Вести

Вучић: Србија треба да се бави собом и својим интересима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да није реално да се Европа бави Србијом и Западним Балканом на дневном нивоу, јер има превише својих спољних и унутрашњих проблема и да зато ми и државе Западног Балкана, треба да се бавимо сами собом и да стварамо услове за напредак, и уопште, и на путу ка ЕУ.

"Моја идеја данас, која је поздрављана од многих, је да почнемо да радимо за себе. На Балкану је, за разлику од осталих био другачији приступ, углавном су сви гледали како кога да саплету, а моја жеља и мој приступ је да помажемо једни другима и да сами размишљамо о својој будућности", рекао је Вучић, говорећи о позицији Србије у односу на евроинтеграције.

Наиме, дебата на панелу Европског савета за међународне односе, на којем је и Вучић учествовао, кретала се између песимизма албанског премијера Едија Раме и македонске министарке одбране Радмиле Шекеринске и оптимизма немачког државног секретара Мићаела Рота.

Србија, сматра Вучић, треба да се бави собом и својим интересима.

Уверен је и даље да земље региона пре чланства у ЕУ треба да направе јединствено тржиште Западног Балкана.

"Такође, да направимо јединствен систем субвенција за оне који долазе да улажу у наш простор, да пробамо да поједноставимо нашу трговину, проток и робе, људи и капитала. Када то направимо, ми ћемо бити бољи. Тада ће нас моного више желети у ЕУ, наше привреде ће бити снажније, наши људи ће бити богатији", нагласио је Вучић.

Вучић је изразио наду да ће поједине земље Западног Балкана изаћи из фазе фрустрираност и разумети, како је навео, да смо ми ти који ћемо да мењамо нашу будућност.

"То не зависи само од оних који нас посматрају са стране, било да су из Брисела или неког другог центра. Много тога зависи од нас и много тога можемо да променимо, да људи осећају бољитак и виде напредак и да разумеју да наше реформе њима доносе бољи живот", нагласио је Вучић.

Истовремено је указао да Европа има много својих проблема којим се бави, али да је важно што су и немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон рекли да Западни Балкан не сме да буде остављен по страни.

"То је довољно", рекао је Вучић, указујући да неће сва њихова пажња бити усмерена на нас и регион.

"Они данас имају Италију као велики проблем, имају Брегзит, имају односе са Трампом и Америком као недовољно јасно дефинисане, имају проблеме у односима са Русијом и Турском, имају своје економске муке у односима са Кином и многе друге унутрашње проблеме", напоменуо је председник.

Србија је иначе на добром путу, када су у питању евроинтеграције, навео је и нагласио да ми немамо разлог за фрустрираност, као неке друге државе региона.

"Наше је да наставимо да радимо по бројним питањима владавине права, али и да унапређујемо спрску економију која је добро радила у првом кварталу, у 2. кварталу такође веома добро, ближи се крај маја, бићемо у суфициту упркос нешто већим трошковима, што није очекивано. То је 3. годину за редом што нисмо имали од другог светског рата", навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је раст БДП је био већи него у претходним година и да је Србија на 3. или 4. месту по расту у првом кварталу.

 

Боримо се за КиМ из амбиса у који су нас довели претходници

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се држава бори за КиМ из "амбиса" у који нас је по том питању довела претходна власт.

Вучић је у изјави за јавност, после учешћа на годишњем састанку Европског савета за међународне односе (ЕЦФР) у Паризу, поновио политичку метафору да је претходна власт "печатирала коверат" косовске независности.

Поводом оптужби појединих опозиционих политичара да ће он увести Србију у НАТО, дати Косову столицу у УН и умањити значај Републике Српске, Вучић је рекао да је видео да то говоре неки "белосвестски пљачкаши и лопови који су крали милион и милионе евра".

"Ја њих разумем, јер они полазе од себе, увек знају најбоље шта су радили и шта би радили", рекао је Вучић.

Реч је иначе о изјави Вука Јеремића, а Вучић истиче да "то говори човек који је, заједно са претходним руководством, ставио не само печат, већ и претходно залепио коверат, а онда и восак додао на коверат косовске независности, инсистирајући на глупом, неодговорном и неозбиљном питању за Међународни суд правде и тиме у многоме отежао нашу позицију да се данас боримо из амбиса у који су нас довели и сада покушамо да урадимо нешто за КиМ".

Вучић је, када је реч о НАТО, рекао да је и на скупу у Паризу, као што то ради и на сваком другом месту, поручио да Србија нема никакве аспирације према НАТО.

"Али, не вреди, неким људима не можете да помогнете, јер они знају како они никада не говоре истину, па полазе од себе и мисле да су други људи такви. Ми смо потпуно другачији".

Што се Републике Српске тиче, Вучић је рекао да би најбоље било да новинари у Српској питају било кога од представника власти или опозиције са ким су боље сарађивали и у чијем периоду владања у Србји су имали више помоћи и подршке од Србије.

Вучић је додао да би се онда видело да ти који тако говоре немају баш много аргумената за своје измишљотине.

 

Паковање кофера није мој проблем, већ нерадника који би власт

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да свакако не размишља ни о каквом "паковању кофера", какво спомињу његови политички противници, већ о томе како да настави да се бори за Србију и њене грађане.

"Помињање ''кофера'' и ''олуја'' је последица све веће нервозе код неких који иначе не раде ништа, осим што увредама и претњама покушавају некога да заплаше и дођу на власт, јер их она једино и интересује", приметио је Вучић у изјави за јавност, поводом најновијих коментара неких опозиционих лидера, на друштвеним мрежама, да Србији следи олуја, а Вучићу паковање кофера.

Вучић је у Паризу, након учешћа на годишњем састанку Европског савета за међународне односе (ЕЦФР), у оквиру којег је одржан панел на тему Западни Балкан - Европска унија и такмичење великих сила, рекао да кофере свакако неће да пакује.

"Али, Саша Јанковић увек размишља о коферима, грчењу, или шта би да носи по коферима. О коферима никада нисам размишљао. Бићу у Србији и борићу се за грађане Србије који су, као што се види, задовољни напретком који Србија прави. Тај напредак је све видљивији и зато је нервоза код неких све већа и зато траже по сваку цену и на сваки начин да покушају увредама и претњама да некога уплаше", рекао је Вучић.

Нагласио је да се никаквих олуја не плаши, али и да је у кампањи против њега искоришћен врло лош термин, јер је, каже, наш народ прошао кроз најтежу трагедију управо у некој од "олуја", те да би му сада само нека нова још фалила.

"У сваком случају, те олује које би они организовали, а никада никога не потцењујем, биле би за њих 50 укупно и ни за кога више", уверен је председник Републике.

Сматра да грађани добро знају ко ради у њиховом интересу, а одлично знају ко не ради ништа и само кука и само жели власт по сваку цену.

Како је рекао, та прича и није много важна, али јесте важно да наставимо да радимо, да плате повећавамо додатно, да људи буду још задовољнији, да имамо још снажнију полицију, снажнију војску, снажније здравствене установе, а пре свега да медицинске сестре и лекари буду задовољнији, а такође и наставници, професори.

"Верујем да ћемо то у наредном периоду и да урадимо", рекао је Вучић и додао да то што неки имају лоше снове, па око поноћи шаљу свакојаке поруке, "то је више њихов проблем, а не мој".

 

Верујем у подршку Француске на европском путу Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће 17. јула, када буде у званичној посети Француској, имати прилику да са председником те земље, Емануелом Макроном, разговара о свим питањима, те да верује у подршку Француске на европском путу Србије и долазак још већег броја инвеститора у нашу земљу.

Вучић је, након учешћа на годишњем састанку Европског савета за међународне односе (ЕЦФР), а говорећи о могућности да се Француска више укључи у процес евроинтеграција Западног Балкана, оценио да је "Макрон велики лидер", те подсетио да је француски председник на недавном Самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији врло јасно говорио о евроинтеграцији Западног Балкана.

"Емануел Макрон, председник Француске је велики лидер и он је у Софији врло јасно говорио, и ја мислим да добро разумем какав ће бити његов став у јуну. Зато, донекле разумем фрустрираност неких земаља", рекао је Вучић.

Каже да Србија нема ту врсту проблема, "иако знамо да проширење и није баш на дневном реду многим земљама Европске уније и да то није ни нарочито популарно", објаснио је Вучић.

"Али, Србија јесте популарна у Француској. Није Србија та о којој се говори лоше и негативно. Наше је да наставимо да радимо", поручио је Вучић.

Каже и да је у понедељак увече имао разговоре са бројним француским политичарима, а план је да се разговори наставе и током сутрашњег дана како би се учврстили односи Србије и Француске.

"Синоћ смо имали важне разговоре са бројним француским политичарима, сутра такође, тако да верујем да ћемо успевати да наше односе правимо још бољим у наредном периоду и да некада чврсте везе између Француске и Србије поново постану такве", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг