Вести

Вучић: Срби показали јединство и препознали важност тренутка

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су Срби гласањем на локалним изборима на Косову и Метохији у недељу показали да умеју да препознају рад и ко води бригу о заштити њихових интереса, али и да знају да препознају важност тренутка и одлука које доносе.

Александар Вучић је рекао да је мало ко приметио да је Српска листа победила у првом кругу у девет од десет општина у којима су Срби већина, а да ће се само у једној ићи у други круг, док је у већински албанским општинама свега у три изабран градоначелник у првом кругу.

Како је рекао, и то говори да су Срби јединственији, мање посвађани него што су то Албанци међу собом, што нама доноси предност, јер су многи споља, а и Албанци, желели да Срби буду разједињени и да могу да кажу како једни Срби желе ово, а други оно.

Председник Србије је, након свечаног почетка градње еколошког постројења "Дубока прерада нафте", оценио да на овај начин Срби могу још жешће да се боре за Заједницу српских општина, и да покажу своју слогу и јединство.

"Честитам им на томе и захвалан сам што су показали то јединство", рекао је председник Србије и захвалио на поверењу које су показали.

Како је рекао Вучић, и победа од 51 на према 49 одсто је победа, али овде су разлике биле много веће.

Одговарајући на питања у вези са ставом појединих политичких странака у Београду и подршком неким другим политичким опцијама на КиМ, председник Србије је рекао да се избори не добијају тако што се напише два пута по 140 карактера на Твитеру и седи у топлој соби, већ радом и поверењем које вам народ указује.

"Што се тиче ових у Београду – да нису неке подражали ови у Београду, ти неки би добили више гласова него што су их добили", рекао је Вучић.

 

Ускоро професори представљају мишљења о КиМ

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији улази у институционализовану фазу, и већ до краја месеца, велики број професора Правног факултета изнеће на једном скупу своје идеје и свој начин сагледавања питања Косова и Метохије, најавио је Вучић.

"Затим настављемо даље. За дан или два имаћете информацију како ће се то кретати, комплетну динамику", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара поводом институционализације радне групе за подршку унутрашњем дијалогу за КиМ, односно у којој ће се институцији најпре причати о КиМ.

Вучић је пре пар месеци позвао домаћу стручну јавност да се укључи у унутрашњи дијалог о КиМ и понуди своја решења за проблеме у јужној српској покрајини.

 

Могући парламентарни избори, ако их опозиција жели

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су могући ванредни парламентарни избори, ако их опозиција "жарко буде желела", али је позвао политичке противнике да још једном размисле о томе да ли им се на изборе иде или не.

"Да не буде да смо их терали без потребе. Нека размисле још једном да ли их желе или не. Ако их довољно жарко буду желели, можда их и добију, само немој после да плачу или кукају како је Свети Петар крив што су изборе изгубили или не знам шта им се догодило", рекао је Александар Вучић.

Вучић је, у Панчеву одговарајући на питање новинара да прокоментарише позиве опозиције на изборе за парламент, поручио да је од кључног значаја да размишљамо куда иде Србија и да радимо добре ствари, како бисмо могли, као сада, да се похвалимо да у осам месеци имамо 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године. То су, подвукао је, ствари о којима треба да разговарају, јер је то наша будућност.

"Али, ако мисле да сваке године треба да доживе пораз, ако се боље осећају, океј, немам ништа против тога", рекао је Вучић, али и поручио да неће попустити ни пред чијом агресивношћу или зато што неко вређа сваког дана, омаловажава.

"Зато што је неко рекао - ми смо паметни, а то што не знамо ко је Урош Предић или Милутин Миланковић - нема везе, то што смо били гори ђаци и студенти од Вучића - нема везе, ми ћемо да кажемо да смо паметни, јер умемо у 140 карактера да се изразимо, а ти то ретко користиш", рекао је Вучић.

Како је рекао, ако је то све што опозиција зна и ако је то разлог, онда нема избора, али ако жарко желе да победе, нуде бољи програм и уверени су да ће победити - можда и добију изборе.

"Само немојте да плачете да је неко покрао изборе, јер сте неспособни да добијете поверење народа, јер грађани неће да гласају за оне који су крадљивци, неспособни и не говоре истну. А сваки дан лаж до лажи. Не можете да остварите добар резултат", рекао је Вучић.

А, ваљда су јуче нешто научили из избора на КиМ, запитао се и додао: На њиховом месту из тих избора бих много научио, као што и ми имамо да научимо", закључио је Вучић.

 

Питајте Николића зашто није дошао на скуп

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић изјавио је да има добре односе са Томиславом Николићем, те да је питање за Николића зашто није дошао на прославу девет година СНС-а, чији је био лидер.

"То питајте њега, његова је ствар да ли жели негде да дође или не жели да дође", рекао је Александар Вучић одговарајући на питање зашто Томислав Николић није био на Ташмајдану у суботу.

"Са Николићем имам добру сарадњу. У петак смо се видели и разговарали о односима са Кином, Русијом, у суботу смо били заједно у Крагујевцу. Мој посао и надам се да и када не будем председник СНС-а, осећаћу је као своју, не мислим да ћете дуго чекати да тако нешто видите и појављиваћу се уколико ме буду позивали", каже Вучић.

То је, наводи, ствар нечијег личног опредељења, те да не мисли да је то много важно.

"Сасвим сам сигуран да је Николић за своју странку, за СНС увек, а да ли ће бити на неком скупу или не, то је његова приватна ствар."

Вучић каже да зна да на америчкој телевизији Н1 нису заинтересовани ни за оно што се могло чути на том скупу, нити за било шта друго, осим ако може негде нешто да се напакости СНС-у, као што је раније покушала да пласира "да има више кандидата СНС-а за председника Србије".

"Тако то иде и са другим стварима", додао је Вучић.

На питање да ли му је Николић рекао да неће доћи на тај скуп, узвратио је да је на то одговорио:

"Ако вам се не свиђа мој одговор, кажите да вам се не свиђа. Рекао сам све што сам имао о томе да вам кажем, али сам веома срећан и да обавестим гледаоце америчке телевизије Н1, који то нису могли да виде на тој телевизији, да су на том скупу били и наши пријатељи из Шпаније, Кине, Грчке, Мађарске, све то на вашој телевизији нису могли да чују, а и мене су слабо могли да чују, више су чули Дачића, пошто им је то одговарало јер им се мој говор није свидео", каже Вучић.

Навео је и да му је жао што се америчкој телевизији Н1 његов говор није допао.

"Мислим да је био озбиљан, одговоран, говорио о томе у ком смеру треба да иде Србија у будућности, а можда вам се зато није ни допало. Немојте да се љутите што вам се ни моји одговори данас можда не допадају, али то су моји одговори и ја ћу одговорити на начин на који ја мислим да је потребно", каже Вучић.

На констатацију новинарке Н1 да се ни Вучићу не допада оно што објављује та телевизија, Вучић је рекао да му се веома допада то што та телевизија говори и објављује.

"Као што видите, то сваки пут искористим да народу покажем шта је то што ви објављујете, чак и да га подсетим на оно што сте објавили и на оно што нисте објавили. То ми се веома допада", навео је Вучић.

"Драго ми је што сте признали да вам се не допада јер сте понекад некоме говорили да сте професионални. Драго ми је што сте признали да вам се не допада оно што ја говорим и одговарам, а мени се много допада то што ви објављујете и желим вам успешан рад и да само тако наставите и да ми и даље помажете у овом послу", закључио је Вучић.

 

 

 

 

извор: РТС/Пинк