Вести

Вучић: Срећан сам начином на који се представљамо

Председник  Републике Србије Александар Вучић истакао је да ће, у наредном периоду, бити тешко да се изборимо са Азијом, због цене гаса и струје. 

Вучић је рекао да је срећан на који се начин Србија представља у Дубаију, посебно што се представљају производи младих генерација наших људи, од виртуелне реалности, до 4Д, и других најсавременијих технологија. 

"Данас смо отворили бизнис хаб са представницима Привредне коморе Србије. Захвалан сам активностима Коморе и њеног председника Марка Чадежа у привлачењу инвеститора, али и да обезбеде део тржишта Уједињених Арапских Емирата за наше производе, а то није лако због цене транспорта, али и објективних других проблема које има цела Европа, а то су енергетски проблеми, цена гаса и струје. Тешко ћемо моћи са Азијом да се изборимо у даљем периоду“, уверен је Вучић.

 

Поред Србије, КФОР и НАТО снаге једина заштита Срба на Косову и Метохији 

Вучић је изјавио да су поред државе Србије, КФОР и НАТО снаге једина стварна заштита Срба на северу Косова и Метохије. 

На констатацију новинара у Дубаију да Срби нису имали превише користи и заштите од стране КФОРА на Косову и Метохији, Вучић је рекао да Срби не воле превише КФОР због НАТО бомбардовања, али да је то једина заштита за њих. 

"Уз то што знају да ће ако крене неки озбиљнији напад на Србе реаговати Србија, једина стварна заштита у овом тренутку јесу КФОР и НАТО снаге, били су раније и Руси па су се повукли 2000. године, и колико је могуће (КФОР и НАТО) коректно обављају свој посао. Једина стварна заштита јесу КФОР и НАТО снаге", нагласио је Вучић. 

Напоменуо је да Србија свакако да има примедбе на то како су реаговали 2004. године и да је су морали да реагују брже и боље. 

"Али, КФОР чува колико толико опстанак Срба на Косову и Метохији, уз сву подршку материјалну и сву другу коју пружа наша земља", нагласио је Вучић.

 

Задовољан што су се РОСУ повукле и што имамо мир

Вучић је изјавио да је задовољан што су се јединице специјалне полиције РОСУ повукле са административних прелаза Јариње и Брњак, где, како наводи, није ни требало да дођу, те да је задовољан што се одржао мир.

"Срби су задовољни што су се РОСУ повукле. Било је и данас напето и малтретирање наших људи, те склоните један камион, те други... Готово до краја рока су чекали, али, напустили су прелазе, и видели сте одушевљење народа на Брњаку, Јарињу када су РОСУ напустиле север, где није требало ни да долазе", рекао је Вучић, након што су се, у складу са договором у Бриселу од пре неколико дана РОСУ повукле са севера, а Срби уклонили барикаде. 

Вучић је истакао и да за Београд нема лаког споразума, јер не постоји ништа што је за нас лако, будући да реално, од 1999. године немамо фактичко присуство на Косову и Метохији. 

"Имали смо погром 2004. године, када смо ћутали, сакрили се испод стола док су нам рушили цркве и манастире, а наше руководство се свађало ко је крив. Прогласили су независност 2008. коју је признало 90 најмоћнијих земаља запада. Од тада се трудимо да држимо нос, ако не можемо уста, изнад воде, да чувамо мир, стабилност и безбедност за наше људе на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Како је рекао, тешко је борити се у готово немогућим условима, док цела западна хемисфера врши притисак на нас, те је у таквим условима постигнут максимум. 

"Знам многе који би ми солили памет данас, а питао бих их какве су резултате они имали", додао је Вучић. 

Истакао је да је задовољан што је мир, што су РОСУ напустиле север и што се неће стављати пробне таблице. 

По питању стикера, Вучић је појаснио да смо ми ти који су увели стикере јер не признајемо тзв. Републику Косово, а онда је Приштина одговорила том истом мером.

"Али, то су рекли још пре 10 година, а сада дошли са пробним таблицама. Оног секунда када ми кажемо, а надам се да нећемо рећи да нема стикера, тада неће бити стикера ни за нас. Суштина је да ми не признајемо Косово и не можемо да дозволимо да улазе са таблицама Косова, они сада то нама хоће да раде", рекао је Вучић.

 

Ескобар је способан, Заједница српских општина или ће имати суштинско значење или је потпуно бесмислено и да постоји

Вучић је рекао да специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар способан човек, као и амерички председник Џо Бајден, јер не може неко бити у врху Стејт департмента а да то није.

Вучић  је то рекао одговарајући на питање да ли познаје Ескобара и шта мисли о њему.

"Не можете да водите Америку а да немате способне људе. Он познаје прилике у Србији, не морамо око свега да будемо сагласни, али он жели да зна све. То је њихова жеља подразумева се", рекао је Вучић. 

Вучић је, одговарајући на питање да ли је један од разлога зашто Заједница Српских општина никада није формирана и то што би подсећала на Републику Српску, Вучић је рекао да је питање да ли је то тако, јер би, каже, Приштина желела да Заједница српских општина сведе на невладину организацију да може да лепи стикере или окачи слику или пано.

"То онда не би имало никаквог смисла. Заједница српских општина или ће имати суштинско значење или је потпуно бесмислено и да постоји", закључио је Вучић. 

Говорећи о сајму "Експо 2020" у Дубаију, Вучић је рекао да је имао прилику да разговара са многима, али да верује и да ће се састати и са врхом Уједињених  арапских емирата, уколико распоред буде то дозволио.

Како је додао, фасциниран је степеном и брзином напретка Дубаија и додао и да у Србији мора и брже и више да се ради.

 

Морали су да повуку РОСУ, за Заједницу српских општина им ништа не верујем 

Вучић је рекао да су Албанци на Косову и Метохији морали одмах да спроведу у дело споразум постигнут у Бриселу и да повуку јединице РОСУ, јер би у супротном били у проблему, али и да им ништа не верује када је у питању обавеза Приштине из Бриселског споразума да се формира Заједница српских општина. 

"Они су тај део, једини који су имали, а то је да повуку РОСУ, спровели у дело, али да ли им верујем да ће да прихвате Заједницу српских општина - не верујем им ништа. По том питању знам са ким имамо посла, нећу никога да вређам, али знам са ким имам посла", рекао је Вучић. 

Вучић наводи да је то посао представника власти да се бори за интересе свог народа и да не крије ништа, али да људи треба да разумеју да су то компликованије ствари него што изгледају. 

На питање да прокоментарише то што је Аљбин Курти рекао да Косово има велики проблем, Вучић је рекао да је због тога срећан, пошто се бори за свој народ а не за Куртија, као и без обзира на то жели да имамо најбоље односе са Албанцима. 

Додао је да је за њега комплимент то што је рекао Курти. 

Такође, напоменуо је да 50 одсто текстова албанских новина на Косову и Метохији је против њега, као и у Хрватској и Црној Гори.

 

Наш бизнис хаб могу да користе привредници Северне Македоније и Албаније 

Вучић је поручио званичницима Северне Македоније и Албаније да српски пословни хаб у Дубаију, који је данас отворен у оквиру одржавања највеће Светске изложбе Експо 2020. у Дубаију, могу да користе и привредници из те две земље.

"Позивам представнике Северне Македоније и Албаније да њихови привредници користе простор пословног хаба Србије у Дубаију, да могу да позову привреднике својих земаља да разговарају са Емираћанима и другима као да је њихов. Немамо никакав проблем са тим", рекао је Вучић.

 

Плашим се енергетске кризе, биће гора од короне 

Вучић је рекао да има велики страх око енергетске кризе у Европи оценивши да ће она да буде много гора од корона кризе. 

Вучић је рекао да ће идеја о карбон таксама све да уништи јер на крају неће бити ни струје ни гаса. 

Како је рекао, то ће утицати и на Србију која је либерализовала тржиште струје. 

"То је берзанска роба и то и нама прави велике проблеме. Ми можемо да за становништво држимо цену и да ми плаћамо ту разлику и зато држимо најнижу цену струје у целој Европи и можемо то за домаћинства, али не можемо то за фирме, за фабрике. Ако не можемо то за фабрике, отићи ће нам Турци из свих мањих места и онда ће сви да гледају да мање долазе и да траже неке азијске или афричке земље уместо нас", рекао је Вучић. 

Према његовим речима требало би што пре да се крене са новим производним капацитетима за струју јер имамо довољно струје за нас, али ће нас свеједно то погодити због тога што не можемо да дајемо струју по четири пет пута нижој цени од берзанске. 

"А ми нисмо ни криви ни дужни, јер је неко имао генијалну идеју да се затвори све на угаљ, све нуклеарке, да се затвори све живо, па нема ни струје ни гаса. Помислили су да треба да буде само чист ваздух, и треба да буде, треба да улажемо у ветар, у солар, у све у волтима, али не можете да балансирате енергију и сада одједном пола Европе нема струје", рекао је Вучић. 

Како је рекао, са Марком Чадежом и људима из сектора имаће састанке целе наредне недеље, како би видели на који начин да се најбоље реши тај проблем. 

"Гаса нема, застало мало због промена у Северном току 2, срећом па кроз нашу земљу од јуче тече гас, а ми сад са Русима морамо да договарамо дугорочан уговор", рекао је Вучић. 

Додао је да му је веома важно да обезбеди енергетску безбедност, а тек онда ће се бавити тиме шта још може да се учини да се обезбеди и сигурна будућност у енергетском смислу, али и храна и вода. 

"Када то будемо имали онда размишљате о другим стварима, а не лако ћемо, пошто нам је сада лепо тако ће увек да буде. Много је проблема, али много фантастичних ствари сам овде у Дубаију видео, сваки пут научим и гледаћемо шта можемо да применимо у Србији", рекао је Вучић. 

Додао је и да верује у снагу државе, али да је битно да размишљамо својом, а не туђим главама. 

"Има да обезбедимо енергетску сигурност за нашу земљу јер нећу да наша деца немају грејање или струју на зиму, а видећете какви ће проблеми да буду у целом свету и у Европи и најразвијенијем делу Азије. Ако буду хтели ми ћемо у једном тренутку да кажемо либерализовали смо све али стоп, чувамо за себе, то је то баш ме брига, па нек ми се шест месеци жале и пишу писма ја ћу њима шест месеци да одговарам и то тако иде", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Прва