Вести

Вучић: Радови на изградњи аутопута иду брже него раније

ВЛАДИЧИН ХАН - Премијер Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи моста Џемен До код Владичног Хана на Коридору 10 и добио обећање извођача радова да ће та деоница, дуга 6,1 километар, бити завршена до краја године.

Мост се налази на деоници тунел Манајле-Владичин Хан, дугој 6,1 километар, која се финансира кредитом Светске банке, док радове изводи шпански конзорцијум Азви-Рубау.

На њој има укупно седам мостова, а један од њих је и Џемен До који је дуг око 500 метара.

"Задовољни смо како то брже и боље иде у односу на раније ситуације, после 140 година ћемо премостити Грделичку клисуру", рекао је Вучић и додао да има проблема у тунелима са одронима и косинама.

Премијер је рекао да ће држава за десет дана исплатити средства од 4,8 милиона евра Коридорима за радове попут напајања тунела, раскрсница, петље...

"То је када држава води рачуна о јавним финансијама и новцу, тада немате ниједну сметњу", рекао је Вучић.

Он је истакао да јужни коридор мора да буде готов до краја године, а да ће у грађевинском смислу до краја године бити завршен и источни крак, на којем има проблема око обилазнице код Димитровграда на деоници Банцарево - Црвена Река, преко Сићевачке клисуре.

"Добили смо обећање да ће у грађевинском смислу радови бити завршени до краја године, а остају нам неки технички радови за почетак следеће", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће завршетак аутопута приближити Власинско језеру за сат времена Београду и Новом Саду, али да ће бити значајан и за довођење инвеститора.

 

Вучић: Модернизација пруга не касни,већ путари на Коридору 10

ЛЕСКОВАЦ - Премијер Александар Вучић изјавио је данас на отварању пруге "Винарце Ђорђево" да изградња и модернизација пруга у Србији не касне, али да касне путари на Коридору 10 и да ће зато вршити притисак како би све било готово у предвиђеном року.

Вучић је рекао да је данас отворена трећа, "јужна" деоница дуга 15 километара на железничком Коридору 10 и истакао да је циљ да буде модернизован цео железнички правац од Ниша до Македоније како би грађани возом могли да стигну " до Ниша за 40 минута и да буду у Београду за укупно 2,5 сата.

Навео је да су на том железничком правцу остале још четири деонице и да за завршетак 340 километара пруге на Железничком коридору 10 недостаје око 700 милиона евра.

У том је смислу поменуо да руске железнице, које модернизују српске пруге, добро и вредно раде и да не касне ни дан.

"Сви остали нам пробијају рокове и данас ћу да вичем када будем обилазио радове на путном Коридору 10, зато сам већ и викао безброј пута, јер не вичем зато што волим, већ зато што се борим за вас и добре резултате, јер то је оно што сте ви уосталом платили", казао је Вучић обраћајући се грађанима.

Критиковао је домаће путаре који су ангажовани на Коридору 10, на југу Србије, "Српска кућа - Левосоје", објаснивши да је говорио министарки Михајловић да они то неће завршити на време, и сад се "из авиона види да је био у праву".

Вучић је поменуо да ће се ове године у нашој земљи градити и модернизовати око 255 километара пруга, биће завршена модернизација барске пруге од Ресника до Ваљева 77,7 километара, након чега ће грађани стизати од Београда до Ваљева за мање од сат.

Такође, ове год ће почети модернизација пруге Београд - Стара Пазова и Стара Пазова - Нови Сад, дужине за обе деонице 75 километара.

Како је навео, кад буде завршен железнички Коридор 10 пола карго саобраћаја који сада саобраћају преко Румуније и Бугарске пролазиће кроз Србију.

Тада ће и возови уместо брзином 30 до 50 километара на сат возити 100 до 120 километара на час, рекао је Вучић додајући да ће Србија градити још брже пруге и да ће земљу премрежити аутопутевима.

Министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић рекла је да је на три јужне деонице, чија је модернизација данас завршена, брзина возова већ повећана са 30 и 50 на 110 километара на ста.

Рекла је и да је циљ да тако буде на целом железничком Коридору 10, те нагласила да Министарство има добру сарадњу са руским железницам а и захвалила је што раде и пројектују у Србији и запошљавају домаће раднике.

В.д. генералног директора инфраструктуре Железнице Србије, Душан Гарибовић је рекао да је рок за завршетак деонице Винарци - Ђорђево био осми мај, а да је пруга завршена 23. априла, те додао да се с радовима журило како би грађани могли да користе возове на прузи током првомајских празника.

Финансијски директор РЖД Интернешнал, која је главни извођач радова Андреј Каљини, рекао је да се пројекат у Србији реализује у договореној динамици и често пре рока, подсетивши да је та фирма реконструисала три деонице на северу, а сада три на југу земље.

Захвалио је ресорном министарству и Влади на подршци као и српским железницама.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић је рекао да је у оквиру овог пројекта реконструисано и урађено 11 путних прелаза, од тога четири у граду и да је тако решен велики дугогодишњи проблем безбедности саобраћаја у Лесковцу, захваливши што ће Лесковчани моћи да комфорније користе железнички саобраћај.