Вести

Вучић: Србија ће увек помагати свом народу и Републици Српској

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се Србија никада неће одрећи свог народа у Републици Српској и да ће наставити економски да јој помаже.

Након обиласка радова на изградњи вртића у општини Србац у Републици Српској, председник Вучић је окупљеним грађанима рекао да смо један исти народ са две стране Дрине.

"Један смо народ, исти смо народ само са две стране Дрине. То су нам радили деценијама трудећи се да од једног народа направе два народа. Наше је да не тражећи ништа туђе, поштујући интегритет БиХ, поштујући све што хоће, али оно што нећемо да се одрекнемо никада је да припадамо истом роду, да имамо исти српски језик, исто српско ћирилично писмо, исту веру, и на крају крајева да морамо да будемо једни уз друге увек", поручио је председник Вучић.

Рекао је да је поносан што у Српцу могу да покажу нешто мало што је Србија ту радила и уложила, али да је са руководством РС имао не лаке, дуге, отворене и искрене разговоре.

"Није нам лака ни једноставна ситуација, ни за кога, због све тежих притисака како на Србију тако и РС, због све теже ситуације у Украјини. Оно што је важно да знају људи у РС да ће Србија увек да поштује међународно јавно право, али се никада неће заборавити, нити одрећи свог народа. Никада више неће бити блокада на Дрини, никада више неће бити склањања главе у страну када се говори о положају нашег народа и борићемо се. Борићемо се да будемо своји на своме, да опстанемо, да сачувамо своје име и презиме не дирајући никога", рекао је председник Вучић.

Додао је да економска ситуација, у условима ратних сукоба у Украјини, уз све политичке притиске, није једноставна. 

"Даћемо још значајнију економску подршку у будућности РС, јер знамо да ће бити главни удари да се покаже да РС не може да опстане, те да је потребно да неко други, споља велики, да не знам шта учини како бисмо морали да молимо и да при томе чинимо велике политичке уступке. У складу са тиме, Србија ће увек помагати свом народу и РС", рекао је председник Вучић.

Додао је да нема ништа против тога ако неки други хоће у Србији да помажу Бошњаке. 

"Ми смо радосни да они своје објекте називају "БиХ", да их називају "Хрватска". Само нека улажу у Србију, сви су добродошли. А ми ћемо наставити да улажемо у РС и нико не може да  нас спречи у томе, и нико не може да нас спречи да, поштујући БиХ, увек волимо РС", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић се захвалио грађанима Српца на величанственом дочеку.

"Иако изгледа да сам строг и мргуд, срце ми је пуно када вас видим у оволиком броју", поручио је председник Вучић окупљеним људима.

 

Стратешки интерес за српски народ у Србији и Српској да се чува мир

Председник Вучић изјавио је у Српцу, где је наставио посету Републици Српској обиласком новоизграђеног вртића "Србија" заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком, да је стратешки интерес за српски народ у Србији и Српској да се чува мир, јер нису лака времена пред нама.

"Тешка је ситуација у свету, има пуно политичких проблема. Србија свакој општини у Српској и у четири општине где су Срби већина у Федерацији Босне и Херцеговине, свуда је нешто направила и у радила. Негде више а негде мање, али свуда постоји макар један пројекат који смо ми подржали", рекао је председник Вучић.

Ништа није стало, што смо се договарали, истакао је председник Србије.

"Патријарх је замолио и рекао да све што можемо - урадимо за Републику Српску, али нису лака времена пред нама ни за Српску нити за Србију, и то сви заједно морамо да разумемо. И данас смо имали најдуже састанке до сада. Могли смо на миру да разговарамо без камера о стратешким стварима", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је стратешки интерес за српски народ да се чува мир.

"Да радимо што више да стабилизујемо своје позиције", навео је председник Вучић и додао да постоје велики међународни притисци.

Нагласио је да српски народ у Републици Српској зна да ако нико други не буде ту за њих, ко ће увек морати да буде ту - Србија.

 

Немачка пропаганда о "Великој Србији", сањам да сачувамо народ од рата

Председник Вучић изјавио је у Српцу да је очигледна немачка пропагандна машинерија да је његов сан стварање "великосрпског света и Велике Србије" и поручио да сања о томе да остане упамћен по томе да смо успели да сачувамо народ од рата. 

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што Мартин Кеслер пише да руски председник Владимир Путин на дипломатској сцени покушава свим снагама да придобије на своју страну земље које се нису јасно изјасниле у украјинском рату, те да "московска медијска машина пуном паром шири пропаганду", као и то што "Рајнише пост" - ДЊ пише да види Путина као узор и сања о великосрпском царству.

"У савременом свету свако има право да каже шта му је воља. Када говорите о руској пропагандној машинерији - супер, сигуран сам да постоји, а шта је ово него немачка пропагандна машинерија", рекао је председник Вучић.

"Што лажете да ми је сан стварање "великосрпског света и Велике Србије",  пошто не можете да добијете моју изјаву такву, нити покажете кроз дела  да сам то учинио онда анализирате моје снове", запитао је председник Вучић.

"Сањам да останем упамћен по томе да смо успели да сачувамо народ од рата, а да не бацимо под ноге ниједан од виталних националних и државних интереса", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да сања и о томе да не буде неко ко ће да се додворава  странцима "а приори - по природи свог посла као што је већина других на његовом месту то чинила у прошлости".

"Сањам да изградимо Србију и да помогнемо свима у региону и да сви из региона нама помогну, да имамо веће плате и пензије и да имамо више путева и пруга, болница и школа. Докле смо дошли са западном пропагандном машинеријом, јасно је да када су почели да анализирају моје снове, нисам знао да је то могуће, до које границе је то дошло", рекао је председник Вучић.

Додаје да председника Русије Владимира Путина није видео нити чуо годину и два месеца, "док њихови државни званичници јесу у више наврата".

"Али, што је дозвољено Јупитеру или Богу, ње дозвољено волу. Лепо што нас сматрају воловима, али рачунамо да смо тај стадијум бар мало превазишли и не волимо да им кажемо хвала када нас називају воловима. Нека наставе да лажу само да друге не називају пропагандистима, већ најбоље себе тако да називају", поручио је председник Вучић.

"Када погледате име које стоји иза тога - Томас Бреј, када видите шта је  говорио раније, добро да није написао да сам лично бомбардовао Кијев", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао једа је реч о пропагандним триковима.

"Само да их питам у региону - што се трудите да правите непријатеље тамо где их немате или су вам то ови велики пропагандисти са запада наредили да тако мора? Што се тиче нас, у нама непријатеље да имате нећете, али нећете да имате и оне који ће да помажу у уништавању Републике Српске и у борби против српског народа ма где да они живе", нагласио је председник Вучић.

 

Србија нема права и неће да окрене леђа Републици Српској

Председник Вучић изјавио је да ће Србија поштовати територијални интегритет БиХ, али не може, нема права, не сме и неће да окрене леђа Републици Српској.

"Сутра ћемо о томе говорити кроз закључке највиших органа, институција и тела Републике Србије говорити да Србија увек поштује територијални интегритет БиХ, али да у тешким тренуцима спољних притисака не може, нема права и не сме и неће да окрене леђа РС, без обзира што знамо, ако хоћете да будем сасвим поштен, да је то терет на леђима Републици Србији", рекао је председник Вучић.

Додао је да је то што је рекао само формално тачно, али логички је бесмислено, јер не разуме како би Србија могла да се понаша као сви други према РС.

"Како бисмо могли и како бисмо смели због својих породица, припадности истом роду, због тога што знамо да наш народу у Српској само чува своја огњишта, да буду своји на своме и ништа више од тога, да будемо такви да им окренемо леђа. Србија ће у складу са Споразумом о посебним и специјалним везама, Дејтонским споразумом, Повељом УН увек учинити све што може да помогне народу у РС", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је мала ствар оно што је Србија урадила у Српцу, али да у другим општинама може да уради још ствари.

Нагласио је да је срећан што је могао са руководством РС да разговара у манастиру Осовица и да то нису били лаки разговори имајући у виду ситуацију са којом се суочавамо као народ.

"Пред нама су сутра важни политички разговори, по први пут одлазак на Петровачку цесту, у Приједору обележавање "Олује", али оно што је за нас важно, разговарали смо са патријархом о свим недаћама и о свему ономе што је пред нама. Ситуација је много компликованија и сложенија, али немамо куд, борићемо се и успећемо да сачувамо себе и свој народ, и да из свега изађемо свакако не слабији, него, ако будемо довољно марљиви и упорни, чак и нешто јачи", рекао је председник Вучић.

 

Сваки дан слушам како ће ме срушити стручњаци који се сада брчкају

Председник Вучић изјавио је да "свакога дана слуша" како ће поједини опозиционари у Србији повести демонстрације против њега.

Председник Вучић је, одговарајући на новинарску констатацију на конференцији за медије у Српцу са председником РС Милорадом Додиком, да је "историјско питање" опозиције у Србији да "сруши Вучића", рекао да опозиционари "причају само исту причу".

"Сваки дан о томе слушам. Па крените већ једном. Исту причу причате и ником ништа. Сад сте отишли да се мало брчкате, па ћете онда да ме рушите кад се вратите. Уопште не желим да коментаришем то", рекао је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише предстојећу комеморацију на Петровачкој цести, председник Вучић је рекао да се данас у Србији води озбиљна и одговорна политика.

"Тако се некада у Србији водила политика, без помена за "Олују", љутиће се Хрвати. Немој о ратним злочинима, љутиће се неко, немој да кажемо да је неко убијао нашу децу, пусти то. Али зато њима да испоручимо све што можемо. У Србији се сада води озбиљна и одговорна државна политика. И тако ће бити док се стручњаци не врате са брчкања, а онда сам награбусио", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише писања појединих медија у БиХ који су критиковали назив вртића у Српцу "Србија", председник Вучић је истакао да је просечна плата у Србији данас "већа за 80 и нешто евра" него у Сарајеву, и рекао да је боље "јести зелену салату од сламе".

"А што се тиче те изреке "Србуј макар сламу јео", ми више волимо зелену салату, парадајз, краставац. А сламу остављамо да једу неки други", рекао је председник Вучић и додао да "свако може да дође у Тутин или Сјеницу и да улаже и назива ствари како жели".

"Назови га како хоћеш, али остави паре у Србији. Немојте се правити паметни, него донесите неке паре. Ми волимо све људе, Бошњаке, Хрвате, свакога. Али нико нам не може забранити да волимо Републику Српску", рекао је председник Вучић.

 

Санкције САД званичницима РС - велики економски и финансијски проблем

Председник Вучић изјавио је да су санкције које су САД увеле председнику РС Милораду Додику и другим званичницима Српске, озбиљни притисци и проблем.

"То не престаје преко ноћи, то су велики финансијски и економски притисци, а народ чека да добије све што му припада и брига их за притиске. Људи оду на одмор, а када се врате хоће плату. Не питају каква решења проналазите, а ми то морамо да радимо, иако наравно није лако", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли постоје неке алтернативе, председник Вучић је рекао да оне не постоје, али да се у сваком тренутку труди да пронађе више могућих потеза.

"Некад у шаху, поготово када имате мало фигура, нема много комбинација, вучете принудне потезе", рекао је председник Вучић, додајући да, "како год да окренете, нисте увек сами криви што сте се нашли у некој позицији".

Председник Вучић је додао да не жели да износи о чему су он и Додик разговарали за време Вучићеве посете Српцу, али је истакао да је то била прилика да се њих двојица састану "и без телефона и камера".

"Наше је да сачувамо наш народ, друге народе, и обезбедимо мир. О конкретним стварима о којима смо причали, то није за јавност", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк