питање да ли изборни резултати значе да ће Србија добити стабилну Владу, Вучић је поручио - веома стабилну и чврсту.

Изразио је наду да ће Српска напредна странка имати самостално до 126 посланика, али да ће се то знати за пола сата или сат времена.

"Немамо никаквих проблема са Савезом војвођанских Мађара (СВМ), имамо најближе могуће односе, па ћемо имати у сваком случају апсолутну већину", поручио је Вучић.

Онима који су рушили Србију говорећи о томе како ће да направе диверзификацију, сада нека наставе да се чуде како европска Србија нема двотрећинску већину.

 

Српска напредна странка ће бити највећи део будуће градске Владе

Вучић је рекао да ће Српска напредна странка бити највећи део и будуће градске Владе, али да хоће да сачека коначне резултате.

"У Београду има много опција које се пружају, али да то није прича која ће се знати за дан, пет или 20. И ту ће СНС бити највећи део и будуће градске владе. Да сачекамо до краја, не бих желео да прејудицирам", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Српска напредна странка обрадила већ 85 посто бирачких места за парламентарне и председничке изборе и најавио да ће сутра имати комплетне резултате и да ће их саопштити какви јесу, као и да код њих нема грешака.

"Желим да честитам свим противницима и да се захвалим мојој Српској напредној странци  коју бескрајно волим", рекао је Вучић и такође захвалио СПС и СВМ и свима другима који су га подржали.

Вучић је додао да ако се упореде бирачка места, а не само бројеви многе ствари би биле јасније.

"Видели бисте чудне ствари ко је и за кога гласао", навео је Вучић.

Вучић је честитао истраживачима по питању прецизних података за председничке изборе.

"Честитам и грађанима, а да ли ћемо бити снажнији што смо овако удесно отишли... Надам се да ће СНС чувати крму брода, да не одемо сувише у десну страну, јер и то носи опасности", указао је Вучић.

Вучић се поклонио пред грађанима Србије уз објашњење да то чини, како је рекао, велико хвала свима који су га подржали.

Захвалио је и новинарима на коректности и на ономе што су чинили и радили у кампањи.

 

Ми смо победили са великом разликом

Вучић је истакао да је та коалиција на данашњим изборима победила са великом разликом.

На констатацију новинара да сви причају да ће лидер СПС-а Ивица Дачић бити будући премијер, Вучић је одговорио: "нека сви причају".

"Погледајте о чему ми говоримо. Причамо о листи која је добила четири пута више гласова од некога, не четири или 14 одсто више. Ја сам добио 43 одсто од укупног гласачког тела. Имамо више од 30 одсто у односу на другопласираног. Разумете ли о каквој разлици говоримо?“, објаснио је Вучић.

Због тога ће, нагласио је, вечерас Ана (Брнабић) и Марија (Здравковић), Јелена (Беговић) и Дана (Грујичић) отворити шампањац.

"Даме ће вечерас отворити шампањац. Велико хвала свима, трудићу се да се борим за Србију, да урадим све да наша земља иде напред", рекао је Вучић.

 

За добре односе са Хрватском, радујем се Зигманову у парламенту

Вучић је изјавио да Србија жели још боље односе са Хрватском и да ће дати све од себе да се такви односи развијају, додајући да се радује што је председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов бити посланик у наредном сазиву Скупштине Србије.

На питање новинарке из Хрватске какву ће политику према Хрватској да води у новом мандату, рекао је да нико не може да му пронађе ниједну лошу или тешку реч о Хрватској, али да се у тамошњим медијима сваког дана појављују на стотине текстова "ад хоминем" против њега.

"Смејао сам се томе, јер разумем шта је то политика, да некима не одговара снажна Србија. Србија ће бити још снажнија и јача. Желимо снажније и боље односе са Хрватском и даћу све од себе да такве односе направимо у наредном периоду", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се ту подразумева да се поштују све разлике.

"Ми од вас не тражимо да нам се извињавате, не тражите од нас да се извињавамо, него ако можемо да гледамо у будућност и како да решавамо проблеме", рекао је Вучић.

На питање да ли му је драго што ће Томислав Жигманов, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, који се нашао на листи "Заједно за Војводину", бити у парламенту, Вучић је одговорио потврдно.

"Необично ми је драго што ће Жигманов бити у парламенту. Лично га познајем и то је вест која ме је обрадовала", рекао је Вучић.

Можда је ту, каже, питање да ли је то фер, имајући у виду да је ту листу подржала једна већа политичка странка, а не само мањински гласови, али да је то свакако питање изборног система.

"И на нама је да те аномалије система решимо, а што се њега тиче, или неког другог представника хрватског народа, могли су да буду и код нас на листи, или на некој другој, то није проблем", рекао је Вучић.

На питање о односима са Црном Гором, те сматра ли се одговорним за тренутне односе, Вучић је одговорио да он "ћути као заливен", и није седам месеци изговорио те две речи - Црна Гора.

"Шта сте чули осим што ме сваки дан вређају, како хоћу нешто да освојим, а да им ни име државне нисам поменуо, ни у шта се нисам мешао, не знам ни кад ће, ни ко ће у нову владу... У чему је проблем? Али, ако вам је тако лакше, разумем да је некима у региону Србија крива у свему, али ја ту врсту генералне кривице никад нећу да прихватим", рекао је Вучић.

Пре него што је поставила питање, хрватска новинарка је честитала Вучићу на постигнутом резултату на председничким изборима, на шта се он захвалио и упитао је да ли је то добар резултат, а добио одговор - "одличан".

"Кад ви из Хрватске кажете да је одличан...", нашалио се Вучић.

 

РИК никад не изађе одмах са резултатима

Вучић је изјавио да Републичка изборна комисија никад не излази у јавност одмах са резултатима избора већ то уради у законском року, као и да је тако било у свим изборима.

Вучић је тако одговорио на питање новинара Н1 како коментарише то што је РИК вечерас нестала и да ли се осећа као председник РИК-а пошто он саопштава изборне резултате, а не институција и да ли је Србија показала да вечерас нема ниједну институцију.

Такође, упућено му је питање откуд то да је у кампањи "излазио" из фриждера и да ли га је срамота због тога пошто пуно људи једва склапају крај са крајем и од када почиње историја о којој говори да је добио највише гласова у првом кругу председничких избора, пошто је Милошевић почетком деведесетих година добијао и по 2,5 и три милиона гласова.

Вучић је рекао да је Милошевић имао 2,5 милиона гласова, али са најмање 1,5 милиона више људи.

Када је реч о РИК-у и изборним резултатима, Вучић је рекао да СНС има озбиљан изборни штаб и посматраче на сваком бирачком месту, који странку обавештавају о томе какви ће резултати бити.

"Нико не може да направи резултате другачијим", истакао је Вучић.

Навео је да РИК има 96 сати времена и да им се не жури да раде у поноћ, али да ће свакако објавити резултате у законском року, као и да је тако увек било на свим изборима у Србији.

Изборне комисије се увек исто понашају, додао је Вучић и поручио да мора све да буде у складу са законом.

Када је у питању фриждер у кампањи, Вучић је рекао да је "тај фриждер" допринео да добије 60 одсто гласова у првом кругу председничких избора, а да је Милошевић са 2,540 добијених гласова имао освојених 53 одсто гласова бирача.

Вучић је рекао да је у Врању добио чак 75 или 76 одсто гласова, зато што је урађен ауто-пут до Врања, доведени инвеститори, што се гради други део болнице, градски стадион за 8.000 људи, да су изграђени станови за безбедњаке и друго.

Вучић је навео да је у Врањској Бањи која се цела обнавља добио 85 одсто гласова, као и да је највише гласова добио тамо где живе сиромашни и грађани средње класе, док није убедљиво победио тамо где живе богати, што довољно говори.

Сви ти људи знају колико смо урадили да би они били мање сиромашни, истакао је Вучић и додао да су пре просечне плате била 331 евра, а сада 635 евра...

"Нећете да ми покварите расположење, сигурна рука вас води кроз историју, осмехните се", поручио је Вучић.

Пре одговарања на питања Н1 Вучић је рекао да Српска напредна старнка не показује бахатост и ароганцију према том и сличним медијима и када побеђује.

"Никада не показујемо и ту је разлика. Посебно не показујемо када побеђујемо. Показујемо понос и пркос када губимо. Када побеђујемо показујемо како морамо оне који су изгубили да чувамо као мало воде на длану. Такви витезови морају да буду, то је суштина чојства", истакао је Вучић.

 

Србија ће чувати добре односе са Русијом, и војну неутралност

Вучић је рекао да ће се Србија трудити са сачува пријатељске и партнерске односе у многим областима са Руском Федерацијом, али да ће наставити и са политиком војне неутралности.

"Морамо да гледамо шта да радимо по питању нафте, предстоје преговори по питању гаса. Наставићемо са тим, а оно што је важно и за Европљане и за Русе и Американце наставићемо политику војне неутралности која је добила подршку и нећемо се прикључивати ниједном војном савезу", рекао је Вучић одговарајући на питање новинарке из Русије о томе какви ће бити односи две земље после формирања нове владе.

Вучић је истакао и да гарантује да нико у Србији неће никада протерати Достојевског нити Чајковског.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк