Вести

Вучић: Србија ће брзином ракете да иде напред

Шест и по година борбе и рада за Србију вредело је за овакво вече, поручио је вечерас председник Александар Вучић, чији је излазак на бину пред око 150.000 људи дочекан вечерас паљењем бакљи, звуцима бубњева и скандирањем "Ацо, Србине", а он је позвао младиће који су пешке стигли у Београд са Косова и Метохије да стану уз њега.

На вероватно највећем политичком скупу у Србији после 5. октобра, Вучић ће, како је најавио, са људима из целе Србије, дијаспоре и региона, који су дошли на скуп, поделити визију будуће Србије.

Понет енергијом која данас влада међу људима и на улицама Београда, као и међу окупљенима вечерас на огромном простору између улица Краља Милана и Светогорске, Теразија и доброг дела Булевара Александра Карађорђевића, Вучић је на почетку поручио да је шест и по година борбе и рада за Србију вредело за овакво вече.

"Да се види колико људи има у Србији који поштују рад и марљивост", објаснио је Вучић.

„Знам да никада више нећу говорити пред толиким бројем људи. Бескрајно вам хвала на овој подршци", рекао је Вучић.

 

Јединство српског националног корпуса нико не може уништити

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас са скупа "Будућност Србије" да су сви Срби у региону који су дошли у Београд показали да, у ма колико држава да живимо и колико проблема да имамо, да јединство српског националног корупуса нико не може да уништи.

"Да не може ништа да нас раздвоји, јер припадамо истом народу и имамо исти језик и исту културу", нагласио је Вучић.

Захвалио је свим људима који су дошли из свих делова Србије, КиМ, Војводине, Шумадије, истока и југа и запада Србије, али и Србима из Републике Српске, из Црне Горе, Северне Македоније, Вуковара, Книна, Кистање и других делова Хрватске.

"Када се нешто лоше догађа у Београду, то једнако брине и Србе у Приједору и Пљевљима, без обзира на то што живе у другим државама, а и ми бринемо када се нешто Србима дешава у Шамцу или Херцег Новом".

Поручио је да Србија поштује територијални интегритет сваке земље у региону и да никог нисмо увредили или угрозили.

"Имамо право да се зовемо Србима, никога не угрожавајући и чувајући национални идентитет и да чувамо српски језик и да бранимо српско ћирилично писмо", поручио је Вучић.

Каже да су грађани који су дошли у толиком броју показали вечерас колико људи поштује рад, труд и марљивост.

"Хвала, драги пријатељи, показали сте да дела цените много више од обећања, да поштујете оне који хоће пристојну Србију и модерну и успешну Србију, а да не поштујете оне који би Србији само да прете и да је руше. Вечерас за разлику од свих других, о онима који су политички противници нећу рећи ниједну реч, већ о нашој Србији и будућности ћу говорити", навео је Вучић.

 

Јединствени буквар и јединствена читанка

Хоћемо да направимо јединствени буквар и јединствену читанку за сву српску децу, без обзира која им је земља матична, рекао је вечерас председник Александар Вучић у Београду.

"Тиме се уједињујемо, а никога не угрожавамо", поручио је са великог митинга у оквиру кампање "Будућност Србије".

Како је навео, хоће да учимо од оних који су успели да сачувају свој језик, писмо и културу, попут Немаца, који су прошли тешка времена, али и данас су међу најмоћнијима у свету.

Знам, додао је, да имамо безброј националних проблема и велике притиске, али, чувајући језик, писмо и културу, како су учинили Немци, "иако ми нисмо тако велики, мали смо бројчано,", али смо довољно поносни да смо свесни изазова који су пред нама.

"Знам да ме нисте бирали да бисте слушали оно што волите, већ да радим оно што је најтеже, али и да би Србија живела боље, а грађани имали будућност", поручио је окупљеним грађанима.

 

Србија и даље у игри за Фолксваген

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да и даље постоји шанса да Фолксваген изгради фабрику у Србији.

Вучић је на скупу "Будућност Србије" рекао да је данас добио важно писмо од људи из Фолксвагена.

"Хоћу да кажем да је Србија и даље у игри и даље се такмичимо и даље се боримо", рекао је Вучић.

Он је навео да су мале шансе да велики Фолксваген дође у Србију, јер је конкуренција јака, будући да су неке земље и чланице ЕУ, "али да смо и даље у игри".

 

Да учимо од оних који су умели да сачувају свој народ

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да посебно жели да говори о нашој националној консолидацији и рехабилитацији и о томе како да учимо од других који су умели да сачувају себе и свој народ.

Реч је о томе, каже, да, иако имамо безброј нерешених националних проблема - а један је највећи и безброј је притисака са којима се суочавамо - то је КиМ, да морамо да учимо од оних који су успели и у најтежим временима да сачувају свој народ, себе и да и данас управљају светом и воде Европу.

Подсетио је да су Немаци 1702. основали Пруско царство, а данас је то, подсећа, нека друга држава, додаје да је и Кафка писао на немачком, да се у Стразбуру увек говорило немачки...

"Али, Немци су знали да, чувајући, учећи и бринући о Гетеу, Шилеру... чувајући свој језик и писмо, своју културу, да остану јединствена нација и да поново постану снажни, моћни и најјачи у свету", каже Вучић.

Додаје да су Срби бројчано мали народ, али довољно паметан, поносан и да разуме изазове који су пред нама.

Истиче да неће вечерас да говори само о ономе што људи воле да чују.

"Знам шта је пред нама, и знам да ме нисте бирали да бисте слушали само оно што волите, већ оно што је најтеже и што се мора урадити да би Србија живела, да би вама било боље и да би Србија имала будућност", истиче Вучић.

Почело је, указује, да се разговара не само о Меморијалном центру у Јасеновцу, који ће Србија градити са РС, већ и о јединственом српском буквару, српској читанци за сву српску децу, шта год да уче, где год да уче и која год да им је земља матична.

"Јер, тако ћемо бити ближи једни другима, тако се уједињујемо, а да никог не угрожавамо", рекао је Вучић.

 

Без вас оволико не бих могао да браним КиМ, ни пред ким

Данас разни емисари из целог света долазе у Београд да ми кажу - учини нешто за Албанце, умили се мало њима, да би укинули таксе на српску робу, а мој одговор је да ништа нећемо учинити, јер Приштина мора да укине таксе, да би се разговарало, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

"Мој одговор, наш одговор, одговор јединствене Србије, без обзира што то неће бити лако учинити је - ништа нећемо да учинимо. Много тога смо учинили, ред је да се ви понашате цивилизовано, нормално", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да није нормално да се уводе таксе на робу у 21. веку и да могу да прете, да врше притисак какав хоће, Србија је рекла - повуците таксе, разговараћемо.

"А, ми вама да чинимо уступке, да бисте рекли да је Србија понижена и поражена... наш одговор је јасан", рекао је председник Србије.

Вучић је нагласио да постоји само једна ствар коју је горе изгубити од главе, и која је најскупља на свету - образ, и то, поручио је, не би требало да забораве ни они на Западу, ни Албанци.

"Образ је најскупља ствар на свету. Немојте никад да покушате Србији да га укаљате", подвукао је Вучић.

Вучић је пренео да је данас на скуп у Београд са КиМ дошло око 7.500 људи, а да десетак аутобуса није било дозвољено да пређу административни прелаз.

Како је рекао, када је видео толики број Срба са КиМ, није се само радовао томе, иако му је неизмерно драго, јер је то за њега и највећи терет око врата, који је неко могао да му стави.

"Знам колика је моја одговорност и брига за људе на КиМ. Неће нам бити лако и зато још једном хвала што сте у оволиком броју дошли. Без вас оволико, не бих могао да изађем пред Сија, Путина, Меркел, Макрона у наредних неколико дана", истакао је српски председник.

Подсетио је да је Београд тражио компромис са Албанцима, али многи у свету нису, каже, разумели колико смо били спремни за компромис и гледали су само да на сваки начин понизе Србију.

Подсетио је да је Београд испунио све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину - Заједницу српских општина.

"Када смо разговарали, молили смо и упозоравали да не формирају косовску војску, да није чак ни у складу са тзв. косовским уставом, а чак је и генерални секретар на то упозоравао, а они су је оформили. Када смо молили да не иду даље у то, увели су таксе, којима треба економски да униште Србе. Молио сам их у Бриселу пре 6 месеци, да не доносе платформу која није за дијалог, рекли су да се неће појавити на дневном реду, а онда су је баш такву изгласали", констатовао је Вучић.

Мој посао као председника Републике је да чувамо мир, поручује председник.

"Ми Срби можда смо и највише ратова имали у 20. веку. Желим да у 21. немамо ниједан, да причамо о нашим јунацима са Кошара и из других ратова, али да немамо нове јунаке, да нам јунаци буду они који ће да извозе софтвере, наше најбоље производе у свет, да пробамо да направимо такву политику да идемо у корак са светом, будемо бољи од других", рекао је Вучић.

 

Морамо да бринемо и о нима који не мисле као ми

Морамо да бринемо и о онима који не мисле као ми, поручио је вечерас председник Александар Вучић на великом митингу у Београду.

"Наш циљ нису сукоби, чак ни са онима којих је много мање, а претили су нам на разне начине. То се решава на изборима, али и тамо има људи који желе добро нашој земљи, треба да видимо око чега можемо да се сагласимо", поручио је Вучић.

А њима ће, додао је, рећи исту реченицу коју је већ навео:

"Све може, ултиматуми никада неће моћи да прођу. И нико неће моћи да туче жене, нити да насиљем оствари политичке циљеве. Нема ултиматума у политици".

Како је рекао, наша је земља слободна и ми морамо да будемо носиоци сарадње према онима који другачије мисле.

"Наша је одговорност у томе већа, ми морамо да бринемо и о новинарима, и онда кад мислите да они не раде најбоље свој посао, али треба да одговоримо на најпристојнији начин", рекао је председник.

Одговорите им пристојно, једино ако крену у насиље, онда, "онако како ми то знамо", одговорите оштро, и одговорно, јер не сме никоме да падне на памет и нико не може да решава проблеме секирама и тестерама, поручио је председник Вучић.

 

Морамо да разговарамо и да разумемо и друге

Разговараћемо, желимо да разговарамо око Косова и Метохије, рекао је председник Александар Вучић, истичући да то желимо и морамо, али да нападе или протеривање Срба са КиМ нећемо дозволити.

"Све их у свету молим, немојте да помислите да зато што желимо да разговарамо, што разговор тражимо, што молимо за разговор, немојте да помислите да ћемо било коме да дозволимо нападе или протеривање нашег народа са својих вековних огњишта. Никада то никоме нећемо дозволити", рекао је Вучић на скупу Будућност Србије.

За разлику од других, који су се, како каже, увек боље и снажније бусали у прса, он то не уме:

"Али, вам кажем - деловаћу неупоредиво одлучније и Србија ће да победи чак иако на такве ствари буде натерана", каже Вучић.

Рекао је и да морамо да разумемо да не можемо увек да имамо све што желимо и да не можемо да терамо све друге да мисле онако како ми мислимо.

"Већ морамо да гледамо и разумемо како се и куда и на који начин свет креће. Да поштујемо и све друге у региону и да поред најбољих односа са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Грчком, мораћемо да градимо боље односе и са Црном Гором и Северном Македонијом, и много боље односе са БиХ, не рачунајући Додика, и са Хрватском", истиче Вучић.

Без обзира на увреде са разних страна морамо себе да обуздамо, и да своју снагу покажемо не тако што ћемо на све да реагујемо, да на псовку одговоримо псовком, већ да на паметан начин покушамо да придобијемо те људе уз себе, каже Вучић.

"Само ако смо сви заједно, моћи ћемо да будемо јачи, да привучемо више инвеститора. Сукобима и свађама ништа нећемо моћи да добијемо и уложићу велику енергију да такве услове за развој јединственог економског тржишта на читавом Западном Балкану направимо, да могу камиони са робом да прелазе преко граница административних прелаза много брже него данас", поручио је Вучић.

 

Шта кажу ММФ и СБ, и како ће СРБ брзином ракете ићи напред

Србија ће брзином ракете да иде напред, уверен је председник Србије Александар Вучић, а у говору на скупу Будућност Србије пренео је да ММФ и Светска банка предвиђају да ће Србија бити носилац привредног раста у региону, са кумулативним растом, који ће на крају 2023. бити за чак 21,1 одсто већи него у 2018.

"Можда ћете рећи, ''јес мало блесав Вучић, али...''", навео је он и истакао да жели да пренесе шта кажу ММФ и Светска банка за Србију за наредних пет година.

Вучић је рекао да то каже да би грађани видели каква их будућност чека у наредном периоду.

"Кажу да ће српска привреда у наредном петогодишњем периоду расти просечно годишње за четири одсто. На крају 2023. БДП ће бити кумулативно већи у односу на 2018. за чак 21,1 одсто. Ниједна земља са којом се Србија граничи неће имати виши кумулативни раст од српског".

Вучић је навео да ће према пројекцијама Светске банке Србија 2020. бити носилац раста региона са реалним повећањем привредне активности од четири одсто, док ће остале земље Западног Балкана бележити спорији раст.

"ММФ предвиђа да ће БДП по глави становника, што је показатељ животног стандарда, 2023. износити 10.394 долара, што је у односу на 7.207 долара у 2018. повећање од 44 одсто. То је оно што они виде у Србији због наше озбиљности што сте ви урадили у претходном периоду. Јер, овакве пројекције не долазе за неодговорна и неозбиљна руководства, истакао је председник.

Како је рекао, то значи да ће Србија бризном ракете да иде напред, али да је зато потребно само да сачувамо мир.

Вучић је, позивајући се на транспарент на којем је писало "Вучићу Железара је уз тебе", истакао да је он за њега посебан зато што је успео уз помоћ Кине да се избори за Железару у Смедереву након три године крваве борбе.

"На крају, кинески председник је услишио моје молбе и решили смо питање Железаре и обезбедили посао за 5.000 радника и да раде две високе пећи. Ускоро железара постаје највећа фабрика у Србији и највећи извозник", нагласио је Вучић.

 

Чврст динар и влада која не лаже народ...

Председник Александар Вучић подсетио је да је, када је преузео власт, затекао "ужарени огањ", који је требало прво угасити, па онда, из пепела, подизати Србију.

С тим у вези он се посебно захвалио коалиционим партнерима Ивици, Александру, Милану, а посебно због свега у Војводини и међународних односа Иштвану Пастору.

„У здравству нисмо постојали, нису нас мерили у Европи. За пет година успели смо да претекнемо десет земаља ЕУ, да градимо и да сваког дана напредује изградња Клиничког центра у Београду, обнова болница и домова здравља“, објаснио је Вучић.

Указао је да је пре само пет година почело да се ради оно што су људи чекали 75 година, а то је да неко гради аутопутеве ка источној и јужној Србији, додајући да ћемо имати аутопут до Чачка, а онда ће се продужити ка Ужицу, Котроману, Вишеграду, па даље према Ивањици, Дугој Пољани, Бољару, граници са Црном Гором.

Најавио је да ће за месец или месец и по бити отворен аутопут кроз Грделичку клисуру, па кроз Нишавску клисуру према бугарској граници.

Навео је и да се ради на реконструкцији пруга, те да ће за 2,5 године до Будимпеште да се стигне за два и по сата.

То је, како је нагласио, могуће само захваљујући политици будућности и марљивости.

„Када неко болује од рака немојте да лажете да ћете га излечити аспирином и соковима, већ је то могуће само најтежим терапијама. Тамо смо излечили Србију, која је била на ивици амбиса. Хвала што сте веровали у то“, поручио је Вучић.

Захвалио се посебно пензионерима који су прошли кроз тежак период.

Нагласио је да сада Србија има здрав систем, четврту годину заредом има суфицит у буџету, што никада у српској историји није имала.

Казао је да жели да такво стање у буџету буде још и наредних пет и шест година, и да верује да је то могуће.

Истакао је да имамо чврст динар и озбиљну владу која не лаже народ.

 

Војно неутрални, на европском путу, најбољи односи са Русијом

Председник Србије и СНС Александар Вучић поручио је данас да је Србија чврста и јасна по питању војне неутралности, да је на европском путу и да жели да буде чланица ЕУ, али и да сачува најбоље, пријатељске односе са Русијом и Кином.

"Ма колико нас неко притискао да уводимо санкције Русији, ми то нећемо урадити, нити је Русија уводила санкције нама, нити ћемо ми њима", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће Србија остати војно неутрална, јер жели да има снагу да чува своје небо, чува своју земљу.

"Не треба нам ничија помоћ, јачаћемо војску, одбрамбене снаге из године у годину", рекао је Вучић и подсетио да је Србија, када је он постао министар одбране, имала само један авион који није могао увек да полети, а да сада војска има 17 мигова 29, који ће до краја године бити опремљени најмодернијим системима.

То нам, каже, не треба за напад на некога, већ да сачувамо мир и будућност за нашу децу.

"То радимо као што се боримо за смањење јавног дуга, хоћемо да им оставимо сигурну будућност, границе, небо, да знају шта је њихова земља, коју не смеју никоме да дају", рекао је Вучић.

 

За Србију најважнији мир, младима је остављамо

Две су ствари најважније за будућност - Србија која расте у миру, безбедна и сигурна, и Србија која рађа сваког дана и пуни се новим нараштајима и новим генерацијама, рекао је председник Александар Вучић и најавио је још већа улагања у популациону политику.

Све нас је, каже, мање, па је џабе све што се ради, све отворене фабрике, ИТ стручњаци, ако не будемо имали деце, па је важно да бринемо колико ће нас бити.

"Молим вас да то разумете, у свим градовима се рађа много мање деце него што људи умире. Губимо села и градове, национални опстанак је угрожен. Нормално је да бринете о каријерама и свему, али вас као Бога молим, брините о деци, о будућности Србије, јер без деце нема ни будућности Србије", замолио је председник.

Вучић је рекао да су деца и млади наш поглед напред, који обавезује и даје перспективу.

Због њих правимо Србију, њима је остављамо, указао је Вучић.

Вучић је нагласио да су две ствари најважније за ту будућност - Србија која расте у миру, безбедна и сигурна, и Србија која рађа сваког дана и пуни се новим нараштајима и новим генерацијама.

"Све што радимо, радимо да те две претпоставке потпуно испунимо. То је пут који ми правимо и не треба нам за то посебна политика, лева или десна. Потребна нам је једна застава, наша српска тробојка. Да будемо јединствени, што не значи да морамо да мислимо исто, и да свима кажемо да је ово оно у шта верујемо и што сте ви вечерас показали, а то је Србија", поручио је Вучић.

Вучић је замолио окупљене да спусте транспаренте и великим аплаузом покажу где је и шта је Србија и колико је јака и снажна Србија вечерас, што је пропраћено аплаузом.

"Србија, то је наша вера, то је циљ, сан, то су путеви, болнице, фабрике, школе, и исти су за све нас. Данас је дан за све нас, за нашу тробојку, за нашу Србију", поручио је српски председник.

За крај, имао је поруку личне природе и подсетио да је приликом обележавања годишњице НАТО агресије у Нишу заплакао, те напоменуо да је, иако су га неки исмевали, он поносан на те сузе, јер је њима показао колико достојанства Србија има да ствари назива правим именом и да се више не извињава онима који су починили злочин над нашим народом.

"Тих суза се не стидим, а данас бих уз осмех да кажем хвала - Данилу, Милици и Вукану, за све што трпе. Хвала вама, драги пријатељи за огромну подршку", рекао је Вучић.

Никада, каже, није говорио, нити ће, уверен је, говорити пред оволиким бројем људи.

"Ви заслужујете бољу Србију, ви заслужујете Србију будућности. Ви сте Србија, једна, једина, непоновљива, најбоља и најлепша земља на свету. Бескрајно вам хвала и што сте донели ведрину и радост Београду, а не насиље", рекао је Вучић.

Обраћање је завршио речима: "Живела наша најлепша, најснажнија, најбоља, најхрабрија, најмарљивија и једина Србија".

 

 

Извор: Танјуг/РТС