Вести

Вучић: Приводимо крају велики посао, за шест месеци од Београда до Новог Сада

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, поводом завршетка грађевинских радова на деоници пруге Стара Пазова - Нови Сад, да се приводи крају велики посао на најлепшем делу пруге од Београда до границе са Мађарском, а да ће за шест месеци грађани моћи да се возе комплетно новом брзом пругом од Београда до Новог Сада.

Вучић је, након спајања колосека на тој деоници, рекао да не само да је лепа природа, величанствен поглед на Дунав, већ су величанствени и сви објекти који су изграђени - галерија, вијадукт, тунел...

"То је нешто што немамо, нисмо ни сањали да ћемо да имамо у Србији. Обично се трудимо да пронађемо и кажемо нешто лоше, јер је лакше критиковати, него говорити лепе ствари. Али, поносан сам што сам овде и што не могу ништа лоше да кажем, већ само велико хвала "РЖД"-у, нашим руским пријатељима, руским и српским градитељима", рекао је Вучић.

Посао државе Србије је, како је рекао, да то плати, што и чини.

"Пресрећан сам што ће људи за мање од шест месеци овом пругом моћи да бирају да ли ће да се возе 200 километара или 120 километара на сат. Да уживају у природи, али и објектима на прузи", рекао је Вучић.

Посебно је, како је рекао, заводољан што му је и машиновођа Слободан Сачић рекао да никад није возио по оваквој прузи и да једва чека да пруга буде пуштена у саобраћај. 

Пожелео је "Железницама Србије" много успешног посла, много превезених путника и робе и додао да је Србија од краља Милана, од 1878. године, када се непосредно кренуло у изградњу пруге, много изгубила и да је дошло време да се направе ствари које ће нас спојити са Еврпом, модерним светом.

Вучић је рекао да предстоји велики посао постизања договора за градњу пруге Ваљево - Прибој - Врбница, граница са Црном Гором, што је много важно за запад Србије.

"Ово је другачија Србија, нешто што остаје иза нас. Захвалан сам свима који су такву политику подржавали, "РЖД"-у хвала за изузетне резултате у Србији, на труду и раду, радницима, људима из владе, покрајине, општина... Ово ће допринети и зеленој агенди у земљи, да људи дишу чистији ваздух", рекао је Вучић и додао да су све то велике ствари за земљу.

"Да се за шест месеци провозамо заједно, од Београда до Новог Сада, да измеримо за колико ћемо да стигнемо, да сви виде да Србија може да уради оно што смо мислили да је могуће само у већим економијама. Када верујемо у себе, све можемо и ни у чему не морамо да будемо слабији од других", рекао је Вучић и додао да ћемо ускоро видети како раде возови на најбржој прузи.

 

 

У Србији много лепих места - Срби воле Русе

Вучић је истакао да су руски туристи добродошли у Србију која има много лепих места, али да не може да издвоји неко посебно, јер би рекли да навија за посебна места. 

Вучић је, одговарајући на питање новинарке руског портала "Балканист" која би места у Србији препоручио руским турстима пре свега где могу да дођу са децом и где би он у Русији ишао са својом децом, рекао да му је лакше да одговори на друго питање јер му је мања одговорност. 

"Волим Москву и Петровград, али највише Санкт Петербург. Ермитаж је уникатан, нема такав музеј у свету. Волео бих да одем Долином Волге, а Бајкал је већ предалеко", истакао је Вучић и додао да би Русима у Србији препоручио, сем Београда, Новог Сада и Ниша, наших великих градова, где постоји диван провод и много фантастичног садржаја, музеја, и друге делове земље. 

Посебно је препоручио Народни музеј изражавајући уверење да је најбољи у Југоисточној Европи.

"Много лепота имамо, ако хоћете баш одмор имамо дивне бање, планине, али и величанствену равницу са салашима. Шта год бих рекао, заговорио посебно место, рекли би у Србији да навијам за посебна места. Зато је теже да их издвојим", додао је Вучић.

Грађани Србије воле Русе, и то је најважнија позивница, како је рекао, изражавајући уверење да ће бити одушевљени лепотом наше земље, гостопримством и љубави коју могу да осете на сваком кораку. 

 

Нисам добио позив за Брисел, ако добијем одазваћу се

Вучић је рекао да није добио позив за наставак дијалога у Бриселу овог месеца, али да ће се позиву одазвати ако га добије.

"Ако добијем позив ја ћу да идем", истакао је Вучић, а на питање да ли то значи да овог месеца неће бити ни наставка техничког дијалога одговорио је потврдно.

Вучић је рекао да није добио позив ни да иде на устоличење митрополита Јоаникија 5. септембра.

"Нисам добио позив, ако добијем размислићу па ћу вас обавестити", рекао је Вучић поводом писања листа Данас да је добио позивницу и да се неће одазвати, и том приликом напоменуо да је то чак на насловној страни.

"Они слажу и баш их брига. Не секирају се уопште и креирају све текстове на лажи”, указао је Вучић.

 

Предстоји још много успешне сарадње са РЖД

Вучић је рекао да предстоји још много година успешне сарадње са руским "РЖД", који гради пругу од Старе Пазове до Новог Сада. 

На питање представника "РЖД" какви су планови даље сарадње и деловања, након завршетка рада на деоници Стара Пазова - Нови Сад, Вучић је указао да су кренули преговори око изградње јединственог диспечерског центра у Макишу. 

Објаснио је да ће бити и посебни регионални диспечерски центри у Новом Саду, Београду, Нишу и Пожеги, чиме ће се увезати цео систем, гарантовати стопроцентна сигурност и на најбољи начин руководити пругом имајући увид у сваком тренутку у свака кретања. 

Како је рекао, очекује да ће с тим у вези договор са "РЖД" ускоро бити постигнут. Такође је навео да је, у складу са кредитом од 230 милиона долара, почело преговарање око пруге Ваљево - Врбница - црногорска граница.

"Очекујемо потписивање уговора за 210 километара пруге кроз целу западну Србију. Потпис очекујемо до краја године", рекао је Вучић и нагласио да очекује још много година посла и успешне сарадње са "РЖД", а новинаре је позвао да погледају тунеле и вијадукте које је "РЖД" направио и да виде како Србија данас другачије изгледа. 

 

Ништа лоше о Бјелогрлићу, али насиље не подржавам

Вучић је рекао да ниједну лошу реч није рекао о Драгану Бјелогрлићу, који је, додаје, задужио земљу важним филмовима и серијама, али да насиље никада не може да подржи и поновио да државни органи морају да ураде све у складу са законом.

Коментаришући изјаву новинара Слободана Ступара да је Бјелогрлић "само мало ишамарао Гагу Антонијевића" и да је то миноран догађај, док из ССП-а наводе да се води кампања против Бјелогрлића, Вучић је рекао да то више говори о онима који кажу да је то био само обичан шамар и миноран догађај.

"Да њима неко уради тако нешто, да ли би то исто рекли? Али, то ме не занима, ми морамо да будемо земља пристојних људи у којој насиље није дозвољено никоме. Насиље мора да буде кажњено. То је жалостан догађај", рекао је Вучић.

Упитао је и шта би било да су петорица функционера СНС-а отишла у политичку странку Вука Јеремића или Драгана Ђиласа, са претходним најавама како ће да линчују све који другачије мисле, подсећајући на случај упада функционера Народне странке у зграду Председништва пре неколико месеци.

"Имали бисте демонстрације годинама, писаније Европског парламента... Али, шта да радите, морате да се навикнете на то", додао је Вучић.

Вучић је рекао и да му смета не то што ради, како је рекао, лажна елита коју народ не подржава, већ чињеница да постоји велики број људи и унутар странке коју води и унутар система, који би да осуђују одређене потезе само када могу да добију симпатије јавности, а гласно да ћуте када могу своју позицију да угрозе.

"Ако ја морам да се борим за све, сваки дан, а ви да ћутите и будете заклоњени, онда је проблем код нас. Не желим да радим са људима који нису борци, који имају страх, немају визију, снове, идеје. Али, то је питање за нас, за нашу скупштину странке, за октобар", рекао је Вучић.

Коментаришћу твит Славише Лекића у којем, који је након што је јуче рекао да се Бјелогрлићу "рука позлатила", стоји "уста му се позлатила" јер је псовао филм Гаге Антонијевића "Дара из Јасеновца", Вучић је рекао да грађани сами из тога могу све да закључе.

"Ја сам поносан на филм ''Дара из Јасеновца'' и захвалан Гаги Антонијевићу што га је направио, свим глумцима, људима који су скупили храбрости да после 75 година направе родољубив филм о страдању српског народа. Али, добро је да је то рекао, јер је он показао колико му смета тај филм. Добро је да то људи виде и препознају", рекао је Вучић.

 

Важно је да држава реагује, они су заменили добро за зло

Вучић је рекао да осуђује свако насиље, а да у случају Борка Стефановића или Драгана Бјелогрлића није у питању поређење, већ реакција на њих.

"То се не тиче ни Бјелогрлића ни Стефановића, већ се тиче реакција људи које пратите. Моја реакција је да осуђујем и једно и друго насиље. Реакција државе је да је и једне и друге насилнике ухапсила. Тако озбиљна и одговорна држава реагује и то је наш посао", истакао је Вучић и нагласио да ти случајеви немају било шта заједничко осим насиља које је недопустиво.

Вучић је, међутим, оценио да су неки у Србији заменили добро за зло и зло за добро и да њиховом лицемерју нема краја, а да је ово само један од сликовитих случајева.

"Они су (Стефановићеви) позивали на протесте, иако су починиоци кривичних дела били одмах ухваћени и процесуирани и затворени. Ти протести су трајали годину дана. А када неко, како они замишљају са тобож друге стране, почини исто или слично кривично дело онда је то не само за ћутање, већ и за похвале - од рука ти се позлатила, до свега другог”, навео је Вучић и упитао шта би се десило да је он некога ударио. 

"Замислите само ситуацију да сам ја некога тако ударао, шта би било у Србији. Овако, идеално што сте то урадили, руке вам се позлатиле, наставите да бијете оне који вам се не допадају”, додао је Вучић иронично и рекао да су неки људи изгубили компас, али да то говори "више о њима него о нама".

Вучић је закључио и да је важно да државни органи раде свој посао.

 

Србија изградила пругу лепшу него што има Швајцарска

"Поносан сам на Србију која може да изгради модерну европску пругу која изгледа лепше него у Швајцарској", поручио је Вучић.

Вучић је одговарајући на питања новинара истакао да се не може поредити изградња пруге којом ће се возови кретати брзином од 200 километара на сат са онима који, како је рекао, нису изградили ни метар пруге нити су купили ниједан нов воз.

На питање новинара Н1 шта се променило када нам је за изградњу пруге Београд - Нови Сад потребно више од шест година, док је у време краља Милана Обреновића за три године изграђена пруга Београд - Ниш, Вучић је рекао да се променило много тога, али да су били слични, готово исти проблеми.

"И краљ Милан је имао неки Н1 који му је говорио да не треба то да ради јер ће изгубити шљивике по Србији, а данас имамо оне који кажу да је преспоро да изградите најмодернију европску пругу за шест година, а подржавају оне који за 12 година нису изградили ни метар ни те најстарије пруге из доба краља Милана", рекао је Вучић.

Како је рекао, разлика је у томе што ће новом пругом возови да се крећу пет пута брже него у време краља Милана Обреновића. 

"Немогуће је поредити ове брзине и изградњу ове пруге са онима који нису урадили ни метар пруге и ниједан нов воз нису купили", рекао је Вучић и навео да је немогуће пругу којом се возови крећу брзином од 200 км на сат изградити за три године јер је, каже, много компликована геологија, нарочито на тој деоници. 

"Мислим да смо је за добро време изградили, покушаћемо брзо да изградимо и до Црне Горе, али то неће бити за две - три или четири - пет година. Ми се трудимо и боримо, радимо и градимо. Жао ми је што нико пре нас није покушао да изгради ни метар ни километар модерне брзе пруге", рекао је Вучић.

Најлакше је увек, како је рекао, као и у време краља Милана, онима који су говорили да нам није потребна железница, као и онима који данас говоре да нам није потребна вакцина, као и онима који данас кажу, када неко нешто уради, да ни то није добро јер је морало да буде брже.

"Као да су они то урадили брже, а нису ни помислили да треба да ураде нити су имали динара за то, ни знања, жеље и воље. Нисам инжењер, али сам имао огромну вољу, жељу и енергију и данас са огромним поносом стојим због резултата које смо направили", навео је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк