Вести

Вучић: Са Макроном највише о односима Београда и Приштине

Председник Републике Србије Александар Вучић пренео је да је са председником Француске Емануелом Макроном разговарао у два наврата у четири ока, а највише о односима Београда и Приштине.

Вучић је сумирајући разговоре са Макроном у Паризу, рекао да су разговарали о европским интеграцијама Србије, која ће имати подршку Француске на том путу.

"Очекујем да ћемо отварати више поглавља ове године, по новој методологији, кроз кластере", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да ће Француска бити подршка Србији за европске интеграције и за дијалог са Приштином.

"Највише смо говорили о односима Београда и Приштине, то је тешко и неуралгично питање за целу Европу, не само за Србију", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да су у разговору о позицији Србије, разговарали и европским интеграцијама наше земље, истичући да верује у озбиљну подршку Француске на европском путу Србије.

"Верујем да ће, у складу са новом методологијом коју је Србија прва прихватила, бити измена по том питању. Очекујем да многа питања буду отворена пре краја године и нека сасавим нова", рекао је Вучић.

Како је појаснио, сада ће се поглавља отварати по кластерима, због чега верује да можемо више поглавља у овој години да отворимо, у јуну и децембру, него претходних.

"Али, доћи ће и до геополитичких промена, до неких других ствари у будућности које би нама помогле, али које данас нико и не назире. Али, не треба ја о њима први да говорим у јавности", рекао је Вучић.

 

За нашу будућност најважнија наша снага, а не нечија помоћ

Вучић је истакао да је најважније да се Србија ослања на своју снагу, а не на нечију помоћ.

Вучић је упитан да ли актуелна неактивност ЕУ у процесу проширења значи да смо препуштени сами себи, рекао да увек верује у нас и нашу снагу, да више није тако као када смо пропадали 2008., нестајали, како је рекао, са лица земље.

"Све зависи од нас. Не треба да учимо народ да нам је најважнија нечија помоћ, већ наша снага, снага наше привреде и политике да идемо европским путем, и радимо на проналажењу компромисних решења", нагласио је Вучић.

 

Метро важна тема у Паризу

Вучић је пренео да је у Паризу разговарао са председником Француске Емануелом Макроном о билатералним односима, али и економској сарадњи, при чему је метро био важна тема.

Указао је да у Београду имамо Ванси, који ће, када буде урадио контролни торањ, променити потпуно при доласку слику Београда.

Што се метроа тиче рекао је да може да се крене са грађевинским радовима.

Према његовим речима прва линија ће повезивати пет општина од најудаљенијих делова Звездаре, преко Палилуле до Чукарице.

Свим људима који тамо живе ово ће много значити јер ће их повезивати са центром и повећавати вредност њихових некретнина.

Паралелно са тим, додаје, радиће се друга линија од Миријева, преко Славије и Београда на води преко моста а Сави до стадиона у Земуну.

“Предвидели смо и трећу линију коју ћемо да радимо од блока 71, која треба да иде преко центра Новог Београда и спаја га са центром Београда. То ћемо да увежемо све са брзим возом“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да не може да слуша више приче да се ради само о предизборним обећањима.

“Све су то Вучићеве фантамазгорије а ничу мостови, болнице и људи се вакцинишу“, приметио је Вучић.

 

Не правимо ништа арапско у Београду, Арапи су наши пријатељи

Вучић је поручио, одговарајући на оптужбе његових политичких противника да прави арапски емират у Београду уместо српске престонице, да Стефан Немања није лидер ниједног Емирата већ родоначелник најважније српске династије раног Средњег века.

"Били су и против споменика, његовог мача и крста и Студенице и Хиландара... Ама баш ништа арапско не правим, иако Арапе сматрам пријатељима Србије. А они се спрдају и са њима и са Кинезима и са свима који помажу Србију", навео је Вучић.

Вучић је рекао да се ти исти, са друге стране, неукусно улизују онима од којих Србија никад није имала никакву помоћ већ саме нелагоде и проблеме.

"Што се мене тиче, ми правимо пријатељства и партнерства и то је посао државе Србије", поручио је Вучић.

 

Макрон у Србији у септембру или октобру

Вучић је најавио да ће председник Француске доћи у Србију у септембру или октобру, што ће бити велика посета.

"Имаћемо много уговора да потписујемо, уверен сам да ћемо направити велики резултат у односима између Србије и Француске, на корист грађана Србије", рекао је Вучић.

Добри разговори и добре вести из Француске, закључио је председник Србије, којем је ово био 11. сусрет са Емануелом Макроном.

Последњи пут, Макрон је у Србији боравио у јулу 2019. године.

 

Две линије београдског метроа готове до 2030.

Вучић је најавио у Паризу да ће се паралелно градити обе линије београдског метроа и да ће прва (Макиш - Миријево) бити готова можда и пре краја 2027. или почетком 2028. године, а друга (Миријево - Земун) до 2030.

Вучић је рекао да ће Београђани моћи да бирају од укупно шест решења француских стручњака за возове који ће ићи београдским метроом.

"Треба од шест да се изаберу три како треба да изгледају возови за метро. Тако да ће Београђани сами да бирају, то јест гласаће какве возове хоће да виде у метроу", навео је Вучић.

Вучић истиче да би био велики успех када би обе линије метроа биле завршене до 2030. године и да би онда Београд постао прави центар региона и тог дела Европе.

"Причали смо и о Вансију, Шнајдеру у Новом Саду и другим пројектима и војнотехничкој сарадњи и верујем да ћу током следеће посете Макрона моћи више да говорим о томе, као и о даљем јачању нашег ваздухопловства и противаздушне одбране, као и о другим детаљима", навео је Вучић.

 

Добри разговори, сусрет доказ истинског пријатељства Француске

Вучић је пренео да је са француским председником Емануелом Макроном имао добре разговоре, и да данашњи сусрет представља доказ истинског пријатељства.

Како је рекао, у сусрету су исказали "невероватну срдачност", а шеф француске државе му је показао и вински подрум Јелисејске палате, што није уобичајено.

"Доживео сам ствари које нисам ни сањао да ћу доживети. Показао ми је вински подрум Јелисејске палате, а мало ко је из Европе имао част да то види", пренео је Вучић.

"У време корона вируса људи избегавају сусрете, гледају да се што мање излажу ризицима, и сусрета готово да нема. Али, ово је доказ истинског пријатељства и посвећеног приступа Макрона решавању проблема на Западном Балкану", рекао је Вучић.

То је и израз искреног пријатељства према Србији.

"Данас сам ја председник, сутра ће бити неко други и важан је однос председника Француске према Србији и нашем народу", рекао је Вучић.

Додао је да Макрон разуме потребе и тежину позиције Србије.

"Надам се и верујем да можемо много тога заједно да урадимо", рекао је Вучић.

 

Похвале Макрона за вакцинацију у Србији

Вучић је пренео да му је француски председник Емануел Макрон и у билатералним разговорима, као и јавно, честитао на томе како је Србија поступила, када је реч о вакцинама и вакцинацији становништва против корона вируса.

"И у разговорима које смо имали, два пута је рекао да смо веома паметно поступали. Не знам да ли смо паметно, али знам колико смо се борили, радили и трудили се", рекао је Вучић.

Како је рекао, по питању вакцинације предстоји још много труда, тешког и напорног рада.

"Док не вакцинишемо 1,5 - 2 милиона људи не могу да кажем да смо близу завршетка посла, а бићу задовољан тек кад будемо вакцинисали три милиона људи", нагласио је Вучић.

 

У Приштини нема жеље за дијалогом, само за великом Албанијом

Србија је увек спремна на дијалог са Приштином, али је за разговор увек потребно двоје, с тим што с њихове стране нема жеље за тим разговором, већ само за стварањем такозване велике Албаније, изјавио је Вучић.

Одговарајући на питање када ће бити наставак дијалога, Вучић је рекао да је кључно питање да ли ће неко у Приштини да разуме да не могу да добију оно што је у њиховој "фонтани жеља", већ да морају да разговарају.

"Кључно питање је да ли ће неко у Приштини да разуме да они нису богом дани да очекују да добију оно што је у њиховој жељотеци или фонтани жеља, већ да морате да разговарате и да постигнете компромис", рекао је Вучић.

Истиче да он за то жељу у Приштини не види, ни код оних који би требало по истраживању да победе на изборима, а то је странка Аљбина Куртија, као ни код оних са којима би били у коалицији, односно Харадинајева партија.

"Сем жеље за стварањем велике Албаније, ја не видим ништа друго и не видим ништа што би могло да нас приближи озбиљном дијалогу, али наравно, ми смо увек за разговоре спремни, подржавамо позицију Мирослава Лајчака. Међутим, за сваки разговор је потребно двоје, али ја тренутно не видим другог", истакао је Вучић.

Упитан да ли Француска може да допринесе убрзању дијалога између Београда и Приштине, с обзиром на чињеницу да има добре односе са новом америчком администрацијом Џозефа Бајдена, Вучић је констатовао да Француска у Европи има најбоље односе са новом администрацијом и да би волео да Макрон има више слободе у тој врсти политичког деловања.

"Ја верујем у значајну улогу Макрона и Француске. Они имају изборе у мају следеће године, верујем да Макрон има значајне шансе за победу. Има велике амбиције, познаје добро геополитику и за разлику од других не плаши се у проналажењу иновативних решења", рекао је Вучић.

 

Намера да вакцинишемо здравствене раднике из Републике Српске у Србији

Вучић је најавио могућност да здравствени радници из Републике Српске дођу у Србију како би се вакцинсали.

"Наредних дана морамо да решавамо и верујем да ћемо успети да решимо, да позовемо део по део медицинских радника из Републике Српске, да на територији Србије и њих вакцинишемо, јер немамо дозволу да извозимо вакцине, а желимо да заштитимо колико год је могуће и становништво из Републике Српске", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће о томе разговарати са председавајућим и српским чланом Председништва Босне и Херцеговине, Милорадом Додиком, као и са премијерком Србије, Аном Брнабић.

 

Зар се опозиција није већ ујединила, с ким је још остало да се уједине?

Вучић је изјавио да га не брине уједињавање опозиције пошто је мислио да се опозиција већ ујединила и да не зна с ким је остало још да се уједине.

Вучић је одговорио на питање да ли га брине то што опозиција најављује да ће да се уједини пред изборе.

"Са ким ће сад да се уједине, са ДС С и Шешељом? Али, ови неће са њима. Са ким, ја не знам. Страшно сам забринут, нека изађу њих 50 заједно ако хоће и победиће сигурно", поручио је иронично Вучић.

Додао је да народ треба да изабере и да њега сада опозиција и не интересује.

"Има још годину дана и у тих годину опет ћу да вас изненадим, важнија су ми нека друга питања о привреди", нагласио је Вучић.

 

Израел је изабрао, нисмо срећни због тога

Односе са јеврејском државом градићемо у складу са новонасталим околностима, рекао је Вучић упитан како коментарише то што су Израел и Косово потписали споразум о успостављању дипломатских односа.

"Израел је изабрао да им је Америка најважнија и то неће сјајно утицати на наше односе, нисмо срећни због тога", рекао је Вучић наводећи и да је тај потез очекиван, шест месеци после потписивања Вашингтонског споразума.

Вучић је, међутим, указао да Србија није правила заједнички споразум са Американцима и Албанцима, него свој споразум, и како је рекао " нисмо хтели да подстичемо да Израел повуче такав потез, већ да то не уради".

Приметио је и да не може да се нађе ниједна муслиманска земља која би признала независно Косово.

Додао је такође да треба сачекати да се види да ли ће Приштина макар свој део Вашингтонског споразума да поштује, и хоће ли пустити у рад пругу Приштина-Мердаре, а не тражити да пруга иде преко Косовске Митровице и севера.

Како је објаснио Вучић, пошто се Приштина сматрала пораженом у Вашингтону, сада прибегавају трику да хоће пругу преко севера која би се повезала са Краљевом и Рашком, а да би нам узели железницу на северу, која је важна за конекцију са Србијом.

Подсећа и да смо ми тражили и пут и пругу Приштина-Мердаре, али да Приштина за то није заинтересована.

Друго питање, наводи Вучић је језеро Газиводе и подела енргетских ресурса.

"Страховито се упирао Метју Палмер да се заврши споразум између Израела и Приштине. Сад ћемо да видимо да ли и за то да поделимо енергетске ресурсе, јер ми сада немамо ништа од језера Газиводе", указао је Вучић.

Вучић је указао и на то да је питање како ћемо да поделимо енергетске ресурсе у складу са Вашингтонским споразумом.

Вучић је као дилему у односу на понашање Приштине по питању поштовања Вашингтонског споразума запитао: "И да видимо када ћете да уђете у Мини Шенген, да Срби могу да уђу на Косово и Метохију са личном картом и обрнуто, али и да више не онемогућавате наш народ на централном делу, оно мало људи у Метохији, да се крећу."

 

Од опозиције ми је важније хоће ли Луј Витон доћи у Београд

Вучић је изјавио да га не брине уједињавање опозиције и да га више од опозиције интересује и то да ли ће Луј Витон да дође у Београд, те додао да је министар Синиша Мали у Паризу покренуо ту тему.

Вучић је рекао да је разговарао са Макроном о томе и да је уверен да ће доћи Луј Витон у Београд, јер сви кажу да онда сви други дођу и да би се годишње повећао број странаца за бар 200.000 до 300.000 у Београду.

"Данас смо имали важне разговоре о томе и очекујем подршку. Макрон је већ разговарао са Бернар Арном, имао сам част да га упознам. Интересују ме ствари које доносе бољитак и због чега ћемо успети да сачувамо мир и стабилност и да грабимо крупним корацима напред", поручио је Вучић.

Вучић је поручио да до избора има још још годину дана и да су му у тих годину и по дана нека друга питања о привреди важнија од опозиције, те да има питања за своје министре, попут оног зашто нисмо завршили споразуме за Велику Британију, уз питање: "Је л нисмо знали да иде Брегзит"

"Што ми то нисте рекли, што нисте водили рачуна о томе што мачка када уђе у трафо станицу људи по пола сата немају струју док не изађу екипе на терен Што не унапредите те системе и не инвестирате дупло више када имате пара, то су моја питања", поручио је Вучић.

Додаје да га не интересују нерадници који кукају над својом судбином већ они који хоће да раде и виде будућност за себе и своју породицу у раду.

"А то да сам издао Косово и да слушам стручњаке који су све своје послали у ЕУ или одатле да ми соле памет како не треба да идемо у ЕУ и како треба да будемо веће патриоте. Те не могу ни да слушам ни да гледам, већ људе који су посвећени напретку Србије", рекао је Вучић.

Додаје да је довољан само један месец да се не ради добро и да се то одмах осети у нашој економији.

Наводи да имамо са Великом Британијом скоро 600 милиона евра трговинску размену и да ће сада зато што нисмо постигли споразум то коштати Србију 0,1 или 0,2 одсто БДП-а.

"Биће последица (по министре) свакако, само да видимо у ком тренутку. Последице су, пре свега, у мојој молби да људи крену да раде, а шта пишу новине - баш ме брига", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк