Вести

Вучић: Спремни смо да бранимо независност, самосталност и слободу Србије

Србија је спремна на дијалог и компромис, а опредељена за мир, али није спремна и никада неће прихватити некакве нове „Олује", нови егзодус и злочине над Србима, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на крају вежбе војске и полиције „Заједнички удар 2018" у Краљеву.

Указао је да је ова вежба показала да смо спремни да у случају напада на нашу земљу и народ одбранимо нашу безбедност и зауставимо свакога ко мисли да проблеме данас треба да решава насиљем.

Вучић је, у обраћању припадницима МУП, ВС, али и грађанима Краљева, који су, под кишом, одгледали вежбу, указао да данас војска и полиција нису показали само своје вештине и обученост, техничку опремљеност:

"Показали су пре свега да су у сваком тренутку спремни да бране независност, самосталност и слободу Србије, независност да сама одлучује о себи. Од тога нема већег, ни пречег задатка", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио да смо много уложили у ту слободу, велику цену платили у људским животима и зато је нама Србима, истакао је, та слобода толико света.

"Потребни су нам управо оваква војска, полиција, опремљене и обучене као брана свакоме ко би пробао да нам угрози слободу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су они начин да сачувамо животе људи, да не доводимо грађане у ситуацију да морају да ратују.

„Србија данас никога не угрожава, али никоме неће дозволити ни да буде угрожена. Не претимо никоме. Спремни смо увек на компромисе, дијалог и мир, али нисмо спремни и никада нећемо прихватити некакве нове „Олује", нити за нови егзодус, злочин над Србима", подвукао је Вучић.

Казао је да је ова вежба показала нашу реакцију у случају напада на нашу земљу и народ.

„Показана је спремност да нашу безбедност одбранимо и зауставимо свакога ко мисли да проблеме данас треба да решава насиљем. Наставићемо да улажемо у војску и полицију", закључио је Вучић.

Најавио је да ће држава и даље улагати у наоружање, опрему и стандард припадника безбедносних снага, да је у том циљу и изградња станова за њих и поручио им да је жеља да у својој војсци и полицији виде своју будућност и своју кућу.

Вучић је рекао да нисмо ни имали војно ваздухопловство до пре неколико година, а да ће до краја 2018. године Србија имати 14 најмодернијих ловаца 4+ генерације, "до зуба наоружаних", са најмодернијим радарским системима, да стижу нови хеликоптери и да ћемо имати модерну противваздушну одбрану.

Како је рекао, улаже се, набављено је ново стрељачко наоружање, оптоелектронски уређаји, али постоје недостаци и мора много још да се уради.

Вучић је захвалио премијерки и влади на раду и ономе што је постигнуто али и указао да се морају у будућности избегавати разне бирократске процедуре како би се модернизација и опремање брже наставили.

Вучић је додао да се ради, да су повећане и да ће се повећавати плате, да се кренуло у пројекат изградње станова за припаднике безбедности под повољним условима, и нагласио да је тај пројекат од кључног значаја како би сви припадници снага безбедности у својим службама видели будућност и своју кућу.

Вучић је припадницима безбедносних снага поручио да буду спремни увек да сачувају и заштите своју земљу, а да ће држава знати да цени и улагаће много више у њихову будућност, више него што је чинила до сада.

"На тај начин улажемо у сопствену сигурност", рекао је председник Вучић.

Истакао је и да се и данас могло видети колико наш народ воли војску и полицију и колико се људи окупило да гледа вежбу.

Улагаћемо у безбедност, у безбедан и нормалан живот и у Србији и у региону, додао је Вучић.

"Хвала на снази, обучености, спремности и посвећености коју сте показали, а пре свега због љубави коју показујете према земљи. Ни ми, ни ви ништа прече од Србије немамо. Србију волимо више од свега и низашта је никоме нећемо дати. Живела Србија", нагласио је Вучић.

 

Војска и полиција данас и пре неколико година: небо и земља

Важно је да улажемо и даље у војску, у наоружање и опрему, јер она је гарант нашег опстанка, мира и сигурности, поновио је Вучић након вежбе "Заједнички удар", данас у Краљеву.

"Важно је да и даље улажемо. Истина, има ту још проблема, ја то не кријем, али разлика између војске данас и пре неколико година, као и полиције, је као небо и земља", рекао је Вучић.

То сте и сами видели, и нове пушке, нове шлемове с'електронским уређајима за ноћно осматрање, возила наше производње.

"Стиже нам још девет хеликоптера Ербасових, још седам из Русије, имаћемо 14 ловаца четврте генерације пре краја године, а најважнија порука за младе војнике је да у наредном долазе што више у нашу војску, јер она је гарант нашег опстанка, мира и сигурности", поручио је Вучић.

 

Нећу да се кријем иза народа, никад то нисам радио

Вучић je истакао данас у Краљеву да нема намеру да се крије иза народа, као што то неки тврде, око Косова, али додаје да ће грађани бити ти који ће да одлуче о својој будућности.

Вучић је рекао да некима смета када је рекао да неће да доноси одлуку о решењу за Косово и Метохију, а да не пита грађане, и да су тврдили да ће да их пита јер се крије иза њих, да их користи као „смоквин лист“.

„Нисам се никада крио. Нисам се крио када смо морали да смањујемо плате и пензије да би опоравили земљу и спасили је од банкротства. Нисам се крио и нећу када повећавамо плате и пензије, јер смо оздравили систем и показали да смо одговорни и озбиљни, а не као неки пре нас“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да неће да води такву политику да ћути када неко руши крстове и цркве, када неко проглашава независност, када Међународни суд правде доноси одлуку да је легално проглашена независност и то на наш захтев.

„Ја то нећу да радим. Ничег лепог нема око Косова што можемо да добијемо и понудимо народу“, нагласио је Вучић.

Рекао је да ће изаћи пред народ, који ће донети одлуку о својој будућности.

„Људи морају бити упознати са свим последицама једне, друге или треће опције. Народ треба да каже шта жели“, истакао је Вучић.

Казао је да шта год да уради, смета некима.

„Погледајте, један дан у Ђиласовим и Шолаковим новинама пише да сам крив што питам народ, други дан стоји, а што не питам грађане, па онда што немам одговор на ''Олују'', или што призивам ''Олују''. Они немају никакву политику, и немају никакав садржај сем да се дочепају власти, краду и пљачкају, пуне своје џепове. То се неће догодити, јер народ воли одговорне људе“, уверен је Вучић.

 

О Месићу и Пленковићу: Није вредно одговора

Вучић је изјавио данас, поводом геста Стјепана Месића са укрштањем руку у знак двоглавог орла, или последњих изјава Андреја Пленковића, у Стразбуру, да се тачно види како се сви они уједињују у мржњи, али, истиче, сматра да нема потребе да на тако нешто одговарамо.

Вучић је рекао да њихови поступци много више говоре о њима, а не о нама.

"На нама је да гледамо како ћемо даље да се развијамо, да идемо напред", рекао је Вучић и додао:

"Мржња убија оног који мрзи, а не онога који је предмет мржње".

На питање о новцу који се, како пишу медији, уплаћује Вуку Јеремићу, рекао је да је и сам раније поставио питање зашто би нека страна амбасада са територије неке треће земље некоме уплаћивала 200.000 евра, али да нема одговора на то питање.

 

Далеко смо од компромиса, референдум кад то постигнемо

У овом тренутку немамо ништа што бисмо понудили народу, па тако ни референдум о питању Косова не би имао смисла сада, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући новинарима након војне вежбе "Заједнички удар" у Краљеву на питање да ли ће о Косову бити расписан референдум, или ће то бити изборно питање, или ће се на ту тему организовати и референдум и избори, Вучић је рекао да пре свега треба водити рачуна о суштинским стварима, а, како је навео, кад буде знао куда ствари иду - биће могућ и референдум.

"Јер, о чему бисмо данас могли да одлучујемо", запитао је, те додао:

"Морамо доћи до неког плана, који свакако не сме бити понижавајући за Србију, који би Србима нешто значио, а то значи - да дођемо до компромиса".

У овом тренутку, међутим, како је рекао, немамо ништа што бисмо народу могли да понудимо.

"Али, свакако да ће референдума бити у тренутку кад будемо знали да можемо да рачунамо на компромисно решење. У другом случају не, а сада смо још далеко од тога", поручио је Вучић.

 

О имену МК: Желимо да се спор решава мирно

Вучић је истакао данас да Србија подржава сваку врсту договора Скопља и Атине, али и да Србија мора да поштује ставове и председника Македоније Ђорђа Иванова и премијера Зорана Заева.

Вучић је, на питање о ставу Србије у вези договора Атине и Скопља о будућем имену македонске државе, нагласио да су то унутрашња питања, у која се не мешамо:

„Ми се не мешамо у унутрашње односе и желимо да се ствар решава мирно“, нагласио је Вучић.

 

Долазак два страна инвеститора у Краљево

У Краљево доводимо два велика инвеститора, најавио је данас председник Александар Вучић и додао да Краљевчани то заслужују, те да се нада да ће то умети да поштују.

"Долазе две фабрике. Леони ће, мислим, да направи највећу фабрику у Србији, и мислим да ће онда Леони бити највећи послодавац у Србији. Долази и једна турска компанија, власник је Топрак, запослиће хиљаду људи", рекао је Вучић.

Како је навео, долазе бољи дани за Краљево, Краљевчани то заслужују и верује да ће они то знати да поштују.

"Још ћемо се борити за Краљево", обећао је Вучић и грађанима честитао Видовдан.

 

О Видовдану, Народном музеју, мечу с'Бразилцима

Поводом празника Видовдан, који се обележава сутра, председник Србије Александар Вучић захвалио је Србима на Косову и Метохији што, како је рекао, чувају наша огњишта и нашу земљу, а целом спрском народу поручио да морамо да чувамо мир и безбедност и да морамо да радимо још више.

"Ми ћемо се борити да Србима на КиМ, колико год је могуће, политичким средствима осигурамо безбедност, то је за нас најважније", рекао је Вучић у Краљеву.

Целом спрском народу је указао "да морамо да чувамо мир, безбедност нашег народа и наших грађана и да радимо још више, како би да нам економија била још снажнија, а раст још виши, да можемо да се посветимо расту животног стандарда да људи могу да живе боље и да буду задовољнији".

Подсећајући да ће премијерка Ана Брнабић сутра отворити Народни музеј у Београду, Вучић је рекао да је поносан што се тај "прозор културе" отвара након 15 година.

"Уложио сам много енергије у нешто што су неки затворили пре 15 година. Народни музеј и у Музеј савремене уметности, после много труда и проблема, бирократских чуда разних, сутра то отварамо. Мислим да је тај прозор културе нешто што указује на другачију, успешнију и бољу будућност српског народа", нагласио је Вучић.

Вучић је додао да би волео да грађани Србије буду јединствени и да се угледају на Аргентинце, који навијају за своју земљу у фудбалу и када губи и када добија.

"Волео бих да нешто научимо од таквих дивних људи и зато вечерас (пред утакмицу Србија - Бразил), будемо ли водили или губили, надам се да ћемо бити уз наше момке и ја им желим мого среће и много борбености".

Вучић је напоменуо да ће резултат на крају бити мање важан, иако се, како је навео, увек надамо победи и добром резултату.

 

 

 

Извор: Танјуг