Вести

Вучић: Срби на северу Косова и Метохије су увек спремни за разговоре

Председник Републике Србије Александар Вучић је изјавио да Приштина мора да направи одређене уступке да би Срби учествовали на новим изборима на северу Косова и Метохије.

Према његовим речима, Срби на северу Косова и Метохије су увек спремни за разговоре, али заузврат мора нешто да им се понуди.

"Сви Срби на северу сматрају да је Србија њихова земља, а не Косово. То је реалност", рекао је председник Вучић у интервјуу за Ројтерс.

Председник Вучић је указао да и даље није формирана Заједница српских општина, као и да још увек није дошло до повлачења косовских специјалаца и албанских градоначелника.

Одговарајући на наводе председнице такозваног Косова Вјосе Османи која је оптужила Београд за мешање у изборни процес на северу Косова и Метохије, председник Вучић је рекао да је "застрашујуће шта ти људи причају".

Председник Вучић је поручио да председник привремених приштинских институција Аљбин Курти није спреман за компромис.

"Сигуран сам да Курти неће уложити ни минут свог времена, ни кап зноја да пронађе компромисно решење", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да ће српска војска остати у стању високе приправности, а не у стању највише борбене готовости "јер то много кошта".

Додао је да је Србија у преговорима са Француском о куповини борбених авиона "Рафал", као и да преговара о даљем јачању своје војске западним оружјем.

"Финансирање је проблем", рекао је председник Вучић, додавши да трају преговори о цени авиона, као и о томе које ракете треба користити, те да ће Париз тешко продати ракету ваздух-ваздух "Метеор" земљи која није чланица НАТО-а.

Председник Вучић је истакао да би куповином авиона "Рафал", Србија постала другачија држава и много већа сила.

Додао је и да Београд планира да финализује договор о куповини 118 војних комуналних возила "HMMWV" и да их увезе до септембра.

Председник Вучић је поручио да Србија остаје на европском путу, као и да је успела да избалансира своју спољну политику како би омогућила наставак пријатељских односа са историјским савезником Русијом и Кином.

 

 

 

Извор: Танјуг