Вести

Вучић: Само не тражите од нас да заборавимо

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на централној државној церемонији обележавања 16 година од почетка НАТО бомбрадовања да је Србија научила лекцију, извукла поуке и да ће наставити да се бори за нормалан и достојанствен живот грађана.

"Нећемо сукобе ни са ким, ни са НАТО-ом, али љубоморно чувамо своју војну неутралност", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да Србија није непријатељ са онима који су нас убијали, јер је то једини могући пут.

Србија хоће у Европу поносна и чистог образа, додао је, али не да да јој било ко руши добре односе са Русијом и са пријатељима на истоку.

"Ми смо мала земља, али чврста и поносна, у којој живи народ који је немогуће покорити. Извукли смо лекције и борићемо се за нормалан и достојанствен живот какав имају сви цивилизовани народи у Европи", рекао је Вучић.

Додао је да Србија заслужује да се за њу живи и да данас зна само за једну борбу, борбу за живот.

"Тај живот, то је наша победа, пристојна и уређена земља, свака фабрика коју направимо, наша је победа, сваки Србин који може мирно да ради на КИМ наша је победа, Србија у Европи, наша је победа. Хоћемо у Европу уздигнута чела, чиста образа, ми смо мала земља, али чврста и поносна", рекао је премијер и поручио: "Таква земља може све, да памти, али и да победи, само не тражите од нас да заборавимо".

Навео је да је 24. март први од 78 дана који Србија никада неће заборавити те да Србија, у име свих настрадалих, памти сваку бомбу, гелер и смрт, бесмисао, сирене, глас Аврама Израела, "томахавке", рушевине, бомбе, мостове, авионе...

"Ми памтимо, а сви остали треба да запамте - дугачко је наше српско памћење и нећемо никада заборавити. Ни за један од тих 78 дана, ни за једну жртву, ни за једну тугу нема заборава", рекао је Вучић.

Подсетивши да је на Србију кренуло 19 земаља, без одобрења Уједињених нација, премијер је рекао да данас неће причати о правди и неправди, ни о покушају отимања наше територије, јер се то зна, "знамо ми а знају и они који су то урадили, као и да смо стајали усправно и без страха".

"Нећу о томе, јер није на нама да данас било коме судимо, доста нам је истеривања било чега", рекао је Вучић додајући да ни српска политика није била безгрешна, нити је овај рат био први у историји.

Набрајајући да неће бити заборављена ни Грделица, ни Ниш, РТС, мостови, Милица Ракић, нити један страдали грађанин Србије, и да ни за једну жртву нема заборава, поручио је:

"Србија данас моли, ја данас молим - опростите својој земљи, ви који сте јој дали све. Опростите ратове, погрешне одлуке, погрешне савезе које је стварала, сваку поделу, опростите због себе, због нас, јер другу земљу немамо, само Србију", рекао је Вучић.

Србија ће сваку казну прихватити и ја ћу то и сам учинити, јер немам већу дужност од борбе за сопствену земљу, навео је премијер и закључио:

"Ми не вичемо, нећемо ни политички да се делимо, данас се сећамо жртава достојанствено и озбиљно".