Вести

Вучић: Трудим се да сачувамо и наш народ и мир

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је тзв. косовска полиција започела сукоб, а не НАТО и најавио је да ће сутра ићи да посети Драгишу Гаљка који је повређен током нереда на северу Косова и Метохије и упуцан иако ништа није био крив.

"На снимцима се не показује тренутак где се види ко је започео тај сукоб, а започела га је косовска полиција, а не НАТО. Ја сам мислио да је НАТО извлачио Србе, не, косовска полиција иза леђа НАТО је извлачила Србе, покушавала и Игора Симића, као и ову двојицу момака Радоша Петровића и овог другога, за ноге и пребацила их на своју страну, који ни у каквим нередима нису учестовали, и обојица су у притвору", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је косовска полиција пуцала и на Драгишу Гаљка.

"Знају сви на западу да је Приштина крива и Курти, али ми од тога немамо ништа, јер они стратешки, што Курти зна, да шта год да уради, Американци, Енглези и Немци чврсто, а остали мало мање, али биће за то да мора да се чува тзв. косовска независност и територијални интегритет, да се не дозволи да се врати до 1.000 српских војника и полицајаца на Косово и Метохију и да се не дозволи ни формирање широке аутономије за Србе на Косову и Метохији, већ то мора да буде нека невладина организација или НВО плус за Заједницу српских општина и то је то, а за све остало крива је Србија", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да је Гаљак педесетогодишњак који има и унуку.

"Могао је да буде убијен, много је крварио, борили су му се за живота једина слика која је отишла јесте како су повређени НАТО војници од песница и од једног молотовљевог коктела", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је сада јасно да су Албанци криви и да је то било веома лако предвидети и без обавештајних података.

Сви смо знали, чак и у западним амбасадама овде, додао је председник Вучић.

Европска унија је опет изашла са саопштењем у коме позивају обе стране, а Срби да изађу на изборе и добију шта, запитао је председник Вучић.

Поручио је да за формирање Заједнице српских општина нису потребни никакви експерти нити да се ради на томе, пошто је то већ одавно договорено и потписано.

Свакога дана може да дође до ескалације сукоба на Косову и Метохији, додао је председник Вучић и истакао да Курти машта о рату и да буде "Зеленски".

 

У Кишињеву сам говорио са 38 европских лидера

Председник Вучић је изјавио да је на самиту у Кишињеву у Молдавији разговарао са 38 европских званичника, од чега је било 14 билатералних састанака.

"Говорио сам са 38 европских председника и премијера, плус европским званичницима. Говорио сам и са Зеленским, у четири минута, био је то коректан разговор. После сат времена добијам поруку, питају људи - што се рукујеш са њим? А они други ћуте. Шта год да урадиш, неко ће користити нешто што мисли да је лоше да би те напао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да, "у ери друштвених мрежа", постоје два екстремна крила, и да у таквој ситуацији "нормалност остаје огољена", и да је, како је рекао, дозвољено све, осим да будете нормални.

"Да ли је требало да се не рукујем са председником земље која не признаје "Косово"? Никад са Украјином нисмо били непријатељи", рекао је председник Вучић и додао да Зеленски од њега није тражио да Србија уведе санкције Русији, већ да су разговарали о другим стварима.

 

Врло тежак разговор са Макроном и Шолцом

Председник Вучић изјавио је да су разговори са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом били врло тешки и најавио је нове разговоре са Србима са Косова и Метохије око даље ситуације на Косову и Метохији.

"Мислим да сам имао до сада најоштрији наступ, наравно цивилизован и пристојан. Свашта сам рекао у границама дозвољеног, разумевајући њихову бригу и интересе. Они неће сукобе на тлу Европе, поштујем обојицу, за Макрона могу да кажем да ми је негде не само добар познаник, већ и помало пријатељ, са њим се чујем, размењујемо поруке, неретко, по разним питањима, чак и приватним, са Шолцом мање, иако сам имао много сусрета са њим, изузетно га поштујем", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће од понедељка или уторка, када буде чуо специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава за западни Балкан Габријела Ескобара и специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и када буде видео све идеје, поново позвати Србе са Косова и Метохије да се са њима консултује.

"Ја не разумем шта је неко смислио и како је мислио да из овога изађе. То сад као ви учествујете лепо на изборима, изаберемо нове и све ок? Повуците специјалце, па да имамо нешто да кажемо људима", рекао је председник Вучић и додао да му не пада на памет да помаже да се гоне људи ни криви ни дужни.

Додао је да не разуме смисао одржавања нових избора на Косову и Метохији "на којима ћемо свакако да победимо, а они ће и даље да нас лажу да ће да формирају Заједницу српских општина као што нас лажу више од 10 година".

"Али такође знам да би и Србима негде одговарало да имамо макар ту локалну власт, да се мало спусте тензије, јер они плаћају највишу цену", приметио је председник Вучић.

Како је рекао, не зна шта ће бити прихваћено и да ће да се преговара.

"Пустите ме да преговарам, да нешто обезбедим за Србе, тек ћу да разговарам од уторка, зато сам рекао да сам имао тежак разговор", рекао је председник Вучић.

Како је навео, у овом тренутку не зна шта је решење.

"Ја не знам шта је решење у овом  тренутку, ја немам чаробни штапић. Дивим се свима вама који мислите да можете да добијете одговор у току од 30 секунди. Ја нисам у стању да га понудим, морам о томе да размишљам данима, можда сам ја глуп, пошто сви све знају", рекао је председник Вучић.

Додао је да мора све да мери, јер се зна ко ће бити заслужан и одговоран, а обично, како је рекао, одговоран и крив.

 

Београд спреман на компромис, али не на штету Срба на КиМ

Председник Вучић рекао је да је Београд спреман на компромис, жели мир и разговор како би дошло до деескалације ситуације на северу Косова и Метохије, али да је потребно да се види и шта ће Срби на Косову и Метохији добити.

"Очајно сам се осећао слушајући, а свашта сам чуо и умем да трпим и лажи, све сам се научио да трпим. Али и мени постаје све теже око Косова и Метохије. То нема лично везе са мном, него са Србијом и нашим народом. Нисам никакав оптимиста, предстоје нам тешки дани. Спремни смо да причамо и деескалирамо", навео је председник Вучић.

Истакао је да насупрот тврдњама, које је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнео, да су Срби на северу Косова и Метохије терористи и фашистичка милиција, Срби заправо били жртве фашиста и то фашиста који су били и у балистичком покрету и у Скендербег бригади.

"Курти нам је рекао да жели да учествује у демократизацији Србије и да ће да помогне на рушењу Вучића. Али и за то мора да стане у ред. Он је пети, шести", навео је председник Вучић.

Када је у питању интервју који је Вучић дао за "CNN", председник Вучић је рекао да није могао да види слику већ да је само могао да чује водитељку, да је био технички захтеван, али да је за разлику од претходних интервјуа овај био коректан и да им је захвалан на томе.

"Оно што сам могао да чујем било је много коректније него раније. И хвала им на томе. Не просрпски, али много коректније него раније", рекао је председник Вучић.

Додао је да је данас причао са четворицом америчких званичника телефоном. 

"Са господином (Џоном) Финером, замеником Џејка Саливена. Једним од најважнијих људи у Америци. Он је уз председника Бајдена вероватно најважнији човек у САД. Разговарао са Дереком Шолеом, претходно Крисом Хилом, са Крисом Марфијем сам пре два дана разговарао. Дакле, колико је тешка ситуација на Косову и Метохији. Зато видите код мене толико страсти, јер ја зато што знам колико се опасности крије иза тога и зато се трудим да сачувамо и наш народ и мир и да сачувамо целу земљу", рекао је председник Вучић.

 

Позвао сам на разговоре, али нико се није одазвао

Председник Вучић изјавио је да један институт ради анализу, како је рекао хибридног рата који се води против Србије и њега, и чији су резултати "поражавајући".

Истакао је да тај рат воде неки политички противници, као и "неки споља који имају своје медије", тајкуни, као и појединци из јавног дискурса.

"Чуди ме како имам и петоро људи који ме подржавају. Али, ја немам времена за то, морам да се бавим школама, родитељима, сваким другим питањем, наменском индустријом, војском, полицијом", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је позивао на разговоре, али да се на њих, како је истакао, нико није одазвао.

"Зато што се плаше реакција на друштвеним мрежама, јер ће неко да им каже да су издајници. Треба ли да имамо друштво где нико ни са ким не разговара? Нисмо у стању да разговарамо рационално", рекао је председник Вучић, и додао да с једне стране постоје они "који би радо одмах дали Косово", а с друге оне који "протестују на Аутокоманди".

"А неко трећи мора да ради и да се нормално понаша, да чува интерес нормалне Србије и то оне која не жели ни рат, али ни да све своје националне интересе преда у корпу за ђубре", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је, на питање како коментарише наводе у појединим хрватским медијима који га ословљавају као "Путина из суседства" и оптужбе које је на његов рачун изнео новинар Милојко Пантић, рекао да је "боље бити Путин из било чијег суседства него Павелић из суседства".

Председник Вучић је оценио да су такве кампање један од примера "правог хибридног рата". 

"Лаж до лажи, криминализација, дехуманизација, делегитимизација. То једино раде. Њихов проблем са мном је у томе што се не плашим ничега", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да се не плаши ни и опозиције ни затвора ни смрти и истакао да је за њега једино важно шта ће неко рећи за 15 година.

"И шта ће неко да каже за то што ћемо на Видовдан да отворимо обилазницу око Београда, што ћемо у септембру да отворимо ауто-пут Рума-Шабца", навео је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да ће бити израђено још много тога и у том контексту најавио да се у септембру отвара писта од 3.500 метара дужине на београдском аеродрому "како би се дубински реновирала стара писта, која дубински није реконструисана од 1962. године".

Поменуо је и Београд на води, као и то да су плате и пензије сада веће.

 

До сада прикупљено 67.000 цеви и минско-експлозивних средстава

Председник Вучић изјавио је да је до прикупљено 67.000 цеви и минско-експлозивних средстава, плус 2,29 милиона метака различитог калибра.

Од тога је 18.000 минско-експлозивних средстава, рекао је председник Вучић и истакао да прикупљање оружја иде изванредно.

"То смо само прикупили за ово време, па смо донели одлуку о запошљавању 156 психолога, дајемо психосоцијалну подршку деци, родитељима и наставницима као што никада нисмо давали. Са Филозофским факултетом радимо на адаптацији програма за предшколско, основно и средње образовање", рекао је председник Вучић и додао да се то чини да бисмо промовисали више толеранције, ненасиље и борбу против насиља, најавивши да ће то бити завршено до 1. септембра.

"И онда идемо у школе са тим, то су мере и то је оно што држава може да уради", нагласио је председник Вучић.

 

За три или четири дана Митровић укида ријалити

Председник Вучић најавио је да ће за три или четири дана Жељко Митровић укинути ријалити на својој телевизији.

"Замолио сам господина Митровића да укине ријалити и он га укида за три дана, за три или четири дана тог ријалитија више нема и неће га бити", рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће бити других ријалитија, председник Вучић је рекао да не зна и да то РЕМ треба да регулише у будућности.

"Иако не мислим да је РЕМ по том питању било какве грешке правио. Као што се види, неке телевизије које су се хвалиле да су професионалне, сада су добиле и из западних земаља одлуке да су веома непрофесионалне и да су се понашале као генератори мржње", рекао је председник Вучић.

Навео је да не мисли да је ријалити кључни разлог, али да ће бити укинут ако један део популације мисли да је то генерисало нешто.

Додао је да лично презире ријалитије, као и да сматра да се у политичким емисијама пропагирају много горе вредности.

"Десет пута горе него што сте могли да видите у ријалитијима, па у Скупштини  гледате са времена на време гори ријалити, па не мислим да нам је Скупштина најгора на свету и ценим је, али питам - шта ћемо са тим, када људи кажу - ако је овај у стању ово да говори, зашто то не бих говорио и ја. Да ли треба да укинемо скупштински пренос", запитао је председник Вучић.

Такође, истакао је да ли то значи да треба да укине све филмове попут Рамба, Рокија, Кума.

 

Србија није 16 месеци променила своју одлуку о санкцијама Русији

Председник Вучић изјавио је да Србија није променила своју одлуку о увођењу санкција Русији 16 месеци, и да неки причају да Вучић расписује изборе како би купио време да не уведе санкције Русији.

"Звали су ме амбасадори да ми кажу - можеш да верујеш да они нама кажу расписаћеш изборе да би купио време да не уводиш санкције Русији. Пошто ови који им се додворавају из странака бившег режима, они све подводе под Русију, баш као и неки из окружења. Све подводе под Русију. И онда да би се додворили овима са запада кажу - е, Вучић је спреман да распише изборе само да не би уводио санкције Русији. Какве то везе једно са другим има?", рекао је председник Вучић.

Проблем је у томе, додао је, што они знају да се ништа није догодило, већ то злоупотребљавају и то користе за своју прљаву пропаганду, делигитимизацију, дехуманизацију и увек да нађу тему за себе невезано за то колико тиме штете својој земљи.

"Мислите ли да је некога брига, па није? Колико штете наносе сви они који су злоупотребљавали ову страшну трагедију, говорим о политичарима пре свега, делимично о медијима, а много више о политичарима", рекао је председник Вучић. 

Упитао је шта су урадили за децу, шта су тражили за децу.

"Шта су тражили за децу? За родитеље? Знате ли иједан захтев који се тиче деце и родитеља? Тражили су оставку Вучића, прелазну владу, смене у РЕМ-у, све што је њима потребно, а не деци и родитељима. Децу и родитеље страшно интересује Бата Гашић или неко други на месту министра унутрашњих послова?", рекао је председник Вучић.

Коментаришући наводе Балше Божовића, које је објавио лист "Данас", да је председник "крао време да га водитељка не би питала о протестима у Србији" рекао је да је за њега тај одговор најлакши - да у Србији протестује велики број људи, повод је масовно убиство у школи.

"Ви у Америци то имате свакога дана, код вас наравно нико никада по том питању није протествовао у време дана жалости, није позвао на протесте дан пошто се такво масовно убиство догодило. Поносан сам на чињеницу да то проводимо на демократски начин, да чак и када блокирају међународне путеве и ауто-путеве и мостове од највећег значаја и интереса, нема полиције да било кога малтретира и склања. Ништа не радим од онога што ви радите својим демонстрантима у свим западним развијеним демократијама - убијете Бога у њима, као у Паризу, Ротердаму, Америци - ми ништа од тога не радимо", рекао је председник Вучић.

Видим, проблем је само у томе колико неки људи живе за Србију, а неки живе само за оно што њих занима, додао је председник Вучић, и рекао да "имају врло узак видокруг и мисле да то занима све људе на свету". 

 

Расписао бих изборе у септембру, прелазне Владе неће бити док сам жив

Председник Вучић је рекао да би расписао изборе већ у септембру, али да их опозиција не жели и да прелазне владе коју они траже неће бити док год је жив, јер зна шта је држава и Влада и да се са тим не треба играти.

"Ја их позивам на разговор, али они нису заинтересовани. Кажите, хоћете изборе - ево вам избори. Кажите "хоћемо у септембру", ево имате их у септембру. Мислим да су лоши избори у овом тренутку, али ви кажете да их хоћете и ево добићете их", навео је председник Вучић за ТВ Прва и додао да их опозиција заправо не жели.

Коментаришући изјаву лидера  "Двери" Бошка Обрадовића да опозиција жели изборе, али након формирања прелазне Владе од шест до 12 месеци, председник Вучић је рекао да прелазне Владе неће бити.

"Прелазне Владе неће бити док сам жив. Покушаћу да објасним грађанима да није то питање ни ароганције ни бахатости. Постоји једно решење - то је, или да ми се нешто деси што се тиче мог здравственог стања, или да ме убију. Тад могу да праве прелазну Владу. Зашто не прелазна Влада - зато што сувише волим Србију да би овакви дошли на власт без избора", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао ко би у том случају ушао у такву прелазну Владу.

"Неко, ко је смислио да може. Зато што је упалио неку зграду или неколико стакала поломио. Ви разумете да када формирате ту владу, било да траје шест месеци или годину дана да је та земља разорена. Тим министрима нико не може ништа, баве се само својом промоцијом због избора. Буквално све стаје", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да у таквој ситуацији постоји опасност да владом управља страни фактор.

"Што сте имали 2000. године, у току прелазне владе, после насилне револуције, додуше изазване непоштовањем изборних резултата. Тада је земља разорена. Ја отворено кажем, никада то нећу прихватити као председник Републике. Моја је уставна дужност. Може Ана Брнабић да каже да подноси оставку, "председниче, ево дајте мандат неком другом". Никада нећу дати мандат некоме ко ће да формира прелазну владу. То је моја инокосна одлука у складу са Уставом Републике Србије", рекао је председник Вучић и још једном поновио да прелазне Владе неће бити док год је он жив и да уколико то опозиција жели, мора да га убије.

 

Да ли је Ђилас крив што је учесник ријалитија убио Ксенију Пајчин?

Председник Вучић рекао је, говорећи о ријалити програмима, да је учесник Великог брата Филип Каписода убио Ксенију Пајчин, а да то нико не помиње и упитао да ли треба да каже да је за то крив Драган Ђилас.

"Био бих скот да то кажем, а онда знате шта мислим о онима који на овај начин злоупотребљавају трагедију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао коментаришући изјаву посланика ДС Срђана Миливојевића у Скупштини Србије, који је рекао да је Вучић био први политичар учесник ријалити програма "Плесом до снова" у којем је, рекао је Миливојевић, играо са Ксенијом Пајчин.

"Морам да признам да сам шокиран", рекао је председник Вучић и објаснио да је та емисија хуманитарног карактера у којој је, како је рекао, пристао да учествује управо због тога иако не зна да игра.

"Ја тамо нисам ни играо пошто не умем да играм. То је била смејурија, забављало је вероватно људе колико сам неспретан. Али то није био ни смисао. Ја сам прихватио да ми се сви људи смеју да бих некоме могао да помогнем. Тамо није било ни псовки ни насиља, тамо играте", рекао је председник Вучић.

Такође је одбацио Миливојевићеву изјаву да је реч о Ксенији Пајчин, додајући да је била друга девојка.

Председник Вучић се потом надовезао на чињеницу да је Ксенију Пајчин управо убио учесник ријалитија, и то "Великог брата".

"Говорите о ријалитијама ко је први учествовао. Ја нисам на овоме зарадио ниједан динар, дао сам део новца који сам имао, али ријалити су правили баш Мариника (Тепић) и њен председник и Миливојевићев председник и на томе зарађивали новац. Да вам дам један податак, пошто сте споменули Ксенију. Она је убијена, а убио је учесник њиховог ријалитија, Филип Каписода. Нико се у Србији није тога сетио да је убица био учесник ријалитија на којем су они зарађивали паре. Убио девојку и нико то не помиње данас", рекао је председник Вучић.

Упитао је да ли је неко њих гонио за убиство Ксеније Пајчин?

"Још га није срамота да говори да сам са њом играо", рекао је председник Вучић и упитао да ли треба да каже да је за то крив Драган Ђилас.

 

Опозиција би пристала на све, само да седну у фотељу

Председник Вучић изјавио је да је РТС о протестима "Србија против насиља" извештавао "не једном или два пута, већ пет пута", и додао да је то "као код Ким Џонг Уна".

"Ја му се извињавам, јер он је пријатељ наше земље", рекао је председник Вучић.

Истакао је да би представници опозиције прихватили све, "само да седну у фотељу, добију возача и секретарицу".

"Они не могу да се појаве ни на скупу који организују, пустиће свакога, сваког глумца, само да се они не појаве. Јер знају да ће народ да их извижди", оценио је председник Вучић.

Навео је да до избора може доћи "кад год (опозиција) хоће".

"Разни су рокови. Али може, кад год хоће, могу и председнички ако желе. За њих је то фонтана жеља. Али то - који ће све избори бити? Е, то није", рекао је председник Вучић.

Истакао је да би највише волео да буде референдум за председника.

"То је једино што суштински чини демократију", закључио је председник Вучић.

 

Они би протестима да позивају тужиоца, неки злоупотребљавају популарност

Председник Вучић је изјавио да поједине јавне личности мисле да имају право да злоупотребљавају своју популарност и протестима да позивају тужиоце.

Председник Вучић је тако реаговао на изјаву глумца Николе Која који је рекао да циљ протеста мора да буде улазак тужиоца у зграду на Андрићевом венцу, пошто се ради о човеку који крши Устав неколико пута дневно, као и да је Вучић тај који је симбол овог система, који решава све...

"Шокиран сам стварно изјавом да се мешам у све, па ти се мешаш у све и у оно што ти није посао. При томе, какву би правду и правну државу увели, јер би они протестима да позивају тужиоца да нешто ради или не ради. Не знају чак да је тужилаштво самостални државни орган. Они би да одређују тужиоцу шта да ради", истакао је председник Вучић гостујући на ТВ Прва.

Коментарисао је и то што је Којо оптужио Вучића да је крив због климе и што су настрадала деца.

"Због тога тужилац да уђе? Па тужилац за тако нешто мора да гони по службеној дужности...", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Којо ушао у политику и да мора да одговори:

"Појма немаш ни о чему, и мислите да имате право да злоупотребљавате своју популарност и то што неко помаже на различите начине да данас живите лакше и боље него икада раније", запитао је председник Вучић.

Запитао је да ли мисле да имају право да кажу да га је Јелена Карлеуша подржала, иако то није тачно, пошто је само рекла да није крив за неке ствари.

"Рекли су - зато што има уговор са Телеком. Па ви сви имате уговоре са Телекомом, а ви имате право да то кажете Карлеуши, а када она вама то каже, онда она то право нема", рекао је председник Вучић.

Истакао је да би Којо "тужиоца да ангажује за Телекомове паре, пошто их исто добија од Телекома".

"А онда ће да нам кажу, не, не, то смо ми зарадили, то су народне паре. Па јесу, али што их није било 2010., 2011. и 2012. године. Па кад су народне паре, што онда делиш народ и што се бавиш оним што ти није посао. И када тако делиш народ и када добијаш народе паре, добијаш више од оних који те не подржавају за овако нешто него од оних који те подржавају. Да ли си размишљао некад о томе", поручио је председник Вучић.

Додао је да њих нико не сме да пита колико је вредан уговор.

"За Карлеушу мора да се говори, а за њих не сме. Поносимо се колико дајемо пара, а дајемо 109 пута више пара него што је било 2011. и 2012. године", навео је председник Вучић.

"Иначе, ово је исто говорио и пре пет година када је рекао да ће да се сели у Словенију, пошто то тад није успело, сад ће да нађе неку нову државу, па ће сад да каже да ће да иде у Швајцарску или Италију или не знам где, пре него што му тужилац уђе тамо где хоће", додао је председник Вучић.

Позвао је чланове СНС да не улазе у блато са увредама и осудио начин на који су многи посланици из СНС реаговали.

"Није ми тешко да то кажем. На ове његове речи, не морам да одговарам са шљам, олош, говеда, овце итд. Моје је на то да одговорим на пристојан начин, не изговарајући речи које су изговарали посланици СНС", истакао је председник Вучић.

"Позивам људе који другачије мисле од њих да се према њима не односе онако како се они односе према нама. И осуђујем тај говор мржње, говор који је лош и позивам их да разговарају, а за те који мисле да су зато што су некада силеџије па туку своје колеге редитеље, глумце, па мисле да сви треба да их се плаше, ајде будите озбиљни", поручио је председник Вучић.

 

Сматрао сам да је неумесно да јављам да сам обишао школу Рибникар

Председник Вучић изјавио је да је сматрао да је било неукусно и неумесно да обавести јавност да је посетио ОШ "Владислав Рибникар", додајући да је у ту школу отишао у раним јутарњим сатима, уписао се у књигу жалости и видео место злочина.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање зашто није обавестио јавност да је посетио ОШ "Владислав Рибникар".

"Не знам зашто бих обавештавао јавност о свему. Ја нисам обавестио јавност да сам данас разговарао са четворицом америчких високих државних функционера. Отишао сам у школу у раним јутарњим сатима, пола седам, мислио сам да нећу да затекнем никога осим директорке. Затекао сам домара, неколико наставника, уписао се у књигу жалости, видео место злочина и био још више ужаснут него у тренутку када сам чуо да се то догодило", рекао је председник Вучић.

Такође је рекао да је "разумео мањину родитеља, као што поштује већину родитеља који су за то да деца иду у школу да се друже, социјализују и разумеју једни друге".

"Када улазите у ту школу имате двоја врата, па степенике. Он је из доњег ракурса невероватно успео да погоди чувара који је био испред њега. Врло тежак погодак иако је раздаљина не велика, три до четири метра. Са мном су били најбољи специјалци Србије, они су ми рекли - шефе ово поједини од нас не могу да изведу. И онда гледате и не верујете, тамо су седеле две девојчице, нећу да говорим имена, то је раздаљина између девет и 11 метара, то погодити. Гледате сав тај ужас и ја разумем родитеље који не могу после тога да пошаљу децу у школу", рекао је председник Вучић.

Морате да покажете поштовање према породицама страдалих и према том одељењу, рекао је председник Вучић, додајући да истовремено сви други желе да се настави, или највећи део других жели да се настави (настава).

"Све време се борите како то да урадите. Разговарао сам и са родитељима, са мајком мале Софије Негић и са Бојаном и са друге стране разговарао сам и са Игором, Јеленом, Катарином са свима који су дошли из савета родитеља, разговарао сам и са Анђелком и Наташом, родитељима мале Ангелине", рекао је председник Вучић.

Када је доношена одлука о прекиду школске године председник Вучић је рекао да су слушани сви они.

"Све њих и сви су задовољни том одлуком, то је најбоља могућа одлука. Ја бих волео да су људи из владе само мало више времена посветили објашњењу - закључују се оцене до 6. јуна, али они који желе могу да поправљају оцене и даље, они који желе да иду на наставне и ваннаставне активности могу и даље. Али ово је да омогућимо људима који су узнемирени и даље", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је било нетачно и то да је "вршњачко насиље у Рибникару криво". 

"То је лаж, никаквог вршњачког насиља над тим малим није било. А зашто смо то морали да причамо? Па не зна се. Зато што ми морамо да нађемо кривца, за све. Замислите то је ужасна оптужба, можете ли да замислите како се осећају родитељи деце која иду у то одељење? Који знају да није било вршњачког насиља, јер су њихова деца добра и нормална деца. А замолио сам медије, немојте да пишемо, немојте да причамо о убицама, хајде да причамо о доброј деци - како сам то рекао сутрадан три насловне стане о убицама. Ево молим и апелујем још једном", рекао је председник Вучић.

Рекао је да зна свако име свих жртава, са сва три места и из Рибникара, Малог Орашја и из Дубоне, и додао да је данас примио позив из Дубоне.

"Не знам какав тим адвоката брани убицу. Само да га не пустимо на слободу. Ми смо тебе Вучићу заклели да убица не сме да изађе на слободу, сад како ја да објашњавам шта су надлежности, али разумем људе. И ви то сагледавате и све слушате, то су дивни људи, ја сам се трудио да са њима разговарам (на) рационалан начин. Шта друго могу да урадим, да плачем са њима, после тога ја морам да доносим одлуке", рекао је председник Вучић.

Рекао је да су родитељи деце из Рибникара најодговорнији и најразумнији у свему овоме, а неки други су покушали да се понашају другачије. 

"Да смо ми направили то бих волео највише - једну колону против насиља, да смо се скупили сви, да нас је изашло милион на улице и да кажемо - ово више нећемо, хајде да седнемо сви заједно и да доносимо мере. Нажалост то нисмо урадили, нажалост неко је покушао то да искористи за сопствене политичке поене", рекао је председник Вучић.

 

Тајкуни неће управљати земљом док сам председник

Председник Вучић је поручио да тајкуни неће управљати земљом док је он председник и да ће се, како је рекао, и жив и мртав борити против оних који су за насиље и који руше Србију.

“Никада ме неће уплашити јер сам храбрији од свих који се овако понашају”, рекао је председник Вучић.

Говорећи о РЕМ-у, и да Оливера Зекић једва чека да се распусти РЕМ и да је сваки дан нападају, он се запитао:

“Шта у ствари хоћете? Да би један тајкун могао да добије мало више пара, и да пороби Србију. Он седам година умањује и урушава Србију на сваки начин, да би добио мало пара”, рекао је председник Вучић на ТВ Прва.

Потом је водитељка прочитала одлуку независног органа из Луксембруга који је донео опомену и укор ТВ Н1, пошто је та телевизија регистрована у тој земљи и не подлеже домаћим законима.

У одлуци, како је рекла, се каже да је у емисији "Јунаци доба злог" у којој је премијерка Ану Брнабић упоређена са благајником у нацистичком логору, пише да слобода говора не може да служи да се користе тешки и увредљиви изрази и да је ТВ Н1 релативизовала Холокауст.

“Ја сам Хитлер, она је благајник, то је то. Ја знам да ће ово много људи да кажу супер коначно је правда стигла и да нема везе са професионалношћу. Па то зна сваки човек. Јасно је да су генератор мржње. То једино раде све време”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је објављена још једна карикатура на којој је он приказан као Хитлер.

“И они су пристојни, а ми смо насилници”, упитао је председник Вучић.

 

Покрет је прилика за нови замах и енергију, за СНС нема замене

Председник Вучић рекао је да ће покрет, чије формирање најављује, бити прилика за нови замах и енергију и да није замена за Српску напредну странку, која је, како је рекао, најозбиљнија, најодговорнија и најбоља политичка организација у Србији са највећим бројем добрих људи за коју не постоји замена.

"То је моја друга кућа, 15 година сам у СНС-у. И сада сам у СНС-у, али нисам више председник. Што је потпуно нормално. У демократским партијама то тако функционише. Не морате увек да некоме скидате главу. Него се договарате и то урадите на цивилизован начин", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је СНС мотор развоја друштва и да је то партија која је изградила Србију, подигла болнице, изградила школе, мостове, пруге.

"СНС је направила да извоз нашег ИТ сектора са 2,5 одсто у БДП-у дође до 10,5 одсто. СНС је успео да обезбеди да имамо стабилне јавне финансије. Да имамо чврсту валуту. Да промени лице Србије", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће бити члан иницијативног одбора покрета који ће бити формиран, да верује да ће СНС колективно приступити покрету, али да ће му приступити и многи људи који нису чланови СНС-а.

"Желим да тај покрет добије једну велику ширину, пристојних и нормалних људи који су у стању да разговарају. А не да прете и вређају. Али са друге стране да прихвате и тешку аргументацију и да одговоре, али на пристојан начин. Да не навијају за Куртија само зато што виче на Вучића", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће из политике отићи сам, када донесе ту одлуку, и да га они који немају политику ни програм, већ само желе да га склоне - неће победити.

"Пријатељима ћу помоћи пре тога, и онима за које сматрам да могу да очувају Србију на сигурном путу, да могу да победе у још једном политичком циклусу. И после тога за мене неће бити учешћа на изборима", рекао је председник Вучић.

Навео је да је важно знати када је крај и тада отићи.

Додао је да је сигуран да рејтинг СНС-а неће пасти на 26 одсто, коментаришући своју ранију изјаву да ће дати оставку ако подршка падне испод тог броја.

"Неће се тако нешто десити, видео сам најновија истраживања. То ће зависити од моје одлуке и процене, када не буде било опасности за Србију. Када људи знају да их води сигурна рука, да неко брине о њима, то је мој посао. То ћу наставити да радим још ове четири године, после тога неко други долази на моје место, и ја ћу му са радошћу препустити у неком другом периоду", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва