Вести

Вучић: Страшне последице рада Вилијама Вокера

У наредном периоду биће доста речи о улози Вилијама Вокера и последицама његовог извештаја, рекао је за РТС премијер Александар Вучић. Видећемо све наше правне могућности да поставимо питање легитимитета и легалитета одлука које су доношене по том питању, па ћемо онда видети и колика је штета Србији нанета на такав начин, истакао је премијер Вучић.

О проблемима у дијалогу с Приштином, европском путу Србије и подршци Европске уније Србији у области економије, премијер Александар Вучић разговарао је са европском комесарком Елжбијетом Бјенковском. Уз констатацију да је Србија кредибилан партнер Уније, премијер јој је пренео забринутост да ће поруке и идеје о стварању такозване "Велике Албаније", које долазе из Приштине, угрозити регионалну стабилност. О томе, последицама потеза Вилијама Вокера од пре две деценије и данас – председник Владе је, уочи пута у Кину, говорио за РТС.

Поновно активирање Вилијама Вокера, овога пута са отвореним залагањем за такозвану "Велику Албанију", за председника српске владе није највећи разлог за страх, јер, сматра, та идеја не може да буде реализована. Ипак, оцењује да таква неодговорна изјава може да изазове нестабилност, што би могло да доведе и до трагичних исхода. Много теже последице по Србију, напомиње, Вокер је изазвао извештајем о Рачку пре 18 година.

"На основу његове одлуке, што људи заборављају, донета је одлука, директна одлука о агресији и нападу на СРЈ, дакле, пре свега на Србију, мањим делом на Црну Гору, и истовремено као последица резултата агресије, у 2008. години донета је одлука о признању од великог броја земаља у свету тзв. независности Косова. То су две страшне последице које су резултат рада Вилијама Вокера", рекао је Вучић.

Подсећа на улогу Вокера крајем 90-их на Косову и Метохији, коју је, оцењује, његова последња изјава у потпуности разјаснила.

"Дакле, некадашњег агента ЦИА који је доведен за шефа верификационе комисије ОЕБС-а. Организација за европску безбедност и сарадњу је довела човека који је имао јасне планове стварања великоалбанске државе и који се служио неистинама, лажима и фалсификатима да би се тај политички циљ остварио. Данас је то после ове његове изјаве потпуно јасно. И није питање да ли је он данас пензионер или није, баш ме брига шта је он данас и шта ће бити сутра, он је овим показао шта је био пре 20 година", истакао је премијер Србије.

О улози Вилијама Вокера и последицама његовог извештаја, поручује премијер, биће доста речи у наредном периоду. Обраћање министарке правде пред Уједињеним нацијама следеће недеље је, каже, тек почетак.

Вучић каже да ће се о томе говорити и пред многим међународним форумима.

"Видећемо све наше правне могућности да поставимо питање легитимитета и легалитета одлука које су доношене по том питању, па ћемо онда видети и колика је штета Србији нанета на такав начин, материјална штета и штета у животима људи, па неко за то мора да буде крив, неко мора да одговара, да ли ћемо на то чекати годину или десет, потпуно је свеједно. Уверен сам да ће у будућности бити прилика да нешто добијемо заузврат, што ће моћи колико-толико да зацели наше веома, веома тешке ране које су настале на основу стравичних лажи", каже премијер.

 

У Кини о Железари, РТБ "Бор", авио-линијама

О стабилности региона разговараће се крајем недеље и у Кини, где путује српска делегација предвођена председником Владе. Теме разговора, пре свих са кинеским председником Си Ђинпингом, али и другим кинеским званичницима и привредницима, биће и очување и даљи напредак Железаре, затим РТБ "Бор", изградња индустријског парка у Београду, војнотехничка сарадња и улагање у наменску индустрију, инфраструктурни пројекти, пруга Београд–Будимпешта.

"То су огромне промене за нас и сад, наравно, ми морамо да пронађемо увек довољно новца за финансирање, а да не угрозимо стабилност јавних финансија, и мислимо да успевамо у томе. Зато је за нас важно да имамо што више оваквих ствари као што је Железара, као што је РТБ, као што је значајнији долазак кинеских туриста. Покушаћемо да обезбедимо овога пута коначни договор око авио-линије између Кине и Србије, па макар првих шест месеци било преко неког града још у Европи, али после тих шест месеци да имамо директну везу Београд–Шангај или Београд–Пекинг", рекао је Вучић.

Уочи одласка у Кину, председник Владе састао се са Оливером Ивановићем. Теме разговора биле су политичка ситуација на Косову и Метохији, будућност бриселског дијалога и поступак који су власти у Приштини покренуле против Ивановића 2016. године. Сагласни су да је формирање Заједнице српских општина најважнији корак у очувању мира и стабилности на Косову и Метохији.

 

 

 

извор: РТС