Вести

Вучић: Србија подржава европске интеграције Северне Македоније

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је министра спољних послова Републике Северне Македоније Бујара Османија, са којим је разговарао о јачању добросуседских односа двеју земаља, и то кроз, између осталог, решавање свих питања дијалогом, унапређење економске сарадње и међусобну подршку на европском путу.

Вучић је навео конкретне пројекте који би допринели бољем повезивању и економској сарадњи двеју земаља, попут модернизације железничке пруге до Скопља и јачања инфраструктуре на граничним прелазима.

Вучић је рекао да су добри односи Србије и Северне Македоније од највеће важности за цео регион.

Вучић је истакао "мини Шенген" као пример успешне сарадње, на добробит грађана и у корист економског развоја земаља, активно укључених у ту иницијативу.

Вучић је издвојио значај Меморандума који су потписале Србија, Северна Македонија и Албанија, а који омогућава међусобну помоћ и сарадњу њихових здравствених система за лечење оболелих од КОВИД-19.

Министар Османи је захвалио за донацију вакцина, које је председник Вучић у недељу уручио премијеру Заеву, а које су омогућиле да почне вакцинација северномакедонских грађана и, како је рекао, пробудиле нову наду.

Вучић је такође рекао да Србија подржава европске интеграције Северне Македоније.

Двојица саговорника су разговарали и о унапређењу положаја Срба у Северној Македонији, односно Македонаца у Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг