Вести

Вучић : Поштујте државу Србију и изађите на изборе


ГРАЧАНИЦА - Вицепремијер Александар Вучић позвао је данас из Грачанице Србе на Косову и Метохији да буду одговорни према својој деци и својој будућности и да поштују државу Србију и изађу на изборе.
 
"Не може држава бити добра само кад исплаћује плате и пензије, а лоша ако замоли да изађу на изборе, како би добили и међународну верификацију, односно потврду за постојање Заједнице српских општина", поручио је Вучић на завршном скупу Грађанске иницијативе Српска.
 
Он је окупљенима рекао да се запитају шта ће добити ако не изађу на изборе, осим што ће, како је рекао, градоначелник Косовске Митровице бити неко ко није Србин или ће Грачаницу водити неко кога они не би желили да виде на том месту. Избори 3. новембра нису, истакао је, партијски, већ избори који се тичу будућности Срба на КиМ, избори на којима се много тога одлучује.
 
Нагласивши да је у Грачаницу дошао не да би говорио лепе и пријатне, већ тешке речи, вицепремијер је Србима поручио:
"Ви сте ти који држите и чувате Србију на КиМ и српство, без вас све то што је Србија чинила не би вредело апсолутно ништа. Ви сте издржали, прогоне, отпуштање, неправде".
 
Он је замолио Србе да буду мудрији, рекавши:
"Да ратујемо нити можемо, нити хоћемо, наш је посао да у миру обезбедимо будућност за нашу децу".
 
Вучић је казао да сада бирамо између могућности и опстанка српског народа, с једне стране, и прошлости и веома неизвесне будућности и нестанка нашег народа, с друге стране. Он је подвукао да се на изборима 3. новембра одлучује о стварању Заједнице српских општина, а да је за њено успостављање потребно најмање шест општина.
 
Aleksandar Vučić na skupu u Gračanici
Фото - Танјуг

Према његовим речима, различити фактори, са Косова и споља, на различите начине покушавају да издејствују да не буде шест општина, да се не створи заједница српских општина, да у Косовској Митровици не буде изабран човек који ће желети стварање те заједнице.
"Они желе да имају пуну контролу над српском заједницом и да кажу да су решили проблем. Ми нећемо да будемо проблем, већ желимо да живимо на своме, да наша деца уче свој језик и своје писмо и да се радују као и сва остала деца на овом свету", казао је Вучић и упитао:
"Зар је то много?".
 
Вицепермијер је подвукао да Срби и Србија не желе и не траже непријатеље нигде, већ да желе да имају добре комшије и пријатеље, али и да "хоће да имају своје име и презиме, своју заставу и свој барјак, којим ће да се поносе".
"После 3. новембра треба да почнемо да размишљамо како да покренемо економију, да наш народ на КиМ живи боље", казао је Вучић преневши грађанима вест да је по први пут после дуго година забележен индустријски раст од 3,2 осто у Србији.
 
Те знаке опоравка спрске привреде, како је рекао, жели да "види и овде".
"Ми морамо да водимо паметнију политику, него што су водили неки други. Сами на свету не можемо бити и то смо покушали и нисмо успели", указао је вицепремијер.
Прошло је то време, додао је, а резултати такве политике нису били најбољи, иако је намера била можда добра.
 
Према Вучићевим речима, мудрост мора бити испред свега како би се у договору са светом добило што је наше, како би сачували своја огњишта, да се рађа више српске деце, него што је то данас шлучај и да та српска деца имају своје школе, али и место где ће да раде. Вучић је окупљеним грађанинама у Грачаници казао да Србија не сме и да никада неће и не може да их остави.
 
Он је истакао да им неће рећи за кога да гласају пошто је из међунаропдне заједнице замољен да се не меша, али је поручио да сами виде на чијем је скупу. Такође је упутио молбу свима из међународне заједнице да не забораве, ако желе да имају подршку српског народа да не примењују двоструке аршине.
 
Он је навео да ће помагати колико буде могао, али да је на Србима на Косову како ће живети и да треба да има што више припадника српке заједнице на КиМ.
"Треба да имамо добре односе са комшијама Албанцима", рекао је Вучић, али је и навео да никада не дамо оно што је наше и будемо увек свој на своме.
 
Вучић је по доласку у Грачаницу рекао да је најпре дошао у то место међу Србе, а тек после ће посетити манастир Грачаницу, иако му је Приштина "наложила" обрнут сценарио, јер његову посету сматра верском.
"Наредили су ми да одем прво у манастир, јер је ово верска посета по њиховом. Ја ћу отићи после, а они нека раде шта хоће", поручио је Вучић и додао да то не ради "из пркоса".
 
Вучић је стигао нешто пре поднева у Грачаницу, заједно са министром без портфеља задуженим за Косово и Метохију, Александром Вулином и министром правде Николом Селаковићем, а велики број грађана дочекао их је аплаузима и узвицима "Вучићу, Вулине - Србине".
 
Они су се придружили кандидатима Грађанске иницијативе "Српска" на бини у центру Грачанице, где се одржава завршни скуп те иницијативе, коју подржава Влада Србије. По њиховом доласку интонирана је химна Србије "Боже Правде.