Вести

Вучић: Србија високо цени руку пријатељства коју јој је Путин пружио

Русија је заинтересована за стабилизацију прилика на Балкану, рекао је председник Русије Владимир Путин на конференцији за новинаре након састанка са Александром Вучићем. Србија високо цени руку пријатељства коју нам је председник Русије пружио, истакао је Вучић.

Владимир Путин је рекао да је Русија заинтересована за стабилизацију прилика на Балкану.

"Наставићемо да пружамо подршку Србији и њеној територијалној целовитости", рекао је руски председник и додао да ситуација мора политичким путем да се регулише у складу са Резолуцијом 1244.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Путин је рекао да ће Москва подржати свако узајамно прихваћено решење.

"Русија је заинтересована за стабилизацију прилика у региону. Руска страна ће наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије", рекао је руски председник.

Истиче да је током састанка приоритет био на економској сарадњи. "Размена робе порасла је за 26 процената, до милијарду и по долара. Све су веће узајамне инвестиције", рекао је Путин.

Путин је оценио на економска сарадња расте, додавши очекује да ће се то и наставити, као и да ће Русија покрити потребе Србије за гасом.

Руски председник је најавио и јачање културне и хуманитарне сарадње, подсетивши да је завршен мозаик на куполи Храма Светог Саве, да је недавно у Србији наступао ансамбл "Александров".

"Захваљујем Вучићу на одлуци да парк у Београду назове по том колективу који је недавно трагично настрадао", рекао је Путин.

Руски председник је додао и да је у Србији све веће интересовање за учење руског језика.

"Договорили смо се да јачамо контакте између људи и повећавамо туристичку размену", рекао је руски председник.

Вучић је истакао да се Србија неће мешати у унутрашње ствари у Руској Федерацији.

"Србија високо цени руку пријатељства коју нам је Путин пружио, желим му успех да би наставио да спроводи политику јачања веза међу нашим земљама", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће Србија у политичком смислу увек бити захвална Владимиру Путину што је спречио да српски народ добије жиг геноцидног народа, као и на томе што и даље има могућност да се бори за Косово и Метохију, те поновио да Србија неће уводити санкције Русији.

"Србија ће увек бити захвална Путину на осмом јулу 2015. године када је Русија уложила вето на резолуцију Савета безбедности УН и спречила да српски народ добије жиг геноцидног народа", напоменуо је Вучић.

Председник Србије је на заједничкој конференцији за новинаре са Путином поновио да Београд јесте војно неутралан и да нема тежње да уђе у војне савезе укључујућу НАТО.

"Желео бих да у име Србије изразим захвалност на подршци коју нам Русија пружа у смислу очувања територијалног интегритета и суверенитета земље. Русија је увек била пријатељ Србије", рекао је Вучић.

"Као представник једног малог, али поносног и достојанственог народа желео бих да поручим руском народу да Србија високо цени пријатељство Русије", рекао је Вучић.

Он је назначио да ће Србија увек бити захвална Русији и председнику Путину на више ствари, али на три посебно.

То су, како је рекао, тренутак када је Русија ставила вето на резолуцију СБ УН чиме је спречила да српски народ добије жиг срамоте због геноцида, као и на томе што Србија још увек има могућност да се бори за КиМ, путем мира и одговорном и озбиљном политиком.

"И треће, Србија је војно неутрално земља и нема тежње да уђе у војне савезе, па ни у НАТО, а захваљујући подршци Путина успели смо делимично да ревитализујемо авијацију и очувамо статус војно неутралне земље", назначио је председник Србије.

После билатералних сатанака потписан је низ споразума, међу којима је и уговор о већој испоруци гаса Србији.

Обраћајући се на српском језику, Вучић је рекао да су разговорима унапређени односи и учвршћено поверење и изразио је уверење да ће у областима културе, спорта и осталим сферама унапредити сарадња.

Додао је да ће Србија на највишем нивоу узети учешће у обележавају 75. годишњице од велике Стаљинградске битке, јер су, каже, Срби један од ретких народа који нису учествовали на страни фашизма у рату и увек су се дичили антифашитичком традицијом.

"Захвалио сам се председнику Путину и позвао га да дође у Београд, јер 2019. планирамо да отворимо Храм Светог Саве, на обележавање 800. година аутокефалности српске цркве и изразио сам захвалност руској страни за огромну помоћ за то", рекао је Вучић.

Он је додао да је са Путином разговарао у четири ока, као и да су делегације две земље разговарале и у ширем и у ужем саставу, те да се разговарало о унапређењу економске сарадње која значи бољи животни стандард грађана, али и о томе како и на који начин да решавају проблеме у институцијама међународне заједнице.

Вучић је честитао свим грађанима Србије славу Светог Николу, коју каже слави велики број грађана, као и он лично, а председнику Путину и Русији сутрашњи Дан служби безбедности, јер зна колико им је то важно.

"Имали смо одличне разговоре и надам се наставку плодоносне садрадње са Русијом", закључио је председник Србије.

 

 

Извор: "РТС/Танјуг/Пинк"