Вести

Вучић: Праштање није могуће ако заборавимо шта треба да опростимо

Бити Србин у Независној држави Хрватској значило је - бити сувишан, истакао је председник Србије Александар Вучић на изложби посвећеној јасеновачким жртвама и додао да је данашњи дан сећање, али и опомена колико је мало потребно за зло, мрак и лудачке идеје о истребљењу, за логоре, убиство једног народа и вере.

''Ако данас хоћемо, опомињући, да објаснимо све што се дешавало на територији трагичне творевине Независне државе Хрватске од 1941-1945. године, можда је најбоље уз тезу Хане Арент о радикалном злу, које поседује апсолутну моћ над појединцем, дотле да га може учинити сувишним'', рекао је Вучић.

''У Независној држави Хрватској радикално зло било је још радикалније - цео један народ, српски, учинило је сувишним, а ништа мање и Јевреје и Роме’’, указао је председник.

Вучић је рекао да су сваки припадник српског народа, жена, дете били сувишни, њихово име, вера и постојање.

''Бити Србин значило је само једно - да си сувишан'', подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је лудило које је проистекло из те поставке проузроковало покоље, јаме, логоре, клање, покрштавање, протеривање - алатке којима се идеја о уклањању сувишног спроводила у дело и додао да је оно што је најстрашније је педантност, посвећеност, темељитост, фокусираност и опседнутост тим страшним послом, од закона преко државног апарата, па и многих црквених великодостојника до кољача.

''Грех је уклоњен унапред, када је један фратар, монструм Мирослав Филиповић преузео на себе и у основној школи заклао девојчицу Радојку Гламочанин пред одељењем, као сувишну. Само тог дана 52 деце било је сувишно”, подсетио је Вучић.

Вучић је подсетио и да је Независна држава Хрватска успела да постане једина нацистичка држава у којој су постојали логори за децу.

Вучић је рекао да су много касније, у цивилизованом свету настали изрази холокауст и геноцид за злочине против сувишних, мада никад нису усвојени за оно што се дешавало у Независној држави Хрватској током те крваве четири године систематског истребљења Срба и зато узимамо на себе да укажемо на то шта се дешавало.

Вучић је подсетио на речи Елија Визела, који је и сам преживео концентрациони логор, који је рекао да свако ко заборави убијене убио их је још једном.

''Заборавити сувише значило би да су сувишни и даље и да смо ми њихови потомци сувишни. Нисмо сувишни као ни наши преци, јер ни нација и вера нису грех, већ право на живот и постојање. Заборавити да је неко покушао то право да одузме значило би одустајање од истог. Борећи се за право на живот боримо се за исто право за припаднике свих вера. Незаборављајући злочине над другима, опомињући за нас опомињемо и за друге. Ми у Србији смо свесни и једног и другог терета, а говорећи о нашем страдању, прихватили смо и наше грехе'', поручио је Вучић.

Вучић је истакао да нема никаквог разлога да ћутимо о највећем греху почињеном над нама, греху сувишности и истребљења.

Вучић је рекао да сећање на тај злочин за њега није никакав позив на мржњу, већ као опомена показује да је једини пут којим треба да се иде пут живота, а Србија је данас управо на том путу разума и праштања.

Вучић је истакао да управо због тога, али и дивних цртежа на овој изложби, неће да одговара бесмисленим и увредљивим наводима хрватских званичника, данас, на тужни дан сећања на велику трагедију српског народа.

Вучић је нагласио да праштање није могуће ако заборавимо шта треба да опростимо.

''Дан сећања на највећи злочин је важан због оне будућности у којој сувишних неће бити, у којој ће се деца радовати сутрашњици, неће морати да преживљавају све што су на својим цртежима написали и нацртали'', додао је Вучић.

Вучић је рекао да обновљеном културом сећања радимо добре ствари за наш народ, и показујемо одговорност и озбиљност приступа региону.

Вучић је рекао да је поносан што то увек Србија ради са Републиком Српском и представницима нашег народа западно од Дрине.

''Живот и српски народ без обзира кроз шта су прошли победили су и побеђиваће у будућности'', закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг