Вести

Вучић: Убиство Ивановића био је пуцањ у Србију

- Раније је мало ко желео да их чује. Или уопште није желео да их чује - рекао је Вучић гостујући у емисији "Ћирилица"

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас нацији, а разговор је започео о недавној посети Косову и Метохији. Вучић после посете на Косову: Није било лако и пријатно, али сам задовољан боравком на КиМ јер сам обавио важан посао за народ

- Дошли су људи из свих делова наше јужне покрајине. Нисам очекивао толики број људи. Наше је било да одговоримо на што више питања, а више од 60 људи се јавило из Косовске Каменице, Партеша, Ранилуга, Клине, Истока, што је реткост, јер људи са Косова и Метохије тешко да смеју да говоре.

Људи су дошли да виде свог председника, трудили смо се да сваког саслушамо. Раније је мало ко желео да их чује. Или уопште није желео да их чује - рекао је Вучић гостујући у емисији "Ћирилица". Вучић је рекао да су оно што интересује све оне који се уједињују на изборима за Београд против СНС само паре и пуна градска каса и да их уједињује само мржња, без икакве политике.

 

Нема политике, само мржња

- Њих занима само Београд. Сви они заједно ујединиће се и нема ту никакве разлике - рекао је Вучић и додао да је неко те коалиције назвао и "противприродни блуд".

Како је рекао, када иду заједно Јанковић, Ђилас, Јеремић. То показује да ту нема никакве политике, већ само мржња према њему.

Анализирајући опозиционе листе за београдске изборе рекао је да се они не разликују, осим у нетрпељивости, а ту је и Велимир Илић који подржава све по мало.

 

Веља као "супер лепак"

- А, кад је за Ђиласа говорио да је смеће, а сад га подржава, и у ствари Веља је најснажнија карика, супер лепак, дакле, крадуцкање је сада у реду. Мада, ови други су превазишли ту варијанту - приметио је. Веља је, како је оценио, за њих "сликар наивац".

- Што се тиче крадуцкања, они су за разлику од Веље озбиљни у провођењу краде и сви ће сутра ићи заједно. Није важно што ће добити мање гласова од СНС, никаве разлике нема међу њима - сматра он.

А да ли ће они сви моћи да имају више него СНС, видећемо, додао је, те поручио да је поносан на све што је у Београду урађено. Вучић је навео да су људи као градоначелник Синиша Мали и још неки са њим уредили градску касу, па зато може да се у Београду гради и ради, а они би само да узму те паре и ништа друго.

Према његовим речима, Ђилас је један од најимућнијих људи у Србији у сваком погледу, али у сваком другом, односно у образовању и знању, веома је сиромашан, а слично је и са Шапићем. Он је рекао да се види да је реч у ствари о скромном потенцијалу, а такође и да није проблем што је Ђилас донео и правио ријалити, већ у томе што је тобож нешто правио за децу, а уствари отео од њих. Њих не занима Бор, ни Аранђеловац, занима их само Београд и они могу сви са свима, рекао је.

 

Улазак у ЕУ и питање граница

Неће нам дозволити улазак у Европску унију без јасно решеног питања граница", рекао је председник Вучић.

- Како ћемо да га решимо, то је друга ствар. Хоћемо ли да га решавамо или нећемо? Народ ће свакако на неком референдуму морати да каже шта мисли о томе - рекао је Вучић.

Председник је приметио да је нови француски амбасадор рекао оно што је познато - да ће Србија морати да склопи правно обавезујући споразум са Косовом, а то предвиђа да има решено питање граница. Он сам, истакао је, свакако неће бежати од тога да каже шта је најмање лоше решење:

- Јер, доброг решења нема - рекао је српски председник и додао да ће за два до два и по месеца рећи шта је то што он мисли, а ако народ не буде мислио тако, то ће, каже, бити пораз његове политике.

Ми морамо покушати да то решимо, нагласио је:

- Имамо тежак проблема да нико не жели да преузме на себе ништа. Тома Николић и ја, па чак и Шешељ није имао ништа против тога, подржали смо доношење Устава 2006. године иако смо били опозиција, али смо имали државнотворни приступ. Ови данас неће да разговарају о Уставу, нити о ниједној озбиљној теми, зато што не знају шта би рекли- рекао је и приметио да то изгледа некако овако:

 

Само ти сине не потписуј ништа

- Сви мисле ''ти Вучићу заврши то, ми ћемо ти одрубити главу, а у себи ћемо говорити хвала Богу да не морамо да се бавимо тиме" - приметио је Вучић.

Подсетио је да му је у Лапљем селу госпођа Вулићевић рекла "само, сине, не потписуј ништа", као што му и његов отац говори.

- Ја га питам ''а шта мислиш ти, је л' мора неко да донесе неку одлуку у овој земљи''. То не потписуј, бежи и пребацуј на све друге" - рекао је председник.

 

Чланови изборне комисије у Пећинцима

Упитан да ли је тачно да је "највећа амбасада у Београду" звала општинску изборну комисију у Пећинцима да се распитује о члановима изборне комисије на бирачком месту, Вучић је рекао да је најпре мислио да је то шала, али се испоставило да се то заиста догодило.

- Мислио сам да ме лажу, а онда схватите да је смисао у томе да СНС бар негде изгуби, да Вучић не буде лидер, да се преокрену разговори о Косову - навео је.

 

Станови за припаднике служби безбедности

Вучић је најавио да ће се ове године кренути у изградњу 8.680 станова за припаднике служби безбедности, чиме ће бити решено стамбено питање једне трећине припадника безбедносних снага.

Вучић је рекао да квадрат стана у Београду, у оквиру тог државног пројекта, неће коштати више од 550 евра, уз најбоље кредитне услове и уз учешће државе, а у другим градовима цена ће бити испод 450 евра. Председник је додао да се припрема тај пројекат и захвалио председници владе Ани Брнабић која се, каже, томе потпуно посветила.

- Ићи ћемо са лекс специјалисом да бисмо могли и брже да идемо. Ове године ћемо одмах да решимо једну трећину безбедносних снага, следеће године и више од тога - рекао је Вучић.

Вучић је оценио да је посетом Косову учинио три добре ствари.

- Прво саслушали смо народ. Друго, цела Србија је могла да види како се на Косову живи. Трећа ствар је то да је цела Србија, такође, могла да види лице људи са чијим се проблемима суочавамо. Ја сам срећан што могу да вам кажем и да ће Милан из Сувог грла имати покоје теле или краву више.

- Председник Србије није само име и презиме, то је државна институција. Ти људи су дошли да буду саслушани, да покажемо да бринемо о њима - реаговао је на констатацију водитеља Миломира Марића да је први који је отишао да саслуша грађане јужне српске покрајине.

 

Син ће добити посао

- Сећате ли се мајке Дубић? Данас је договорено да њен син Леонид добије посао и надам се да ће та мајка моћи да остане на КиМ. Само за то да сам отишао и да ништа више нисмо поменули, ја сам веома задовољан што смо за неколико породица учинили нешто - сумирао је своје утиске из Лапљег Села у којем је током шест сати слушао о проблемима локалног становништва.

- Радили смо, данас и јуче, на проблемима које смо чули од наших људи на Косову и Метохији, а само малом Василију што смо помогли и мајци шесторо деце да јој један син добије посао, као што јесмо, било би довољно - сматра Вучић.

На констатацију да је и Тачи, председник самопрокламованог Косова, поздравио његов долазак на КиМ, председник се осврнуо на критике.

 

Не смета ми што ме нападају српски медији

- Мени не смета ни то што ме нападају ни српски медији, директно финансирани споља. За мене није понижење када говорим о проблемима. Оно што су људи тражили, то је више правде - рекао је Вучић.

- Учинили смо да цела Србија види лица наших људи на Косову и Метохији, да њихова патња и проблеми добију лице - рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић говорећи о сусрету са Србима из покрајине у Лапљем селу, током посете Косову и Метохији.

 

Сви су могли да виде како се тамо тешко живи

Вучић је у интервјуу за ТВ Хепи истакао да сматра да је цела Србија могла да види у каквим тешким околностима живи наш народ на Косову.

- Показали смо да желимо да чујемо те људе - рекао је Вучић.

 

Упркос притисцима, Срби желе да остану

Он је указао да се Срби, на жалост, и даље исељавају, због политичке нестабилности, нерешеног статуса Косова и притисака на њих, али је велика ствар, према његовој оцени, што већина жели да остане и да живи на Косову и Метохији, а држава мора да учини да им помогне у томе. Указао је на то да је разговарао са Србима из централног Косова, Косовског поморавља и Метохије, а да су неки, још док је трајао разговор са тим људима осули дрвље и камење, због тога.

Вучић је прецизирао да се 62 људи јавило, да су говорили о општенационалним проблемима, али и о личним проблемима који их тиште.

- Нисам разумео чему хистерична критика или напади због тог разговора са људима, а цела Србија је могла да види под каквим тешким околностима људи доле живе - рекао је председник Србије.

- За неколико породица или десетина породица успели смо да учинимо нешто што нико није учинио за њих у претходних 10 или 20 година - рекао је Вучић.

- Видело се да су неки људи хероји, као једна жена која из Клине путује у Гораждевац сваки дан на посао. Они који познају тај део, знају кроз шта све мора да прође. Нешто ћемо видети око редовности аутобуса и још неке станице да направимо - објаснио је он.

 

Јуче и данас се радило на захтевима

Вучић је казао да се данас и јуче радило на захтевима тих људи.

На питање што се не обрате локалним функционерима, Вучић је нагласио да и он као председник има проблеме да добије многе функционере, а како је тек онда обичном грађанину.

 

Убиство Оливера Ивановића

- Приштина води истрагу, нека кажу ко је - рекао је председник државе о убиству лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" који је у раним јутарњим часовима пред својом канцеларијом убијен 16. јануара.

- Ми ту имамо много питања. Ко би имао мотиве? У кога је ово пуцањ, не рачунајући породицу господина Ивановића и њега лично? То је директан пуцањ у Србију - упитао се истичући да је само два дана пре тога јавно изнео податак да годинама није било етнички мотивисаних убистава на Косову.

Одговор на питање кога је највише погодило убиство Оливера Ивановића, изузимајући његову породицу, и у кога је пуцано пуцњем у Ивановића упућује на мотиве и могуће налогодавце тог убиства, оценио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Неки су, каже, мислили да је сад била прилика, после убиства Оливера Ивановића, да "рашчисте" са севером Косова, односно да изврше тиху окупацију севера Косова и Метохије и да уђу са јединицама РОСУ.

- Њихов циљ, оних који су стварали такозвано Косово, несумњиво јесте да уђу на север по сваку цену и на сваки начин, јер тиме престаје сваки разлог за било какве разговоре о било чему - рекао је Вучић.

 

Нисам од оних који се крију

Онима који су њега оптужили, Вучић је одговорио да је то био срамно и мучно и да није од оних који се крије, ћути и моли да се не објави да су рекли да је убица.

- Ја сам крив што сам рекао да нисам убица, него сам том човеку помогао. Да ли ће икада о томе хтети да говори неко из породице то је њихова ствар. Помагао сам много - нагласио је Вучић.

Рекао је да они који говоре да је он крив нису нормални, те указао да је Ивановића и његова супругу виђао више пута у влади и председништву.

 

Нећу да дозволим да сам убица и лопов

- Мрзе ме зато што нећу да дозволим да сам убица и лопов. Нисам убица и лопов, нисам узео 500.000 за избеглице да се региструју, као што је то урадила Санда Рашковић Ивић, да не говорим о становима УНХЦР-а. Нећу да вам дозволим да радите то - подвукао је Вучић.

Везано за приче да иза убиства Ивановциха стоји Милан Родојичић Вучић је казао да ће, ако је он убица, или било ко други бити ухапшен, али да се за то морају пронаћи докази.

- Нисам спреман да доносим закључке о почињењу најтежих кривичних дела на основу натписа новина и нечијих жеља. Сувише је то озбиљна квалификација да би неко смео да се тиме игра - критиковао је он.

 

Нека пронађу убицу

Подсетио је да Приштина има ефективну власт па нека кажу ко је убица, додајући да они воде истрагу, да неће да раде са српским властима, већ само размењују информације.

- Нека они пронађу ко је убио Оливера. То је кључно питање. Ако они кажу да је неко са севера зато што је био у сукобу, а замислите колико би морао да буде ирационалан и глуп, зато што би свима било јасно на кога ће сумња да падне, биће ухапшен. Немојте сви су криви и одговорни што нам се тако свиђа, јер би се тако могли дочепати београдске касе. Све се сведе на паре које би у своје бисаге да стрпају - закључио је Вучић.

Он је поменуо и разговор са Ксенијом Божовић из странке Оливера Ивановића и Драгомиром Миловићем из Звечана, те навео да су испред сале у којој је вођен разговор, било људи који су тражили оружје. Оружје су, како је рекао, тражили, јер су заплашени стањем на северу, који се обично апострофира као терен на којем су распрострањени криминал и корупција. Помињу се и нека имена, пре свега Милан Радојичић, који је наводно штитио Србе на КиМ, а сада, према неким написима, желе да га "склоне".

 

Бићу с њима и нећу се склањати

- На те сам се захтеве нашао у небраном грозђу и рекао сам да нећу да доносим оружје, већ да подижем школе болнице, вртиће - рекао је Вучић. - Плашим се само, додао је, јер видео сам и сузе, па нисам сигуран да сам успео све да умирим.А, како је приметио, он је на Косову био и 1999. и 2004.

- Дошао сам и 2008, када је проглашена независност и 2013. и 2014, кад је потписан Бриселски споразум. Досао сам да истрпим критике, дошао сам и сада кад је најтеже и било ко да крене преко моста, бићу с њима и нећу се склањати - поручио је.

 

Нећу оружје, већ да градимо

- Ту су били сви представници нашег народа. Они су говорили и мислим да смо се упркос свим разликама добро разумели. Важно је да смо се чули. За мене је већи проблем био испред, јер су ту били други људи који су говорили о томе како су ово направили Албанци, вичући "дајте нам оружје".

Ја сам рекао да нећу оружје, већ школе, болнице и универзитете да градимо - пренео је утиске са састанка којем су присуствовали представници северног дела Косова.

 

Ако прође - прође

Суштина је да је циљ оних који су стварали тзв. државу Косово јесте да уђу на север, оценио је председник. Они су хтели да ме РОСУ чува, да они уђу на север, па ако прође - прође што би клинци у Београду рекли - испричао је председник и наставио:

- Али није им прошло и неће им проћи ни у будућности... Ми као држава ћемо да нађемо начина да из централне Србије реагујемо по пријавама грађана са севера Косова - нагласио је он.

- Ја када позовем многе од функционера не могу да их добијем, како је тек онда тешко обичним људима да до њих дођу - рекао је он.

 

Да будемо озбиљни, одговорни, стрпљиви

Према његовим речима, разговор у Косовској Митровици био је тежак, као и онај у Лапљем селу, али се чини да постоји разумевање шта су наши интереси.

 

 

 

 

извор: Телеграф