Вести

Вучић: У Бахреину нам се отварају важна врата

Бахреин је територијално мала, али веома снажна, јака земља, и овом посетом су се Србији отворила важна врата, истакао је данас председник Србије Александар Вучић, након разговора са краљем Бахреина.

“Верујем да ћемо успети да створимо сарадњу, пријатељске односе”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је са краљем Бахреина разговарао о сарадњи у различитим сферама, а да тек следи економски форум на којем ће делегација Србије представити предлоге о сарадњи од банака, осигуравајућих компанија, ”real esteta”, пољопривреде, туризма, до сарадње са министарствима спољних послова, око свих међународних питања.

“То до јуче нисмо имали. Данас имамо огромно поштовање као суверена држава. Овде сам примљен на невероватан начин. Увек сам поносан, али данас посебно да представим Србију” рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србија имати добру сарадњу и да очекује посету краља Бахреина, али и других званичника из те земље.

“Имамо инвестиције из Уједињених арапских емирата од којих имамо користи, неке од њих мењају изглед Србије, веру грађана у њихове могућности. Верујем да слично можемо и са Бахреином. Овим нам се отварају важна врата”, рекао је Вучић.

 

Наши грађани вакцинисани кинеском вакцином моћи ће да путују

Вучић је изјавио да лично не верује да би Европска унија могла да донесе одлуку да признаје само оне вакцине које су они одобрили, а да не признају кинеску.

Ипак, ако таква одлука буде донета, Вучић је поручио да грађани Србије не треба да брину, јер каже Србија ће се оспособити да убрзано издаје Пи-Си-Ар тестове, који ће се издавати за два сата.

Грађани ће моћи, дакле, да путују и ту неће бити проблема, рекао је Вучић током прве посете једног српског председника Бахреину, уз сумњу да је могуће да Европска унија донесе такву одлуку, која би по његовим речима била скандалозна.

"Не верујем да могу да донесу такву одлуку. То би било безобзирно, а питао бих како ће да приме онда мађарског премијера који се вакцинисао кинеском вакцином, ја ћу се вакцинисати кинеском вакцином, баш сада када таква могућност постоји. Шта ће онда то значити да не могу у Брисел, значи нема дијалога са Приштином".

У сваком случају, рекао је, Србија ће бити онда најотворенија земља, јер ако таква одлука буде донета, ми ћемо у нашу земљи позвати три милиона Kинеза, који неће моћи у државе Европске уније јер су вакцинисани кинеском вакцином.

"Позваћемо Русе, целу Латинску Америку и Африку, цео Залив, па Турску и све њих, које ви нећете да примите, Србија хоће. Добродошли сви у Србију", поручио је Вучић.

У случају такве одлуке Европске уније, каже да је лоша ствар је што вам неко ограничава кретање, а добра ствар је што ће то Србији донети убрзани економски развој и Србија ће показати да је слободна земља, у којој може слободно да се креће, да није оптерећена различитостима и да поштује свако мишљење.

"Овде су људи заинтересовани за лов и на томе у Србији треба да радимо. Да оне објекте од Делиблата до Kарађорђева оспособимо и понудимо странцима да могу да дођу.

Лично ће, истиче Вучић, да прими кинеску вакцину, коју они не признају, а која није лошија од других, напротив.

Јер, вакцинишете се да би сачували животе.

Искрено, истиче Вучић, надао се да неће бити критика због кинеских вакцина и мисли да би таква одлука Европске уније, ако би била донета, била скандалозна.

Овде је, додао је, реч о тржиштима и слободи кретања.

 

До краја године вероватно отварање амбасада

Вучић је изразио данас уверење да ће до краја године Бахреин отворити амбасаду у Београду, а Србија у Манами.

"Они ће вероватно отворити у Београду, а ми донети одлуку да подигнемо амбасаду у Манами. То довољно говори о зближавању два народа и да ће бити посла и за једне и за друге", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да су то добре ствари и напоменуо да је до сада нас покривала амбасада Бахреина из Москве.

Вучић је пренео да је разговарано и о проблемима у њиховом као и у нашем региону.

"Kада се упознајете онда то радите на паметан, миран начин, саслушате, изнесете вашу политику. Они су добро упознати, школовани", рекао је Вучић говорећи о саветницима и најближој родбини краља Хамада.

Вучић је рекао и да није било потребе да се нешто посебно прича сем да је Србија изнела свој угао, а они, рекао је, о томе све знају, као и ми о њима и односима у њиховом региону.

"Знамо ми то све и на тим основама се састајемо, препознајемо и видимо где би сарадња могла да буде најбоља", рекао је Вучић напомињући да ће се полако градити и ближи односи.

У том смислу је навео и трговинску размену која је сада мала, али да ће се унапређивати, зашта је, како је рекао, потребно време.

Истиче да је Бахреин заинтересовани највише за пољопривреду, од малина до другог воћа и поврћа.

Додаје да Бахреин има нафту која је четири пута јефтинија, тако да постоје различите могућности сарадње.

Вучић је навео и да су на крају сусрета размењени поклони и да је добио макете њихових бродова и урме, а да је он краљу Хамаду поклонио резбарену пушку из Kрагујевца и пиротски ћилим.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк