Вести

Вучић: Србију нико у будућности неће моћи да понижава

Данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности, поручио је вечерас из Крушедола председник Србије Александар Вучић, на обележавању 24 године од акције "Олуја", и истакао да је посебно поносан, јер су сви Срби на данашњи дан, ма где да су на планети, уједињени.

"Посебно сам поносан, и молим вас да их поздравите, јер су са нама сви српски политички представници из Црне Горе - за разлику од званичне Подгорице, која своје представнике шаље на Дан победе у Книн. Са нама су и представници нашег народа из Словеније, Северне Македоније, а посебно велики поздрав представницима СНВ из Хрватске", рекао је Вучић у Крушедолу.

Како је рекао, данас је, 4. август, тежак, ужасан дан за сваког Србина ма где на планети да живи.

"Рекао сам ово, јер као што видите данас у обележавању овог дана можемо сви да будемо уједињени, не мислимо увек исто, али данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности ", истиче Вучић.

Захвалан је Милораду Додику на иницијативи коју су покренули пре 6 година, да се заједнички обележава страдање нашег народа и памте наше жртве.

"Покренули смо нешто што је променило културу сећања, покренули смо и другачију будућност нашег народа", истиче Вучић.

Отишли су Срби, али Срби нису нестали, поручио је вечерас председник Александар Вучић са обележавања годишњице "Олује" и упитао да ли је Хрватска данас срећнија, успешнија и богатија због тога.

"Отишли су Срби и то је велика туга и мука за сваког Србина. Је ли Хрватска данас срећнија, успешнија и богатија због тога? Морам да вас разочарам, све вас који величате и радујете се српским сузама - нису Срби нестали. Није Србија нестала", поручио је Вучић из Крушедола.

Како је рекао, вечерас се види поносан народ, који зна да одбрани свој род, да чува своје име и презиме, да се крсти у истој цркви, да воли своју земљу и да се тиме дичи, на сваком месту.

Председник је поручио да то не значи да не умемо да одговоримо снажније, јер то умемо, али нећемо, јер смо постали паметнији и научили у чему смо грешили.

"Сит сам лекција које нам држе и многи из света и многи из региона, а и понеки из Србије, о томе како не треба да се бавимо овиме, како треба да заборавимо крајишку судбину, како не треба толико да се виђам са Додиком и Жељком Цвијановић, како би требало да бринемо о свему другом, а мање о српском народу", подвукао је председник Србије.

Вучић је напоменуо да су једино Срби прихватили да су неки из њиховог народа починили злочине и обрачунали се са њима, док су сви други радили само на једном - како и на који начин да окриве Србе.

И вечерас, каже, неки сладострасно славе, уз песме које пристојни људи не би могли ни да слушају, у којима величају усташке, нацистичке поздраве и прете да ће нас стићи њихова рука и преко Дрине, у Србији.

А, наш одговор, и њима данас и Туђману који је рекао да је идеја да Срби заувек нестану у припреми Олује - да су Срби отишли, али да нису нестали.

Вучић је истакао да се српском народу догодила "Олуја" када није било слоге, разговора између Србије, Републике Српске и руководства Крајине.

"Наше је да водимо рачуна да нам се то више никада не догоди, да имамо најбоље односе са представницима Срба где год да живе", истакао је Вучић.

Поручио је да нећемо никоме дозволити да ниподаштава наше жртве, да понижава наш народ и да сви треба да знају да је Србија сада чврста, јача него икад, и да ћемо знати да будемо свој на своме.

Вучић је рекао да не треба заборавити да се Олуја догодила када су нам се Српска и Србија, Крајина и Српска, сви са свима свађали.

"Свађали смо се и ми у Београду у том тренутку, направили да будемо много слабији, баш онако како су хтели они који су желели да се радују нашим сузама. Наша је обавеза да се никада више тако нешто не догоди", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је обавеза да ујединимо народ, да знамо шта је витални народни интерес, да подижемо економију Србије и Српске, радимо заједнички на очувању националног и културног идентитета, да ћирилицом пишемо и у Хрватској, Црној Гори, Северној Макединији.

"Они нам кажу из дана у дан ''нећемо ћирилицу у Вуковару'', јер је то место посебног пијетета. Знате ли шта се догодило у Глини? Најстрашнији ратни злочин које су усташе починиле. Зато ћемо ми да причамо о Глини и глинској цркви и свим местима страдања Срба поштујући све њихове жртве. Нећете нам затворити уста јер ће се говорити и о нашој деци. Она нису мање вредна од ваше. Њихове сузе нису ништа мање вредне од деце, не само из нашег региона, већ и шире", нагласио је председник.

Указао је да је, када смо имали свађе и сукобе у Београду, неслогу унутар нашег народа у региону, отишла Црна Гора, а да се ни окренули нисмо, а данас нам многи који су одговорни за то држе придике како је лош однос наше власти према нашем народу у Црној Гори, а тада су бројали паре.

Подсетио је да је неслога искоришћена и за једнострано проглашење независности Косова.

"Не само да можемо да плачемо и кукамо, већ можемо да извучемо поуке, погледамо шта је будућност, да се разликујемо од њих, покажемо поштовање према жртвама других, али нећемо дозволити да неко ниподаштава наше жртве, да кажемо да је Србија чвршћа и снажнија, да ћемо знати да сачувамо и да будемо свој на своме", истакао је Вучић.

Председник Србије рекао је да се, слушајући вечерас Милицу Јурић Митић, по ко зна који пут сетио језивих дана када је највише српских суза проливено.

"Мали су и Дунав и Сава да приме све српске сузе од пре 24 године. И када дође тај 4. август, а о њему смо скоро 20 година ћутали, јесте ред да причамо и то причамо више ми који нисмо тог дана трпали децу у приколице, бежали у колонама, били избезумљени јер нисмо знали где су нам брат, муж, отац, мајка, сестра ни где идемо, ни где ћемо да стигнемо...", рекао је Вучић.

Каже да је наша обавеза да говоримо у име оних који су страдали и да то што се њима збивало да се никада не заборави.

Обраћајући се Крајишницима, Вучић је подсетио да су неки тврдили да ослобађају своју земљу - "земљу која је била ваша земља она на којој сте вековима живели, коју сте обрађивали волели и желели да одбраните и сачувате".

Почетком августа 1995. чула се, подсетио је, најстрашнија реченица у колонама из Бенковца, Книна, Глине, Грачца, Горњег лапца, Коренице, Вргин моста, Тополског, Плитивица... из толиких села, заселака, које су се кретале ка Спрској и Србији -"где остадоше оне наше кости"?

"Знали сте шта остављате, и своје осмехе али и своју прошлост и своје корене, гробове, успомене на њих и могућност да им се ода почаст, да се за њих упали свећа и да се изговори молитва. Не верујем да постоји тежи чин од тога, све остало може да се надокнади, гробови не могу. Поготово не они тамо, тамо лежи тешка историја, као доказ о нараштајима које је неко мрзео", оценио је Вучић.

Како је рекао, они који вечерас певају и славе, стално забораве да те куће крајишке није направила обест, већ људи који су тамо живели, који се нису бранили зато што су желели већ зато што су то морали, зато што су се плашили и осећали страх јер се то догађало после само 45-50 година после најстрашнијег покоља који су преживели.

"Они нису хтели да освоје ништа, већ да се бране, 50 година раније терани су у логоре и јаме", подсетио је Вучић оцењујући да је данас лако причати о свим грешкама које смо починили, те да из њих морамо да учимо и да их анализирамо.

Вучић је подсетио да је и приликом првог обележавања годишњице "Олује" на Рачи подсетио да је Србија у тој несрећи добила нове Деснице, нове Матавуље, нове Миланковиће, нове Тесле...

"Добродошли Крајишници још једанпут. Добродошли у своју Србију, ово је и ваша кућа, овде нисте странци и одавде нигде нећете морати да идете", поручио је председник Србије.

Вучић се захвалио Крајишницима што су, како је рекао, марљиви, вредни, хвала што се данас боре за Србију онако како су се борили за своја огњишта и куће увек чувајући свој род, своју српску тробојку црвено, плаво, бели барјак.

"Хвала на томе што данас радите за Србију што доприносите да имамо више фабрика, што доприносите да будемо богатији", подсећајући на репрезентације Србије, мушке и женске у којима сви играју заједно.

"За нас је важно да припадамо истом роду. Не требају нам границе, нама је потребно да знамо шта је српски народ, потребно нам је да чувамо српски народ и његову традицију и његово писмо, да чувамо Србију и Републику Српску и то је оно што ћемо умети и што ћемо заједно да радимо", поручио је председник.

Вучић је најавио да ће Србија на 25. годишњицу тог стравичног погрома одржати највећи скуп до сада и то у центру Београда.

"И нису нам за то потребне песме, него да људи покажу свој понос, достојанство и своју српску душу. Одржаћемо у Београду, центру Србије, на Тргу републике скуп и позваћемо све Крајишнике из целог света, из региона, да дођу и да покажемо да никада нећемо заборавити оно што се десило пре тачно 24. године", поручио је Вучић.

Како каже, пажљиво је слушао патријарха.

"Знам колико сте посвећени опстанку нашег народа. Рекли сте да верујете да ће друге генерације признати злочине над Србима. Не љутите се, неће се то догодити", рекао је Вучић обраћајући се поглавару СПЦ.

Али, истиче, ми морамо да будемо другачији, да признамо своје грешке.

"Ми ћемо морати, пошто нико неће имати сузу за српску децу, старине и старице, нико неће заплакати што далматинску ношњу види овде у Срему, а не тамо где јој је место - ми ћемо морати, а говоримо о томе, да подсећамо одакле потичемо, где су нам корени - јер нема ништа без завичаја и родног краја", каже Вучић.

Посебно га, каже, радује што у Крушедолу види много младих Крајишника који са поносом носе и далматинску и личку капу, који се диче својим коренима и сањају да ураде нешто за свој родни крај али воле Србију исто колико и ми рођени овде и хвала им на томе", поручује Вучић.

Како истиче, многи покушавају да граде свој идентитет управо на томе колико ће да се разликују од Срба и колико ће Србе да окриве за нешто.

"Ми своју цркву имамо осам векова, немамо потребу да стварамо нову. Ми имамо свој језик, своје писмо, културу, историју, традицију и не морамо да се рађамо на вештачки начин. Али исто тако, никоме другом не треба да смета наша тежња да тај језик, културу поштујемо, негујемо и доживљавамо кроз цео простор коме смо живели, стварали", каже Вучић.

То је богатство које смо делили са другима и нисмо га чували само за себе.

"Није Тесла само Србин, он је грађанин света, целом свету је допринео као мало који појединац, а нама на понос што је Србин", каже председник.

Срби никада ништа нису освајали и узимали него живели на простору бивше Југославије.

"Ни данас не желимо ништа да узмемо, већ да чувамо траг онога што смо вековима стварали, да настави да живи кроз језик, културу ", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија жели да памти сваки 4.август, сваку јаму, да нам се омогући да поштујемо наше жртве у истој мери у којој поштујемо туђе.

Рекао је да нећемо заборавити туђе злочине, али ни наше којих се стидимо, и због којих смо платили цену убеђени да је то нрмално.

„Ми са своје стране нисмо никада добили оно задовољење, правду, која нам припада. Али, није то разлог за реваншизам, нити се светимо, јер смо свесни да нема светла у том зачараном кругу који је погубан за све", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да узимамо за себе право да обележавамо несрећу, како би могли да идемо даље у будућност, јер је сваки 4.август у истој мери почетак колико је и крај.

Према његовим речима 4.августа можемо да покажемо шта смо урадили од прошлог обележавања, колико смо нових путева изградили, колико смо богатији и снажнији, додајући да је најважнија чињеница да Србији и Српској буде боље.

„РС желим још више и већу снагу, а и пријатељима у региону да се никада од нашег народа не осећају угроженим. Нас, за разлику од њих, боле њихове сузе и не бисмо могли да певамо због суза туђе деце", рекао је Вучић.

Завршио је говор речима: „Живели Крајишници, добродошли у своју Србију, вечно у њој останите".

 

 

Извор: Танјуг/РТС